• Sonuç bulunamadı

GENİŞLETİN: YEREL POLİTİKALARI UYGULAMAYA GEÇİRMEK

Oturum kapsamında politika uygulama araçları ve uygulamaya yö-nelik yerel ihtiyaçlar Marmara Bölgesi’ndeki kalkınma ajanslarının genel sekreterleri tarafından ele alınmıştır. Yerelde politikaların etkili bir biçimde uygulanabilmesi için gelecek projeksiyonlarında bulunulması ve doğru ve-riye ulaşma, yerelden veri toplanması, verinin işlenmesi ve veri üretimi gibi konuların önemine vurgu yapılırken açık veri ve inovasyonun gerekliliği üze-rinde durulmuştur. Yerelde planlamanın bilgi, veri ve etkin koordinasyona dayalı olması gerektiğinin altı çizilen oturumda nitelikli insan kaynağının is-tihdam edilmesinin ve uzman yetkinliklerinin artırılmasının önemi üzerinde durulmuştur.

QR

ARI BAĞLAMINDA OTURUM RAPORLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLER

Katılımcılar ve konuşmalar:

• Moderatör: Rüştü Bozkurt Ekonomist & Araştırmacı & Yazar

Abdullah Güç Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri

Fatih Pişkin İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri

İsmail Gerim Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri

Mahmut Şahin Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri

Mustafa Çöpoğlu Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri

http://quq.la/e9nzm

Çözüm Önerileri

Çözüm Önerisi 1: Günümüzde, kent yönetimleri birçok yönetim sorunu ile başa çıkmak için tek başlarına yeterli değildir. Kent ağları, bölgeler ve havza-lar, yerel yönetişimin yeni ölçekleri olarak değerlendirilmelidir. Belediye birlikleri bu açıdan, yönetişimin önemli bileşenlerinden biri olarak öne çıkmaktadır.

Çözüm Önerisi 2: İnsan kaynağı, finans yönetimi ve zaman yönetimi gibi konular üzerinde durularak siyaset üstü bir stratejik yapılanma ile koor-dinasyona dayalı ortak eylem planları geliştirilmelidir.

Çözüm Önerisi 3: Var olan veri ile farklı alanlarda politika üretmek için yaratıcı yöntemlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Özellikle yerel yönetimlerin bu konunun üzerinde durması önemlidir. Bu sayede “dijital politika yapma”

fırsatı yakalanabilir.

Çözüm Önerisi 4: Yerelden veri toplanması, verinin işlenmesi, veri gü-venilirliği ve açık veri konularında politikalar geliştirilerek yerel planların veri-ye dayalı olması sağlanmalıdır.

Çözüm Önerisi 5: Şeffaf ve güvenilir veriler için veri standartları belir-lenerek veri üretimi ve işletimi ile ilgili ulusal politikaların geliştirilmesine ihti-yaç duyulmaktadır. Bunun yanı sıra verilerin paylaşımı, açık veri politikası ve özellikle planlama aşamalarında veri kullanımını artırmaya yönelik stratejiler geliştirilmelidir.

Çözüm Önerisi 6: Verinin işlev kazanması için bütüncül, çok disiplinli ve çok katmanlı, katılımcı yorumlamaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Çözüm Önerisi 7: Katılımcı belediyecilik anlayışı belediyeler tarafın-dan benimsenmelidir. Belediyelerin vatandaş ile beraber düşünmeye ihtiyaç-ları bulunmaktadır.

QR

160

Çözüm Önerisi 8: Bölgesel politikalar geliştirilirken disiplinlerarası bir çalışma yöntemi geliştirilerek bütüncül bir bakış açısı benimsenmelidir.

Çözüm Önerisi 9: Kaynakların çok büyük oranda merkezi yönetim-den alındığı bir sistemde, belediye hizmetlerinin yürütülmesi mümkün değil-dir. Türkiye’de yerel yönetimlerin öz kaynak geliştirme becerisi artırılmalıdır.

Çözüm Önerisi 10: Marmara Denizi’nin rehabilitasyonu için arıtma sistemlerinin artırılması ve karasal yük girdilerinin azaltılması gerekmektedir.

Mevcut havza koruma eylem planlarının uygulanmasının yanı sıra etkin arıt-ma sistemlerinin oluşturularıt-ması aciliyet taşıarıt-maktadır.

Not edilenler ve tema değerlendirmesi

Kamu yönetimine ilişkin mevcut araçlar 19. yüzyılda şekillenmiş fonk-siyonel organizasyonlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu araçlar yeni yüzyıla uygun araçlar olma niteliği taşımamaktadır. Yerel yönetim alanında bir zihniyet değişimine ve yeni bakış açılarına ihtiyaç duyul-maktadır.

Veri toplama ve işleme açısından dünya, tarihi bir kırılma noktası ya-şamaktadır. Şimdi, yeni dönemin yeni bilgi kategorilerinin kurulması gerekmektedir. Bu bilginin nasıl olması gerektiği bilinmektedir, bilgiyi işleyecek teknoloji de mevcuttur. Üzerine eklenmesi gereken ise, veri ve bilgiyi değerlendirecek kurumsal yapıdır.

Mevcut veri kategorileri günümüz şartları ile uyuşmamaktadır, yeni bil-gi teknolojileri ise veriyi çok daha ayrıntılı bir şekilde işlemeye olanak tanımaktadır. Bu olanaklar, veriyi ve dolayısı ile kentleri daha işlevsel bir şekilde analiz etmeye olanak tanımaktadır. Küçük nesneler ölçe-ğinin ötesinde, şehirler ve bölgeler bu şekilde yeniden, daha yaratıcı ve işlevsel bir şekilde tanımlanabilir. Bu amaçla nesne temelli temsil modelleri ile alan temelli temsil araçları bir arada kullanılmalıdır. Verinin işlev kazanması için bütüncül, çok disiplinli ve çok katılımcılı yorumla-maya ihtiyaç bulunmaktadır.

Marmara Denizi ve Marmara Bölgesi hakkında yapılan araştırmalar, deniz ve çevre kirliliği konusunda ayrıntılı veriler ortaya çıkarmış ve planlamayı yönlendirmiştir. Bu noktada planları uygulayacak irade, sorunların çözümünün önündeki en önemli eksiktir.

ARI BAĞLAMINDA OTURUM RAPORLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLER

Verinin etkin kullanımı, yerel yönetimlere bilgi ve hizmetin ölçeğini belirlemekte yardımcı olur, şeffaflık ve güvenilirlik sağlar. Veri, izleme ve değerlendirme süreçlerinin görünür kılınması için de önemlidir.

3.16.

PLAY MARMARA

İlk kez MARUF için hazırlanan Play Marmara, Play the City tarafından Hollanda Başkonsolosluğu desteği ile Marmara Bölgesi kapsamında kurgu-lanmış, çok oyunculu ve gerçek dünya verisi bazlı bir bölgesel gelişme oyu-nudur. MARUF süresince 1-2 Ekim 2019 tarihlerinde, 5 seansta 150 kişinin ak-tif katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Play Marmara’ya Marmara Bölgesi’nde yer alan büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri, bölgesel kalkınma ajansları, Marmara Belediyeler Birliği platformlarının üyeleri, MARUF katılımcısı profesyoneller ve öğrenciler katılım sağlamıştır.

Oyunun bileşenleri Marmara Bölgesi’ne dair ilgili verileri içeren bölge maketi; içerisinde bilgi kitapçığı, alt bölge gelişme şeması ve alt bölge pro-jelerinden oluşan oyun araç kutusu; oyun piyonları ve lejant; toplum, yasa düzenleyici, uzman, yatırımcı ve politikacı kategorilerinden oluşan rol kartla-rından oluşmaktadır.

Alt bölgeler, İstatistiki Bölge Birimi Sınıflandırması Düzey 2’ye göre belirlenmiştir. Buna göre Marmara Bölgesi'nde yer alan İstanbul (TR10); Te-kirdağ, Edirne ve Kırklareli'nden oluşan Tekirdağ alt bölgesi (TR21); Balıkesir ve Çanakkale'den oluşan Balıkesir alt bölgesi (TR22); Bursa, Eskişehir ve Bi-lecik'den oluşan Bursa alt bölgesi (TR41); Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova'dan oluşan Kocaeli alt bölgesi (TR42) olarak tanımlanmıştır. Marmara Bölgesi’nin belirtilen bu 5 alt bölgeye ayrılarak ele alındığı her oyunda azami 25 oyuncu/katılımcı rol almıştır.

Çözüm önerileri

Play Marmara kapsamında düzenlene oyun seansları sonucunda Marmara Bölgesi’nin 5 alt bölgesi özelinde bölgelerin sorunları tespit edilmiş ve katılımcıların önerdikleri projeler ile bölgelerin sürdürülebilir gelişimleri için çözüm önerileri geliştirilmiştir.

Bahsi geçen çözüm önerileri, detaylı bir şekilde, bu rapora ek hâlinde hazırlanan MARUF Play Marmara Raporu'nda yer almaktadır.

162