• Sonuç bulunamadı

IQRA Okul Öncesi Din Eğitimi Programının İçeriği

IQRA okul öncesi İslam din eğitiminde dört temel alan üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Kur’an Çalışmaları, Siyer, Fıkıh ve İbadetler ve İslam Tarihidir. Bu alanlar için beş adet eğitim programı kitabı, sekiz adet ders kitabı ve üç adet yardımcı kitap olmak üzere on altı adet kitap hazırlanmıştır. Bu dört öğrenme alanın içeriğini kısaca açık-lamaya çalışalım.

Kur’an Çalışmaları: Kur’an Çalışmaları dersinde temel olarak Kur’an dili, Kur’anın kitap olarak büyüklüğü, şekli, sayfa sayısı gibi fiziksel özellikleri, Kur’an adabı ve vahiy kavramlarının çeşitli grup ve sanat etkinlikleriyle öğretilmesi amaçlanmıştır.

“Kur’an Çalışmalarına Giriş” bölümünde “İlk vahiy”,”Kur’anın İlk Kelimeleri”, “Hira Mağarası”, İlk Vahyin Mekanı” gibi başlıkları kapsamaktadır. Daha sonra ilk vahyin iki ayeti öğretilmektedir. Daha sonra sırasıyla Fatiha, İhlas, Nas, Felak ve Kafi-run sureleri anlamlarıyla beraber farklı etkinliklerle öğretilmektedir. Kuran çalışma-ları dersinde okul öncesi için Kuran okumayı öğretmek hedeflenmemiştir. Çünkü bu program ilkokulda da devam edeceği için daha sonraki safhalarda öğretilmesi planlanmıştır. Yukarıda zikredilen beş surenin ayetleri büyük fontlarla Arapça olarak yazılarak sure panoları ya da yapbozları oluşturma etkinliklerinin yapılması öneril-miştir. Kuran çalışmaları dersinde en çok tavsiye edilen eğitim metodu ise sanat faaliyetleridir. Öğrencilere ayet panosu ya da yapbozu oluşturma, ayet boyama gibi etkinlikler yaptırılarak öğrencilerin surelerin görselleri ile ilgili farkındalık kazanma-ları hedeflenmiştir. Bunun dışında öğrencilere ilk derslerde farklı boyut ve yazılarda Mushaf dağıtılması önerilmektedir. Bu derslerde Hz. Peygamber’in dili Arapça ko-nusu anlatılırken dünya ülkelerindeki çocukların konuştukları dillerden bahsedilmesi ve dünya ülkeleri ve dilleri etkinlik kartları hazırlanması tavsiye edilmektedir. Böyle-likle öğrencilere kendi konuştukları dilden başka dillerin de dünyada konuşulduğun-dan hareketle, Kuran dilinin de dünyada konuşulan farklı dillerden birisi olduğunu kavraması beklenmektedir.

Siyer: Hz. Muhammed’in Hayatı öğrenme alanının felsefesini “Sizin için Allah Re-sulü’ nde güzel bir örnek vardır” mealindeki Ahzab Suresi 21. Ayet-i kerimeye da-yandırmaktadır. Siyer dersinde okul öncesi dönem ilk ünitesinde, Hz. Peygamber’in dünyaya geldiği coğrafya, O’nun çocukluğu, gençliği ve ailesi ile ilgili kısa hikâyeler kullanılarak ders anlatımını önermektedir. Siyer dersi için en çok tavsiye ettiği öğre-tim yöntemleri ise hikâye okuma, soru cevap, beyin fırtınası ve sanat etkinlikleridir.

“Hz. Muhammed’in Öğretileri” isimli ikinci ünite ise Hz. Peygamber’in günlük hayat-ta uygulanabilir hadislerinin anlatımını içermektedir. “Hz. Muhammed’in Öğretileri”

adlı ikinci ünite her ünitede bir hadis öğreterek hadis-i şerifler üzerinden İslam’ın günlük hayat ve ibadetlerle ilgili konularını açıklamaktadır. Bu ünitede zikredilen başlıklar şunlardır: Namazın Önemi, Mescitlerin Önemi, Kuran’ı Öğrenme ve Öğ-retme, Müslümanları İslami Selamlama ile Selamlama, Hediyeleşmek, Öfkeliyken Sessiz Kalmak, Aç Olanı Doyurmak, Temizlik, Annelerimize Hizmet Etmek, İslami Yemek Adabı, Başkaları İçin Ekmek ve Tarla Sürmek, Misafire Kapıya Kadar Eşlik Etmek, Zararlı Nesneleri Yoldan Kaldırmak, Yemekten Önce ve Sonra Elleri Yıka-mak, Dişleri Fırçalamak.

Fıkıh ve İbadetler: Bu alanda temel felsefe olarak çocuklara iyiliği (ma’rufu) öğret-mek ve onları kötülükten (münkerden) uzak tutmak hedeflenmiştir. Dersin programı çocuklara erken yaşlardan itibaren İslami yaşam tarzı eğitimi ve pratiği kazandırmak üzere planlanmıştır. Bu alanda anahatlarıyla içerik İslam iman esasları ve ibadet-lerin çocuğun yaşına uygun bir pedagoji ile öğretim konusu yapılmasıdır. Bunlara ilave olarak son ünitede “İslam’da Emirler ve Yasaklar” konusuna yer verilmektedir.

Ünitenin konu başlıkları şunlardır: Ebeveynlere ve Büyüklere Saygı, Yiyecekler ve İçecekler ve İslami Kıyafet Tarzı.

İslam Tarihi: Bu dersin esas aldığı felsefe Yusuf Suresi 111. Ayet-i kerimenin “An-dolsun ki, onların kıssalarında akıl sahipleri için ibret vardır. Kur’an, uydurulabilecek bir söz değildir. Fakat kendinden öncekileri tasdik eden, her şeyi ayrı ayrı açıkla-yan ve inanan bir toplum için de bir yol gösterici ve bir rahmettir.” ayetidir. İslam Tarihi dersinde peygamberlerin vahiy ve tebliğ görevlerini yaparken karşılaştıkları zorlukları, inananlarla inkâr edenlerin mücadelelerini ve sonuçta Allah’ın yardımıyla gelen nihai zaferi çocukların anlayabilmelerini hedeflemektedir. Ayrıca İslam Tarihi dersi ile çocukların Allah’ın emirlerine uyanların Cennet ile ödüllendirileceğini, Al-lah’a inanmayarak emirlerine uymayanların ise cehennem ile cezalandırılacaklarının farkına varmalarını sağlamaya çalışmaktadır. Çocukların bu süreci erken yaşta idrak etmelerinin onların Kuran ve sünnetin öğretilerini daha kolay kabul etmelerine vesile olacağını savunmaktadır.

İslam Tarihi dersinde peygamberlerin hayatlarını Kuran-ı Kerim’deki anlatım sırası-na göre sıralayarak öğretmeyi planlamıştır. Programda okul öncesi dönem için Hz.

Âdem, Hz. Nuh, Hz. Hud, Hz. Salih ve Hz. İbrahim peygamberlerin hayatlarının ve onların hayatlarıyla ilgili İslami kavramların anlatılması öngörülmüştür. İslam tarihi dersinde de diğer din derslerinde olduğu gibi hikâye, soru cevap, anlatım, işbirliğine dayalı öğrenme ve tartışma yöntemlerini sıklıkla kullanmayı tavsiye etmiştir (Uzun, 2016).

IQRA Okul Öncesi İslam Eğitini Programını analiz eden Uzun (2016) kazanımla-rın çok büyük çoğunluğunun bilişsel alana ait olduğu sınırlı sayıdaki duyuşsal ve psiko-motor alana ait kazanım belirlendiği sonucuna ulaşmaktadır. Ayrıca İslami çalışmalar alanı dışındaki derslerin işlenişinde vahiy ve İslami bilgi anlayışı ile irti-batlandırılmaya çalışılmaktadır. Örneğin; program sosyal bilimler dersini vatandaşlık ve İslami yaşam tarzının amaçlarından biri olarak görülmektedir. Çocukların kendi İslami mirası ile gurur duymalarıda önerilmektedir. Ekonomi konusu anlatılırken rız-kın Allah’tan geldiği kavramı çocuklara öğretilmeye çalışılmaktadır.

IQRA okul öncesi programında programın, çocuğun ya da öğretmenin değerlen-dirilmesine yönelik bir öneriye yer verilmemiştir. Bu okul öncesi programda Kur’an Çalışmaları dersinde genel olarak Kur’an okumaya hazırlık çalışmalarına yer ve-rilmiş, öğrencilere Kur’an farkındalığı kazandıracak etkinliklere yer ayrılmıştır. Ku-ran okuma meselesine yer verilmemiştir. Bütün bKu-ranşlarda okuma yazma eğitimi (Kur’an, İngilizce ve Arapça) IQRA Vakfı’nın programında ilkokul dönemine devre-dilmiştir. Okul öncesi dönemde bütün branşlar için sadece okuma yazmaya hazırlık etkinliklerine yer verilmiştir. IQRA okul öncesi İslam eğitim programının bu alanda bir metot veya yaklaşım olmaktan daha ziyade bir program geliştirme çalışması olduğunu söyleyebiliriz.