• Sonuç bulunamadı

İşgörenlere Uygulanan Anketlerin Değerlendirilmes

MALATYA’DA AİLE İŞLETMESİ NİTELİĞİNDEKİ BİR KOBİ’DE ARAŞTIRMA

E. İşgörenlere Uygulanan Anketlerin Değerlendirilmes

1. Çalışanların, işletmedeki geleceklerine yöneticilerin sağlayacakları katkıya inanma düzeyleri:

Çalışanların, “işletmedeki geleceklerine yöneticilerin sağlayacakları katkıya inanma” düzeylerine ilişkin dağılım Tablo 1’de gösterildiği şekildedir.

Tablo 1: Çalışanların, İşletmedeki Geleceklerine Yöneticilerin Sağlayacakları Katkıya İnanma Düzeyleri

Seçenekler Frekans Yüzde

Çok az 37 23,7

Kısmen 48 30,8

Yeterince 71 45,5

Toplam 156 100,0

Tabloya dikkat edildiğinde çalışanların “işletmedeki geleceklerine yöneticilerin sağlayacakları katkıya” inanma düzeylerinin ağırlıklı aritmetik ortalaması 0,74’tür. Bu sonuca göre yöneticilerin, işletmedeki geleceklerine sağlayacakları katkı açısından astlarını “iyi” derecede tatmin ettikleri söylenebilir. Bu sonucun sağlanmasında; patronların yöneticilere yeterince yetki devretmiş olmalarının önemli katkıları olduğu ilerisürülebilir.

2. Yöneticinin yönetim tarzından duyulan memnuniyet durumu: İşgörenlerin “yöneticilerin yönetim

tarzından duydukları memnuniyet” düzeyine ilişkin dağılım Tablo 2’de gösterildiği şekildedir.

Tablo 2: Yöneticinin Yönetim Tarzından Duyulan Memnuniyet Durumu

Seçenekler Frekans Yüzde

Çok az 11 7,1

Kısmen 28 17,9

Yeterince 117 75,0

Toplam 156 100,0

Tablo incelendiğinde, “çalışanların yöneticilerin yönetim tarzından duydukları memnuniyet” düzeylerinin ağırlıklı aritmetik ortalamasının 0,89 olduğu görülmektedir. Bu sonuç yöneticilerin yönetim görevini yapma konusunda astlarını tatmin etme derecesinin “oldukça iyi” olduğunu göstermektedir. Patronların yöneticileri gereğince güçlendirmiş olmalarının bu faktör üzerinde olumlu etkisi olduğu düşünülebilir.

M. Tikici, O. Uluyol

38

3. İşletme Yöneticilerinin Çalışanlara Verdiği Değer: İşgörenlerin, işletme yöneticilerinin kendilerine

verdiği değerden memnuniyet düzeyine ilişkin dağılım Tablo 3’de gösterilmiştir.

Tablo 3: İşletme Yöneticilerinin Çalışanlara Verdiği Değer

Seçenekler Frekans Yüzde

Çok az 34 21,8

Kısmen 39 25,0

Yeterince 83 53,2

Toplam 156 100,0

Tabloya bakıldığında “çalışanların işletme yöneticilerinin kendilerine verdiği değere inanma” düzeyine ilişkin ağırlıklı aritmetik ortalamanın 0,77 olarak hesaplandığı görülmektedir. Bu sonuca göre çalışanların yöneticilerin kendilerine verdiği değere inanma düzeylerinin “iyi” derecede tatmin edici olduğu söylenebilir. Bu sonucun elde edilmesinde yöneticilerin kişilik yapılarının ve yönetici eğitimlerinin önemli bir etken olduğu söylenebilir.

4. Yöneticilerin Günlük İşlerin Düzenlenmesinde Çalışanların Düşüncelerine Verdiği Değer:

Çalışanların, yöneticilerin günlük işlerin düzenlenmesinde kendi düşüncelerine verdiği değere inanma düzeylerine ilişkin dağılım Tablo 4’de gösterildiği şekildedir.

Tablo 4: Yöneticilerin Günlük İşlerin Düzenlenmesinde Çalışanların Düşüncelerine Verdiği Değer

Seçenekler Frekans Yüzde

Çok az 28 17,9

Kısmen 60 38,5

Yeterince 68 43,6

Toplam 156 100,0

Tabloya göre çalışanların, yöneticilerin günlük işlerin düzenlenmesinde kendi düşüncelerine verdiği değere inanma düzeylerine ilişkin ağırlıklı aritmetik ortalama 0,75 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuca göre yöneticilerin günlük işlerini yapılmasında düşüncelerine değer vermek suretiyle çalışanlarını tatmin etme düzeyi “iyi” olarak değerlendirilebilir. Bu sonucun elde edilmesinde de yöneticilerin kişilik yapılarının ve yönetici eğitimlerinin önemli bir etken olduğunu söylemek mümkündür.

5. Yöneticilerin Çalışanlarla İlgili Konularda Karar Alırken Fikirlerine Başvurma Durumu:

Çalışanların, yöneticilerin kendileri ile ilgili olarak aldığı kararlarda görüşlerine başvurma düzeyine ilişkin dağılım Tablo 5’de görülmektedir.

Tablo 5: Yöneticilerin Çalışanlarla İlgili Konularda Karar Alırken Onların Fikirlerine Başvurma Durumu

Seçenekler Frekans Yüzde

Çok az 49 31,4

Kısmen 64 41,0

Yeterince 43 27,6

Toplam 156 100,0

Tablodaki sonuçlar göz önüne alındığında çalışanların, “yöneticilerin kendileri ile ilgili konularda alınan kararlarda kendi fikirlerine danışma” düzeylerinin ağırlıklı aritmetik ortalaması 0,65’tir. Bu sonuca göre yöneticilerin işgörenlerle ilgili olarak aldığı kararlarda fikirlerine başvurarak astlarını “orta” derecede tatmin ettikleri söylenebilir. Bu da yine yöneticilerin kişilik yapıları ve yönetici eğitimleri ile açıklanabilir.

3. KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi, İstanbul Kültür Üniversitesi, 17-18 Kasım 2006

6. Yöneticilerin Görevlerini Yapma Konusunda Çalışanlara Duyduğu Güven: Çalışanların,

“yöneticilerin görevlerini yapma konusunda kendilerine duyduğu güven” düzeyine ilişkin dağılım Tablo 6’da gösterildiği şekildedir.

Tablo 6: Yöneticilerin Görevlerini Yapma Konusunda Çalışanlara Duyduğu Güven

Seçenekler Frekans Yüzde

Çok az 18 11,5

Kısmen 42 26,9

Yeterince 96 61,5

Toplam 156 100,0

Tablodaki veriler incelendiğinde “yöneticilerin işgörenlerin görevini yapma konusunda kendilerine duyduğu güven” düzeyinin ağırlıklı ortalamasının 0,83 olduğu görülmektedir. Bu sonuca göre yöneticilerin işletmedeki geleceklerine sağlayacakları katkı açısından astlarını “çok iyi” derecede tatmin ettikleri söylenebilir. Bu sonucu patronların yöneticilere duydukları güvenin bir yansıması olarak değerlendirmek mümkündür.

7. Yöneticilerin İşgörenler İle İlgili Bilgilendirme ve Duyuruları Açık, Net ve Zamanında Yapma Durumu: Çalışanların, “yöneticilerin kendileri ile ilgili konularda bilgilendirme ve duyuruları açık, net

ve zamanında yapma konusuna inanma” düzeyleri ile ilgili dağılım Tablo 7’de gösterildiği gibidir.

Tablo 7: Yöneticilerin İşgörenler İle İlgili Bilgilendirme ve Duyuruları Açık, Net ve Zamanında Yapma Durumu

Seçenekler Frekans Yüzde

Çok az 16 10,3

Kısmen 36 23,1

Yeterince 104 66,7

Toplam 156 100,0

Tablodaki veriler incelendiğinde, “yöneticilerin işgörenler ile ilgili bilgilendirme ve duyuruları açık, net ve zamanında yapmasına” duyulan güven düzeyine ilişkin ağırlıklı aritmetik ortalama 0,85 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuca göre yöneticilerin işletmedeki çalışanlarını bilgilendirme ve duyuruları açık, net ve zamanında yapma açısından “çok iyi” derecede tatmin ettikleri söylenebilir. Bu sonucu da patronların yöneticilere duydukları güven ile açıklamak mümkündür.

8. İşgörenlerin Yönetici İle Her Konuyu Sevgi, Saygı ve Anlayış İçinde Konuşabilmeleri:

İşgörenlerin, “yönetici ile her konuyu sevgi saygı ve anlayış içinde konuşabilmeleri” ne ilişkin dağılım Tablo 8’de gösterildiği gibidir.

Tablo 8: İşgörenlerin Yönetici İle Her Konuyu Sevgi, Saygı ve Anlayış İçinde Konuşabilmeleri

Seçenekler Frekans Yüzde

Çok az 31 19,9

Kısmen 46 29,5

Yeterince 79 50,6

Toplam 156 100,0

M. Tikici, O. Uluyol

40

göre yöneticilerin işletmedeki çalışanlarını her konuyu sevgi, saygı ve anlayış içinde konuşabilme bakımından “iyi” derecede tatmin ettiği söylenebilir. Bu sonucun elde edilmesinde de yöneticilerin kişilik yapılarının ve yönetici eğitimlerinin önemli bir etken olduğunu söylemek mümkündür.

9. Yöneticilerin İşle İlgili Bilgi Düzeyinin Yeterliliği: İşgörenlerin, “yöneticilerin işle ilgili bilgilerinin

yeterliliğine inanma düzeyi” ne ilişkin dağılım Tablo 9’da gösterildiği gibidir.

Tablo 9: Yöneticilerin İşle İlgili Bilgi Düzeyinin Yeterliliği

Seçenekler Frekans Yüzde

Çok az 22 14,1

Kısmen 49 31,4

Yeterince 85 54,5

Toplam 156 100,0

Tablodaki veriler incelenerek, “işgörenlerin yöneticilerin işle ilgili bilgi düzeyinin yeterliliği hakkındaki görüşleri” ne ilişkin ağırlıklı aritmetik ortalama 0,80 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuca göre işletme yöneticilerinin çalışanlarını işle ilgili bilgilerinin yeterliliği bakımından tatmin etme derecesi “çok iyi” olarak belirtilebilir. Bu sonucun elde edilmesinde yöneticilerin mesleki yetkinliklerinin yanı sıra yönetici eğitimlerinin de etkisi olduğu düşünülebilir.

10. Yöneticilerin İşgörenlerin Zayıf Yönleri Dışında İyi Yönlerini Bulmaya Çalışma Durumları:

İşgörenlerin, “yöneticilerin kendi zayıf yönleri dışında iyi yönlerini de bulmaya çalışma durumları” hakkındaki görüşlerine ilişkin dağılım Tablo 10’da gösterildiği gibidir.

Tablo 10: Yöneticilerin İşgörenlerin Zayıf Yönleri Dışında İyi Yönlerini Bulmaya Çalışma Durumları

Seçenekler Frekans Yüzde

Çok az 33 21,2

Kısmen 51 32,7

Yeterince 72 46,2

Toplam 156 100,0

Tablodaki veriler incelenerek, “işgörenlerin yöneticilerin kendi zayıf yönleri dışında iyi yönlerini de bulmaya çalışma durumları” hakkındaki görüşlerine ilişkin ağırlıklı aritmetik ortalama 0,75 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuca göre, yöneticilerin zayıf yönlerinin yanında iyi yönlerinin de bulunarak astlarını tatmin etmedeki başarı düzeyi “iyi” olarak değerlendirilebilir. Bu sonucun elde edilmesinde; hem yöneticilerin kişilik yapılarının ve yönetici eğitimlerinin, hem de patronların yöneticileri güçlendirmiş olmalarının önemli bir etken olduğu söylenebilir.

11. Yöneticilerin İşgörenler Üzerinde Uygulamakta Olduğu Kontrol Biçimi: Çalışanların,

“yöneticilerin işgörenler üzerinde uygulamakta olduğu kontrol biçiminden duyduğu memnuniyet” düzeyine ilişkin dağılım Tablo 11’de gösterildiği gibidir.

Tablo 11: Yöneticilerin İşgörenler Üzerinde Uygulamakta Olduğu Kontrol Biçimi

Seçenekler Frekans Yüzde

a. Çok az 19 12,2

b. Kısmen 38 24,4

c.Yeterince 99 63,5

3. KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi, İstanbul Kültür Üniversitesi, 17-18 Kasım 2006

Tablodaki sonuçlardan hareket edilerek “yöneticilerin işgörenler üzerinde uygulamakta olduğu kontrol biçiminden duyulan memnuniyet” düzeyine ilişkin olarak ağırlıklı aritmetik ortalama 0,83 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuçtan hareket edilerek, yöneticilerin işgörenler üzerinde uygulamakta olduğu kontrol biçiminden duyulan memnuniyet düzeyi “çok iyi” olarak belirtilebilir. Bu sonucun patronların yöneticilere duydukları güvene bağlı olduğu söylenebilir.