• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 4: EKONOMETRİK ANALİZ: DYY VE YAKIN KOMŞULARLA DIŞ

4.2. Ekonometrik Yöntem: Panel Veri Analizi

4.2.2. Panel Veri Regresyon Modelleri

4.2.2.4. Havuzlanmış Model, Sabit Etkiler Modeli ve Tesadüfi Etkiler Modeli

Panel veri analizlerinde her birim için gözlenemeyen birim etkileri ortaya çıkabilmektedir. Eğer etkilere hata terimi gibi tesadüfi bir değişken olarak davranılıyorsa, “tesadüfi etkiler”; her bir yatay kesit gözlem için tahmin edilen bir parametre olarak davranılıyorsa, “sabit etkiler” söz konusu olmaktadır. Ayrıca tesadüfi etkiler modelinde, birim etkiler ile açıklayıcı değişkenler arasındaki korelasyonun sıfır olduğu varsayılmakta iken; sabit etkiler modelinde ise, bu korelasyonun sıfırdan farklı olmasına izin verilmektedir (Park 2011: 8). Eğer N kesit bileşeni büyük bir yığından geliyorsa hata terimi ile açıklayıcı değişkenler arasında korelasyon olmaması beklenir. Yukarıda da bahsedildiği gibi, bu durumda tesadüfi etkiler modeli uygun olacaktır (Gujarati, 2004: 650).

Sabit etkiler modeli birim etkilerinin sonuçlarının araştırılmasında tesadüfi etkiler modeli ise popülasyonla ilgili tüm etkilerin marjinal sonuçlarını araştırmak için kullanılmaktadır. Bu iki model arasında tercih yapılırken birimsel ve genel etki durumu ayırt edilmelidir. Genel olarak ele aldığımızda, koşullu olasılık fonksiyonu mu (havuz ya da sabit etkiler modeli) yoksa marjinal olasılık fonksiyonun mu (tesadüfi etkiler modeli) kullanılması gerektiği, veri kümesinin içeriği, verilerin nasıl toplandığı ve hangi kitleyi temsil ettiklerine bağlıdır. Genelde panel dengeli ise yani kesitlerle ilgili tüm verileri içeriyorsa sabit etkiler modeli, kesitlerle ilgili tüm verileri içermiyor sadece sınırlı sayıda gözleme sahipse rassal etkiler modelinin kullanılması daha uygun olabilmektedir (Asteriou ve Hall, 2007: 348).

Gujarati (2012: 606)’ye göre, iki yaklaşım arasındaki temel farklılıklar göz önünde tutularak sabit mi yoksa tesadüfi etkiler ile mi çalışılacağı ile ilgili olarak şu ölçütlere bakılabilir:

1- Eğer T büyük N küçük ise, sabit etki ve tesadüfi etki modelleri tarafından tahmin edilen parametrelerin değerlerinde çok az farklılık olur. İki yöntem arasındaki seçim hesaplama kolaylığına ve uygunluğuna bağlı olarak yapılabilir. Bu durumda sabit etki modeli tercih edilebilir.

118

2- N büyük T küçük olduğunda ise iki yöntemle elde edilen tahminler önemli ölçüde farklılaşır. Bu durumda kesit birimlerimiz çok büyük bir yığından gelmiyorsa sabit etki modeli tercih edilebilir. Eğer kesit birimler çok büyük bir yığından geliyorsa tartışmasız olarak tesadüfi etki modeli tercih edilmelidir.

3- Eğer N büyük T küçük ise ve Y ile açıklayıcı değişkenler arasında korelasyon varsa, tesadüfi etki tahmin edicileri sapmalı, buna karşılık sabit etki modeli tahmin edicileri sapmasız olur.

4- Eğer N büyük ve T küçük ise ve tesadüfi etki modelinin varsayımları geçerli ise tesadüfi etki modelinin tahmin edicileri, sabit etki modelinin tahmin edicilerinden daha etkindir.

Sabit ve tesadüfi etkiler arasındaki temel fark gölge değişkenlerin üstlendikleri rolle ilgilidir. Gölge değişken için hesaplanmış olan parametre sabit etkiler için sabit terimin bir parçası olarak değerlendirilirken, tesadüfi etkiler için bir hata terimi öğesi olarak değerlendirilmektedir. Eğim parametreleri ise her iki model için gruplar boyunca ve zaman boyunca aynı kalmaktadır.

Sabit etkiler F testi ile tesadüfi etkiler ise Lagrange Çarpanı (LM) (Breusch ve Pagan, 1980) ile test edilmektedir. Her iki test için temel hipotezin reddedilmemesi durumunda havuzlanmış EKK yönteminin uygun olduğu sonucuna varılabilir. Hausman Spesifikasyon Testi (1978) sabit ve rassal etkiler modelleri arasında tercih yapılmasını sağlamaktadır (Park, 2011: 8). Panel veri modellerinden hangisinin tercih edilebileceği belirlenirken LR- Olabilirlik Oranı Testi, Breusch-Pagan LM Testi ve Hausman Testinden yararlanılmaktadır.

4.2.2.4.1. LR - Olabilirlik Oranı Testi (Likelihood Ratio Test– LR)

Havuzlanmış modelin geçerliliğini bir başka ifade ile birim ve/veya zaman etkilerinin olup olmadığını, tesadüfi etkiler modeline karşı test etmek için kullanılan Olabilirlik Oranı Testinin Ho hipotezi, havuzlanmış model doğrudur şeklinde kurulmaktadır. Diğer bir deyişle Ho hipotezi birim etkilerin standart hatalarının sıfıra eşit olduğunu (birim etkilerin söz konusu olmadığını) ifade etmektedir.

119

LR testi, temel model ile farklı yapıya sahip alternatif iki modelin uygunluğunu test etmektedir. Temel model ile alternatif modelin veri setine uygunluklarının oranlanması temelli bir testtir. Olabilirlik oranı kullanılarak kritik değer veya p- değeri göz önünde bulundurularak, temel modele karşı alternatif model test edilir.

Eğer olabilirlik oranının logaritması kullanılırsa test istatistiği, logaritmik olabilirlik testi (Log-Likelihood Ratio Test Statistic) şeklini alır (Wilks, 1938: 60-62). Test istatistiği aşağıdaki gibidir:

2 ln

2( ) 2 ln(Alternatif )

Temel Model Olabilirlik Oranı D

Alternatif Model Olabilirlik Oranı

Temel Model Olabilirlik Oranı Model Olabilirlik Oranı

 

= −  

 

= − +

Bu eşitlikte alternatif model, kısıtlı modele yani havuzlanmış modele ait olabilirlik fonksiyonunu, temel model ise kısıtsız modele yani tesadüfi etkiler modeline ait olabilirlik fonksiyonunu ifade etmektedir. Ho hipotezi reddedilirse birim, zaman ya da hem birim hem de zaman etkilerinin olduğuna bir başka ifade ile havuzlanmış modelin uygun olmadığına karar verilmektedir. LR test istatistiği olasılık dağılımı χ2 dağılımlı ve df (2)-df (1) serbestlik derecelidir (Huelsenbeck ve Crandall, 1997: 437-466). Diğer bir deyişle, LR test istatistiği q (kısıt sayısı) serbestlik dereceli χ2 dağılımına uymaktadır. Örneğin 1 parametreli ve -8024 log-olabilirlik değerine sahip temel bir model ile 3 parametreli ve -8012 log-olabilirlik oranlı alternatif modelin farklarının χ2

olasılık değerini gösteren 3-1=2 serbestlik dereceli χ2=2(8024-8012)=24 değerini alacaktır.

Bera ve Bilias (2001), havuzlanmış modeli tesadüfi etkiler modeline karşı test etmek amacıyla küçük örnek özellikleri daha iyi olan Rao’s Score testini önermişlerdir. LR testinden türetilmiş olan Score testi birim etkinin standart hatasının sıfıra eşitliği şeklindeki Ho hipotezini test etmektedir. Score testi, ilgilenilen θ parametresinin bir kısım θ0 parametrelerine eşit olduğu temel hipotezinin sınamaktadır. θ’nın gerçek değerinin θ0 değerine yakın olması durumunda en güçlü testlerden biridir. Score

120

testinin15 en avantajlı olduğu yön, alternatif hipotez veya sınırlandırılmamış maksimum olabilirlik gibi tahmin sonuçlarına ihtiyaç duymamasıdır.

4.2.2.4.2. Breusch-Pagan LM Testi

Breusch-Pagan (1980), tesadüfi etkiler modeli için EKK hatalarına dayanan Lagrange Çarpan testi geliştirmişlerdir. “Tesadüfi etkilerin sıfır olduğu” sıfır hipotezi

H

0

µ2

=0

araştırılmaktır. Modeldeki gruplar arasında değişen varyans testinin yapılması gerekmektedir. Bu amaçla, Lagrange Çarpan Test (Lagrange Multiplier Tests) ve Olabilirlik Oranı Test (Likelihood Ratio Test) istatistikleri kullanılmaktadır. Sıfır hipotezi, grupların varyanslarının eşit (gruplar arası sabit varyans) olduğunu ifade etmektedir. LM-test istatistiğine bağlı olarak, H hipotezinin reddedilmesi durumunda 0

Tesadüfi etkiler modeli sabit etkiler modeline tercih edilmektedir. LM test istatistiği şu şekilde hesaplanabilir:

2 1 1 1 1 ˆ 1 2( 1) ˆ N T it i t N T it i t e nT LM T e = = = =        =    

∑ ∑

∑ ∑

Bu formülde yer alan ˆe , EKK hata terimini göstermektedir. Temel hipotez altında bu it

testin sınırlayıcı dağılımı bir serbestlik dereceli χ2 dağılımına sahiptir (Hill, Griffiths ve Lim, 2011: 553-554). Temel hipotezin reddedilmesi, ülkeler arasında bireysel farklılıkların rassal olduğunu göstermektedir. Bu durumda rassal etkiler modelinin uygun model olduğunu ifade etmek mümkündür.

15

Score testi; x veri setini, “L”θ parametresine bağlı olabilirlik fonksiyonunu göstermek üzere,

log ( | ) ( ) L x . U

θ θ

θ

∂ = ∂

Fisher bilgi matrisi,

2 2 ( )

θ

E log ( ; )L X

θ θ

.

θ

 ∂  = −   ∂   I

Hipotez testi;H0:θ θ= 0 şeklindedir. Ho doğru olduğunda

2 0 0 0 ( ) ( ) ( ) U S I

θ

θ

θ

= ifadesi

χ

12 ’in asimptotik dağılımıdır. Score testine ilişkin detaylı bilgi için; Bera ve Bilias, 2001: 11.

121

4.2.2.4.3. F-Testi

Moulton ve Randolph (1989) tarafından önerilen ANOVA F-testi, veri setinin birimlere göre farklılık göstermediğini test etmek için kullanılabilmektedir. Eğer veri birimlere göre farklılık gösteriyorsa havuzlanmış modelin uygun olmadığı sonucuna varılır. Kısıtsız modelde değişkenlere ait veri setinin birimlere göre değer aldığı, kısıtlık modelde ise birim farklılıklarının önemsiz olduğu varsayımı yapılmaktadır.

2 2

2

( ) / (N 1) ( ) / (N 1)

(1 ) / (NT N K)

/ (NT N K)

HAV KDEKK KDEKK HAV

KDEKK KDEKK e e e e R R F R e e = = − − − ′ − −

Burada, e eHAV havuzlanmış (kısıtlı) modelin en küçük kareler yöntemi tahmin sonucu SSE16 (Hata Kareleri Toplamı)’sidir ve RRSS (kısıtlı modelin hata kareleri toplamı) şeklinde de ifade edilmektedir. e eKDEKK, kukla değişkenli EKK modeli tahmin yöntemi ile elde edilmiş SSE’dir. 2

EKKKD

R kukla değişkenli EKK modeli R2 değeri, RHAV2

havuzlanmış modelin R2’sidir. N toplam gözlem sayısı, K parametre sayısıdır. T zamanı göstermektedir.

Modelde birim etkiler gölge değişkenler tarafından ifade edildiğinden, H0 temel hipotezi 0: 1 ... n 1 0

H µ = =µ = şeklindedir

4.2.2.4.4. Hausman Testi

Yukarıda bahsedilen testlerin uygulanması sonucunda modelde birim ve/veya zaman etkilerinin olduğu sonucuna varılmışsa, bu etkilerin sabit mi tesadüfi mi olduğuna karar varilmesi aşamasında Hausman testi kullanılabilir. Tanımlama hatasını sınamak için geliştirilen Hausman (1978) spesifikasyon testi, panel veri modellerinde de tahminciler arasında seçim yapmak için kullanılmaktadır. Bu test, gruba ait spesifik etkinin tesadüfi olduğunu varsayarak modelin açıklayıcı değişkenleri ile modele ait spesifik etkiler arasında korelasyon olup olmadığını belirlemeyi amaçlar.

Sabit ve tesadüfi etkiler modelleri arasındaki en önemli farklardan birisi, birim etkilerin bağımsız değişkenlerle korelasyonlu olup olmadığıdır. Eğer aralarında korelasyon yoksa, tesadüfi etkiler modeli etkindir. Hausman testinin temel hipotezi, “açıklayıcı

122

değişkenler ve birim etki arasında korelasyon yoktur” şeklindedir. Bu durumda her iki tahminci de tutarlı olduğundan, sabit ve tesadüfi etkiler tahmincileri arasındaki farkın çok küçük olacağı beklenmektedir. “Açıklayıcı değişkenler ile birim etkinin korelasyonlu olduğunu ifade eden alternatif hipoteze göre ise, tesadüfi etkiler tahmincisi sapmalıdır ve farkın büyük olacağı beklenmektedir. Bu durumda sabit etkiler modeli tutarlı olduğundan tercih edilmelidir.

H0: Bağımsız değişkenler ve hata terimleri ilişkisizdir (Rassal Etkiler Modeli).

H1: Bağımsız değişkenler ve hata terimleri ilişkilidir.

Ho hipotezinin reddedilmesi tesadüfi etki modeline karşı sabit etki modelinin kabul edilmesi gerektiğini ifade eder.

Hausman testinde aşağıdaki test istatistiği kullanılmaktadır (Asteriou ve Hall, 2007: 349).

1 2

( FE RE) [ ( FE) ( RE)] ( FE RE) ( )

H = β) −β)AVar β)AVar β) β) −β) χ k (4.42)

Denklem (4.42)’deki

β

)FE

β

)RE; sabit etkiler ile hesaplanmış katsayılardan, rassal etkiler ile hesaplanmış katsayıların çıkarılması sonucu oluşan matrisi; (

β

)FE

β

)RE)′ , bu matrisin devriğini; [AVar(

β

)FE)−AVar(

β

)RE)], rassal etkiler ve sabit etkiler’in katsayı kovaryans matrisleri farkını ifade etmektedir (Greene 2008: 183). Hausman testi, tesadüfi etkiler tahmincisinin geçerli olduğu biçimindeki temel hipotezi, k serbestlik dereceli χ2 dağılımına uyan istatistik ile test etmektedir. k serbestlik derecesi,

β

)FEve

RE

β

) ’deki parametre sayısına eşittir.