• Sonuç bulunamadı

Ülkemizde havaalanı yer hizmetleri, 1983 tarih ve 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu‟nun 44.maddesi gereğince yayınlanmıĢ olan “Havaalanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği” ile düzenlenmiĢtir(Çevik, 1996: 41).

Ayrıca, havaalanı yer hizmeti yapabilmek için UlaĢtırma Bakanlığı‟ndan ön izin ve ruhsat almak gerekmektedir. Yer hizmeti sunan kuruluĢlarda bulunması gerekli asgari personel ve teçhizat sayısı ve özellikleri de Havaalanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği‟nde ayrıntılı bir Ģekilde belirlenmiĢtir. Bu düzenleme çerçevesinde ülkemizde yer hizmeti yapmakta olan belli baĢlı kuruluĢlar bulunmaktadır. Bu kuruluĢlar hakkındaki açıklayıcı bilgiler aĢağıda verilmiĢtir.

2.2.1.HAVAġ: Havaalanları Yer Hizmetleri A.ġ.

Türk Hava Yolları‟nın öncülüğünde 8 Nisan 1958 tarihinde USAġ olarak havayolu sektöründe yer hizmetleri faaliyetlerini sağlamak üzere örgütlenen bu kuruluĢ, asıl çalıĢmalarına 1933 senesinde baĢlamıĢtır.

1955 yılında, Devlet Hava Yolları‟nın, Türk Hava Yolları olarak isim değiĢtirmesi üzerine 1958 yılına kadar yalnızca bu havayoluna hizmet vermiĢ, ancak bu sektördeki hızlı geliĢmelere paralel olarak ülkemize uçuĢ yapan diğer yabancı havayollarının da yer hizmetlerini yerine getirmek üzere Türk Hava Yolları‟nın önderliğinde USAġ olarak yeniden yapılandırılmıĢ olup, Türkiye‟ye uçuĢ yapan hemen tüm yabancı havayollarına yer hizmeti sağlamaya devam etmiĢtir(http://www.havas.net/kurumsal/havas-hakkinda/).

1987‟ye kadar sürdürülen bu çalıĢmalar, bu yıldan itibaren uçak ikram ve yer hizmetleri olarak iki ayrı Ģirket haline getirilmiĢ ve yer hizmetlerini yapacak olan Ģirketin adı HavaĢ, uçak ikram hizmetlerini yapacak olan Ģirket ise USAġ olarak tescil ettirilmiĢtir.

HavaĢ, Türkiye‟de kurulmuĢ ve yer hizmetleri türlerinde faaliyette bulunmak üzere kurulan ve günümüzde de bu faaliyetlerini sürdüren ilk kuruluĢtur. Yer hizmetleri sektöründeki iddialı yerini daima ön planda tutmaya özen göstermekte olan HavaĢ, hizmet kalitesi, donanım parkı ve teknolojik altyapısı ile dünya standartlarında bir yer hizmeti kuruluĢu olarak bu endüstrideki varlığını sürdürme kararlığı içerisindedir.

HavaĢ; Ġstanbul, Ankara, Ġzmir, Adana, Antalya, Bodrum, Dalaman, Gaziantep, Zonguldak, GazipaĢa, Trabzon, Kayseri, Konya, ġanlıurfa, Sivas, Adıyaman, MuĢ, Elazığ, Batman, NevĢehir, Sinop, Merzifon havalimanlarında yer hizmeti vermektedir.

Bir havayolunun uçuĢ yaptığı havalimanında yer hizmetleri anlamında tüm ihtiyaçlarını karĢılayacak Ģekilde teĢkilatlanmıĢ olan HavaĢ‟ın baĢlıca hizmetleri arasında IATA Yer Hizmetleri AnlaĢması kapsamında tanımlandığı Ģekliyle, yolcu

ve bagaj, birim yükleme araçları kontrolü, ramp, uçak temizlik, yük kontrolü ve haberleĢme, kargo, uçuĢ operasyon, ulaĢım ve temsil hizmetleri bulunmaktadır.

HavaĢ, bugün, ayrıcalıklı bir müĢteri portföyüne sahiptir. Hizmet kalitesini ve müĢteri memnuniyetini sürekli arttırmayı amaçlayan HavaĢ, bulunduğu havalimanlarında hizmet vermekte olduğu havayollarının sorumlu ve önemli bir servis sağlayıcısı niteliğinde bir kuruluĢ olduğu bilinci ile hareket etmekte, bu havayollarının hizmet anlayıĢı ile ticari politikalarını birebir yolcularına taĢıyacak Ģekilde organize olmakta ve buna uygun Ģekilde personel eğitimi sağlamaktadır(http://www.havas.net/kurumsal/havas-hakkinda/).

2.2.2.Çelebi Hava Servisi A.ġ.

Çelebi Hava Servisi Anonim ġirketi, Ali Cavit Çelebioğlu tarafından, Türk hava taĢımacılığının ilk özel yer hizmetleri Ģirketi olarak 1 ġubat 1958 tarihinde

Ankara Esenboğa Havalimanı‟nda

kurulmuĢtur(http://www.celebihandling.com.tr/?pg=kurumsal).

KuruluĢundan bugüne taĢıdığı gelenek, deneyim birikimi, yeni teknoloji ve insana yatırıma verdiği önem, esneklik ve hızlı hareket yeteneği ile ülkemizde alanında lider olan Çelebi Hava Servisi, Avrupa‟da da sektörünün önde gelen Ģirketleri arasında yer almaktadır. Türkiye‟ye uçan birçok Ģirkete hizmet veren Çelebi Hava Servisi‟nin, sayısı 250‟yi aĢan müĢterisinin çoğunluğu, uluslararası havayolu Ģirketlerinden oluĢmaktadır.

Çelebi Hava Servisi‟nin, Havaalanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği çerçevesinde sunduğu hizmetler; yolcu trafik, yük kontrolü ve haberleĢme, ramp, kargo ve posta, uçak özel güvenlik hizmetleri, özel havacılık hizmetleri, antrepo ve terminal iĢletmeciliğidir.

ġirket, en ileri teknolojiye sahip donanımı ve 3500‟ü aĢkın yetkin çalıĢanıyla, yer hizmetleri kapsamındaki tüm servisleri, uluslararası kalite standartlarında ve müĢteri memnuniyeti ilkesiyle sunmaktadır. Türkiye‟de ülke trafiğinin %93‟ünü oluĢturan 26 havalimanında faaliyet gösteren Çelebi Hava Servisi, talepler

doğrultusunda istasyon sayısını her yıl arttırmaktadır. Çelebi Hava Servisi, uluslararası platformda Uluslararası Hava TaĢıyıcıları Birliği, Havalimanı Hizmetleri Birliği, Uluslararası Havaalanları Konseyi, Uluslararası Hava Kargo Birliği üyesi ve AVIANCE kurucu üyesi, ulusal platformda ise Türkiye Özel Sektör Havacılık ĠĢletmeleri Derneği üyesidir.

2.2.3.TGS Yer Hizmetleri A.ġ.

TGS Yer Hizmetleri Anonim ġirketi, 1 Ocak 2010 tarihinde yer hizmetleri sektöründeki yerini almıĢtır. Türk Hava Yolları ve HAVAġ ortaklığıyla kurulan TGS; Ġstanbul Atatürk Havalimanı, Ankara Esenboğa Havalimanı, Ġzmir Adnan Menderes Havalimanı, Antalya Havalimanı, Adana Havalimanı ve Ġstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı olmak üzere toplam 6 havalimanında faaliyetlerini sürdürmektedir.

Yerli ve yabancı havayolu Ģirketlerinin pek çok uçağına hizmet sunmayı hedefleyen TGS, 3 binden fazla ekipmanı ve 6 bine yakın personeliyle yer hizmetleri kapsamındaki tüm faaliyetleri uluslararası kalite standartlarında sunmaktadır.

“Havaalanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği” çerçevesinde ramp, harekât, kargo ve yolcu hizmetlerini sunan TGS, Ģirket politikası olarak müĢteri ve yolcu

memnuniyetini esas alırken, kusursuz hizmet anlayıĢını

benimsemektedir(http://www.tgs.aero/Default.aspx).

TGS, kuruluĢ yılı olan 2010 itibariyle, uluslararası bir kalite yönetim standardı anlamına gelen ISO 9001:2008 kalite belgesine sahiptir. TÜV Thüringen ve MEYER adlı bağımsız denetim Ģirketleri tarafından, faaliyet gösterdiği merkez ofis ve altı

istasyonda denetimden geçerek hizmet kalitesini