• Sonuç bulunamadı

Hasılat Standardına Göre: Vadeli satışlarda

139 ŞÜPHELİ DİĞER ALACAKLAR KARŞILIĞI HESABI (-)

TMS 18 Hasılat Standardına Göre: Vadeli satışlarda

anlaşmaya varılarak satış bedeline eklenen veya eklendiği varsayılan vade farkı veya faiz tutarı satış geliri değil, faiz geliri olarak değerlendirilmelidir. Buna göre de senetsiz alacaklarda aynen senetli alacaklar gibi bilanço gününe indirgenmiş değerleri bulunmalıdır

(CEVAP A)

50. ŞAHMAR AVM de kasiyer olarak çalışan 10 kasa persone- line, işletme yönetimi tarafından günün başında (sabah me- sai başlangıcında) kasada bozuk para bulundurabilmeleri amacıyla toplam olarak 8.000 ₺ para vermiştir. Yapılacak yevmiye kaydıyla ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden hangisi kesinlikle doğrudur?

A) Personelden Alacaklar 8.000 ₺ borçlu B) İş Avansları 8.000 ₺ borçlu

C) Personel Avansları 8.000 ₺ borçlu D) Personelden Alacaklar 8.000 ₺ alacaklı E) Personel Avansları 8.000 ₺ Alacaklı

51. Geçen yıl yapılan satışlardan alınmış İleri vadeli çeklerden 3 parça çekin toplam tutarı 17.850 ₺, vadesi bu mali dönem içerisindedir. Yapılacak yevmiye maddesi ile ilgili olarak aşa- ğıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri, 17.850 ₺ alacaklanır B) Alınan Çekler, 17.850 ₺ alacaklanır

C) Alacak senetleri 17.850 ₺ borçlanır D) Alacak senetleri 17.850 ₺ alacaklanır

E) Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri, 17.850 ₺ borçlanır.

52. Aşağıdakilerden hangisi Alacakları hesap gruplarına ayı- ran niteliklerden (özelliklerden) biri değildir?

A) Alacağın vadesinin 1 yıldan kısa olması B) Alacağın vadesinin 1 yıldan uzun olması C) Alacağın ticari nedenlerden kaynaklamış olması D) Alacağın ticari bir nedene dayanmaması E) Alacağın henüz tahsil edilememiş olması

53. Türkiye Muhasebe Standartları 18 – Hasılat Standardına Göre, alacakların değerlemesi ile ilgili olarak aşağıdaki bilgi- lerden hangisi doğrudur?

A) Vadeli satışlarda anlaşmaya varılarak satış bedeline eklenen veya eklendiği varsayılan vade farkı veya faiz tutarı satış geliri değil, faiz geliri olarak değerlendirilmelidir. Buna göre de se- netsiz alacaklarda aynen senetli alacaklar gibi bilanço gününe indirgenmiş değerleri bulunmalıdır.

B) Senetli alacaklar nominal değer ile senetsiz alacaklar Mu- kayyet değer ile değerlenmesi gerekir. Ancak yabancı para cinsinden olan senetsiz alacaklar dönem sonundaki değerleme kuru üzerinden değerlenir.

C) Vadesi gelmemiş Senetli alacaklar resskont hesaplanarak Tasarruf değeri ile değerlenir.

D) Vadesi geçmiş alacaklar şüpheli alacaklar olduğundan etkin faiz oranı ile günlük bileşik faiz üzerinden gecikmiş vade farkı ilave edilerek değerlemesi yapılır.

E) Değersiz duruma düşmediği sürece tüm alacaklar isteğe bağlı olarak tasarruf değer ile değerlemeye tabi tutulabilir.

STOKLAR

İşletmenin satmak, üretimde kullanmak veya tüketmek amacıyla edindiği, İlk madde ve malzeme, yarı mamul, mamul, ticari

mal, yan mamul, artık ve hurda gibi bir yıldan daha kısa sürede kullanılması planlanan veya satılması planlanan varlıklardır.

STOKLARDA DEĞERLEME

Stoklar maliyet bedeli ile değerlenir. Maliyet bedeli: Bir iktisadi kıymetin satın alınması veya değerinin arttırılmasına yönelik yapılan ödemelerle buna bağlı olarak doğan tüm giderleri ifade eder.

VUK'un 265. maddesine göre maliyet bedeli şu unsurlardan oluşmaktadır:

 Satın alma bedeli, ithal edilen malların CİF bedeli,  Malın işyerine getirilmesine kadar ödenen sigorta gideri,

 Malın işyerine getirilmesine kadar ödenen nakliye, yükleme, boşaltma ve hamaliye giderleri  İthal edilen mallara ilişkin gümrük vergisi, gümrük komisyonu ve diğer ithalat giderleri  Malın işletme stoklarına teslim alınıncaya kadar geçen zamandaki kur farkı

Cif: Uluslararası ticaretle ilgili bir terimdir. Bu tip ticarette alıcının ödediği ücrete ürün bedeli, navlun bedeli (gönderim öncesinde bekleyeceği depo), anlaşma sırasında belirlenmiş limana kadar taşıma ve sigorta ücretleri dâhildir.

İsteğe Bağlı Olarak Maliyete Eklenebilecek Unsurlar:

 İşletme stoklarında bulunan yabancı para cinsinden satın alınmış varlıkların daha sonradan oluşacak o yıl içindeki kur farkının maliyete dahil edilmesi ya da dönem gideri olarak kaydedilmesi isteğe bağlıdır.

 İşletmenin finansman temini amacıyla bankalardan veya benzeri kredi müesseselerinden aldıkları krediler için ödedikleri faiz ve komisyon giderlerinden dönem sonu stoklarına pay vermeleri ihtiyaridir.

İmal Edilen Stokların Değerlemesi:

 Mamulüm üretiminde kullanılan direkt ilk madde ve malzeme giderleri  Mamule isabet eden işçilik

 Genel üretim giderlerinden mamule düşen pay

 Genel Yönetim Giderlerinden mamule düşen pay ( İhtiyari giderde yazılabilir)  Ambalajlı satılması şart olan mamullere ilişkin ambalaj giderleri

Varlıklarda Düşük Bedelle Değerleme

Varlıklar değerleme günündeki satış fiyatı, maliyet bedeline kıyasla %10 veya daha fazla düşüklük gösteriyorsa, bu durumda mali- yet bedeli yerine emsal bedeline göre değerleme yapılabilir.

Değeri Düşen Mallarda Değerleme

Değerini kısmen veya tamamen kaybeden mallar emsal bedeli ile değerlenir. Bu şekilde değerleme yapabilmek için, değer kaybı ticari faaliyetin normal gerekleri dahilindeki bozulma, çürüme, kırılma, çatlama, paslanma vb. olaylar sonucunda; veya yangın, deprem, su basması gibi doğal afet nedeniyle oluşmalıdır. Bu haller dışında örneğin çalınma ve kaybolma hallerinde bu hüküm uygulanamaz.

Çalınan ve Kaybolan Malların Değerlemesi

Gelir idaresi, malların herhangi bir şekilde çalınması halinde bu malların, kıymeti düşen mallar olarak değerlemesini veya uğranı- lan zararın vergi matrahı ile ilişkilendirilmesini kabul etmemektedir.

İmalat Artıklarının Değerlemesi

Belli bir değeri olan imalat artıkları emsal bedelle değerlenir. Bulunan değer, ya mamul birim maliyetinin hesaplanmasında imalat maliyetinden düşülür, ya da bu dönem içinde satılmaları halinde elde edilen değerler satış hâsılatı olarak gelir yazılır. Bununla beraber hiçbir ekonomik değeri olmayan ve atılan imalat artıkları değerleme konusu yapılamaz.

Maniplasyona Tabi Varlıkların Değerlemesi

Manipülasyona tabi kıymetlerde değerleme, kalite farkları da dikkate alınmak suretiyle, toplam maliyetine; mal alış bedeli, alışa ilişkin taşıma, sigorta v.b giderler, maniplasyon işlemi için kullanılan işçilik, maniplasyon işleminde kullanılan makine amortisma- nı, genel idare gideri niteliğinde olmayan direkt maniplasyon işlemi giderleri vb. maliyetler eklenir, maniplasyon işlemi sonrasın- da ayrılan mallara, kaliteleri itibariyle piyasa fiyatları dikkate alınarak dağıtım yapılır.

144

TMS (Türkiye Muhasebe Standartları) 2- Stoklar Standardı’nda;

Stoklar, işin normal akışı içinde (olağan işletme faaliyetleri kapsamında) satılmak amacıyla elde tutulan, satılmak üzere üretilmekte olan veya üretim sürecinde ya da hizmet sunumunda kullanılacak ilk madde ve malzemeler şeklinde bulundu- rulan varlıklardır.