• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 4. SENDİKALARDA HALKLA İLİŞKİLER VE TOPLUMDAKİ

4.2. Türkiye’de Sendikalarda Halkla İlişkiler Yönetim ve Uygulamaları ile İlgili

4.2.3. DİSK’te Halkla İlişkiler

DİSK (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) 13 Şubat 1967 tarihinde kurulan bir işçi sendikaları konfederasyonudur. 12 Eylül’de kapatılan DİSK, 1992 yılında faaliyetine bıraktığı yerden yeniden başlamıştır. DİSK’e bağlı 19 sendika bulunmaktadır. DİSK üyesi sendikalar: Basın-İş, Bank-Sen, Birleşik Metal-İş, Cam Keramik-İş, Dev Maden-Sen, Dev Sağlık-İş, Dev Turizm-İş, Devrimci Yapı-İş, Emekli-Sen, Enerji –Sen, Genel-İş, Gıda-İş, Lastik-İş, Limter-İş, Nakliyat-İş, Sine-Sen, Sosyal-İş, Tekstil, Tümka-İş.

150

DİSK’te halkla ilişkiler yönetimi ve uygulamaları Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürü Fahrettin Engin Erdoğan’ın mülakata verdiği yanıtlardan yararlanılarak değerlendirilmiştir.

Halkla İlişkilerin Konumlandırılması

DİSK’te halkla ilişkiler etkinlikleri Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi tarafından yürütülmektedir. DİSK’in 13 Şubat 1967 tarihindeki kuruluşundan hemen sonra yayınlanan yönetmelikte “Basın Yayın ve Tanıtma Dairesi” olarak amacı ve görevleri tarif edilerek kurulmuş; Daire Başkanı, Daire Müdürü, Uzmanlar, Teknik Elemanlar ve Personel olarak iç şeması ve görevleri belirlenmiştir. Tüm daire başkanlıkları “seçilmişlerden”, yani Yönetim Kurulu Üyeleri’nden oluşan DİSK’te diğer sorumlular “uzman” ve personel kadrosundadır. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi doğrudan Genel Sekreter’e karşı sorumlu olarak çalışmaktadır.

BYHİ uzmanlık dairesinin görevleri yazılı olarak net bir şekilde belirlenmiştir: a. Örgütün çeşitli konulardaki eylem ve görüşlerini kamuoyuna duyurmak,

b. Örgüt ve üye sendikaların çalışmalarını tanıtmak, basın ve yayınla kalıcı ilişkileri düzenlemek,

c. Organ kararları gereğince üye sendikalar arasında görüş birliğini sağlamaya yönelik yayın yapmak,

ç. Üye sendikaların, basın-yayın çalışmalarının en üretken ve en işlevsel düzeyde çıkmasını sağlamak,

d. İşçilerin daha ileri bilinç düzeyine ulaşması için gerekli bütün kitle iletişim bağlarını kurmak,

e. İşçi sınıfının ve tüm emekçi halkın temel ekonomik ve demokratik hakları uğruna verdiği mücadeleyi kapsayacak görüş, düşünce ve eylemlerini yayın konusu yapmak, f. Sendikal mücadelenin başarılı olması için gerekli bilgileri derlemek,

g. Alınan bilgiler ve kurulan ilişkiler ışığında karar organlarınca değerlendirme konusu edilecek somut tasarı ve öneriler getirmek,

ğ. Geçmişin kültürel kalıtlarına sahip çıkarak işçi sınıfı kültürünün oluşumuna katkıda bulunmak,

151

ı. Çalışma hayatı ile ilgili haberleri derlemek ve değerlendirmektir. k. Daireye verilecek diğer görevleri yapmaktır.

12 Eylül öncesi 20 kişinin istihdam edildiği basın yayın ve halkla ilişkiler dairesinde ikinci kuruluş yılı sayılan 1993 sonrası sayısı 6-8 arasında değişen personel görev yapmıştır. Bugün 1 müdür ve 1 uzman olmak üzere iki kişi çalışmaktadır. Her ikisinin de lisans eğitimi olmasına karşın iletişim-halkla ilişkiler alanında lisans eğitimli değiller. BYHİ’de görev alacakların seçiminde dikkat edilen özellikler, verileri değerlendirme ve sonuç çıkarmaya yatkın olması; iletişim ve diyalog kurma becerisi olarak belirtilmektedir. Ekonomik sorunlardan dolayı gerekli/yeterli istihdam sağlanamayan dairede sosyal medya ile ilgili bir bölüm yakın tarihlerde oluşturulmuştur. Bu bölümün faaliyete geçmesiyle DİSK ve üye sendikaların önemli bir kısmının sosyal medyada görünür olması; Twitter, Facebook, Youtube, Flickr ve diğer sayfalarda profil oluşturulması ve etkin kullanımı sağlanmıştır. Yakın gelecekte eğitim, iletişim ve sosyal medyada etkisi bulunan bir film merkezi oluşturulması planlanmaktadır.

Giderleri periyodik olarak belirlenmiş olan BYHİ Dairesine bunun dışında sadece belirli kampanyalar ya da özel günlerde bütçe verilmektedir.

Halkla İlişkiler Yönetimi ve Planlama

BYHİ’de özellikle örgütlenmeye ilişkin konfederasyonun tanıtımı açısından planlamalar yapılmakta, kısa, orta ve uzun dönemler için belirlenen hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için uygun stratejiler belirlenmektedir. Dairemizin örgüt politikalarının oluşturulmasında etkin bir rolü vardır.

Örgüt politikalarının genel ekseni Genel kurul kararlarıyla belirlenmekte ve bu kararlar doğrultusunda güncel, kısa, orta ve uzun vadeli planların, projelerin ya da etkinliklerin oluşturulmasında kolektif bir çalışma gerçekleştirilmektedir. BYHİ Dairesi bu politikaların oluşturulması ve hayata geçirilmesi sürecinde yer almaktadır. Yöneticiler çoğu etkinlikte BYHİ’in görüş ve önerilerini almalarına karşın zaman zaman da doğrudan görev vermektedirler.

152 Hedef Kitleler ve iletişim

Hedef kitlelerle iletişim konusundaki soruya verilen yanıt, hedef kitlenin işçiler olarak belirlendiğini ifade etmektedir:

“Sonuç itibariyle en uygun (ve şart olan) iletişim biçimi “yüzyüze” (yaşamına dokunarak) ilişkilerin geliştirilmesidir. Kalıcılık açısından bu önemlidir. Günümüzde mevcut sendikaların büyük bölümü işçi kitleleriyle iletişim kurmak yerine tek yanlı bir “ileti”yi tercih etmektedirler. İşçilerin anında reaksiyon gösterebilecekleri araçları tercih etmek, işçi iradesinin sendikal mücadeleye katkısının sağlanması açısından önemlidir.”

Kullanılan araç, ortam ve yöntemler

Lobicilik, kulis faaliyetleri ve kamuoyu yoklamaları dışında genellikle diğer yöntemleri kullanmayı tercih ettikleri, bunun dışında telefon ve “akıllı telefon” seçeneğinin haberleşme ve etkin iletişimde kullanımını geliştirmeye çalıştıkları belirtilmektedir. Halkla İlişkiler Tarafından Önerilen ve Hayata Geçirilen Etkinlikler

DİSK’in yaptığı çalışma ve kampanyaların büyük bölümü BYHİ tarafından projelendirilmektedir. “Kıdem Tazminatlarının Yok Edilmesine Karşı #Direnİşçi!” kampanyası ve 2008 yılında internette gerçekleştirilen, 250 bin kişinin katıldığı “Savaşa Dur De!” sanal mitingi bu konuda verilen örneklerdir.

Süreli ve Diğer Yayınlar

DİSK’in süreli ve diğer tüm yayınları, yayınların içerikleri, yazıları, görselleri, mizanpajı, baskı ve dağıtımı BYHİ tarafından yapılmaktadır. Bunlar, aylık yayınlanan DİSK’in Sesi Gazetesi, DİSK Basın Ajansı yayınları, üç aylık periyodla çıkartılan DİSK-AR Dergisi, DİSK Yayınları’ndan çıkartılan üç aylık broşürler, etkinliklerle ilgili broşürler, afiş, bildiri, www.disk.org.tr adresinden yayın yapan web sitesi, twitter, facebook ve youtube sayfaları. Sadece DİSK-AR Dergisi Araştırma Dairesiyle ortaklaşa çıkartılmaktadır. İçeriği Araştırma Dairesi tarafından belirlenen derginin mizanpaj ve tüm görsel malzemeleri BYHİ tarafından yapılmaktadır.

153 Kriz Planı

Sürekli güncellenen kriz planlarının olduğu belirtilmiştir. Halkla İlişkiler Tanımı

“Yaygın olarak “kurumsal iletişim” veya “algılama yönetimi” olarak tanımlanan halkla ilişkiler, belirli bir çevre tarafından da halkı (ya da hedef kitleyi) belirli bir tutumu kabule ya da belirli bir uygulama yolunu izlemeye “inandırma” sanatı diye tanımlansa da, bizim gibi örgütler için, uygun, düzenli ve denetimli iletişim araçlarına başvurarak, kendileriyle karşılıklı yarar, güven, anlayış ve sempati sağlayacak sürekli bağlar kurmak amacıyla ilişki kurduğu ya da kurmak zorunda olduğu kitleleri tanıma ve onlara yaklaşma isteğini ifade etmektedir. Sonuçta kitlede kuruluşun, kuruluşta da kitlenin istekleri yönünde değişikliklerin gerçekleştirilmesine yönelik, sistemli ve sürekli çabaları içeren bir diyalog yöntemi olarak değerlendiriyoruz.” (Erdoğan, 2014)

Halkla İlişkileri Hangi Düzeyde Uygulayabiliyorlar

Basın bülteninden konuşma metnine her türlü içeriğin yönetim ve planlamanın önemli unsurlarından biri olduğu, bu çerçevede halkla ilişkilerde “kolektif akıl” olarak adlandırabilecekleri bir anlayışın geçerli olduğu belirtilmiştir.

Üst Yönetimin Halkla İlişkilere Bakışı

En sık istenen etkinlikler: basın açıklamaları, basın takibi, görsel çekim, yayın ve propaganda.

Dışardan Halkla İlişkiler Hizmeti Sağlanması Basın takibi profesyonel bir ajanstan alınmaktadır.

Halkla İlişkiler Planlama ve Uygulamalarında Bağımsızlık

Bağımsızlığı kolektif üretimin bir parçası olarak gördükleri, yönetime karşı sorumlu oldukları; düşünce, proje vs. üretmekte tamamen özgür oldukları ancak son kararı yönetim kurulunun verdiği uygulama aşamasında ise diğer birimlerle eşgüdüm içinde çalışıldığı belirtilmiştir.

154 Örgütiçi Halkla İlişkiler

Örgütiçi halkla ilişkiler faaliyetlerinin daha geri plana atılmasını gerektiren koşullar olduğu belirtilerek bu konuda ekonomik sıkıntı, teknolojik olanakların kullanılmasındaki sıkıntılar ve statükonun sınırladığı bir çerçevede daha kısıtlı çalışmalar yapıldığı belirtilmektedir.

Bağlı Sendikalarla İşbirliği

Yetersiz olduğu ve halkla ilişkiler faaliyetlerinin sınırlı bir çerçevede gerçekleştirilebilmesi konusunda bile büyük sıkıntılar yaşandığı kaydedilmektedir.