• Sonuç bulunamadı

Hak-İş’te Halkla İlişkiler

BÖLÜM 4. SENDİKALARDA HALKLA İLİŞKİLER VE TOPLUMDAKİ

4.2. Türkiye’de Sendikalarda Halkla İlişkiler Yönetim ve Uygulamaları ile İlgili

4.2.4. Hak-İş’te Halkla İlişkiler

Hak-İş, 22 Ekim 1976 tarihinde Ankara'da kurulmuştur. 12 Eylül 1980’de faaliyeti durdurulan İş Şubat 1981'de yeniden faaliyete geçmiştir. ÇSGB verilerine göre Hak-İş’e bağlı 18 sendika bulunmaktadır: Hizmet-İş, Çelik-İş, Öz Orman-İş, Öz Gıda-İş, Öz İplik-İş, KKTC Kamu-Sen, Öz Ağaç-İş, Oleyis, Birlik Orman-İş, Öz-İş, Öz Büro-İş, Öz Maden-İş, Medya-İş, Öz Petrol-İş, Futbol-Sen, Öz Taşıma-İş, Liman-İş, Öz Finans-İş. Hak-İş Basın Danışmanı Birsen Çiçek, halkla ilişkiler yönetimi ve uygulamaları hakkında aşağıdaki bilgileri vermiştir.

Halkla İlişkilerin Konumlandırılması

Hak-İş’te halkla ilişkiler faaliyetleri basın müşavirliği birimi tarafından yürütülmektedir. Konfederasyon yönetim kurulu yapısı içerisinde medyadan sorumlu bir genel başkan yardımcılığı bulunmaktadır. Konfederasyonda, medya ve basınla ilgili ayrı bir başkan yardımcılığı yer almaktadır.

Basın Müşavirliği konfederasyonun 22 Ekim 1976 tarihinde kuruluşundan beri bulunmaktadır. Hak-İş’te basın müşavirliğinin görev tanımı, medyaya konfederasyon ve bağlı sendikalarla ilgili enformasyon üretimi ve ulaştırılması, medya özetlerinin yönetime sunulması, medya içeriklerinin arşivlenmesi başta olmak üzere ayrıntılı olarak belirtilen medya ile ilgili etkinlikleri içermektedir.

155

Hak-İş’in 12. Olağan genel kurulunda kabul edilen ana tüzüğüne göre basın müşavirliği eğitim ve iletişimden sorumlu genel başkan yardımcısına bağlı olarak faaliyetlerini yürütmektedir. Eğitim ve iletişimden sorumluğu genel başkan yardımcısının görevi “Konfederasyonun halkla ilişkiler, basın-yayın ve araştırma ile ilgili faaliyetlerini düzenler. Kendisine bağlanan, daire, büro ve personelin çalışmalarını denetler” şeklinde düzenlenmiştir. Genel sekreterin görevleri arasında da basınla ilgili faaliyetlerin kontrol ve yönetimi bulunmaktadır. Ancak tüzükteki bu ifadelere karşın basın müşavirliğinin çalışmalarını doğrudan genel başkana bağlı olarak gerçekleştirdiği belirtilmiştir.

Birimde, basın müşaviri, stajyer basın müşaviri, görsel yayın birimi sorumlusu ve web master olmak üzere dört kişi çalışmaktadır. Basın Müşaviri lisansüstü, stajyer basın müşaviri lisans, görsel yayın birimi sorumlusu önlisans ve web master lise düzeyinde öğrenim görmüştür.

Birimde görevlendirmede, kurumun basınla ilişkilerini yürütebilecek, basın faaliyetlerinin yürütülmesi konusunda bilgi ve birikime sahip kişiler olması tercih sebebidir. Basın birimine alınacak olanlar ihtiyaca göre, yönetim kurulu tarafından işe alınmaktadır. Basın müşavirliğinin ayrı bir bütçesi bulunmamaktadır, ancak yapılan harcamalar Hak-İş Yönetim Kurulu kararınca karşılanmaktadır.

Planlar ve Hedefler

Hak-İş Konfederasyonu’nun genel kurulları dört yıllık yol haritalarını şekillendirecek kararların alındığı platformlardır. Bu kararlar doğrultusunda basın müşavirliğinin de kararların gerçekleştirilmesi sırasında aktif görev aldığı belirtilmektedir. Son genel kurulda üyelerle iletişimin sürdürülmesindeki işlevinin altı çizilerek basın ve sosyal medyanın etkin bir şekilde değerlendirilmesine yönelik kararlar da bu çerçevede yer almaktadır.

Örgüt Politikalarının Oluşturulmasında Halkla İlişkiler

Bu konuda verilen bilgiler ve gösterilen örnekler, basın müşavirliğinin konfederasyonun etkinliklerinde medya ilişkilerini sağladığını ancak örgüt politikalarının oluşturulmasında etkin olmadığını göstermektedir.

156 Hedef Kitleler ve İletişim

Üyeleri başta olmak üzere işçiler ve toplumun tamamının hedef kitleleri olduğu belirtilmiş ve iletişim için kullanılan araç ve ortamlar “basın açıklaması, basın toplantısı, sosyal medya, kurumsal web sitesinin aktif kullanımı, sms programları, tv programları, etkinliklerin tv’lerden canlı yayınlanması” olarak sıralanmıştır.

Araç, Ortam ve Yöntemler

Bu soruya verilen yanıtta, “Lobicilik, kulis, yüzyüze görüşme, toplantılar, kamuoyu yoklamaları, gözlem, anket, medya izleme-çözümleme, sosyal medya yöntemlerine ek olarak, rutin basın açıklamaları, refleks açıklamalar, kurumsal web sitesinin aktif kullanımı, sms sistemi, tv programları ve etkinliklerin tv’lerden canlı olarak yayınlanması gibi yöntemler kullanılmaktadır.“ denilmektedir. Ancak bir önceki sorunun yanıtı ve basın müşavirliğinin görevleri göz önünde bulundurulduğunda lobicilik, kulis çalışmaları, kamuoyu yoklamaları ve anket gibi araç ve yöntemlerin konfederasyonun diğer birimlerince gerçekleştirilen ve sonuçları basın müşavirliğince medya içeriğinde değerlendirilen çalışmalar olduğu sonucuna varılmaktadır.

Planlanan ve Uygulanan Halkla İlişkiler Etkinlikleri

Basın toplantıları, basın açıklamaları, TV programları ve yayınları, afiş ve broşür hazırlanması gibi basınla ilgili faaliyetlerden oluşmaktadır.

Süreli ve Diğer Yayınlar

Üç ayda bir konfederasyonun kurumsal faaliyetlerine yer verilen Hak-İş dergisi dört ayda bir Hak-İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi yayınlanmaktadır.

Genel kurullar öncesinde hazırlanan faaliyet raporları ve dönemsel olarak faaliyet gösterilen işkollarına ilişkin ya da gündemdeki konulara ilişkin raporlar, bildiriler, afiş ve broşürler basın müşavirliği tarafından hazırlanmaktadır.

157 Kriz Planı

Krizlerin aşılmasında 38 yıllık birikim ve örgütün sorumlu, özgün çalışma-üretme anlayışının önemli bir yol gösterici olduğu belirtilmiştir.

Halkla İlişkiler Tanımı

“Halkla ilişkileri kurumların hedef kitleye ulaşmak amacıyla yürüttükleri iletişim faaliyetleri olarak tanımlayabiliriz. Hedef kitle üyelerimiz başta olmak üzere işçiler ve toplumun tamamı ve medya organları oluşturmaktadır. Faaliyetler kimi zaman eylemler, kimi zaman basın açıklamaları, toplantıları gibi yöntemler olabilir. Bunun için de çeşitli araçlar kullanılabilir. “ (Çiçek, 2014)

Halkla İlişkilerin Düzeyi

Halkla ilişkiler faaliyetlerinin daha sınırlı gerçekleştirildiği teknikerlik mi yoksa daha geniş anlamda, mühendislik düzeyinde mi olduğuna ilişkin soruya şöyle yanıt verilmektedir: “Kurumumuzda Basın Müşavirliği faaliyeti bir mühendislik düzeyindedir. Yapılacak faaliyetlerin teknik hazırlıklarının yapılması, duyurulma şekli, hazırlanan metinlerin içerikleri konusunda mühendislik faaliyetine benzer titiz bir çalışma yürütülmektedir. Örneğin bir konuşma metni hazırlanmışsa bu metin başında genel başkanın da olduğu bir ekip tarafından masaya yatırılmakta her kelime titizlikle incelenmektedir. “

Halkla İlişkilerden Beklentiler

Basın müşavirliğinin konfederasyonun belirlediği hedeflerin gerçekleştirilmesi konusunda aktif rol aldığı, kurum yöneticilerinin söz konusu hedeflerin gerçekleştirilmesi konusunda basın müşavirliğinden basın toplantıları organize edilmesini, basın bültenleri hazırlanması, tv programlarının organizasyonu ve yayınlanması, konuşma metinleri hazırlanması, dergi ve gazetelere röportaj metinleri, broşür ve tanıtım filmi hazırlanması gibi konularda taleplerde bulunduğu belirtilmektedir.

158 Yöneticilerin Halkla İlişkilere Bakışı

Kurum yöneticilerinin halkla ilişkiler faaliyetlerine büyük önem verdiği, halkla ilişkileri üyeleri başta olmak üzere işçilere, ulusal ve uluslararası kamuoyuna ulaşmak için bir yol olarak değerlendirdikleri ifade edilmektedir.

Dışarıdan Halkla İlişkiler Hizmeti Sağlanması

Bu konuda taşeron işçilerin profilini ortaya koymak amacıyla konfederasyonunun gözetiminde gerçekleştirilen “Taşeron İşçisi Gerçeği” araştırması örnek olarak verilmiştir.

Örgüt İçi Halkla İlişkiler

Kurumsal iletişimde e-mail, ve sms ile mevzuat değişiklikleri, yasal düzenlemeler, hazırlanan tasarılar, yürütülen kampanyalar ve etkinliklerin teşkilata duyurulduğu, sosyal medya ve konfederasyonun web sitesi üzerinden kullanılan bilgilendirme sisteminin kullanıldığı belirtilmiştir. Ayrıca bu kapsamda eğitime yönelik toplantılar da yapılmaktadır.

Bağlı Sendikalar ve Üyelere Yönelik Halkla İlişkiler

Bağlı sendikalarla birlik, bütünlük, dayanışma ve kurumsal aidiyeti güçlendirmek amacıyla eğitim faaliyetleri düzenlenmekte, yayınların düzenli olarak teşkilata ulaşması sağlanmaktadır.

Üyelere yönelik çeşitli dönemlerde sendikal eğitim programları düzenlenmekte, sendikalar tarafından işyeri ziyaretleri, işyerlerine ilişkin özel programlar, mevzuat değişiklikleri ya da TİS görüşmelerine ilişkin bilgilendirme toplantıları gibi faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Ayrıca kurumsal iletişimden, sosyal medyaya, etkin sendikal iletişimden etkili iletişim tekniklerine kadar iletişim konusunda eğitimler verilmektedir.