• Sonuç bulunamadı

4. GÜNEYDOĞU ANADOLU‟DA NEOLĠTĠK DÖNEM VE YERLEġĠM MĠMARĠSĠ

4.3. Güneydoğu Anadolu Bölgesi‟nde Neolitik Dönem YerleĢim Mimarisi

4.3.1. Yukarı Dicle Havzası YerleĢimleri

4.3.1.9. Hakemi Use

Hakemi Use, Diyarbakır ilinin, Bismil ilçesi, Tepe beldesi sınırları içerisinde yer alan bir yerleĢimdir. Hakemi Use yerleĢimi Diyarbakır Ģehir merkezinin 70 km doğusunda, Bismil ilçesinin 12 km güneydoğusunda ve Tepe beldesinin ise 3 km batısında, Dicle Nehri‟nin sağ kıyısında yer alan bir yerleĢimdir (Levha 89). Höyük yaklaĢık olarak 120 metre çapında ve tarla düzlüğünden 4 metre yüksekliğe sahiptir. Hakemi Use höyüğü Ģahıs arazisi içinde yer aldığından dolayı kazıların baĢladığı 2001 yılına kadar yüzeyi üzerinde yoğun bir tarımsal faaliyet gerçekleĢmiĢtir. Bu sebepten dolayı höyük üzerinde ciddi tahribatlar söz konusudur. Hakemi Use yerleĢiminde yapılan kazı araĢtırmaları sonucuna göre höyük 3 evreyi temsil etmektedir. Höyükte 1. evre; Erken Demir Çağı – Yeni Asur Dönemi ( MÖ 1.binyıl), 2. evre; Geç Tunç Çağı – Orta Asur Dönemi (MÖ 2.binyıl) ve son olarak 3. evre ise; Geç Neolitik Dönemi (MÖ 6.binyıl) yansıttığı görülmektedir (Tekin 2006a: 152).

Hakemi Use‟de yapılan radyokarbon analiz sonuçlarına göre Hakemi Use Geç Neolitik Dönem MÖ 6100 – 5950 tarihlenmektedir. Hakemi Use yerleĢmesi Çanak Çömlekli Neolitik Dönem‟de henüz sebebi anlaĢılamayan bir nedenden ötürü terk edilmiĢ ve yerleĢim uzun bir aradan sonra Erken Demir Çağ‟da yeniden iskan edildiği anlaĢılmaktadır (Tekin 2013: 114).

YerleĢimin tabaka düzeni arasında en kalın tabaka Geç Neolitik Dönem tabakasıdır. Höyük yüzeyinden yaklaĢık olarak 30 – 40 cm derinlikte baĢlayan bu katman 3.5 metre civarı bir kalınlıktadır. Bunun yanı sıra diğer iki döneme ait kalıntılar höyük yüzeyinde gerçekleĢen tarla faaliyetlerinden ötürü dağınık Ģekilde duran taĢ sıraları ve Geç Neolitik katmanı içerisine giren basit toprak mezarlar, çukurlar ve silolardan oluĢtuğu görülmektedir (Tekin 2006a: 153). Hakemi Use yerleĢiminde yapılan çalıĢmalar neticesinde Geç Neolitik‟e ait toplam 5 tabaka tespit edilmiĢtir. Bu tabakalarda ele geçen arkeolojik buluntular benzerlikler göstermektedir ve olasılıkla bu tabakalar arasında kültürel bir devamlılığın olması da yüksek bir ihtimaldir. YerleĢmede Geç Neolitik tabakalarında ortaya çıkarılan yapı kalıntılarında henüz taĢ temele rastlanılmamıĢtır. Duvarların önemli bölümü pise (dökme çamur) tekniğiyle yapıldığı anlaĢılmaktadır. 1. tabakada görülen kerpiçler kare görünümünde olup 35 – 40 cm uzunluğunda ve 10 cm geçmeyen bir kalınlığa sahip oldukları görülmektedir. Bu kerpiçler güneĢte yeterince kurutulmadıklarından ötürü sağlam bir yapıya sahip değillerdir. Bazı duvarlarda kerpiç ve pise tekniğinin birlikte kullanıldıkları saptanmıĢtır (Tekin 2007b: 48).

YerleĢimde Geç Neolitik 2. yapı katına ait olan ve pise tekniğiyle inĢa edilen bir duvar kalıntısı ele geçmiĢtir. Devam eden çalıĢmalar süresince Geç Neolitik 3. yapı katına yaklaĢık olarak 40 cm kalınlığa sahip ve pise tekniğinin kullanıldığı gözlenen baĢka bir duvar kalıntısı saptanmıĢtır. Bir kısmı E10 açması içinde bulunan bu yapının taĢ temelsiz olduğu ve günümüze kadar sadece 15 cm yükseklikle ulaĢmıĢtır. Hakemi Use yerleĢiminde çıkarılan diğer yapılarda da benzer özellikler söz konusudur çünkü taĢ temelsiz pise tekniğinde inĢa edilen yapıların yükseklikleri çok azdır (Tekin 2013: 105).

YerleĢimde Geç Neolitik 1. tabakada E8 ve E9 plan karelerinde yer alan bir yapı ortaya çıkarılmıĢtır. Yapı 1 olarak adlandırılan bu yapı 10.5 x 2.5 boyutlarındadır. Yapı 1 dikdörtgen planlı ve birkaç odadan oluĢmaktadır. Yapının kuzey bölümü açma profili içinde kalmıĢ, güney duvarı ise Ġlk Demir Çağ‟a ait geniĢ bir silo tarafından kesildiği görülmektedir. Ortaya çıkarılan bu yapının taĢ temelleri bulunmamaktadır. Duvarları kerpiç ve pise tekniğinde yapılmıĢtır. Yapının ortaya çıkarılan dört odası da hemen hemen aynı ölçülere sahiptir ve birkaç metrekareyi geçmediği görülmektedir. Yapıda yer alan bu odalardan kuzey profiline devam edenin içinde bir ocakta bulunmaktadır. Bu tabakaya ait diğer ocaklar ise mekan dıĢında ancak birbiriyle ilintili olarak yer almaktadır. Bu yapının hemen altında ve aynı plan karelerden ortaya çıkarılan bir baĢka yapı daha saptanmıĢtır. Bu yapı Geç Neolitik 2. tabakada yer almaktadır. Ortaya çıkarılan bu yapıda Yapı 2 olarak adlandırılmıĢtır (Tekin 2007b: 48).

Geç Neolitik 2. tabakaya ait olduğu saptanan bu yapının da sadece bir kısmı ortaya çıkarılmıĢtır. Yapının tabanına ulaĢılamamıĢtır. Bu yapı pise tekniğinde duvarlara sahiptir ve Yapı 1 ile benzer özellikler taĢımaktadır. Yapının güney kısmı Ġlk Demir Çağ çukurundan dolayı tahrip olan evin geniĢ odasında simetrik yapılmıĢ ve yaklaĢık 50 cm geniĢliğinde kilden yapılmıĢ iki bölmenin yer aldığı görülmektedir. Bu bölmelerin hangi amaçla yapıldığı tam olarak anlaĢılmamıĢtır. Fakat büyük bir ihtimalle bu bölmelerin tahıl depolama görevinde kullanıldıkları düĢünülmektedir (Tekin 2007b: 49).

YerleĢimde Geç Neolitik 2. tabakaya ait olduğu saptanan ve birbirleriyle ilintili olduğu anlaĢılan yuvarlak veya at nalı Ģeklindeki ocakların civarında yoğun bir kül kalıntısı tespit edilmiĢtir. Tespit edilen bu küllerden analiz yapmak amacıyla örnekler alınmıĢtır. Yapılan analizler sonucu buğday ve mercimek gibi tahılların varlığı tespit edilmiĢtir. Yapılan kazı araĢtırmaları neticesinde yerleĢmede Geç Neolitik 3. tabakaya ait olduğu saptanan bir yapı ortaya çıkarılmıĢtır. Ortaya çıkarılan bu yapıda Yapı 3 olarak adlandırılmıĢtır. Bu yapının

duvarlarının kalınlığı yaklaĢık 40 cm civarıdır. Ayrıca duvarlarında pise tekniği kullanılmıĢtır. Yapının açığa çıkartılan bölümü yaklaĢık 7 metre civarındadır ve yuvarlak bir plan göstermektedir (Levha 94) (Tekin 2007b: 49).

Hakemi Use yerleĢmesinde D8 plan karesinde çalıĢmalar neticesinde Geç Neolitik 3. tabakaya ait olan 2 adet ocak ortaya çıkarılmıĢtır. Bu ocakların tabanları küçük yassı taĢlarla döĢenmiĢtir. Bu taĢların Dicle Nehri‟nden getirildiği düĢünülmektedir. Ocakların tabanları bu küçük yassı taĢlarla döĢendikten sonra sıkıĢtırılmıĢ toprak ile kaplandıkları görülmektedir. Genel itibariyle oval görünümlü ocakların yaklaĢık 10 – 15 cm kalınlığında kilden çeperleri bulunmaktadır. Bulunan bu ocakların yanında yoğun kül kalıntıları göze çarpmaktadır. Bu detayların yanı sıra ocakların yanında bulunan öğütme taĢları ve taĢ aletlerin bulunması da burada piĢirme iĢlemlerinin var olduğuna kanıttır (Tekin 2006b: 290).

YerleĢmede I8b açmasında sürdürülen kazılarda Geç Neolitik 1. tabakasına ait olduğu saptanan bir yapı tespit edilmiĢtir. Bulunan bu yapının büyük bir kısmı Erken Demir Çağ / Geç Asur siloları tarafından kesilmiĢtir. Bu yüzden bu yapının planı hakkında detaylı bir bilgi mevcut değildir. Bu yapının da diğer 1. tabaka yapıları gibi inĢasında yer yer kerpiç kullanılmıĢ ve büyük bir kısmında ise pise tekniği kullanıldığı görülmektedir. Bu yapının altında Geç Neolitik 2. tabakaya ait ve 1. tabakadaki yapıya nazaran daha iyi korunabilmiĢ olan bir yapı tespit edilmiĢtir. Bu yapı dörtgen planlı, taĢ temelsiz ve pise tekniğinde inĢa edildiği görülmektedir. Yapı kuzey – güney doğrultusunda uzanmaktadır. Yapının kuzey bölümü H8b açmasına doğru devam ettiği görülmektedir. Kalın duvarlara sahip olmasıyla dikkat çeken bu yapının duvar kalınlığı 80 cm‟dir. Bulunan bu yapının güney kesimi Erken Demir Çağ / Geç Asur silosu, kuzeybatı bölümü ise Geç Asur mezarı tarafından tahrip edildiği saptanmıĢtır. Söz konusu yapının dıĢında ve duvardan yaklaĢık olarak 1 metre uzaklıkta bir ocak yer almaktadır. Tespit edilen bu ocağın yakınında saptanan bitki kalıntıları içeren yoğun kül katmanlarının olması da bu ocağın piĢirme amaçlı olduğunu kanıtlar niteliktedir (Tekin 2013: 106).

Yapılan çalıĢmalarda E6 açmasında Geç Neolitik 1. tabakaya ait bir ocak gün yüzüne çıkarılmıĢtır. Bu ocakta diğer 1. tabakaya ait olan ocaklarla benzer özellikler taĢımaktadır. Bu ocak içinde ayrıca Geç Neolitik özelliği taĢıyan kap parçalarından oluĢan seramiklerde bulunmuĢtur. Hakemi Use yerleĢmesinde E7 açmasında Geç Neolitik 3. tabakaya ait olan bir yapı tespit edilmiĢ ve Yapı 4 olarak adlandırılmıĢtır (Levha 95). Yapı 4 olarak adlandırılan bu yapının taĢ temelleri yoktur ve duvarlarının pise tekniğiyle inĢa edildiği anlaĢılmıĢtır. Yapı

dörtgen plan göstermektedir. Yapının yaklaĢık 40 cm kalınlıkta olan duvarları vardır ve birbirine dik açı ile bağlanan 3 adet odası ortaya çıkarılmıĢtır. Yapı 4‟ün batı kesimindeki duvarları Geç Tunç Çağı ve Geç Neolitik 1. tabakaya ait olan mezarların çukurları tarafından tahrip edildiği görülmektedir. Bu nedenle yapının genel planını anlamak mümkün olmamaktadır (Tekin 2008: 3-4).

E7 açmasında ortaya çıkarılan Yapı 4 „ün üçüncü odasına E8 açmasında saptanmıĢtır. Bu odanın kuzey duvarına yaslanmıĢ bir Ģekilde bulunan bir ocakta tespit edilmiĢtir. Ocak tabanı küçük yassı taĢlarla döĢenmiĢ ve bu döĢemeden sonra sıkıĢtırılmıĢ toprak ile kaplanmıĢtır. E8 açmanın ortasında tespit edilen ve Yapı 5 olarak adlandırılan bir yapı daha tespit edilmiĢtir. Yapı 5 olarak adlandırılan bu yapının bir kısmı tabakaya ait mezarların çukurlarının açılması esnasında tahrip olmuĢtur. Yapının yalnızca 6 metre uzunluğundaki kısmı korunabilmiĢtir. Duvar kalınlığı yaklaĢık 40 cm ve duvarları ise pise tekniğinde yapıldığı anlaĢılmıĢtır. Yapı 5 olarak adlandırılan yapının yaklaĢık 1 metre kadar güneyinde baĢka bir yapı daha tespit edilmiĢ ve Yapı 6 olarak adlandırılmıĢtır. Aynı tabakaya ait olan bu yapının geniĢliği yaklaĢık 2.5 metre olan dikdörtgen planlı bu yapı güney – kuzey yönündedir. Yapının uzunluğu ve toplam kaç odadan ibaret olduğu anlaĢılmamıĢtır. Sadece yapıya ait olan iki oda gün yüzüne çıkarılmıĢtır. Ortaya çıkarılan bu iki odalardan birinde küçük bir ocak yer almaktadır. Bulunan bu yapının tabanının altında iki adet basit toprak mezar ortaya çıkarılmıĢtır. Tespit edilen bu mezarlardan birinde hiçbir arkeolojik buluntu görülmezken, diğerinde ise sadece piĢmiĢ toprak kap bulunmuĢtur (Tekin 2013: 108).

Hakemi Use yerleĢmesinde E9 açmasında duvarları pise tekniğinde yapılan bir yapı daha ortaya çıkarılmıĢtır. Çıkarılan bu yapıda Yapı 7 olarak adlandırılmıĢtır (Levha 96). Bulunan bu yapının birkaç metre doğusunda ise iki adet büyük ocak tespit edilmiĢtir (Tekin 2008: 5).

Yapılan kazı çalıĢmaları neticesinde Hakemi Use yerleĢmesinde E6 açmasında Geç Neolitik 2. tabakaya ait olan 3 yapı ortaya çıkarılmıĢtır. Bu yapıların duvarları pise tekniğiyle inĢa edilmiĢ olup ve içlerinde benzer özellikler taĢıyan ocaklar tespit edilmiĢtir. Bu yapılardan iki tanesi güney profilde, geriye kalan bir tanesi ise kuzey profilde yer almaktadır (Tekin 2009: 412).

Bu yapılardan kuzey profiline yakın yerde çıkarılan yapı, Yapı 8 olarak adlandırılmıĢtır. Yapının iki odası ortaya çıkarılmıĢtır. Tam olarak ortaya çıkarılan öndeki odanın kuzey duvarının iç kısmında ve duvarın tam ortasında 30 cm‟lik çıkıntı yapan bir paye

yer almaktadır. Arkada yer alan odanın açmanın kuzey profiline doğru devam ettiğinden ötürü boyutu tam olarak anlaĢılamamıĢtır. Bulunan her iki odanın tabanı üzerindeki yoğun kül katmanı göze çarpmaktadır. Yapı 8‟in 1.5 metre güneyinde yan yana iki mekan tespit edilmiĢtir. Tespit edilen bu yapıda Yapı 9 olarak adlandırılmıĢtır. Bu yapının orta kısmında iki adet ocakta bulunmaktadır (Tekin 2009: 109). Yapı 9 olarak adlandırılan yapının devamı F6 açmasında devam etmektedir. Kuzey kesiminde yer alan odanın kuzeydoğu köĢesinde içinde bitki kalıntısı olan ve besin piĢirme amaçlı olarak kullanıldığı saptanan ocak ortaya çıkarılmıĢtır (Tekin 2013: 111).

Yapı 9‟ un 50 cm doğusunda ise Yapı 10 olarak adlandırılan üçüncü yapı da ortaya çıkarılmıĢtır. Ortaya çıkarılan bu yapının odasının büyük kısmı güney profili içine devam etmesinden dolayı yapının boyutları ve bu yapının kaç odadan oluĢtuğu anlaĢılmamıĢtır. E6 açmasında yapılan çalıĢmalarda Geç Neolitik 3. tabakaya ait olan ve Yapı 11 olarak adlandırılan bir yapı daha ortaya çıkarılmıĢtır. Bu yapının doğu – batı yönünde uzanan iki odasının var olduğu anlaĢılmıĢtır. Yapı 11 ince uzun görünümlüdür ve güney kısmı da Yapı 9 ve Yapı 10‟nun altına doğru devam ettiği saptanmıĢtır. Yapı 11‟de yapılan çalıĢmalarda hiçbir arkeolojik buluntuya rastlanılmamıĢtır (Tekin 2013: 109).

E7 açmasının kuzey tarafında Geç Neolitik 4. tabakasına ait olan ve Yapı 12 olarak adlandırılan bir yapı ortaya çıkarılmıĢtır (Levha 97). Yapı 12 olarak adlandırılan bu yapının 3 adet odadan oluĢtuğu saptandı. Yapının giriĢ kısmı güneybatı köĢesinde yer alır ve yapı güneybatı – kuzeydoğu yönünde uzandığı görülmektedir. Bulunan bu yapının giriĢ kısmında sağ tarafta bir ocak yer almaktadır. Gün yüzüne çıkarılan odalardan en büyüğü olan oda bir ön oda konumunda olup ve diğer iki odadan da büyüktür. Büyük olan oda ve diğer iki oda arasında geçiĢi sağlayan bir kapı aralığı da tespit edilmiĢtir. Yapı 12‟nin 2 metre civarı güneyinde ve açmanın güney profili içinde kalan baĢka bir yapının varlığı daha saptanmıĢtır. Tespit edilen bu yapı da Yapı 13 olarak adlandırılmıĢtır. Bu yapının iç kısmında yaklaĢık olarak 40 cm‟lik bir çıkıntı Ģeklinde paye yer almaktadır. E7 açmasının doğu kesiminde bir odası tespit edilen yapının büyük kısmı E8 açmasında tespit edilmiĢtir (Tekin 2013: 109).

Geç Neolitik 5. tabakaya ait olan ve Yapı 14 olarak adlandırılan 3 odalı ve büyük bir yapı ortaya çıkarılmıĢtır. E8 açmasında çıkarılan bu yapının batı odasının bir kısmı E7 açmasının içinde yer almaktadır. Yapı doğu – batı doğrultusunda uzanmaktadır ve giriĢ kısmı ise kuzeydoğu köĢede yer almaktadır. Yapının giriĢinin sağ kısmında dönemin benzer

özelliklerini taĢıyan ve yapı dıĢında olan 3 tane ocakta tespit edilmiĢtir. Bulunan ocakların yaklaĢık olarak 50 cm civarında ince çeperleri bulunur (Tekin 2013: 109-110).

Yapı 14 olarak adlandırılan yapının 1 metre kuzeyinde ve Yapı 15 olarak adlandırılan Geç Neolitik 4. tabakaya ait olan bir yapı daha bulunmuĢtur. Bulunan bu yapının tamamı kazılmıĢtır. Yapı doğu – batı yönünde uzanmaktadır. Yapı 15 olarak adlandırılan yapının büyük odasının kuzeydoğu köĢesinde bir adet, küçük odasının orta kısmında ise iki adet küçük ocak tespit edilmiĢtir. Yapılan çalıĢmalarda E9 açmasında 3 yapı daha ortaya çıkarılmıĢtır. Ortaya çıkarılan bu yapılara Yapı 16, Yapı 17 ve Yapı 18 olarak adlandırılmıĢtır. Yapı 16 kuzey – güney doğrultusunda uzanmakta ve iki odadan oluĢmaktadır. Yapı 17 ise L Ģeklinde olup iki odadan oluĢmaktadır. Yapı 18 olarak adlandırılan yapıda kuzey – güney doğrultusunda uzanmakta ve iki odadan oluĢacak Ģekilde inĢa edilmiĢtir (Levha 98-99) (Tekin 2013: 110).

Yapı 18‟de yapılan çalıĢmalarda iki adet ocak tespit edilmiĢtir. Tespit edilen ocakların biri Hakemi Use yerleĢmesinde bulunan diğer ocaklarla benzerlik gösterirken diğer ocakta ise farklı bir durum söz konusudur. Hakemi Use yerleĢmesinde bulunan ocaklar genellikle taban kısmı küçük yassı çakıl taĢlarıyla döĢenmiĢtir. Bu ocakta ise 20 – 30 cm uzunluğunda, 15 cm civarı geniĢliğinde ve 10 cm kalınlığa varan iri taĢ levhaların kullanıldığı görülmektedir. Hakemi Use yerleĢmesinde Ģimdiye kadar saptanan ocaklar genellikle benzer özelliklere sahiptirler. Bulunan ocaklar odaların köĢesinde duvara bitiĢik veya yapı dıĢında yer almaktaydılar. Bu ocakların yapımında genel olarak 3 farklı yapım tekniği dikkat çekmektedir. Genel olarak yuvarlağa yakın formdaki ocakların tabanı ya yaklaĢık olarak 20 – 30 cm uzunluğunda yassı taĢlarla, ya da nehir kenarından toplanan yassı taĢlarla ve kullanılan bir baĢka teknik ise düzensiz çakıl taĢlarıyla döĢenmeleridir (Tekin 2009: 415).

Alanda yapılan çalıĢmalarda D8 açmasında tespit edilmiĢ ve Yapı 19 olarak adlandırılan Geç Neolitik 3. tabakaya ait bir yapı daha ortaya çıkarılmıĢtır (Tekin 2013: 110). Söz konusu bu yapı açmanın batı kesiminde tespit edilmiĢtir. Bulunan bu yapıda da pise tekniği görülmektedir ve sadece bir odası çıkarıldığından yapının toplam kaç odalı olduğu ve boyutu bilinmemektedir. Yapının güney kesiminde bir ocak yer almaktadır (Tekin 2009: 416).

Hakemi Use yerleĢmesinde G6 açmasında orta kısımda taĢ temelsiz, pise yani dökme çamur tekniğiyle yapılmıĢ olan bir yapı bulunmuĢtur ve Yapı 20 olarak adlandırılmıĢtır. Söz konusu yapı yüzeye çok yakın olduğundan ötürü sadece küçük bir bölümü korunabilmiĢtir. Bulunan bu yapının Geç Neolitik 1. tabakaya ait olduğu anlaĢılmaktadır. Yapı dörtgen

planlıdır ve birkaç odadan oluĢmaktadır. Hem duvar yapım tekniği olsun hem de ölçüleri açısından olsun Hakemi Use yerleĢmesinde ele geçen yapılarla benzer özellikler taĢımaktadır. Tespit edilen bu yapının tabanında yer yer sıkıĢtırılmıĢ toprak kullanılmıĢtır (Tekin 2010: 41).

YerleĢim alanında F7 açmasında pise tekniğiyle inĢa edilmiĢ ve Yapı 21 olarak adlandırılan bir yapının kalıntılarına rastlanılmıĢtır. Bu yapı dikdörtgen planlı ve aynı büyüklükte olan 3 odadan oluĢmaktadır. G7 açmasında kerpiçten inĢa edilen ve Yapı 23 olarak adlandırılan yapıda ortaya çıkarılmıĢtır. Bu yapıda iki odadan oluĢmaktadır. E6 açmasında ise Geç Neolitik 3. tabakaya ait olan ve Yapı 24 olarak adlandırılan yapıda gün yüzüne çıkarılan yapılar arasında yerini almaktadır (Tekin 2013: 112).

Hakemi Use yerleĢmesinde yapılmıĢ olan kazı çalıĢmalarında önemli buluntularda ele geçmiĢtir. Hakemi Use yerleĢimini önemli kılan bir özelliği ise yerleĢimde çok sayıda Neolitik Dönem‟e ait çanak çömlek parçalarının bulunmasıydı. Çünkü Ilısu Barajı Projesi öncesine kadar Yukarı Dicle Vadisi‟nde Çanak Çömlekli Neolitik Dönem‟e iliĢkin bilgiler çok az bilinmekteydi. Fakat bu projeden itibaren baĢlayan Hakemi Use kazıları bu yokluğu doldurdu. YerleĢim yerinde Yukarı Mezopotamya bölgesinin ilk boyalı çanak çömlek geleneğini oluĢturan ve literatüre Hassuna / Samarra Ģeklinde geçen seramik grubu Hakemi Use yerleĢmesinde çok sayıda ele geçmiĢtir. Yapılan bu kazılarda ele geçen tüm Geç Neolitik tabakalarına ait olan el yapımı çanak çömlek oldukları gözlenmiĢtir. Geç Neolitiğin 5 tabakasında da genellikle çanak çömleklerin tek renkli oldukları görülmektedir. Samarra çanak çömleği olarak bilinen kaplara ait parçalar sadece 1. ve 2. tabakalarda saptanmıĢtır. Kuzey Mezopotamya‟nın Çanak Çömlekli Neolitik Dönem için karakteristik grubunu oluĢturan ve literatüre Hassuna boyalıları olarak geçen kaplarda Hakemi Use yerleĢmesinin Geç Neolitik Dönemi‟ni kapsayan 5 tabakasında da görülmektedir (Tekin 2013: 113).

Hakemi Use yerleĢmesinde bulunan obsidyenlerin çok büyük bir kısmı siyah renkli obsidyenlerdir. Gri ve yeĢilimsi tonlardaki obsidyenlere çok nadir rastlanılmaktadır. YerleĢmeye yakın obsidyen kaynakları kuzeydoğusunda yer alan Van Gölü yakınlarındaki Nemrut, Süphan, Meydan / Ziyaret dağları ile kuzey kesiminde bulunan Bingöl ve MuĢ obsidyen yataklarıdır. Obsidyen kaynaklarına bu kadar uzakta olmasına rağmen obsidyen kullanımı çevresiyle etkileĢim halinde olduğunu göstermektedir (Tekin 2007a: 366).

YerleĢmede bulunan yontmataĢ topluluğu içerisinde ise dilgi ve dilgiciklerin yoğunluğu dikkat çekmektedir. Bulunan bu dilgicikler muhtemelen orak olarak kullanıldıkları düĢünülmektedirler. Ele geçen bu buluntuların kenarlarında çentikler saptanmıĢtır ve bu

çentiklerinde tarımsal faaliyetler sonucu oluĢtuğu düĢünülmektedir. Dilgiciklerin yanı sıra ezgi taĢları ve öğütme taĢlarının da yoğun varlığı dikkat çekmektedir. Alanda ele geçen sadece 3 adet çakmaktaĢı ok uçlarının bulunması da avcılığın olmadığının göstergesidir. Ön kazıyıcılar Neolitik taĢ endüstrisi içinde yoğun olarak görülmesine karĢın Hakemi Use yerleĢmesinde sadece 1 adet saptanmıĢtır. Tüm bunların yanı sıra Hakemi Use yerleĢmesinde küçük buluntular olarak nitelendirebileceğimiz eserlerde yer almaktadır. Bunlar kilden yapılmıĢ insan ve hayvan figürinleri, kulak tıkaçları, taĢ damga mühürler ve mühür baskılı ele geçen kil bir adet nesne olarak sıralayabiliriz. Ayrıca bunların yanı sıra ağırĢaklar ve kemikten yapılmıĢ eserlerde mevcuttur (Tekin 2007b: 52-53).

Sonuç olarak Hakemi Use yerleĢmesi Yukarı Dicle Havzası‟nda kazı çalıĢmalarıyla varlığı saptanmıĢ ilk Hassuna / Samarra yerleĢimi olduğundan bölge için önemli bir yere sahiptir. Günümüzde Ön Asya coğrafyasında Hassuna / Samarra çanak çömleğinin kazılarda saptanmıĢ kuzey sınırını oluĢturmaktadır. Dörtgen ve yuvarlak planlı yapılarda yaĢayan son