• Sonuç bulunamadı

Genel kurul çağrısında ilan edilecek hususların ne olduğu TTK‟da olduğu gibi YTTK‟da da düzenlenmemiĢtir. Bu konu TTK uyarınca çıkarılan Komiser Yönetmeliği‟nde düzenlendiğinden YTTK‟nın 407 nci maddesi uyarınca çıkacak yönetmelikte belirsizliğin giderileceği düĢünülmektedir. Diğer yandan genel kurulda esas sözleĢme değiĢikliğine gidilecekse yönetim kurulu tarafından esas sözleĢme değiĢikliği kararı alınarak değiĢtirilecek maddelerin eski ve yeni Ģekillerini içeren değiĢiklik metinleri hazırlanır ve bu metinler Ģirket temsilcileri tarafından imzalanır. Söz konusu değiĢiklik metinleri de YTTK‟nın 453 ncü maddesi uyarınca çağrı metninde ilan edilir.

Genel kurul çağrısının, toplantı tarihinden en az iki hafta önce Ģirketin internet sitesinde, TTSG‟de ve Ģirket esas sözleĢmesinde öngörülen Ģekilde yayınlanması gerekmektedir116. Pay defterinde kayıtlı pay sahipleri ile önceden pay senetlerini veya pay sahipliğini ispat eden belgeyi Ģirkete tevdi ederek adreslerini bildiren pay sahiplerine iadeli taahhütlü mektup gönderilerek bildirimde bulunulur (YTTK m.414). YTTK‟nın 414 üncü maddesini karĢılayan TTK m.368 düzenlemesinde, “pay defterinde kayıtlı pay sahipleri” yerine “hisse senetleri nama yazılı olan pay sahipleri” denmekteydi. Dolayısıyla Ģirketin iadeli taahhütlü mektupla bildirimde bulunma yükümlülüğü yalnızca hisse senetleri nama yazılı olan pay sahipleri açısından

116 Hissedarlar Direktifinin 5 inci maddesi uyarınca genel kurul çağrısı genel kuruldan en az 21 gün önce ilan

edilmelidir. Tüm hissedarlara genel kurula elektronik ortamda katılma imkanı sağlandığı takdirde, genel kurul tarafından yıllık olağan genel kurul dıĢındaki genel kurullara iliĢkin çağrının en az 14 gün gün öncesinden yapılması kararlaĢtırılabilir. SPK‟nın Kurumsal Yönetim Ġlkeleri‟ne göre söz konusu çağrının genel kuruldan üç hafta önce yapılması tavsiye edilmektedir. YTTK‟da ki iki haftalık süre minimum süre olup kurumsal yönetim ilkelerine uymak isteyen Ģirket bu çağrıyı üç hafta önceden yapacaktır.

61

geçerliydi. Ancak yeni düzenleme ile Ģirketin, söz konusu bildirimin pay defterinde kayıtlı pay sahiplerine yapılacağı düzenlendiğinden nama yazılı pay sahiplerine ek olarak senede bağlanmamıĢ pay sahipleri ve intifa hakkı sahiplerine de bildirimde bulunulması gerekmektedir. Bu gereklilik, YTTK‟da senede bağlanmamıĢ pay sahipleri ile intifa hakkı sahipleri de pay defterine kaydedilmesi gereken kiĢiler arasında sayılmıĢ olmasından kaynaklanmaktadır (YTTK m.499, f.1).

YTTK m.414 hükmü uyarınca pay defterine kayıtlı pay sahipleri ile önceden pay senetlerini veya pay sahipliğini ispat eden belgeyi Ģirkete tevdi ederek adreslerini bildiren pay sahiplerine yapılacak bildirimde toplantı günü ve gündemle birlikte genel kurul çağrısının ilan edildiği veya edileceği gazeteler de iadeli taahhütlü mektup yoluyla bildirilir. Gündem ve ilanın çıktığı veya çıkacağı gazetelerin de pay sahiplerine yapılacak bildirimin kapsamına alınması yeni bir düzenlemedir.

SPKn. m.11, f.6 hükmüyle borsa ve teĢkilatlanmıĢ diğer piyasalarda iĢlem gören Ģirketlerde Ģirketin toplantı gününü pay sahiplerine bildirme yükümlülüğünün olmadığı kabul edilmiĢtir. YTTK düzenlemesinde bu husus açıkça belirtilmiĢ ve YTTK ile SPKn. hükümleri arasında uyum sağlanmıĢtır (YTTK m.414, f.2).

YTTK m.428 uyarınca, yönetim kurulu genel kurulu çağrısıyla beraber varsa organın temsilcisi, bağımsız temsilci ve kurumsal temsilcilerin iletiĢim bilgilerini de ilan etmek zorundadır.

5.1 Usulsüz Çağrı

Genel kurullarda usulüne uygun Ģekilde çağrı yapılmaksızın karar alınması halinde bu kararın yok hükmünde olduğu mu yoksa usulsüz çağrının yalnızca kararın iptali davası açmak için bir iptal sebebi mi sayılacağı doktrinde ve Yargıtay kararlarında tartıĢılmıĢtır. TTK‟nın genel kurul çağrısının yapılıĢını düzenleyen 368 inci madde hükmüne aykırı Ģekilde yapılan çağrılara iliĢkin olarak Yiğit, bu Ģekilde toplanan genel kurullarda alınan kararların yoklukla malul olduğu yönünde doktrinde çoğunluk görüĢü bulunduğunu belirtmektedir117. Çoğunluk görüĢüne katılan Moroğlu, çağrının genel kurul kararının hukuken oluĢması için kanunda emredici Ģekilde sayılan Ģartlardan biri olduğunu dolayısıyla kurucu unsurların eksikliği nedeniyle genel kurul kararlarının

117

62

Ģeklen meydana gelmediklerini savunmaktadır118. Bu halde butlan değil ancak yokluk söz konusu olabilir.

Teoman‟ın bu konudaki görüĢü ise, genel kurul çağrısının yasada öngörüldüğü Ģekilde yapılmaması nedeniyle genel kurul kararlarının yoklukla malul olması ve bu yokluğun her zaman ileri sürülebilir olması düĢüncesi doğru görünmekle beraber; özelikle çok sayıda pay sahibi bulunan Ģirketlerde bu görüĢü benimsemenin hukuk güvenliğini sarsacağı yönündedir119. Bu noktada Yiğit, davetin yapılmadığı durumlarda bir pay sahibine davet yapılmaması ile bir grup pay sahibine çağrı yapılmaması arasında ayrım yapılamayacağı aksi halde pay sahibinin anonim ortaklık karĢısında korunamayacağı yorumunu yapmaktadır120

. Boztosun çağrıda usulsüzlüğe duyurulmamıĢ bir gündemin neden olması durumunda yoklukla malullüğün söz konusu olacağını, ancak geçerli bir gündem var ise iptal edilebilir bir genel kurul kararından bahsedilebileceği görüĢündedir.121

Yargıtay‟ın bu konuda her iki yönde de kararları bulunmakla beraber 17.5.2011 tarihli kararında kanunda düzenlenen gerekleri yerine getirilmeyen genel kurul kararının yok hükmünde olduğunu hükme bağlamıĢtır. Ayrıca Yargıtay bu kararında Moroğlu‟na atıf yaparak toplantıya katılmayan veya karara itirazı olan pay sahibinin, genel kurulda alınan kararların yönünü değiĢtirebilecek güçte olup olmadığına bakılmaması gerektiğini açıklamıĢtır122

.

5.2 Çağrısız Genel Kurul

Pay sahiplerinin tümünün katılımı sağlandığı ve içlerinden hiçbiri itiraz etmediği takdirde genel kurul, pay sahiplerine çağrı yapılmaksızın toplanabilmektedir (YTTK m.416). Çağrısız toplanan genel kurullarda toplantı gündemine madde eklenmesi ancak oybirliği ile mümkündür. Dolayısıyla genel kurulda gündem

118

Erdoğan Moroğlu, Makalaler I, Anonim Ortaklıkta Genel Kurulun Toplantıya Daveti Merasimine Aykırılığın Genel Kurul Kararına Etkisi ve Yargıtay Kararları, 3. Basım, Arıkan: Ġstanbul 2001,s.170.

119

Ömer Teoman, YaĢayan Ticaret Hukuku, Hukuk, Mütalaalar, Kitap:5 1992 – 1993. 2.Basım. Ġstanbul: Beta, 2000, s.98.

120

Yiğit, s.98.

121

AyĢe Odman Boztosun, Anonim ġirkette Genel Kurulun Çağrı ġekline Uyulmamasının Sonuçları, Hüseyin Ülgen‟e Armağan, Ġstanbul: Vedat Kitapçılık, 2007, s.408.

122 Y11HD, E.2009/12744, K.2011/6060, T.17.05.2011 http://www.kazanci.com/kho2/ibb/files/11hd-2009-

63

konularına ortaklardan birinin itiraz etmesi halinde o gündem maddesinin görüĢülmesi mümkün olamayacaktır.

TTK‟da açıklık olmaması nedeniyle toplantı nisabının genel kurulun sonuna kadar korunmasının zorunlu olup olmadığı doktrinde tartıĢılan bir konu olmakla birlikte YTTK‟da çağrısız toplanan genel kurullarda toplantı nisabının genel kurulun sonuna kadar korunmasının Ģart olduğu düzenlenerek durum açıklığa kavuĢturulmuĢtur ( YTTK m.416). Çağrısız toplanan genel kurullarda, çağrı yoluyla toplanan genel kurullarda aranan karar nisabı, Bakanlık temsilcisi bulundurma zorunluluğu gibi diğer tüm özellikler geçerlidir. Nitekim YTTK‟da “genel kurula katılmaya ve genel kurul toplantılarının yapılmasına iliĢkin hükümler saklı kalmak kaydıyla” genel kurulun çağrısız toplanabileceği hükme bağlanmıĢtır.