• Sonuç bulunamadı

3.6. Kurumsal Spor İletişiminde Sosyal Medya Kullanımı

3.6.1. Futbol Kulüpleri Tarafından En Sık Kullanılan Sosyal Medya

Futbol kulüpleri diğer kurum, kuruluş ve organizasyonlar gibi sosyal medya platformlarını etkin ve verimli bir şekilde kullanmaktadırlar. Bu durum kulüpler için artık birer zorunluluk oluşturmaktadır. Birçok sosyal medya platformunu kullanan kulüplerin, en çok önem verdikleri ve sürekli olarak güncelledikleri ilk üç platform ise; Twitter, Instagram ve Facebook olarak sıralanabilir. Bakıldığında bu üç önemli platform da, söz konusu bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır.

Twitter

Twitter, kullanıcıların en fazla 280 karakter uzunluğunda olabilecek kısa metin tabanlı mesajlar kullanarak birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlayan ücretsiz bir mikroblog servisidir (Weinberg, 2009: 125). Twitter başta olmak üzere, sosyal medya platformlarında yaşanan gelişmeler, futbol kulüplerine, taraftarlara, sporculara, spor ve medya kuruluşlarına, sponsorlara/reklam verenlere bir dizi fırsat sunmaktadır (Dart, 2014: 541). Twitter, en yaygın kullanılan sosyal medya platformu olmasa da tüm medya paydaşları tarafından yaygın olarak kullanıldığından ve yapısal tasarımı ile mobil cihazlarla kullanım kolaylığı nedeniyle spor alanında en çok kullanılan sosyal

medya platformu olduğu söylenebilir. Bunun yanı sıra, milyonlarca kullanıcının sırf profesyonel sporcuları ve spor takımlarını takip etmek için Twitter kullandığı da bilinmektedir (Gibbs, 2013: 65). Facebook’da spor konularıyla ilgili daha çok sayfa ve gruplar kurulmakta iken, Twitter’da bu direk olarak hesaplar aracılığıyla gerçekleşmektedir. Twitter, spor kulüpleri, antrenörler ve sporcularla onları takip etmeyi seçen taraftarlar arasında anlık iletişimi sağlar (Williams ve Chinn, 2010: 431). Twitter’ın profesyonel spor kulüpleri, sporcular ve spor gazetecileri tarafından kullanılması ve taraftarlarla bir buluşma platformu olarak görülmesi kurumsal spor iletişimi çalışmalarına önemli bir etki yapmıştır. Hemen hemen her profesyonel kulüp kendi web sayfasında öne çıkan bir Twitter bağlantısına sahiptir ve binlerce hatta milyonlarca takipçisi vardır. Twitter'ın ardından profesyonel kulüplerin içerikleri sporseverler için popüler bir etkinlik haline gelmiştir (Gibbs, 2013: 144). Bunun yanı sıra, akıllı cep telefonları da spor içeriği için Twitter kullanımının artmasına neden olmaktadır. Twitter ve akıllı cep telefonlar arasındaki bağlantıyı bilen kurumsal spor iletişimcilerinin, Twitter takipçilerini artırmak için akıllı stratejiler kullanmaları gerekmektedir (Gibbs vd., 2014: 206).

Kurumsal spor iletişimi alanında sıklıkla kullanılan Twitter'ın diğer sosyal medya araçlarına göre; liglerle, takımlarla ve oyuncularla doğrudan taraftarların iletişim kurması ve etkileşime girmesi, üstün altyapıya sahip olması ve birçok yüksek profilli spor yıldızının hızlı ve girişken bir şekilde bu aracı benimsemesi gibi avantajları vardır (Clavio vd., 2013: 1). Twitter; haberleri yaymak, resimleri paylaşmak, izleyicilere önceden erişim sağlamak, oyunlar veya etkinlikler sırasında canlı güncellemeler paylaşmak için kurumsal spor iletişiminde kullanılmaktadır (Gibbs vd., 2014: 188). Twitter'dan önce, kurumsal spor iletişimi uzmanı, bireysel olarak spor taraftarlarıyla çok sınırlı temas kuruyordu; çünkü başlıca odak noktaları geleneksel medya kuruluşları ve kulüple olan ilişkilerdi. Twitter ve diğer sosyal medya platformlarıyla birlikte kurumsal spor iletişimi çalışanları artık çevrimiçi taraftar aktivitelerini izleyerek onlar ile doğrudan etkileşim kurmaya başlamışlardır (Gibbs ve Haynes, 2013: 401).

Twitter, taraftarlar için genellikle bir bilgi ağı şeklinde işlev gördüğünden dolayı, daha çok maçlar öncesinde ve sırasında istatistiki bilgilerin (Broughton, 2010), eleştirilerin, sevinç, sinir ve üzüntü gibi duyguların anlık olarak paylaşılması için uygun bir platformdur. Spor taraftarları karşılaşmaları televizyondan izlerken heyecan, sevinç, sinir ve üzüntülerini Twitter üzerinden başkalarıyla paylaşırlar. Bunun yanı sıra, oyuncu istatistiklerini arayabilir, anketler düzenleyebilir, maç içinden gelişmeleri anlık takip edebilir, maç sonucunu öğrenebilir, desteklediği takıma veya sporcuya tweet atabilirler (Hambrick vd., 2010: 455). Bu durum Facebook, Instagram ve diğer sosyal medya platformlarına göre Twitter’da daha sık görülür. Nielsen Social (2014), Twitter'da 2013 yılında yaptığı araştırmada, ABD'deki en çok tweetlenen 20 TV etkinliğinin 12'sinin spor etkinlikleri olduğunu ileri sürdü. Bunun yanı sıra, 492 Milyon tweet içinde televizyonla ilgili tweetlerin %50'si spor etkinlikleri ile ilgili olduğu görülmektedir.

Spor kulüpleri içerisinde özellikle futbol kulüpleri, antrenör ve futbolcuların Twitter’ı etkin bir şekilde kullanılması günden güne artarak devam etmektedir. Twitter'da yayınlanan herhangi bir mesaj, geleneksel medyadan önce kamuoyu ile paylaşılmakta ve hatta televizyon, radyo ya da gazete gibi geleneksel araçlar söz konusu Twitter paylaşımlarını haber haline getirmektedirler. Bu konuyla ilgili en güzel örneklerden birisi, 2017 yılının Aralık ayında Galatasaray Futbol Takımı teknik direktörü Fatih Terim’in kendi Twitter hesabından (twitter.com/fatihterim) “Nerede kalmıştık...@GalatasaraySK” şeklinde tweet atarak, tüm medya araçlarından önce Galatasaray ile anlaştığını taraftarlarına ve kamuoyuna Twitter üzerinden duyurmasıdır. 167 Bin retweet ile 315 Bin beğeni alan ve 50 Bin yorum yapılan söz konusu bu tweet, Türkiye Twitter tarihinin en çok etkileşim alan tweeti olmuştur (Resim 1).

Resim- 1: Fatih Terim'in Twitter Paylaşımı

Kaynak: Terim, 2017

Futbol kulübü taraftarları, destekledikleri takımın resmi Twitter hesaplarını günümüzde etkin bir şekilde takip etmektedirler. Twitter’da en çok takipçisi olan futbol kulüpleri Tablo 7’de sunulmuştur. Tablodaki takımlar incelendiğinde futbol takımlarının tarihsel süreçteki sportif başarıları ile Twitter takipçi sayıları paralellik göstermektedir.

Tablo- 7: Futbol Kulüplerinin Twitter Takipçi Sayıları4

Futbol Kulüpleri Takipçi Sayısı

Real Madrid C.F. 30.5 Milyon

FC Barcelona 29.1 Milyon

Manchester United 18.2 Milyon

Arsenal 13.7 Milyon Chelsea 12 Milyon Liverpool 10.3 Milyon Galatasaray 8.4 Milyon Milan 6.7 Milyon Fenerbahçe 6.4 Milyon

Paris Saint-Germain 6.3 Milyon

Futbol takımları ve taraftarların spor olayı ile ilgili diyaloğu geliştirmek için kullanıldığı Twitter hashtagleri son yıllarda fenomen haline gelmiştir. Futbol kulüpleri bilgiyi yaymak, ürünlerini ve markasını tanıtmak, daha iyi müşteri hizmetleri sunmak ve taraftar kitleleri ile etkileşimde bulunmak için hashtagleri giderek artan oranda kullanmaktadırlar (Blaszka vd., 2012: 436-437). Twitter diğer sosyal medya platformlarından farklı olarak gündem takibi için kullanılan hashtagler, kamuoyu oluşturma noktasında önemli bir rol üstlenmektedir (Avcı, 2019). Bu noktadan hareketle, futbol kulüpleri belirli bir etkinlik etrafında konuşmaları yönlendirmek için

belirli Twitter beslemelerini ve hashtagleri kullanabilmekte ve bu şekilde tweetlerde seçilen konuların kapsama alanıyla bir gündem belirlemektedirler (Frederick vd., 2015: 317). Örneğin, Beşiktaş futbol kulübü maç günlerinde resmi Twitter hesabından (twitter.com/Besiktas) #BeşiktaşınMaçıVar! hashtagi ile beraber paylaşımda bulunmaktadır (Resim 2).

Resim- 2: Beşiktaş Hashtag Örneği

Kaynak: Beşiktaş, 2018

Twitter, sporla ilgili hikâyeler üretmek, medya spor içeriğini ve kamusal alanda mevcut bilgileri yaygınlaştırmak ve spor organizasyonları, sporcular, gazeteciler, yayıncılar ve taraftarlar tarafından spor ile sosyal medya arasındaki etkileşimde yeni yollar bulmak için önemli bir araçtır (Hutchins, 2011: 239). Bunun yanı sıra Twitter sadece kulüpler ve taraftarlar için değil aynı zamanda spor medyası çalışanları ve spor gazetecileri içinde sıklıkla kullanılan bir sosyal medya platformudur. Spor gazetecileri, görüş bildirmek, taraftarlarla bağlantı kurmak, hazırladıkları haberlerini hızlı bir şekilde yaymak, kendilerini tanıtmak, yorum ve önerilerini eklemek için Twitter kullanmaktadırlar (Gibbs vd., 2014: 190).

Instagram

Etkili medya ilişkileri ve taraftarlarla doğrudan iletişim, tüm spor organizasyonları için gereklidir. Günümüzde çoğu insan sosyal medya kullanmakta ve sosyal paylaşım sitelerinde profil oluşturmaktadır. Bu sitelerden birisi de fotoğraf ve kısa video paylaşımına olanak tanıyan Instagram’dır (Siguencia vd., 2017: 73). İnsanların onlarca kelime ile anlatabileceklerini sadece bir fotoğraf ile anlatabilmesi Instagram’ı güçlü bir sosyal kanal haline getirmiştir. 2019 yılı Nisan ayı itibariyle 1 Milyar kullanıcısı olan (Kemp, 2019b) ve günlük ortalama 80 milyon fotoğraf paylaşımı (Hoş, 2017) yapılan Instagram, kurumsal spor iletişimi çalışmalarında futbol kulüpleri için oldukça etkili bir görsel iletişim kanalıdır. Futbol kulüpleri veya sporcuların Instagram kullanması, takipçilere spor faaliyetlerinin ötesinde destekledikleri takım ve sevdikleri sporcular hakkında daha fazla bilgi edinme şansı vermektedir. Profesyonel futbol kulüpleri için taraftarlarla iki yönlü iletişim ve verimli kurumsal spor iletişimi faaliyetlerinin geliştirilmesi için Instagram iyi bir şans olarak gözükmektedir (Siguencia vd., 2017: 74).

Instagram, futbol kulüpleri, sporcular, ligler, medya ve sponsorlar tarafından kullanılan olumlu bir iletişim biçimi haline gelmeye başlamıştır (Gibbs, 2013: 150). Instagram’ın görsel yönünün güçlü olması, kulüp tarafından paylaşılan görsellerin taraftarların duygularını harekete geçirerek onları ikna edebilme yeteneğinden dolayı benzersiz fırsatlar sunmaktadır (Zolkepli vd., 2015: 286). Kulüp ile taraftar arasındaki ilişki ve iletişimde artık önemli bir köprü görevi üstlenen Instagram, günümüzde hemen hemen tüm profesyonel kulüpler tarafından kullanılmaktadır. Her ne kadar sportif ve ekonomik olarak başarılı olmak büyük bir kulüp için olmazsa olmaz olsa da sosyal medyayı özellikle de Instagram’ı etkin ve eğlenceli bir şekilde kullanabilmek diğer takımlardan farklılaşabilme yöntemidir. Genel olarak futbol kulüplerinin Instagram kullanmasının en temel amaçları; katılım, farklılaşma, tanıtım, iletişim, ilişki geliştirme ve markalaşmadır (Filo vd., 2015: 169).

Ağustos 2016 itibariyle Instagram’a 24 saatlik hikâye (story) paylaşabilme özelliği gelmiştir. Bu özellikten diğer kullanıcılar gibi futbol kulüpleri ve sporcularda faydalanmaktadırlar. Özellikle müsabaka anlarında hikâyeler paylaşabilmekte ve bu

şekilde profilden sürekli fotoğraf veya video paylaşımı gibi ‘duvarı kirletme’ durumunun önüne geçilmektedir. Bunun yanı sıra, Twitter’da olduğu gibi futbol kulüpleri Instagram’da da hashtag (#) kullanarak daha geniş bir kitleye erişmekte ve takipçi sayılarını artırabilmektedirler. Ayrıca bu mecrada kulüp ürünleri için pazar araştırması yapılabilmekte ve taraftarlarla bağlantı kurulabilmektedir (Mccoy, 2015). Instagram kullanıcısı olan taraftarlar söz konusu bu hashtagleri tıklayarak kulübün paylaştığı görsellere anında ulaşabilir. Bunun yanı sıra, futbol kulüpleri Instagram’da paylaştığı herhangi bir fotoğraf veya videoyu çok rahat bir şekilde ölçümleyebilmektedir. Paylaşım “kaç beğeni aldı, kaç yorum yapıldı, kaç kez izlendi?” gibi sorunların cevabını çok rahat bir şekilde elde edilebilir. Bu durumda paylaşımların etkileşimlerinin kulüp tarafından ölçümlenmesine ve ona göre paylaşımların yapılmasına Instagram yardımcı olmaktadır. Genel olarak bakıldığında, futbol kulüpleri resmi Instagram hesabından genellikle şunları paylaşmaktadırlar (Siguencia vd., 2017: 74):

− Fotoğraflar, videolar ve canlı yayınlar, − Kulüp ile ilgili haber ve son gelişmeler, − Antrenman ve müsabakalar,

− Görsel şov, tezahürat ve marşlar, − Basın toplantıları ve röportajlar,

− Kulüpteki önemli gelişmeler (Sponsorluk, transfer vb.), − Tanıtım, promosyon ve yardım kampanyaları,

− Sporcuların kişisel yaşamları.

Futbol kulüpleri Instagram’da, takım ve lisanslı ürünleri ile ilgili fotoğraf veya kısa video paylaşımı yaparak kendi takımlarının ve ürün kampanyalarının tanıtımını yapmaktadırlar. Ayrıca kulüpler bu süreçte kulüp, ürün ve hizmet hakkında taraftarları bilgilendirerek farkındalık yaratabilirler. Özellikle kulüp mağazalarındaki ürün promosyonlarını, indirimleri ve yeni ürün tanıtımlarını Instagram üzerinden gerçekleştirmektedirler (Akkaya, 2016: 35-50).

Resim- 3: Trabzonspor'un Instagram Paylaşımı

Kaynak: Trabzonspor, 2018

Haziran 2018 yılında Instagram tarafından kullanıma açılan IGTV uygulaması sayesinde artık futbol kulüpleri ve çalışanları taraftarlarıyla karşılıklı iletişim kurmak adına önemli bir avantaj daha elde etmiştir. IGTV sayesinde artık Instagram’da da uzun süreli videolar (1 saate kadar) paylaşılıp izlenebilmektedir. Bu özellik kulüpler, sporcular ve antrenörler tarafından hiç vakit kaybetmeden kullanılmaya başlanmıştır. Örneğin, Beşiktaş Futbol Kulübü kendi Instagram hesabının IGTV özelliğini kullanarak futbolcusu Tolgay Arslan’ın yaklaşık 10 dakikalık bir röportaj videosunu paylaşmış ve bu yolla taraftarlarına seslenmiştir. Kısa sürede büyük bir etkileşim oranına ulaşan (122.997 görüntüleme ve 228 yorum) video ile birlikte hem taraftara ulaşılmış hem de geleneksel ve yeni medya araçlarında haber olarak değerlendirilmiştir.

Resim- 4: Beşiktaş'ın IGTV Paylaşımı

Kurumsal spor iletişimi uzmanları, Instagram’da kulübün paylaştığı içeriklerin altına yazılan yorumlar sayesinde taraftarlardan geri bildirim almakta ve takipçilerinin istek, görüş ve eleştirileri hakkında kolay bir şekilde bilgi sahibi olabilmektedir. Bu durum kulüp ve taraftarları arasındaki iletişim ve etkileşimi artırmaktadır. Futbol kulüplerinin Instagram hesaplarından paylaştıkları fotoğraf ya da videoların altına taraftarlar beğeni, soru ve emolojilerle duygularını belirten yorumların yanı sıra istek ve eleştirilerini ortaya koyan yorumlar da yapabilmektedirler (Yeniçıktı, 2016: 21). Ayrıca Instagram, taraftarların bir kulüp veya sporcu ile olan özdeşleşmesini artırabilir. Taraftarlar, sporcunun veya kulüp yöneticisinin maç sonu röportajını izlemekten veya kulüp ya da sporcu ile ilgili bir gazete yazısını okumaktansa, konuyla ilgili olarak Instagram’ı takip etmenin kendisini daha iyi hissettirdiğini düşünebilir (Hambrick vd., 2010: 465).

Tablo- 8: Futbol Kulüplerinin Instagram Takipçi Sayıları5

Futbol Kulüpleri Takipçi Sayısı

Real Madrid C.F. 58.1 Milyon

FC Barcelona 56.5 Milyon

Manchester United 21.7 Milyon

Bayern Munich 12.5 Milyon

Paris Saint-Germain 12 Milyon.

Chelsea 11.4 Milyon

Arsenal 11. Milyon

Juventus 9.5 Milyon

Liverpool 6.7 Milyon

Manchester City 6.7 Milyon

Dünya üzerindeki önemli kulüpler Twitter gibi Instagram konusunda da dikkat çekici bir boyuta ulaşmışlardır. Özellikle yıldız futbolcu sayısı fazla olan ve sportif başarı olarak da önemli bir noktada olan kulüplerin dünya geneline hitap eden bu sosyal medya platformları sayesinde milyonlarca takipçisi vardır. Profillerinde paylaştıkları bir fotoğraf veya video, eş zamanlı olarak dünyanın çeşitli bölgelerindeki milyonlarca insanının görmesine, beğenmesine veya yorum yazabilmesi gibi etkileşime neden olmaktadır. Sonuç olarak, profesyonel anlamda faaliyet gösteren bir spor kulübünün önemli bir etkileşim etkisi olan Instagram’ı aktif bir şekilde kullanması gerekmektedir.

Facebook

Facebook gibi çevrimiçi sosyal medya platformları sporcuların ve spor organizasyonlarının ana akım medya kanallarını atlamasına ve kendine özgü içeriğe sahip olan taraftarları cezbetmesine imkân sağlamaktadır (Hambrick vd., 2010: 466). Facebook üzerinde son yıllarda yer alan futbol kulübü ve taraftarlar sayısı günden güne artış göstermektedir. Kulüpler ve taraftarlar açısından yoğun bir şekilde kullanılan Facebook, karşılıklı olarak kullanım amaçları, futbol kulüpleri ve taraftar ilişkisi açısından önem kazanmaktadır (Atalı, 2013: 4). Futbol kulüpleri tarafından Facebook sayfaları, kullanıcı olan taraftarlarla uzun süreli sağlam ilişkiler kurmak için kullanılır ve içerikler gerçek zamanlı çevrimiçi etkileşim yoluyla kulübün kurumsal spor iletişimi çalışmalarına göre düzenlenerek paydaşlarla buluşturulur (Wallace vd., 2011: 439). Taraftarlar da Facebook'ta en sevdikleri futbol takımının sayfasını ‘beğenebilir’ ve bu takımlar sanal dünyadaki hayran odaklı topluluklara düştüklerinde onlarla etkileşimde bulunabilirler (Pegoraro, 2010: 504).

Atalı ve Çoknaz (2014: 145)’a göre, futbol kulüplerinin Facebook ortamında yer almaya karar vermesinde; “taraftar talepleri, teknolojik gelişmeler, taraftara ulaşmak ve iletişim faktörleri” önemli etkiye sahiptir. Ayrıca, kulüpler kurumsal spor iletişim çalışmalarının yanında, kampanya, reklam ve marka iletişimi çalışmaları için de resmi Facebook sayfalarını aktif olarak kullanmaktadırlar. Bakıldığında Facebook, sanal ve gerçek hayatta meydana gelen sosyal aktiviteler arasındaki ilişkiyi incelemek isteyen araştırmacılar da dâhil olmak üzere, ilgi alanlarına giren kurumsal spor iletişim uzmanlarına hitap edecek şekilde tasarlanmıştır (Argan vd., 2013: 27).

Futbol kulüplerinin kurumsal spor iletişimi departmanları için Facebook kullanıcılarıyla ilişki kurmak, güçlü bir marka varlığı sağlamak ve sürdürmek için stratejik bir öneme sahiptir (Wallace vd., 2011: 422). Futbol kulüplerinin bünyesinde yer alan kurumsal spor iletişimi departmanları, paydaşlarına etkinlik bilgileri göndererek ya da taraftarların departmanla etkileşimde bulunmalarının başka bir yolunu sağlayan Facebook üzerinden etkinlikler düzenleyerek, büyük bir nüfusun dikkatini çekebilmektedir (Lukach, 2012: 1).

Taraftarların Facebook üzerinde yer alması futbol kulüpleri açısından büyük bir kurumsal spor iletişimi veri bankasının oluşmasına neden olmaktadır. Çünkü Facebook üzerinde yer alan taraftarlar kulüp için her an ulaşılabilir durumdadır. Futbol kulüpleri bu alan üzerinde yeni bir ürün tanıtımı yapabilmekte veya çevrimiçi pazar araştırması gerçekleştirebilmektedir. Ayrıca kulüpler Facebook üzerinden taraftarları ile haber, resim, müzik, maç görüntüsü, transfer bilgileri, maç bilgileri (Resim 5), ürün bilgileri gibi birçok bilgiyi anında paylaşabilme ve taraftarları için bağlılığı sağlayacak bir çevrimiçi alan meydana getirebilmektedir. Bunun yanı sıra taraftarlar arasında Facebook üzerinde tartışmalar ve yorum sayfaları açılabilmekte ve diğer kulüp taraftarları ile rekabet gücünü arttıracak etkinlikler düzenlenebilmektedir (Atalı ve Çoknaz, 2014: 137-138).

Resim- 5: Fenerbahçe Facebook Hesabı

Kaynak: Fenerbahçe, 2018

Taraftarların büyük bir çoğunluğunun Facebook kullanıcısı olması Facebook’u futbol kulüpleri açısından önemli hale getirmiştir. Bugün bakıldığında dünyadaki önemli futbol kulüplerinin Facebook sayfasını beğenen kullanıcı sayısı bir hayli fazladır (Tablo 9). Beğeni sayısındaki sıralamaya bakıldığında, sportif başarı ve popülerlik ile doğru orantılı olduğu görülmektedir. Dünyanın en başarılı futbol kulüpleri olarak değerlendirilen aşağıdaki 10 futbol kulübünün Facebook beğeni sayısı toplamda yarım milyarı geçmektedir.

Tablo- 9: Futbol Kulüplerinin Facebook Beğeni Sayıları 6

Futbol Kulüpleri Beğeni Sayısı

Real Madrid C.F. 108.1 Milyon

FC Barcelona 103.1 Milyon

Manchester United 73.6 Milyon

Chelsea 47.8 Milyon

Bayern Munih 46.8 Milyon

Arsenal 37.9 Milyon

Manchester City 34.5 Milyon

Paris Saint-Germain 34.3 Milyon

Juventus 32.2 Milyon

Liverpool 31.4 Milyon

Sonuç olarak, futbol kulüpleri açısından bakıldığında Facebook, önemli bir sosyal medya aracıdır. Tüm dünyada 2019 yılı itibariyle 2.3 Milyar kullanıcı sayısını geçen Facebook (Kemp, 2019b), kulüpler için taraftarlarına ulaşmak adına büyük bir şanstır. Resmi Facebook sayfası açan bir futbol kulübü; günlük olarak istikrarlı ve düzenli ilgi çekici paylaşımlar yapmalı, taraftarlarının istek ve düşüncelerinin hepsinde yanıt veremese bile genel bir cevap şeklinde açıklamalar yaparak onları aydınlatmalı, takımla ilgili son haberleri paylaşmalı, hesabını mutlaka onaylanmış mavi tik olarak kullanmalı, anket, fotoğraf ve video gibi içeriklerle hesap eğlenceli hale getirilmelidir.