• Sonuç bulunamadı

Filler ve Çimen Filminin Geniş Özeti

II. BÖLÜM

2.2. Derviş Zaim Filmleri

2.2.2. Filler ve Çimen (2001)

2.2.2.2. Filler ve Çimen Filminin Geniş Özeti

Film, siyah fon rengi üzerinde ve Ankara’daki geçit törenini veren televizyonun sesiyle, “Filler oynaşırken olan çimenlere olur” deyişiyle başlar. Milli Bayram kutlamaları nedeniyle geçit törenini canlı olarak aktaran televizyonda, filmin ana karakterlerinden olan Devlet Bakanı Aziz Bebek vardır. Geçit töreninden bakanın yatak odasına geçiş yapılır. Aziz Bebek’in yatak odası görüntüleri gizlice fotoğraflanmış ve videoya alınarak kendisine şantaj yapılmıştır. Bakan bu durum karşısında, kendi adamı Camoka’ya adamın resmini vererek adamı öldürtür. Öldürdüğü adamın bagajına uyuşturucu koyan Camoka, bir televizyonu arayarak öldürülen adamın milli istihbarat için çalıştığını ve teröristlerle uyuşturucu kaçakçılığı yaptığını fakat bu işi tek başına yapmadığını, öldürülen adamın Egemen Terzi’nin adamı olduğu ihbarında bulunur. Camoka, her yerde aranan bir suçludur. Fakat Aziz Bebek, Camoka’yı kendisi için kurulacak olan gizli ve resmi birliğin adamı yapmıştır.

Aziz Bebek ile Camoka’nın marinada bir yatta görüştükleri yerden Havva koşarak geçip evine gider. Havva’nın kardeşi İldem, Güneydoğu’da askerlik yaptığı sırada mayına basarak sakat kalmıştır. Eve gelen doktor tarafından muayene edilir. Televizyonda ise Egemen Terzi’nin devlet karşıtı ayrılıkçı güçler ile olan fotoğrafları yer almaktadır. Havva, bir otele giderek yemek alır. Aşçı ile olan samimiyetinden Havva’nın otelden sürekli yemek aldığı anlaşılmaktadır. İşe ihtiyacı olduğunu söylediği Aşçı kadından silgi fabrikasının işçi aradığını öğrenir.

Havva otelden çıkarken oteli satın almak isteyen Sabit, otel sahibi Ali Kansız ile görüşmek için otele girer. Otelin parasında anlaşamayan Sabit ve Ali, dostane bir şekilde ayrılıyor gibi görünse de Sabit oteli almak için elinden geleni yapacaktır. Televizyondan uyuşturucu haberi izleyen İldem’den, uyuşturucu işi yapan ve uyuşturucusunu çalmaya kalkışan bir kurye kadını öldürten Sabit’e geçilir. Sabit, Aziz Bebek’e uyuşturucu işinden kazandığı paradan pay vermektedir. Oteli satın almada anlaşamadığı için otel sahibi Ali Kansız’ı öldürtmeyi düşünmektedir. Sabit’in adamı bakana iletmesi için Camoka’ya para getirdiğinde Havva orada koşmaktadır. Sabit’in adamı Ali’yi öldürtmek için Havva’nın evinin yakınlarında bulunan evsiz ve işsiz iki adama planı anlatır. Ali Kansız öldürüldükten sonra, bu iki adam polise giderek işlemedikleri suçu üstlenecektir.

Havva ebru atölyesinde çalışmaktadır. Atölyede çalışan ebru hocası öğrencilerine ebrunun çok soğukta ve çok sıcakta yapılmayacağını, dışarıda yapıldığı zaman toz, toprak ve rüzgârın ebrunun yüzeyine zarar vereceğinden bahseder. Bu konuşmanın ardından Havva, ebruyu dışarıda yağmur yağarken bahçede yapar. Akşam otele yemek almak için giden Havva’nın otel sahibi Ali Kansız’ın oğlu Devrim’e karşı bir ilgisinin olduğu görülür. Havva otelden çıktıktan sonra Ali Kansız, Sabit’in adamı tarafından vurulur. Havva bu cinayete tanık olur ve koşarak oradan uzaklaşır. Fakat dayanamayarak polisi arayan Havva, Ali’yi vuranların üç kişi olduğunu ve taksiyle oradan uzaklaştıklarını söyler. Havva antrenmanlarına devam etmektedir. Koştuğu sırada kırmızı renkli boyanın ayakkabısına bulaşması onun cinayete tanık olduğunu ve olayların bir şekilde içine dâhil olduğunu göstermektedir. Eve geldiğinde kardeşi televizyonda gazilerin hikâyesini anlatan bir televizyon programı izlemektedir. Havva, antenle oynayarak kardeşinin bu programı izlemesini engeller.

Kardeşini hastaneye götüren Havva, kardeşinin tedavisi için yüklü miktarda paraya ihtiyaç olduğunu öğrenir. Havva otelden çıkarken Sabit, Devrim’e başsağlığı dilemek ve otel ile kumarhane için yaptığı teklifin hala geçerli olduğunu söylemek için otele girmektedir. Devrim’in tavrı ise olumsuzdur. Devrim babasını vuran Sabit’ten intikam almak istemektedir. Fakat gönül ilişkisi yaşadığı babasının yardımcısı ona engel olur. Sabit’in tuttuğu iki adam İlyas ve Hızır polise teslim olmuştur. Komiser Mustafa teslim olanların birbirini tutmayan ifadelerinden cinayette başka oyunlar döndüğünü anlar. Komiser, tutuklanan suçlulardan Hızır’ı, aranan suçlu Camoka’ya benzetir. Bu yüzden gönüllü olarak Egemen Terzi’ye giderek bu durumdan bahseder ve kendisiyle çalışmak istediğini söyler. Egemen Terzi karakola giderek Hızır’ı kontrol eder arkadaşı İlyas’ı ise öldürtür.

Camoka, uyuşturucu taşıyabilmek için Ruslardan uçak satın alır. Sabit’in adamı ise Camoka’ya giderek Devrim Kansız’ı korkutmasını ister. Camoka, çıkarları doğrultusunda hareket etmektedir. Bu yüzden oteli Sabit’in adamlarına karşı koruyabileceğini söyler. Havva silgi fabrikasında işe başlar. Fakat kardeşi İldem bu işten memnun değildir. Havva kardeşinin tedavisi için Spor ve Bölge Müdürü’nden yardım ister. Müdür seçim zamanı olduğundan Devlet Bakanı Aziz Bebek’in ona yardım edebileceğini ve medyanın da kendilerini desteklemesiyle Bakan Bebek’in hayır diyemeyeceğini söyleyerek kendisinden randevu alır.

Devrim ve adamı mafyaya karşı oteli korumak için bölücü bir örgütle anlaşır. Bakan Aziz Bebek seçim öncesi toplu sünnet törenine katılır. Havva da törenin olduğu yere Aziz Bebek’le görüşmeye gider. Törenin olduğu yere Sabit adamlarıyla birlikte gelirken Havva Bakan Bebek ile görüşmek için beklemektedir. Bakan, Sabit’ten para alamadığı için sinirlidir. Sabit ise bu durumu inkâr etmekte, parayı Camoka’ya bıraktığını söylemektedir. Camoka ile Sabit’i yüzleştirme planı yapan bakandan şüphelenen Sabit, Egemen Terzi ile görüşmek ister. Egemen Terzi, Sabit ile görüşmeye gider. Sabit kendisinin korunacağı takdirde hangi bakanın kimlerden haraç aldığını ve karşılığında ise neler yaptığını söyleyeceğinden bahseder.

Havva tüm gün Bakan Bebek’i beklemesine rağmen kendisi ile görüşemeden geri döner. Otele girerken bölücü örgüt otelden eylem yapmak üzere dışarı çıkar. Örgütün eylem yaptığını öğrenen Devrim ise örgütün başı olan Baran’a giderek onu döver. Fakat Baran’ın adamları tarafından dövülür. Havva otele geldiğinde yaralı halde olan Devrim’i görür ve onu evine götürür. Komiser Mustafa, Devrim’in ortağını sorgular. Her yerde Devrim’i aramaktadır. Devrim ise yurt dışına kaçmak için evden pasaportunu alması gerektiğini söyler. Havva, Devrim’e yardım eder. Pasaportu almak için eve girdiğinde dolabın içinde Devrim ve ortağının samimi pozlarının olduğu resimleri görür. Bu sırada polisler baskın düzenler ve Havva hapse atılır.

Sabit hamamda Camoka ve adamları tarafından öldürülür. Sabit’in Bakan Aziz Bebek tarafından öldürüldüğü iddiaları, Egemen Terzi tarafından basına yansıtılır. Sabit’in Aziz Bebek’in kendisini ölümle tehdit ettiğine dair video basına sızdırılır. Aziz Bebek bu iddiaları reddeder. Egemen Terzi, Camoka ve adamlarını yakalar. Camoka’ya kendi adına çalışması halinde öldürmeyeceğini söyler. Camoka yerine, benzeri Hızır öldürülür. Basına Camoka’nın öldürüldüğü haberi yansır. Egemen Terzi, Camoka’nın ölmediğini bilen Komiser Mustafa için ölüm emri verir. Havva, hapisten çıkıp eve geldiğinde evini dağıtılmış halde bulur. Televizyonda Aziz Bebek’in ölüm haberi verilir. Sabah olduğunda Havva çocuklara silgi dağıtır. Televizyonda Avrasya Maratonu’nun başladığı haberi vardır. Havva yarışa katılmamıştır. Kardeşi İldem’in mezarına giden Havva daha sonra dışarıda kar yağarken ebru atölyesinin bahçesinde ebru yaparken görülür.