• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.30. Eğitimcilerin Klavyeyle Yazmaya ĠliĢkin GörüĢleri

Eğitimcilerin Klavyeyle Yazmaya iliĢkin görüĢleri Tablo 41‟de gösterilmiĢtir. Tablo 41. Eğitimcilerin Kalemle Yazmaya iliĢkin görüĢlerinden elde edilen bulgular

Sınıf Öğr. Ġdareciler Akademisyenler Toplam

Düzeltme kolaylığı 2 4 3 9

Okunabilme kolaylığı- yazı güzelliği

2 4 3 9

Zaman tasarrufu 0 4 3 7

Kağıt tasarrufu 3 3 0 6

Daha hızlı yazma imkanı 4 0 2 6

Hissiz 0 0 4 4

Sağlığa zararlıdır- radyasyon yayar

0 2 1 3

Basit parmak hareketleri 3 0 0 3

ĠĢlevsellik 0 2 0 2

Türkçemizin bozulmasına etki eder

0 0 3 2

Bilgisayarın olduğu ortamla sınırlıdır

1 0 0 1

Zevk vermez 0 0 1 1

Pratiktir 0 0 1 1

Tablo 41‟deki veriler incelendiğinde, eğitimcilerin klavyeye yazmaya iliĢkin görüĢlerinin 13 farklı kategori altında toplandığı görülmektedir.

133 Kategori 1: Düzeltme Kolaylığı

Bu kategori incelendiğinde eğitimcilerin 9‟u klavyeyle yazmada düzeltme kolaylığından bahsetmiĢlerdir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Klavye ile yazarken çok rahat şekilde hatalarımızı düzeltebiliriz. Çok rahat oynamalarla metnin tamamında yazı karakteri olsun, yazı tipleri olsun oynamalar yapabiliyoruz.”(Ö,4)

“Klavye ile yazmada yanlış yazma gibi bir sıkıntı olmuyor yani yanlış yazdığımızda anında silip düzeltebiliyoruz. Ben mesela A4 kağıda yazı yazacağım zaman genelde aynı yanlışı yapıyorum. Bazen kelimeler arasında harf kaçırma oluyor bazen yazıp en sona geldiğimde bir yanlış olduğunda tüm sayfa ve emek boşa gidiyor. Bu yönden değerlendirince klavye ile yazmanın daha iyi olduğunu düşünüyorum”.(İ,4)

“Klavyede yazdığınız metinde hoşunuza gitmezse yazı tipini kolay bir şekilde değiştirebilirsiniz, isterseniz rengini anında değiştirebiliyorsunuz, birçok yenilikler yapabiliyorsunuz, yanlış yapınca çok kolay bir şekilde düzeltebiliyorsunuz. Ama bunlar kalemle yazarken mümkün değil.”(A,7)

Kategori 2: Okunabilme Kolaylığı - Yazı Güzelliği

Bu kategori incelendiğinde eğitimcilerin 9‟u klavyeyle yazmada okunabilme kolaylığı, yazı güzelliğinden bahsetmiĢlerdir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Klavye ile yazdığın zaman yazın düzgün oluyor, yaptığın iş temiz ve düzgün oluyor.”(Ö,8)

“Klavye ile yazmada öğrencinin güzel ya da çirkin yazma sorunu ortadan kalkmış olacaktır. Çünkü „A „ harfini çocuk „A‟olarak öğrenecek ve ekrana direkt olarak yazacak. Yani yazısı çirkin olmuş gibi bir şey olmayacak. Bu benim çok tavsiye ettiğim bir şeydir. Çünkü içerik bana göre daha önemli ben şahsen kendi hayatımda güzel yazıdan çok yazının içeriğine değer veriyorum. Bu da klavye ile yazmayla daha güzel aşamalara gelebilir.”(İ,1)

“Uzun zamandır yazdığım şeyleri çok hızlı yazdığımı bu nedenle yazımın bozulduğunu fark ediyorum. Yazım bozulmuş eğri-büğrü yazıyorum sonradan dönüp baktığımda estetik bir şey göremiyorum kendi yazımı anlamakta zorlanıyorum. Artık çok

134

fazla bilgisayarla ilgilendiğimiz için orada hızlı yazsam da yazının şekli bozulmuyor bu yüzden daha iyi.” (A,9)

Kategori 3: Zaman Tasarrufu

Bu kategori incelendiğinde eğitimcilerin 7‟si klavyeyle yazmada zaman tasarrufundan bahsetmiĢlerdir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Artık birçok şey elektronik ortamda veli dilekçeyi kalemle yazmıyor bilgisayarda matbu dilekçe örneğini veriyoruz doldurup veriyor. Çünkü günümüzde zamanla yarışıyoruz kaybedecek bir dakikamız bile yok o yüzden yönetim konusunda görevli kişiler, bilimsel çalışma yapan kişiler için klavyenin vazgeçilmez olduğunu düşünüyorum.”(İ,10)

“Klavye ile yazarken kolaylıkla düzeltme imkânınız oluyor, bir metnin tamamını kopyalayıp başka yere yapıştırabiliyorsunuz, sayfanın yapısın değiştirebiliyorsunuz. Bu da ciddi manada hem zaman hem de emek tasarrufu sağlıyor. Çünkü yanlışlık yaptığınız metni düzeltip taslaktan tekrar bir metin ortaya çıkarabiliyorsunuz.”(A,5)

Kategori 4: Kağıt Tasarrufu

Bu kategori incelendiğinde eğitimcilerin 6‟si klavyeyle yazmada kağıt tasarrufundan bahsetmiĢlerdir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Kalemle yazmada yanlış yazma filan olduğunda kâğıt israfı oluyor, ama klavyede israf olayı yok.” (Ö,9)

“Kalemle yazınca bazen sona gelince bir yanlış yaptığımı fark ediyorum tüm sayfa boşa gidiyor. Bu yüzden klavye ile yazmanın daha iyi olduğunu düşünüyorum. Kağıt israfı yapmamış oluyoruz.”(İ,4)

Kategori 5: Daha Hızlı Yazma Ġmkanı

Bu kategori incelendiğinde eğitimcilerin 6‟si klavyeyle yazmada daha hızlı yazma imkanından bahsetmiĢlerdir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Klavye ile yazarken yazı güzelliği gibi bir derdiniz yok, bir yanlış yapılınca hemen düzeltebiliyorsunuz bu da daha hızlı olmanızı ve zamandan tasarruf etmenizi sağlıyor.”(Ö,7)

135

“Tüketim çağında olduğumuz için artık kalemle yazmak zaman kaybı gibi gelebiliyor. Artık yazdığım şeyleri çok hızlı yazdığımı fark ediyorum kalemi kullandığımda bu hızlı tempoda düzgün yazamadığımı, kaslarımın ağrıdığını hissediyorum. Bu nedenle klavyeyi daha fazla tercih ediyorum.”(A,9)

Kategori 6: Hissiz

Bu kategori incelendiğinde eğitimcilerin 4‟ü klavyeyle yazmanın hissizliğinden bahsetmiĢlerdir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Klavye de yazılmış bir yazıyı ele aldığımız zaman yazan hangi duyguyla yazmış, hangi ruh haliyle yazmış, ne hissetmiş bunları anlamaya biliriz. Klavye ile yazma insanı standartlaştırır, insanın o anki ruh halini anlamamızı engelleyen bir durumdur. Hatta bazen kâğıt üzerine düşen bir damla gözyaşı, lekeler hepsi kalemle yazmanın bir güzelliğidir.” (A,3)

Kategori 7: Sağlığa Zararlıdır – Radyasyon Yayar

Bu kategori incelendiğinde eğitimcilerin 3‟ü klavyeyle yazmanın sağlığa zararlarından, radyasyon yaydığından bahsetmiĢlerdir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Bence klavyede kaleme göre en büyük tehlike klavyedeki radyasyon olayıdır. Eğer vücuda zararlı bir şeyler yayıyorsa tehlikelidir. Onun dışında sonuçta oda bir yazma aracıdır.”(İ,7)

“Klavye ile yazarken parmak uçlarımıza çok fazla elektrik yüklendiğini ve radyasyon aldığımızı düşünüyorum. Gözleri de bozabilir sağlıklı değil.”(A,9)

Kategori 8: Basit Parmak Hareketleri

Bu kategori incelendiğinde eğitimcilerin 3‟ü klavyeyle yazma basit parmak hareketleri içerdiğinden bahsetmiĢlerdir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Klavye tamamen bir parmak gelişimiyle alakalı bir şey ama pek fazla bir kalem kullanan öğrenci gibi ince motor beceri gerektirmez.”(Ö,5)

Kategori 9: ĠĢlevsellik

Bu kategori incelendiğinde eğitimcilerin 2‟si klavyeyle yazmanın iĢlevselliğinden bahsetmiĢlerdir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

136

“Kalemle yazarken düzeltme zorlukları yaşıyorum fakat klavye ile yazarken kolaylıkla düzeltme imkânımız oluyor. Bir metnin tamamını kopyalayıp bir yere yapıştıra biliyorsunuz, sayfanın yapısını değiştirebiliyorsunuz, oradan oraya kopyala yapıştırlar yapabiliyorsunuz.”(A,5)

Kategori 10: Türkçemizin Bozulmasına Etki Eder

Bu kategori incelendiğinde eğitimcilerin 2‟si klavyeyle yazmanın Türkçenin bozulmasına olan etkisinden bahsetmiĢlerdir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Günümüzde sosyal medya çok gelişti artık. Buralarda kullanılan yazılara bakın hiçbir noktalama işareti göremezsiniz. Özellikle şu çok önemli kelimeler hep yutulur, sesli harfler kaldırılır bunlar da konuşmamıza yansıyor sadece yazma deyip geçmemek lazım.”(İ,6)

“Yeni neslin mesajlarında görüyorum kelimeler, harfler yutuluyor. Noktalama işaretlerine dikkat etmiyorlar cümle bütünlüğü yok. Bunlar daha çok klavye ile yazmaktan kaynaklanıyor.”(İ,10)

Kategori 11: Bilgisayarın Olduğu Ortamla Sınırlıdır

Bu kategori incelendiğinde eğitimcilerin 1‟i klavyeyle yazmanın bilgisayarın olduğu ortamla sınırlı olduğundan bahsetmiĢlerdir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Klavyenin sınırlılığı olabilir herkes her yerde bilgisayar bulamayabilir. Her yerde bilgisayar varsa her zaman kâğıttan kalemden daha iyidir diye düşünüyorum.”(Ö,1)

Kategori 12: Zevk Vermez

Bu kategori incelendiğinde eğitimcilerin 1‟i klavyeyle yazmanın zevk vermediğinden bahsetmiĢlerdir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Ben kalemle yazmaktan zevk alıyorum, yazı kalem işidir yazıyı başka türlü yazmak mümkündür örneğin izle, çiviyle veya başka türlü yazabilirsiniz ama yazı kalemle yazılınca yazı olur. Benim çantamda her zaman bir kurşun kalem bulunur çünkü onunla yazmaktan daha çok zevk alıyorum.” (A,4)

137 Kategori 13: Pratiktir

Bu kategori incelendiğinde eğitimcilerin 1‟i klavyeyle yazmanın pratik olduğundan bahsetmiĢlerdir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Düşünme acısından klavye ile yazmanın daha hızlı düşünme yeteneği kazandıracağını düşünüyorum çünkü daha pratiktir.”(A,2)