• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.22. Ġdarecilerin Klavyeyle Yazmaya Yönelik GörüĢleri

Ġdarecilerin klavyeyle yazmaya yönelik görüĢleri Tablo 31‟de verilmiĢtir.

Tablo 31. Ġdarecilerin Klavye ile yazmaya yönelik görüĢlerinden elde edilen bulgular

GörüĢ f

Zaman Tasarrufu

YanlıĢı Düzeltme Kolaylığı Güzel Yazı Ġmkanı

Kağıt Tasarrufu Türkçeyi Bozması Radyasyon Yayması 4 4 4 3 2 2

101

Tablo 31‟deki verilere göre katılımcı öğretmenlerin 4‟ü klavyenin zaman tasarrufu sağladığını, 4‟ü klavyede yazarken yanlıĢı düzeltmenin kolay olduğunu, 4‟ü güzel yazmaya imkan tanıdığını, 3‟ ü kağıt tasarrufunu sağladığı, 2„si Türkçemizin bozulmasına sebep olduğu ve 2‟si radyasyon yaydığını söylemiĢtir.

Kategori1:Zaman Tasarrufu

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 4‟ü klavye ile yazmanın zaman tasarrufu sağladığını söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Klavye ile yazarken kendimizi yetiştirirsek bütün parmakları çok güzel bir şekilde kullanabiliriz. Hız açısından ister yavaş yazalım ister hızlı yazalım yazımızın güzelliği ortadan kaybolmuyor. Eğer hızlı yazarsak zamandan tasarruf etmiş oluruz ve yazıda da sıkıntı olmaz.”(İ,5)

“Klavye ile yazma işi pratikleştirir, zaman kaybını önler.”(İ,7)

“Bilgisayarla çok haşır neşir olan insanlar için bilgisayar bir nimet. Alışmışsanız çok uzun yazıları kısa sürede yazabilirsiniz.”(İ,6)

“Artık birçok şey elektronik ortamda veli dilekçeyi kalemle yazmıyor bilgisayarda matbu dilekçe örneğini veriyoruz doldurup veriyor. Çünkü günümüzde zamanla yarışıyoruz kaybedecek bir dakikamız bile yok o yüzden yönetim konusunda görevli kişiler, bilimsel çalışma yapan kişiler için klavyenin vazgeçilmez olduğunu düşünüyorum.”(İ,10)

Kategori2: YanlıĢı düzeltme kolaylığı

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 4‟ü klavye ile yazmada yanlıĢı düzeltmenin kolay olduğunu söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Klavye ile yazmada yanlış yazma gibi bir sıkıntı olmuyor yani yanlış yazdığımızda anında silip düzeltebiliyoruz. Ben mesela A4 kağıda yazı yazacağım zaman genelde aynı yanlışı yapıyorum. Bazen kelimeler arasında harf kaçırma oluyor bazen yazıp en sona geldiğimde bir yanlış olduğunda tüm sayfa ve emek boşa gidiyor. Bu yönden değerlendirince klavye ile yazmanın daha iyi olduğunu düşünüyorum.”(İ,4)

102

“Klavye ile yazarken en büyük kolaylık yazının daha düzenli oluşu, yanlışları düzeltmenin daha kolay olmasıdır. Ekranda anında eklememe yapabilme, fazlalıkları çıkara bilme ve yazının şeklini değiştirebilme gibi özellikleri vardır.”(İ,8)

“Tebliğ edeceğimiz yazılarda genellikle klavye ile yazarım çünkü okunaklıdır, hataları bir tuşa basarak düzeltebiliriz, kopyala-yapıştır, geri al, ileri al, otomatik kelime düzeltme gibi özellikleri yardımıyla işlemlerimizi kısa sürede yapabiliyoruz.”(İ,10)

Kategori3:Güzel Yazı Ġmkânı

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 4‟ü klavye ile yazmanın güzel yazı imkanı sunduğunu söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Klavye ile yazmada öğrencinin güzel ya da çirkin yazma sorunu ortadan kalkmış olacaktır. Çünkü „A „ harfini çocuk „A‟ olarak öğrenecek ve ekrana direkt olarak yazacak. Yani yazısı çirkin olmuş gibi bir şey olmayacak. Bu benim çok tavsiye ettiğim bir şeydir. Çünkü içerik bana göre daha önemli ben şahsen kendi hayatımda güzel yazıdan çok yazının içeriğine değer veriyorum. Bu da klavye ile yazmayla daha güzel aşamalara gelebilir.”(İ,1)

“Elle yazma anında hızlı yazma açısından kişi yazısını güzel yazmak istiyorsa yavaş yazmak zorunda kalıyor ve zaman anlamında bu sefer sıkıntı yaşıyor. Klavye ile yazarken yazının güzelliği noktasında bir sıkıntı yaşamıyoruz.”(İ,5)

“Günümüzde kalemden çok klavye kullanmaya başladık. Bu bilgisayar ortamındaki yazının daha düzenli oluşundan kaynaklıdır. Klavye ile yazılan yazılarda güzel yazı ve kağıt düzeninin sağlanması gibi kolaylıklar yaşanmaktadır.”(İ,8)

“Tebliğ edeceğimiz yazılarda genellikle klavye ile yazarım çünkü okunaklıdır, hataları bir tuşa basarak düzeltebiliriz, kopyala-yapıştır, geri al, ileri al, otomatik kelime düzeltme gibi özellikleri yardımıyla işlemlerimizi kısa sürede yapabiliyoruz.”(İ,10)

Kategori 4:Kâğıt Tasarrufu

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 3‟ü klavye ile yazmanın kağıt tasarrufu sağladığını söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

103

“Klavye ile yazmanın iletişim açısından, kolaylık açısından, kağıt israfı açısından daha olumlu olduğunu düşünüyorum. Yanlış yazdığımızda kalemle yazmadaki gibi kağıdı yırtıp atma söz konusu olmuyor.”(İ,1)

“Kalemle yazınca bazen sona gelince bir yanlış yaptığımı fark ediyorum tüm sayfa boşa gidiyor. Bu yüzden klavye ile yazmanın daha iyi olduğunu düşünüyorum. Kağıt israfı yapmamış oluyoruz.”(İ,4)

“Kalemle yazdığımız yıllarda en büyük sıkıntı çok fazla zaman kaybı yaşamamızdı. Yanlış yaptığımızda kağıt israfı söz konusu olurdu.”(İ,8)

Kategori 5:Türkçeyi bozması

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 2‟si klavye ile yazmanın Türkçemizi bozduğunu söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Günümüzde sosyal medya çok gelişti artık. Buralarda kullanılan yazılara bakın hiçbir noktalama işareti giremezsiniz. Özellikle şu çok önemli kelimeler hep yutulur, sesli harfler kaldırılır bunlar da konuşmamıza yansıyor sadece yazma deyip geçmemek lazım.”(İ,6)

“Yeni neslin mesajlarında görüyorum kelimeler, harfler yutuluyor. Noktalama işaretlerine dikkat etmiyorlar cümle bütünlüğü yok. Bunlar daha çok klavye ile yazmaktan kaynaklanıyor.”(İ,10)

Kategori 6:Radyasyon Yayması

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 2‟si klavye ile yazmanın radyasyon yaydığını söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Bence klavyede kaleme göre en büyük tehlike klavyedeki radyasyon olayıdır. Eğer vücuda zararlı bir şeyler yayıyorsa tehlikelidir. Onun dışında sonuçta oda bir yazma aracıdır.”(İ,7)

“Klavye ile yazarken elektronik her alette olduğu gibi radyasyon faktörü vardır. Derecesini bilmiyorum ama yine de belirli bir miktar radyasyon yayıyordur.”(İ,10)

104