• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.28. Eğitimcilerin Kağıttan Okuma ve Ekrandan Okumanın Ġlkokul Çocuklarına

AraĢtırmaya katılan eğitimcilerin kâğıttan okuma ve ekrandan okumanın ilkokul çocuklarına uygunluğuna iliĢkin görüĢleri Tablo 39‟da verilmiĢtir.

Tablo 39. Eğitimcilerin kâğıttan ve ekrandan okumanın ilkokul çocuklarına uygunluğuna iliĢkin görüĢlerinden elde edilen bulgular

Sınıf Öğr. Ġdareciler Akademisyenler Toplam Kağıttan okumayı uygun

buluyorum

4 2 4 10

Ekrandan okumayı uygun buluyorum

3 4 2 9

Ġki okuma türünü de uygun buluyorum

1 2 3 6

Önce kağıttan sonra ekrandan okumayı uygun buluyorum

2 2 1 5

Tablo 39‟daki veriler incelendiğinde, eğitimcilerin kağıttan okuma ekrandan okumanın ilkokul çocuklarına uygunluğuna iliĢkin görüĢleri 4 farklı kategori altında toplandığı görülmektedir.

Kategori 1: Kağıttan Okumayı Uygun Buluyorum

Bu kategori incelendiğinde eğitimcilerin 10‟u kağıttan okumayı daha uygun bulduğundan bahsetmiĢlerdir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“İlkokul öğrencilerinde öncelikle tabii ki kâğıttan okuma taraftarıyım. İlkokul öğrencileri 1. Sınıfta yazma aşamasında olduğu için daha rahat görüyorlar yazılış şeklini tabi elektronik ortamda da videolarla yazılış şeklini bizzat görüyor ama kâğıttan okuma öncelikli olarak daha iyi çünkü verilen elektronik alet gözü bozabilir, kırılabilir, kullanımında sıkıntı yaşanabilir ve ya bir Türkçe dersinde anlamadığı yerin altını çizme lüksüne sahip değil”.(Ö,7)

125

“Özellikle birinci sınıfta ekrandan okumanın uygun olmayacağını çocukların buna hazır olmadığını düşünüyorum. Okuma-yazmayı öğretme aşamasında kâğıttan okumanın daha uygun olacağını düşünüyorum. Yine ilkokulun diğer sınıflarında da okuma alışkanlığı kazanmanın en önemli etkeni kitap veya kâğıttan okumayı sağlamaktır. Ekrandan okumanın da faydası vardır ama asıl faydayı kâğıttan okumanın sağladığını düşünüyorum.” (İ,3)

“Biz ilkokul döneminde hep kâğıttan okuma yapıyorduk. Ben bunun ilkokul öğrencisi acıcından daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. İlkokul öğrencilerinin şuan ellerinde tabletler, bilgisayarlar, telefonlar var bunları bilgi sağlamak acısından kullandıkları zaman ekran okumada tabi ki yapabilirler ama okulda genelde bilgiyi öğretmen bulup öğrencinin önüne getirdiği için kâğıdın daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Okuma çeşitlerinde de altını çizerek okuma, not alarak okuma gibi türlerimiz olduğu için kâğıttan yapılmasını daha sağlıklı buluyorum.”(A,5)

Kategori 2: Ekrandan Okumayı Uygun Buluyorum

Bu kategori incelendiğinde eğitimcilerin 9‟u ekrandan okumayı daha uygun bulduğundan bahsetmiĢlerdir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Tabi ki zamanımız Bilişim çağı, bilişim teknolojileri çağında olduğumuz için şu an bile kağıt kalem kullanılmıyor artık her şey internet üzeri her şey ekranda görülerek yapılıyor bence çocuklara da ekrandan okutmak daha mantıklı daha avantajlı diye düşünüyorum.”(Ö,1)

“Ben ilkokul seviyesini değerlendirdiğimde kağıttan okumaktansa ekrandan okumayı daha uygun buluyorum diyebilirim. Şimdiki çocuklar yaptıkları etkinliklerden daha çabuk bıkabiliyorlar. Ekranda görsellerin olması, seslerin olması açısından ilkokul çocukları için daha eğlenceli oluyor bu yüzden ekrandan okumanın daha uygun olduğunu düşünüyorum.” (İ,2)

“Ben ekranda okumayı uygun görüyorum, ekrandan okuma sayesinde çocuk sadece tablet taşıyarak birçok kitabı yanında bulundurabilir böylece ağırlık taşımaktan kurtulan çocuk ileride omurga problemleri yaşamaz. Ödevlerini kaydedebilir, ödevlerini öğretmenine anında yollayabilir böylece anında dönütler alabilir. Ya da

126

çocuklar yaptıkları çalışmaları kaydederek bir poltfolyo, ürün dosyası oluşturabilir. Çocuğun zaman içerisindeki gelişimini öğretmen rahat bir şekilde takip edebilir.”(A,7)

Kategori 3: Ġki Okuma Türünü de Uygun Buluyorum

Bu kategori incelendiğinde eğitimcilerin 6‟sı iki okuma türünü de uygun bulduğundan bahsetmiĢlerdir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Her ikisinin de ilkokul çocuklarına uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Kağıttan okuma ilk etapta daha avantajlı belki de bizim zamanımızda böyle bir alışkanlık olduğu için temelde kağıt olduğu için benim için daha olumlu geliyor. Ekrandan okuma teknolojik bir okuma şekli bu da teknoloji çağı olması dolayısıyla yine kullanılması gereken bir okuma şeklidir. Yani her ikisinin de kullanılması gerekiyor.”(Ö,5)

“Ben her ikisinin de ilkokulda uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Okuma- yazma sürecinde kâğıttan okuma kadar ekrandan okumada önemlidir. Günümüzde projeksiyonlar vasıtasıyla öğretmenlerimiz öğrencilerin dikkatini daha fazla çekebilmektedir.”(İ,8)

“İkisi konusunda da öğrencilerin geliştirilmeye ihtiyacı var. Artık günümüz teknoloji devri, bilişim devri bilgi yönetimi önem kazanıyor. Günümüzde bu süreç içerisinde kişinin karşılaşacağı olası durumlar hem dijital okumayı hem de kâğıttan okumayı zorunlu kılıyor. Dolayısıyla benim şahsi kanaatim ilkokulda bunların ikisine de önem vermek gerekiyor.” ( A,10)

Kategori 4: Önce Kağıttan Sonra Ekrandan Okumayı Uygun Buluyorum Bu kategori incelendiğinde eğitimcilerin 5‟i önce kağıttan sonra ekrandan okumayı daha uygun bulduğundan bahsetmiĢlerdir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“İlkokul çocukları önce kağıttan iyi bir okumaya sahip olmalılar daha sonra ekrandan okumaya geçmeliler.” (Ö,10)

“Bence 1,2,3 ve 4. sınıfı ayrı ayrı değerlendirmeliyiz. 1,2 ve 3. Sınıfta çocuklar daha çok somut işlemler döneminde olduğu için onların kitaba, deftere dokunması daha çok duyu organı ile o işe katılması okuduğunu anlama ve başarısına olumlu anlamda katkı sağlayacaktır. Dünyada artık her şey dijital şeylere dönüyor, bilgi akışı çok hızlı ve bunların hepsi elektronik cihazlarla oluyor. 4.sınıfta bu iş için yani kâğıt ve

127

kalemden dijital dünyaya geçme acısından önemli bir nokta bu sınıfta yavaş yavaş elektronik okumaya geçilebileceğini düşünüyorum.” (A,2)

“Tabii ki teknoloji kullanmak gerekir, elbette faydası var ama benim şahsi düşüncem ilk önce kâğıttan başlaması gerekiyor. Kâğıttan okuma yapan çocuklarda algıma daha iyi diye düşünüyorum. Üstelik büyük bir ekrana yansıtma yapıp yaptığınız zaman elektronik okumada çocuğun dikkati kolaylıkla dağılabiliyor. Kitap önünde olduğunda alan daha küçük dikkat dağınıklığı daha az olacaktır. Evet, ekran okuma ilkokulda kullanılmalı ama her şeyimiz elektronik ortamda olmamalı.” (İ,6)