• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.21. Ġdarecilerin Kalemle Yazmaya ĠliĢkin GörüĢleri

Ġdarecilerin Kalemle Yazmaya iliĢkin görüĢleri Tablo 30‟da gösterilmiĢtir.

Tablo 30. Ġdarecilerin Kalemle Yazmaya iliĢkin görüĢlerinden elde edilen bulgular

GörüĢ f

Kolay Duygu Aktarımı KiĢiye Özgü

ĠĢlevini Kaybetme Zaman Sıkıntısı Fizyolojik Zararları Akılda kalıcılığı Fazla

Düzen AlıĢkanlığı Kazandırması

4 4 3 2 2 2 1

Tablo 30‟daki veriler incelendiğinde, katılımcı idarecilerin kalemle yazmaya iliĢkin görüĢlerinin 7 farklı kategori altında toplandığı görülmektedir. Bu kodların en çok vurgulananı kolay duygu aktarımı, kiĢiye özgü oluĢu, iĢlevini kaybediyor olması, zaman sıkıntısı, fizyolojik zararları, akılda kalıcılığının fazla olması Ģeklindedir

Kategori 1: Kolay Duygu Aktarımı

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 4‟ü kalemle yazma sırasında duygu aktarımının daha kolay olduğunu söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Ben bilgisayarları çok iyi bir şekilde kullandığım halde kalemi kullandığım zaman daha etkili yazabiliyorum, düşüncelerimi daha rahat aktarabiliyorum. Fakat biz eğitimcilerin yeterli donananıma sahip olmadığımızı düşünüyorum ve bilgisayarı yavaş kullandığımız içine ekrana duygularımızı yansıtma anlamında zorluk yaşadığımızı düşünüyorum. Ben hayatımda yazılarımı, metinlerimi daha çok kâğıda dökerek yazıyorum kendimi daha rahat ifade edebiliyorum.” (İ,3)

“Yazarların çoğunluğu mutlaka yazarken el ile yazar. Üç beş kişiye inceletir ondan sonra basımını yaptırır. Klavye ile yazarken kişi aklından geçenleri yansıtamaz

98

anlatmak istediği eksik olur olay akışı, zaman kavramı elle yazıldığı kadar etkili olmaz çünkü yazının bütününü görmek daha zor olacaktır.”(İ,7)

“Kalemle yazarken kişi yazılan şeyleri önce düşündüğünden yazacaklarımı daha iyi planlar daha iyi programlarım bu nedenle kalemle yazma çok önemlidir. Bilgilerinizi yazıya döküyorsanız ve hissederek yazmak istiyorsanız kalemle yazma daha önemlidir.”(İ,9)

“Özellikle şiir, mektup veya şöyle söyleyeyim duygu içerikli konularda yazarken kalemle daha çok şey anlatabiliriz gibime geliyor. Klavye ile yazılan bir şiir ne kadar içten ve etkili olabilir ki.”(İ,10)

Kategori 2: KiĢiye Özgü

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 4‟ü her kalemle yazmanın kiĢiye özgü olduğunu söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Kalemle yazarken kendimize ait, bize özgü bir yazıyı yazarken klavye de bastığımız tuşla bize ait olmayan herkeste aynı şekilde oluşacak bir yazı ile karşılaşıyoruz. Oysaki kişinin kalemle yazmasında kendine ait izler görülmektedir. Mahkemeler dahi insanın kendi el yazısı ve ya imzası üzerinden incelemeler yapabilmektedir. Fakat bu klavye ile mümkün değildir.”(İ,2)

“Kalemle yazarken hâkimiyet daha bende gibi klavyede ise sadece tuşa basıyoruz. Kalem birebir kendimizin yazıp yön verdiği bir yazı ve insanın yazısının imza gibi karakterini yansıttığını düşünüyorum. Kalemle yazdığında kimin yazdığı bellidir yani bir nevi imza gibidir. İnsanın kalemle yazı yazması kendi imzasını atmasıdır.”(İ,4)

“Kişinin kendi el yazısı daha kişiye ait olduğu için kendi içinden bazı yönleri görmek ve dışarı çıkarmak daha kolay olacaktır. Kişinin atmış olduğu imza veya kişinin yazısı kişiden bir şeyler bulundurduğu için insanın kişiliğini ortaya koyuyor.”(İ,9)

“Duygusal bir konunun klavye ile yazılmasını doğru bulmuyorum örneğin bir aşk mektubu, bir hasret yazısı, bir şiir çünkü o duyguyu hissetmek ve hissettirmek için başta kişiye ait bir yazı olması gerekir. Bunun içinde kalemle yazılmalıdır.”(İ,10)

Kategori 3: ĠĢlevini Kaybetme

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 3‟ü kalemle yazmanın iĢlevini kaybettiğini söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

99

“Biz eskiden şuan bilgisayarla yazılan tüm yazıları, planları, yazışmaları hepsini kalemle yazardık. Günümüzde kalemi sadece not almak, imza atmak gibi şeylerde yani çok az kullandığımızı fark ediyorum.”(İ,8)

“Yazma olayı yani kalemle yazma gittikçe kalkıyor, sözlü olarak ifade etmek daha ön plana çıkıyor. Beyin gücüyle bilgisayarlarda bazı işlemler yapılabiliyor kalemin kullanımı gittikçe azalıyor.”(İ,9)

“Kalemle yazma gördüğüm kadarıyla giderek azalıyor. İnsanlar günlük hayatlarında çok az kalemle yazı yazmaya ihtiyaç duyuyorlar. Eskiden not almak için yanımızda kalem bulundururken artık akıllı telefonların yaygınlaşması ile not alırken dahi telefonlar kullanılıyor.” (İ,10)

Kategori 3: Zaman Sıkıntısı

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 2‟si kalemle yazma sırasında zaman sıkıntısı yaĢadığını söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Kalemle yazarken kişi yazısını güzel yazmak istiyorsa yavaş yazmak zorunda kalıyor ve yavaş yazdığı için kişi bu seferde zaman anlamında sıkıntı yaşıyor.”(İ,5)

“Kalemle yazdığımız yıllarda en büyük sıkıntı çok fazla zaman kaybı yaşamamızdı.”(İ,8)

Kategori 4: Fizyolojik Zararları

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 2‟si kalemle yazmanın fizyolojik zararlarından bahsetmiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Kalemle yazarken sağ ya da sol elin sadece üç parmağı kullanılıyor buda insanoğlunu belirli bir noktada sınırlandırıyor. Kalemle yazarken kişi yazısını güzel yazmak istiyorsa yavaş yazmak zorunda kalıyor ve yavaş yazdığı için kişi bu seferde zaman anlamında sıkıntı yaşıyor. Eğer hızlı yazıp zaman kazanmak istiyorsa bu sefer kas yorgunluğundan dolayı yazının güzelliği ortadan kayboluyor.”(İ,5)

“Kalemle uzun bir yazı yazdığımızda kas ağrısına ve parmaklarımızın yorulmasına sebep oluyor. Buda uzun yazdığımızda yazımızın çirkinleşmesine sebep oluyor.”(İ,10)

100 Kategori 5:Akılda Kalıcılığı Fazla

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 2‟si kalemle yazmanın akılda kalıcı olduğunu söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Klavye ile yazılan şey unutulur ama elle, kalemle yazılanların çoğu akılda kalır. Bu nedenle ders çalışırken öğrencilerin okuduklarını kendi notlarıyla tekrar yazmaları kalıcılığı arttırıyor.” (İ,7)

“Elle yazdığında aynı zamanda kafaya da yazıyorsun kalıcılık artıyor. Dikkat eksikliği olan çocuklarda özellikle çocuk yazarken dikkatini topluyor.”(İ,6)

Kategori 6:Düzen AlıĢkanlığı Kazandırması

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 1‟i kalemle yazmanın düzen alıĢkanlığı kazandırdığını söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Kâğıda elle yazdığımızda defterde bir tertip düzen oluyor. O sadece defterin güzel görünmesi anlamına gelmiyor çocuğun kişilik yapısına da ışık vuruyor. Düzenli tertipli olunca hayatına da yansıyor odasını da topluyor.” (İ,6)