• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.18. Ġdarecilerin Kağıttan Okumaya ĠliĢkin GörüĢleri

Tablo 27‟de araĢtırmaya katılan idarecilerin Kağıttan Okumaya ĠliĢkin genel görüĢlerinin dağılımları görülmektedir.

Tablo 27. Ġdarecilerin kağıttan okumaya iliĢkin görüĢlerinden elde edilen bulgular

GörüĢ f

Okuma Sevgisi, Haz Veriyor Dokunmak, Hissetmek Okuma, takip kolaylığı Altını Çizme Kolaylığı Uzun Süre Okuyabilme Daha Özel

Bilgiye UlaĢma Zorluğu Sürükleyici AlıĢkanlık 6 4 3 3 2 2 1 1 1

86

Tablo 27‟deki veriler incelendiğinde, katılımcı idarecilerin kağıttan okumaya iliĢkin görüĢlerinin 9 farklı kategori altında toplandığı görülmektedir. Bu kodların en çok vurgulananı haz veriyor olması, dokunup hissetmek, takip kolaylığı, altını çizme kolaylığı, uzun süre okuyabilme ve daha özel oluĢudur.

Kategori 1: Okuma Sevgisi, haz veriyor

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 6‟sı kitap okumanın haz verdiğini söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Ben kağıttan okumayı tercih ediyorum çünkü; ondan aldığım hazzı ekrandan alamıyorum. Okumaya başladığım zaman en çok zevk aldığım şey o sayfaları elimle çevirmem oluyor fakat bilgisayarda bu hazzı yaşayamıyorum.”(İ,3)

“Kâğıttan okurken kendimi daha çok konuyla, kitapla bütünleşmiş hissediyorum. Bazen olayı yaşıyormuşum gibi geliyor ve kitaba başladığımda sayfalar beni sürüklüyor elimden bırakmak istemiyorum. Kâğıttan okurken bilgi amaçlı okuduklarımın dışında daha çok haz aldığım için okuyorum.”(İ,4)

“Kâğıttan okumanın bize sağlamış olduğu avantajlar var. Bu avantajlardan bir tanesi de dokunsal olması gazeteyi, hikâyeyi, romanı ya da bir kâğıdı alıp ona dokunduğumuz da bize farklı bir haz veriyor.”(İ,5)

“Okumayı çok seven birisi olarak günlük elli sayfa okumadan yatmam. Kendimi elektronik ortamda okumaya zorladım, denedim ama hiçbir zevk alamadım. Bu tabi benim belki kişiliğimle, karakterimle alakalı bir şey ama ben kâğıttan okuduğumda daha çok zevk aldığımı hissediyorum.”(İ,6)

“Genelde kâğıttan okumayı tercih ediyorum çünkü okuma yaparken kâğıda dokunmalıyım, hissetmeliyim, sayfaları çevirdikçe ve kâğıdın kokusunu aldıkça okumadan daha da zevk alıyorum.” (İ,8)

“Kâğıttan okumanın odaklanma ve yoğunlaşma acısından anlamaya daha fazla destek sağladığını düşünüyorum. Ben roman veya uzun bir yazıyı genelde kâğıttan okuduğumda daha çok zevk alıyorum.”(İ,10)

Kategori 2: Dokunmak Hissetmek

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 4‟sı kitap okurken dokunmanın ve hissetmenin önemini vurgulamıĢlardır. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

87

“Düşündüğümde kâğıttan okuma bana daha cazip geliyor çünkü kâğıt elimde olduğu için sayfalarını hissettikçe sanki daha çok himayemizde ve bize ait bir şey gibi geliyor. Bu nedenle ben kâğıttan okumayı uygun buluyorum.”(İ,4)

“Kâğıttan okumanın bize sağlamış olduğu avantajlar var. Bu avantajlardan bir tanesi de dokunsal olması gazeteyi, hikâyeyi, romanı ya da bir kâğıdı alıp ona dokunduğumuz da bize farklı bir haz veriyor.”(İ,5)

“Tatil yörelerine gittiğimizde yabancı turistleri gözlemlediğinde hep elektronik ortamdan okumayı seviyorlar ya da tercih ediyorlar ama benim kitaba elim değecek, kapağına bakacağım, sayfalarını çevireceğim, hissedeceğim.”(İ,6)

“Genelde kâğıttan okumayı tercih ediyorum çünkü okuma yaparken kâğıda dokunmalıyım, hissetmeliyim, sayfaları çevirdikçe ve kâğıdın kokusunu aldıkça okumadan daha da zevk alıyorum.” (İ,8)

Kategori 3: Okuma, Takip Kolaylığı

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 3‟sı Kâğıttan okurken takip etmenin daha kolay olduğunu söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Kâğıttan okurken sayfaları çevirdikçe, dokundukça farklı bir his veriyor. Kitaba dokundukça sayfa sayısını hissetmek kolaylaşıyor. Okurken olayın kitabın hangi sayfasında başında mı ortasında mı sonunda mı geçtiğini anlamak bizim için kolaylaşıyor.”(İ,5)

“Ekrandan okumada takip daha zor olur ama kitaptan okuma yaptığın da böyle bir durum söz konusu değil. İstediğin zaman durup elini koyup yerini kaybetmeden tekrar devam edebiliyorsun. Ekrandan okumada sayfayı büyütüp küçültüyorsun ve takibi böylece zor oluyor.”(İ,6)

“Kâğıttan okumada takip daha kolay oluyor sayfanın altında yazanla en üstte yazanı aynı anda bütünsel olarak görebiliyorsun. Ekranda ise bir üst satırı görebilmek için imleci kaydırmak gerekiyor buda takibi zorlaştırıyor.”(İ,8)

Kategori 4: Altını Çizme Kolaylığı

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 3‟sı kâğıttan okurken altını çizebilmenin büyük bir kolaylık olduğunu vurgulamıĢlardır. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

88

“Tatil yörelerine gittiğimizde yabancı turistleri gözlemlediğinde hep elektronik ortamdan okumayı seviyorlar ya da tercih ediyorlar ama benim kitaba elim değecek, kapağına bakacağım, sayfalarını çevireceğim, hissedeceğim okurken bazen altını çizeceğim, bazen oraya not alacağım ama elektronik okumada bu şansı bulmak zor.”(İ,6)

“Kâğıttan okuma yaparken önemli noktaların altını çiziyorum buda tekrar okuduğumda dikkatimi vermem gereken yerleri görmemi sağlıyor.”(İ,8)

“Kâğıttan okuduğum yerlerde kâğıdın altını çizme avantajı var. Önemli gördüğüm noktalarda notlar alabilirim, kelimelerin altını çizebilirim.”(İ,10)

Kategori 5: Daha Uzun Süre Okuyabilme

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 2‟si kâğıttan okurken daha uzun süre okuma yapabildiğini söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Kâğıttan okuma yaptığımızda akıcı bir şekilde okumaya başladığımızda gözümüzü çok yormuyor. Yüz sayfa, yüzeli sayfa okusak gözümüzü yormadığından dolayı saatler boyu bir kitabı inceleme fırsatı elde edebiliyoruz.”(İ,5)

“Kâğıttan okuma yaparken daha uzun süre okuma yapabiliyorum. Ekrandan okumada bir müddet sonra gözlerimin başımın ağrıdığını hissediyorum.”(İ,8)

Kategori 6: Daha Özel

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 2‟sı kâğıttan okumanın daha özel bir durum olduğunu vurgulamıĢlardır. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Kâğıttan okuma daha çok insanı kendi iç dünyası ile karşı karşıya bırakıyor. Kâğıttan okuma yaparken daha fazla kendi dünyamdan bir şeyler buluyorum. Bazen kitaptaki dünyanın içine girip bütünleştiğimi hissediyorum.” (İ,2)

“Ekrandan okuduğunda o sanki canlı bir varlık ve iletişime giriyormuşum gibi geliyor ama kitap tamamen benim himayemde ona ben yön veriyorum. Kendimi daha fazla olayların içinde hissediyorum.”(İ,4)

Kategori 7: Bilgiye UlaĢma Zorluğu

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 1‟i kâğıttan okumada bilgiye ulaĢmanın daha zor olduğunu söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

89

“Bilgilerin bazılarını kitaplardan bulamıyorsunuz ya da istediğiniz şekilde bulamıyorsunuz. Bu seferde ekrandan bulmak zorunda kalıyorsunuz.”(İ,2)

Kategori 8: Sürükleyici

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 1‟i kâğıttan okumanın daha sürükleyici olduğunu vurgulamıĢlardır. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Kâğıttan okuduğumuzda süreklilik sağladığını düşünüyorum yani kitap okuma anlamında beni daha çok bağladığını, sürüklediğini düşünüyorum. Ekrandan okumada süreklilik sağlanmadığı için bana haz duygusu vermiyor.”(İ,1)

Kategori 9: AlıĢkanlık

Bu kategori incelendiğinde idarecilerin 1‟sı kâğıttan okumanın bir alıĢkanlık olduğunu vurgulamıĢlardır. AĢağıda bu duruma iliĢkin idarecilerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Elektronik eşyalar, bilgisayar, telefon, yansıtıcılar olsun daha sonra çıktığı için ve kitaptan okuma eskiden kalma bir alışkanlık olduğu için ben kitaptan okuma, gazete okuma tarzı okumaların kağıttan okuduğumda kendime daha yakın olduğunu görüyorum.”(İ,1)