• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.10. Akademisyenlerin Kâğıttan Okumaya ĠliĢkin GörüĢleri

Tablo 17‟de araĢtırmaya katılan akademisyenlerin Kâğıttan Okumaya ĠliĢkin genel görüĢlerinin dağılımları görülmektedir.

Tablo 17. Akademisyenlerin kâğıttan okumaya iliĢkin görüĢleriyle ilgili bulgular

GörüĢ f

Kokusunu hissetmek, dokunmak 6

Anlama Kolaylığı 4

Altını Çizebilme 4

Kâğıdın tasarlanma Ģeklinin önemi 3

Okuma Sevgisi, haz vermesi 2

Doğaya zararlı 2 Not Alabilme 2 Hızlı Okuma 2 Akılda Kalıcılık 1 UlaĢılabilir Olması 1 AlıĢkanlık 1

55

Tablo 17‟deki veriler incelendiğinde, katılımcı akademisyenlerin kâğıttan okumaya iliĢkin görüĢlerinin 11 farklı kategori altında toplandığı görülmektedir. Bu kodların en çok vurgulananı kokusunu hissetmek, dokunmak, anlama kolaylığı açısından daha rahat olması, altını çizebilme, kağıdın tasarlanma Ģeklinin önemi, okuma sevgisini kazandırması olmuĢtur.

Kategori 1: Kokusunu Hissetmek, dokunmak

Bu kategori incelendiğinde akademisyenlerin 6‟si kâğıttan okurken kokusunu hissetmenin dokunmanın verdiği hazdan bahsetmiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin akademisyenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Kağıttan okuma öncelikle kendi kişisel fikrim bu okuma sevgisini kazandırılmasında önemli bir etken çünkü elektronik okumayla ve dijital bir aletle okumayla karşılaştırdığımda kitabın kokusunu duymak, ona dokunmak, onunla haşır neşir olup da okumak bana daha iyi geliyor.”( A,2)

“İnsan kâğıdı, kitabı eline aldığında, dokunduğunda, onu hissettiğinde kitapla bütünleşir diye düşünüyorum.”(A,3)

“Ben açarak, hala gazete okumayı internetten, ekrandan, bilgisayardan değil bizzat onu hissederek, o kokuyu duyarak, o habere daha çok odaklanarak okurum gazeteyi o şekilde okuduğumda zevk alırım. Hiçbir gazete okuyucusu ekrandan kahve içerek o zevki tadamaz diye düşünüyorum.”(A,4)

“Kâğıda dokunmak belki beni mutlu ediyor. Belki gözümü yormuyor. Bu açıdan ben kâğıttan okumayı rahat buluyorum.”(A,6)

“Kitapta bir bağlantı var, sayfaları çevirme var ve sayfalar arası bağlantı kitabın daha anlamlı olmasını sağlıyor. Kitapta sayfaları çevirdikçe, dokundukça kitabı okuyan kişinin alacağı bir zevk var.” (A,7)

“Kendim daha çok bir makaleyi ya da kitabı okuduğumda elimde olması gerektiğini düşünüyorum. O şekilde daha rahat okuyorum. Kendimi daha rahat hissediyorum. Kitaptan okumak duyuşsal anlamda da hem görsel hem de dokunsal olarak hissetmeye katkı sağlıyor.” (A,8)

Kategori 2: Anlama Kolaylığı

Bu kategori incelendiğinde Akademisyenlerin 4‟ü anlama kolaylığı açısından daha rahat olduğunu söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

56

“Kâğıttan okuma yapıldığı zaman eğer elektronik bir araçla okumaya yönelik bir deneyimi yoksa okuduğunu anlama yönünden de insanlara daha fazla katkıda bulunabilecek bir özelliğe sahip olduğunu düşünüyorum.”(A,2)

“Uzun süreli, anlamlı, birbiriyle bağlantılı konulardaki okumalarda kitaptan okumanın daha faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü kitapta bir bağlantı var, sayfaları çevirme var, sayfalar arası bağlantı var bu da kitap ile yapılan okumaların daha anlamlı olmasını, okuduğumuzu daha kolay anlamamızı sağlıyor.”(A,7)

“Bilmiyorum yapılmamı alakalı ama bir şey incelerken özellikle elimde olması gerekir, olmadığında tam olarak o şeyin üzerinde duramıyorum, hemen sıkılıyor hemen bırakıyorum. Kâğıttan okuma daha rahat hazmetmemizi ve anlamamızı sağlıyor.” (A,8)

“Ekrandan okuduğum bir çok makaleyi aynı derecede sağlıklı olmadığını düşünüp çıktı alıyorum ve bir daha kağıttan okuyorum. Kâğıttan okuduğum zaman bazı ayrıntıları, gözden kaçabilecek noktaları daha iyi anladığımı düşünüyorum”.(A,9)

Kategori 3: Altını Çizebilme

Bu kategori incelendiğinde akademisyenlerin 4‟ü kitaptan okuma yaparken altını çizebilme avantajının olduğunu söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin akademisyenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Evde şu makaleyi okuyayım dediğim zaman eğer çıktısı varsa elime alıp altını çizerek daha verimli şekilde okuyorum ama bilgisayarı açayım oradan bakayım deyince aynı şekilde hem samimi olmuyor, hem kalıcı olmadığını düşünüyorum. Kâğıttan okuyunca önümde altını çizebileceğim cümleler oluyor.”(A,5)

“Kâğıttan okuma yaptığım zaman kendimce önemli gördüğüm yerleri renkli kalemlerle işaretlemeler yapabiliyorum.” (A,6)

“Kişisel olarak ben daha çok elden okumayı önemsiyorum. Çünkü daha rahat inceliyorum, önemli gördüğüm noktaların altını çizebiliyorum. Benim okumalarımda önemli gördüğüm yerlerin altını çizmem lazım. Çünkü sonrada altını çizdiğim noktaları not edebiliyorum, tekrar gözden geçiriyorum, üzerinde incelemeler yapabiliyorum.” (A,8)

“Kağıttan okumanın daha sağlıklı, daha akılda kalıcı olduğunu düşünüyorum. Keçeli kalemle, asetat kalemlerle anahtar kelimenin altını çizerek altını karalayabiliyoruz. Böyle olunca daha akılda kalıyor.” (A,9)

57

Kategori 4: Kâğıdın Tasarlanma ġeklinin Önemi

Bu kategori incelendiğinde akademisyenlerin 3‟ü kâğıttan okuma yaparken kağıdın tasarlanma Ģeklinin önemli olduğunu söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin akademisyenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Kağıdın tasarlanma tarzı önemli yani görme yelpazesi ve göz çeperine dayalı olarak kağıdın bir açıdan görünümü. Mesela bazı okuma parçaları var ikiye bölünmüş, bazı uluslar arası dergiler var yani kelimeler bir satırda 10- 15 kelime değil de 3-5 kelime olarak daha rahat okunabilme, hızlı okumaya olanak sağladığını gösteren araştırmalar var.” (A,1)

“Kâğıttan okumada bireyin okumasını kolaylaştıran kağıdın cinsi, kullanılan materyal burada önemli. Kâğıttan okuma benim okumamı da kolaylaştırıyor.”(A,6)

“Kağıttan okuma bizin alışa geldiğimiz bir okuma türü, tabi birazda yazının karakteri, puntosu, satır aralığı bunlarda kağıttan okumada önemli bir faktördür. Eğer yazı fontu, yazının büyüklüğü, satır aralığı uygunsa kâğıttan okuma bize daha uygun gelir.”(A,10)

Kategori 5: Okuma Sevgisi, Haz Vermesi

Bu kategori incelendiğinde akademisyenlerin 2‟si okuma sevgisi kazandırdığını söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Kağıttan okuma öncelikle kendi kişisel fikrim bu okuma sevgisini kazandırılmasında önemli bir etken çünkü elektronik okumayla ve dijital bir aletle okumayla karşılaştırdığımda kitabın kokusunu duymak, ona dokunmak, onunla haşır neşir olup da okumak bana daha iyi geliyor. Kitap sevgisini kazandırma yönünden daha iyi geliyor.”( A,2)

“Teknolojinin gelişmesiyle ekrandan okuma daha ön plana çıksa da bende insan okuma alışkanlığını en iyi kâğıttan okuma ile kazanır.” (A,3)

Kategori 6: Doğaya Zararlı

Bu kategori incelendiğinde akademisyenlerin 2‟si doğaya zararlı olduğunu söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin akademisyenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

58

“Kitaptan okumanın doğaya daha fazla olumsuz etkisinin olduğunu düşünüyorum. Düşündüğümüz zaman kitap basımı için çok sayıda ağacı katledebiliyoruz. Elektronik aletlerin böyle bir zararı yok.”(A,2)

“Ekranda birçok metin az yer kaplarken kâğıttan okumada; çok fazla kâğıt tükettiğimiz için çevreye zararı var.”(A,9)

Kategori 7:Not Alabilme

Bu kategori incelendiğinde akademisyenlerin 2‟i not alabilme kolaylığı olduğunu söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Ben ekrandan bir makale, internet sitesinden bir makale okuduğum zaman o makaleyi çıktı alıp incelediğimde daha verimli bir şekilde inceleyebiliyorum, kendi acımdan kağıttan okumadan daha verim aldığımı söyleyebilirim. Üzerine notlar alabiliyorum, notları daha sonra yazıya geçirebiliyorum.”(A,6)

“Kişisel olarak ben daha çok elden okumayı önemsiyorum. Çünkü daha rahat inceliyorum, önemli gördüğüm noktaların altını çizebiliyorum. Benim okumalarımda önemli gördüğüm yerlerin altını çizmem lazım. Çünkü sonrada altını çizdiğim noktaları not edebiliyorum, tekrar gözden geçiriyorum, üzerinde incelemeler yapabiliyorum.” (A,8)

Kategori 8:Hızlı Okuyabilme

Bu kategori incelendiğinde akademisyenlerin 2‟si hızlı okuyabilme kolaylığı olduğunu söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Ekrandan okumada öğrenci 10 dakikada 5 sayfa okuyacaktır ama kağıttan okuduğunda 7,8 sayfa okuyabilir. Kağıttan okuma gözü yormadığı için daha hızlı okuyabilir.”(A,5)

“Kâğıttan okumanın daha sağlıklı, daha akılda kalıcı olduğunu düşünüyorum. Keçeli kalemle, asetat kalemlerle anahtar kelimenin altını çizerek altını karalayabiliyoruz. Böyle olunca daha akılda kalıyor. Daha hızlı bir okuma gerçekleştirilebiliyor. Kağıtta işaretlediğin yerleri çok daha hızlı okuyabiliyorsun, göz okuması yapabiliyorsun.” (A,9)

59 Kategori 9:Akılda Kalıcılık

Bu kategori incelendiğinde akademisyenlerin 1‟i akılda kalma kolaylığı olduğunu söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin öğretmenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Ekrandan okuduğum birçok makaleyi aynı derecede sağlıklı olmadığını düşünüp çıktı alıp kâğıttan okuyorum. Daha sağlıklı daha akılda kalıcı olduğunu düşünüyorum.” (A,9)

Kategori 10:UlaĢılabilir Olması

Bu kategori incelendiğinde akademisyenlerin 1‟i daha ulaĢılabilir olduğunu söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin akademisyenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Kâğıttan okuma daha samimi geliyor, daha ulaşılabilir geliyor. Mesela evde şu makaleyi okuyayım dediğim zaman eğer çıktısı varsa elime alıp altını çizerek daha verimli bir şekilde okuyorum ama bilgisayarı açayım oradan bakayım deyince aynı şekilde hem samimi olmuyor, hem kalıcı olmadığını düşünüyorum.”(A,5)

Kategori 11: AlıĢkanlık

Bu kategori incelendiğinde akademisyenlerin 1‟i kağıttan okumanın alıĢkanlık olduğunu söylemiĢtir. AĢağıda bu duruma iliĢkin akademisyenlerin cevaplarından örnekler sunulmuĢtur.

“Bu birazda alışkanlığa bağlı bu günün gençleri, çocukları; doğal olarak ekrandan okumayı, yazmayı dolayısıyla ekranın avantajlarını bize göre daha iyi bilir ve ister bu doğaldır. Biz de onlara göre kâğıttan okumayı, kâğıda yazmayı daha uygun buluruz, bu yüzden alışkanlıkların etkili olduğuna inanıyorum.”(A,4)