• Sonuç bulunamadı

• ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi) “Dünya Mirası Kültür Varlıkları için Etki Değerlendirmesi Rehberi, Ocak 2011.

• CIfA (Yetkilendirilmiş Arkeologlar Enstitüsü) Standart ve Kolleksiyon Rehberi, “Arkeolojik Malzemelerin Araştırılması, Dokümantasyonu ve Korunması”, 2014. • CIfA (Yetkilendirilmiş Arkeologlar Enstitüsü), “Arkeolojik Masabaşı Çalışmaları

Standartları ve Rehberi”, 2017

• CIfA (Yetkilendirilmiş Arkeologlar Enstitüsü), “Arkeolojik İzleme Çalışmaları Standartları ve Rehberi”, 2014

• CIfA (Yetkilendirilmiş Arkeologlar Enstitüsü), “Arkeolojik Saha Değerlendirme Standartları ve Rehberi”, 2014

EK-2 Mersinli Rüzgar Enerji Santrali Projesi Rastlantısal Buluntu Prosedürü 1. GİRİŞ

Mersinli Rüzgar Enerjisi Proje Yönetimi (Alcazar Enerji), Mersinli Rüzgar Enerjisi Santrali Projesi lisans ve etki sahasında yer alan arkeolojik ve kültürel mirasa ait varlıkların yönetiminden ve korunmasından sorumludur. Proje lisans ve etki alanlarında proje faaliyetleri esnasında arkeolojik alanlar veya kültürel mirasa ait varlıklarla “Rastlantısal Buluntu” olarak karşılaşılması olasıdır.

1.1 Amaç

Bu prosedür, proje bünyesinde yürütülen inşaat çalışmaları esnasında “Rastlantısal Buluntu” ile karşılaşılması haline sürecin yönetimi için gerekli yöntem ve sorumlulukların ana hatlarını belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Prosedür projenin etkilediği alanlarda (rüzgar türbinleri, ulaşım yolları, yeraltı kablo ağı, trafo merkezi ve geçici inşaat tesisleri vb.) yürütülen, proje ile bağlantılı tüm faaliyetler için uygulanır.

Uluslararası Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) çalışmaları kapsamında saha verilerinin değerlendirilmesi sonrasında bu prosedür güncellenecektir.

1.2 Tanımlar RASTLANTISAL BULUNTU

Proje lisansveya etki sahası içerisinde önceden belirlenmiş veya tescil edilerek yerel ÇED raporunda belirtilmiş arkeolojik veya kültürel miras varlıkları dışında olmak üzere, proje inşaat faaliyetleri esnasında türbin kulesi temelleri için kazı faaliyetleri tvb. bir nedenle ortaya çıkan, anında müdahale edilerek kurtarılması gereken arkeolojik nitelikli eser, yerleşim, mezarlık ve benzeri kalıntılar ile kültürel mirasa ait varlıklardır.

ALCAZAR ENERJİ Proje sahibi firma. Projenin inşaatı ve işletme sürecinden sorumlu olacaktır.

PROJE Mersinli Rüzgar Enerjisi Projesi

YAPILACAK VE YAPILMALI

Zorunlu şartları ifade eder.

YAPILMASI GEREK Bir hükmün zorunlu olmadığını ama iyi uygulama olarak önerildiğini ifade eder.

1.3 Kısaltmalar

Kısaltma Tanım

Ç&T Çevresel ve Toplumsal

ÇSED Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi

1.4 Referanslar

MEVZUAT VE KANUNLAR, ULUSLARARASI STANDARTLAR

Avrupa Yatırım ve İmar Bankası (EBRD), Performans Gerekliliği 8, Kültürel Miras, Mayıs 2014

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2863 Sayılı Kanun, Kültürel ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 658 nolu İlke Kararı, Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları

Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Performans Standardı 8, Kültürel Miras, 1 Ocak 2012

2. Roller ve Sorumluluklar

Alcazar Enerji, projenin inşasına yönelik tüm faaliyetler boyunca kendisine bağlı tüm birimler ve alt yükleniciler ile birlikte bu prosedüre uymakla yükümlüdür. İnşaat çalışmalarında yer alan tüm çalışanlar bu prosedürün uygulanması konusunda eğitimden geçirileceklerdir. Çevresel ve sosyal konular ile ilgili personel sorumlulukları, Proje’ye ait Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi altında ayrıca tanımlanacaktır.

Projedeki Rolü Çevresel ve Sosyal Konularla İlgili Sorumlulukları

Kalite Sosyal Güvenlik ve Çevre Yöneticisi

Arkeoloji ve kültürel miras ile ilgili konuların, hazırlanan plan ve prosedürlere uygun olarak proje süresince yönetilmesini sağlar.

Arkeoloji ve kültürel miras ile ilgili konularda farklı birimler arası koordinasyonu temin ederek, ihtiyaç duyulan her türlü kaynağın sağlanması için proje yönetimin bilgilendirir.

Çevre Müdürü Arkeoloji ve kültürel miras konuları dahil, çevresel konularla ilgili her türlü önleyici ve

düzeltici faaliyetlerin planlanmasına, geliştirilmesine yardım eder. Proje inşaat aşaması boyunca yol açabileceği önemli etkilerin tanımlanması ve minimize edilmesine yönelik çalışmaları yönetir.

Arkeolojik ve kültürel miras ile ilgili proje faaliyetlerini etkileyebilecek her durumda Kalite Sosyal Güvenlik ve Çevre Yöneticisiöncelikli olmak üzere diğer ilgili birimlerin müdürlerini bilgilendirerek, birimler arasında koordinasyonu sağlar.

Sahada bulunan arkeolojik izleme uzman(lar)ını yönetir.

ÇSED kapsamında belirlenen arkeolojik veya kültürel miras alanları ile ilgili belirlenen proje etkilerin azaltılmasına yönelik tedbirlerin sahada uygulanmasını sağlayacak planlama ve koordinasyonu yürütür. Tüm proje personelini arkeolojik ve kültürel mirasın korunması ile ilişkili plan ve prosedürler konusunda eğitilmesini amaçlayan eğitimleri planlar ve uygulanmasını sağlar.

Arkeolojik ve kültürel mirasla ilgili yapılacak, bakanlık, müze müdürlüğü, koruma kurulu ve ilgili diğer taraflar seviyesindeki toplantılara katılır.

Arkeolojik İzleme Uzmanı(ları)

Günlük inşaat çalışmalarını izlemekle yükümlüdür. Bir rastlantısal buluntu ile karşılaşılması halinde rastlantısal buluntu alanında toprağa yapılan müdahalelerin (inşaat faaliyetleri dahil) ilgili Kanun kapsamında durdurulması ve proje üst yönetiminin haberdar edilmesi için Çevre Müdürü’ne ve Kalite Sosyal Güvenlik ve Çevre Yöneticisine bilgi verir.

Proje uygulaması süresince aşağıdaki görevleri yürütür:

• Projede çalışan tüm personele kültürel mirasın korunması ile ilgili eğitimler verir.

• Çevre uzmanına günlük saha ve izleme raporları sunar.

• Arkeolojik/kültürel miras varlıkları ile ilgili olarak tüm yasal mevzuata ve proje

bazlı şartlara uyulmasını sağlar.

Rastlantısal Buluntu ile karşılaşılması halinde ise aşağıdaki işlerin yapılmasını sağlar:

• İnşaat öncesi veya inşaat aktiviteleri sırasında saptanan arkeolojik bulgularla ilgili

tüm kayıt ve belgeleri hazırlar.

• Kültürel miras varlıklarının korunması ile ilgili şartların belirlenmesi ve etkilerin

azaltılmasına yönelik tedbirlerin alınmasını sağlar.

• Gerektiği yer ve zamanda kültürel mirasın tespit edildiği alanın etrafının bilinir

olması için gerekli önlemlerin alınmasını sağlar (ör: alanın işaret levhaları ve güvenlik şeritleri ile donatılması).

• Rastlantısal buluntu prosedürünü uygular ve bu prosedür esnasında uzmanlık