• Sonuç bulunamadı

Deneysel uygulamalarn bitmesinden 6 hafta sonra deney ve kontrol gruplarndaki örencilere ön test ve son testte kullanlan açk uçlu sorulardan oluan

kavramsal anlama testindeki sorularla yars ayn olan, dier yars da çok benzeyen (ayn kazanmlar ölçen) sorular geciktirilmi son test olarak uygulanmtr.

Veri Toplama Araçlar:

Aratrmada veriler, açk uçlu sorulardan oluan kavramsal anlama testi, Fen ve Teknolojiye Yönelik Tutum Ölçei ve yar yaplandrlm görüme tekniinin kullanld ses kaytlaryla toplanmtr. Yani nicel veriler tutum ölçei ile nitel veriler kavramsal anlama testi ve yar yaplandrlm görüme sorularyla toplanmtr.

Kavramsal Anlama Testi

Kavramsal Anlama Testi, “Hücre Bölünmesi ve Kaltm” konular ile ilgili alan yazn taramas yaplp, örencilerin bu konularda sahip olduklar kavram yanlglar dikkate alnarak hazrlanm açk uçlu sorulardan olumaktadr.

Açk uçlu sorular hazrlarken kapsam geçerlii için “Hücre Bölünmesi ve Kaltm” konular ile ilgili kavram analizi yaplmtr. Hazrlanan kavram analizine ilikin olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eitim Fakültesi, lköretim Bölümü ve Ortaöretim Fen ve Matematik Alanlar Bölümünde öretim üyesi (n=4) ve öretim görevlisi (n=1) olarak çalan uzmanlarn görü ve önerileri alnmtr. Uzmanlarn görü ve önerileri dorultusunda düzeltmeler yaplm, böylece hazrlanan kavram analizinin kapsam geçerlilii salanmaya çallmtr. Yaplan kavram analizi, hangi kavramlarla ilgili sorular hazrlanmas gerektiini belirlemede yol gösterici olmutur.

Oluturulan Hücre Bölünmesi ve Kaltm Kavramsal Anlama Testine ilikin olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eitim Fakültesi, lköretim Bölümü ve Ortaöretim Fen ve Matematik Alanlar Bölümünde öretim üyesi (n=6) ve öretim görevlisi (n=1) olarak çalan uzmanlarn görü ve önerileri alnmtr. Uzmanlarn görü ve önerileri dorultusunda düzeltmeler yaplm, böylece ölçein kapsam geçerlilii salanmaya çallmtr. Uzman görüleri alndktan sonra kavramsal anlama testi, pilot okullardaki 21 örenciye uygulanarak, sorularn ifade bakmndan anlalr olup olmad incelenmi, gerekli düzeltmeler yaplmtr.

Açk uçlu sorulardan oluan kavramsal anlama testi, uygulamadan önce deney ve kontrol gruplarndaki örencilerin konularla ilgili ön bilgilerini ortaya çkarmak, uygulamadan sonra ise bu örencilerin kavramlar yaplandrmalarnda ve zihinsel modellerinde anlaml bir farkn olup olmadn belirlemek amacyla hazrlanmtr. Ayrca ön test ve son testte kullanlan kavramsal anlama testindeki açk uçlu sorularla yars ayn olan, dier yars da çok benzeyen (ayn kazanmlar ölçen) sorular, deney ve kontrol gruplarndaki örencilerin hatrlamalarn ölçmek amacyla deneysel uygulamann bitmesinden 6 hafta sonra kalclk testi olarak uygulanmtr.

Açk uçlu sorulardan oluan kavramsal anlama testi için cevap anahtar hazrlanm ve bu cevap anahtar ile örencilerin deerlendirilmesinde, Çimen (1995)'in Westbrook ve Marek (1991)’ten gelitirerek hazrlad “Kavram Saysal Deerlendirme Çizelgesi”ne

benzeyen; Bayram, Sökmen ve Savc (1997) ile Akpnar (2004) tarafndan da kullanlan “Kavram Saysal Deerlendirme Çizelgesi”nden yararlanlmtr. Bu çizelge, Tablo 2’de görülmektedir. Örencilerin kavramsal anlama testine vermi olduklar cevaplarn doruluk düzeyleri dikkate alnarak, sorular Tam doru için 4, Ksmen doru için 3, Az doru için 2, Daha az doru için 1 ve cevap yok için 0 puan verilerek puanlandrlmtr. Örencilere ön test, son test ve geciktirilmi son test olarak uygulanan “Hücre Bölünmesi ve Kaltm” kavramsal anlama testleri için kavram saysal deerlendirme çizelgesine göre bir dereceli puanlama anahtar hazrlanm ve aratrmac dnda iki Fen ve Teknoloji öretmeninin daha bu testleri puanlamas salanmtr. Üç aratrmacnn puanlamas arasndaki uyuum yüzdesine baklm ve uyuum yüzdesi % 88 olarak bulunmutur.

Tablo 2

Kavram Saysal Deerlendirme Çizelgesi Saysal Deer veya Kavramn

Örenilmi Olma Derecesi Deerlendirmede Kullanlan Ölçüt

0-Cevap Yok Kavram hiç yok veya tamamen ilgisiz

(hemen hemen hiç doru yok veya cevap yok)

1-Daha Az Doru Tamamen tersi veya yanl kavrama

(az doru bilgi, çelikili çokça yanl)

2-Az Doru Kavram ksmen örenilmi, yanl dorulardan

fazla (dorular var, fakat yanllar da var)

3- Ksmen Doru Kavram ksmen örenilmi, yanl dorulardan

az (dorular çounlukta, fakat yetersiz)

4-Tam Doru Kavramn tüm parçalar var, cevap bilimsel

olarak kabul edilebilir (doru ve eksiksiz)

Fen ve Teknolojiye Yönelik Tutum Ölçei:

Thurstone (1931) tutumu, “Psikolojik bir objeye yönelen olumlu veya olumsuz bir younluk sralamas ve derecelemesidir.” eklinde tanmlamaktadr (Tavancl, 2002). Bir derse veya konuya kar olumlu tutum, karlk verme istei gösterme, karlk vermekten

tatmin duyma, olumlu bir yönü, bir deeri olduunu kabullenme ve bir deer olarak kabulüne taraftar olma eklindeki davranlar içerir (Özçelik, 1992: 109).

Balm, Sucuolu ve Aydn (2009) tarafndan 2005-2006 öretim ylnda hazrlanp gelitirilen, geçerlik ve güvenirlik çalmalar yaplan Fen ve Teknolojiye Yönelik Tutum ölçei deney ve kontrol gruplarna uygulamadan önce ön test, uygulamadan sonra ise son test olarak verilmitir. Bu ölçek, uygulama balamadan önce her iki grubun Fen ve Teknolojiye yönelik tutumlarnn denk olup olmadn, uygulama sonrasnda ise deney ve kontrol gruplarnda uygulanan farkl yöntemlerin örencilerin Fen ve Teknolojiye yönelik tutumlarna etkisini karlatrmak amacyla kullanlmtr.

“Fen ve Teknolojiye Yönelik Tutum Ölçei”nin Hazrlanmas ve Gelitirilmesi

“Fen ve Teknolojiye Yönelik Tutum Ölçei” deney ve kontrol gruplarndaki örencilerin, Fen ve Teknolojiye yönelik tutumlarn belirlemek amacyla gelitirilmitir. Fen ve Teknolojiye Yönelik Tutum Ölçei gelitirilirken, aadaki ilemler yaplmtr: