• Sonuç bulunamadı

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun 6284 Sayılı Kanun57 nedir, nasıl yararlanılır?

Bu Yasa’nın Korumasından Kimler Yararlanabilir?

• Aile içi şiddete maruz kalan eş ve çocuklar ile aynı çatı altında yaşayan diğer aile bireyleri (akrabalar),

• Tek taraflı ısrarlı takip mağdurları,

• Mahkemece ayrılık kararı verilen veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı olan ya da evli olmalarına rağmen fiilen ayrı yaşayan aile bireyleri.

Lütfen Dikkat! Yasanın korumasından sadece kadınlar faydalanmaz.

Şikâyet ve İhbar

Kimler şikâyet ve ihbar başvurusunda bulunabilir?

• Şiddete uğrayan kişi,

• Diğer kişiler (aynı evde oturan bir kişi, kardeş, çocuk, akraba ya da şiddeti gören, duyan, tanık olan herhangi bir kişi, örneğin komşu, öğretmen, doktor vb.).

Kadınlar şiddete maruz kaldıklarında ya da risk altındayken şikâyet ve ihbar için

• Valilik ve kaymakamlıklara,

• Polis merkezlerine, karakola,

• Jandarma karakollarına,

• Adli makamlara (Cumhuriyet Başsavcılığına ve Aile Mahkemelerine),

• Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerine (ŞÖNİM),

• Barolar ve Barolara Bağlı Kadın Hakları Merkezi ve varsa Merkeze başvurabilirler.

6284 sayılı Kanuna göre Tedbir Kararları

6284 uyarınca Mülki amirler, Hakimler ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk amirleri tarafından tedbir kararlarına karar verilebilir.

• Uygun barınma yeri sağlanması, (Kolluk amiri de verebilir)

• Geçici maddi yardım yapılması,

• Psikolojik, meslekî, hukukî ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi,

• Hayatî tehlikesinin bulunması hâlinde, ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınması, (Kolluk amiri de verebilir)

• Kreş imkânının sağlanması,

57- 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun. Erişim adresi https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/03/20120320-16.htm

https://www.mevzuat.gov.tr/File/GeneratePdf?mevzuatNo=17030&mevzuatTur=KurumVeKurulusYo-netmeligi&mevzuatTertip=5

6284 kapsamında Hâkim tarafından verilecek koruyucu tedbir kararları şunlardır:

• İşyerinin değiştirilmesi,

• Kişinin evli olması hâlinde müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenmesi,

• Tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması,

• Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesi.

(Korunan kişi bakımından hayatî tehlikenin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması hâlinde ve ilgilinin aydınlatılmış rızasına dayalı olarak gerçekleştirilebilir.)

6284 kapsamında Hâkim tarafından verilecek önleyici tedbir kararları şunlardır:

• Şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması, (Kolluk amiri de verebilir.)

• Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi, (Kolluk amiri de verebilir.)

• Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması, (Kolluk amiri de verebilir.)

• Çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı varsa, kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması,

• Gerekli görülmesi hâlinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin hâller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması, (Kolluk amiri de verebilir.)

• Korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi,

• Korunan kişiyi iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi,

• Bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi,

• Silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi,

• Korunan kişilerin bulundukları yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisinde iken korunan kişilere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşmaması, bağımlılığının olması hâlinde, hastaneye yatmak dâhil, muayene ve tedavisinin sağlanması,

• Bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması ve tedavisinin sağlanması,

• Talep edilmese dahi tedbir nafakasına hükmedilebilir.

6284 sayılı Kanun uyarınca Hakim yukarıda belirtilen tedbirlerle birlikte 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununda yer alan koruyucu ve destekleyici tedbirler ile 4721 sayılı Kanun hükümlerine göre velayet, kayyım, nafaka ve kişisel ilişki kurulması hususlarında karar vermeye yetkilidir.

Aile Konutu ve Aile Konutu Şerhi

Aile konutu; eşlerin evlilik birliği devam ederken, kendilerinin ve varsa ergin olmayan çocuklarının barınma ihtiyaçlarını gidermek üzere iradeleri ile belirledikleri ve sürekli olarak kullandıkları ortak aile hayatının içerisinde cereyan ettiği, aile hayatının merkezi haline getirdikleri konuttur.

TMK 194. maddesi eşlerden birinin aile konutu ile ilgili yapacağı hukuki işlemleri için diğer eşin rızasının alınması gerektiğini düzenlemektedir. Bu hükmün amacı, aile konutu üzerinde hak sahibi olan eşin, diğer eş ve çocukların zararına olacak şekilde hukuki işlemleri yapmasını önlenmesi ve ailenin korunmasıdır.

6284 Sayılı Kanun gereğince hükmedilen “Nafaka” kararının icrası:

6284 Sayılı Kanun hükümlerine göre (Madde 18) nafakaya karar verilmesi hâlinde, kararın bir örneği, resen nafaka alacaklısının veya borçlusunun yerleşim yeri icra müdürlüğüne gönderilir.

Nafaka ödemekle yükümlü kılınan kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu ile bağlantısı olması durumunda, korunan kişinin başvurusu aranmaksızın nafaka, ilgilinin aylık, maaş ya da ücretinden icra müdürlüğü tarafından tahsil edilir.

Koruma Kararı bulunan Mağdurun mükerrer mağduriyeti bu anlamda önlenmiştir.

6284 kapsamında yapılacak başvuruların masrafı var mıdır?

Adli yardımdan faydalanmak için talepte bulunulması halinde 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında yapılan işlemler için hiçbir masraf alınmamaktadır.

6284 Sayılı Kanun Kapsamında açılacak davalarda, başvurular da verilen kararların icra ve infazı için yapılan işlemlerde, Başvuru ve Yargılama Harcı, yargılama giderleri, harç, posta gideri ve benzeri hiçbir ad altında masraf alınamaz.

Ayrıca 6284 Sayılı Kanun kapsamında mağdura yapılan geçici maddi yardım ödemeleri gelir vergisine tabi olmayıp, damga vergisinden de istisnadır.

Kimlik Değiştirme ve Bağlı İşlemler

6284 sayılı yasa ile, korunan kişi bakımından hayati tehlikenin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmaması halinde ilgilinin aydınlatılmış rızasına dayalı olarak Tanık Koruma Kanunu Hükümlerine göre kimlik ve ilgili diğer belgelerin değiştirilmesi imkânı sağlanmıştır.

Lütfen Dikkat! Kimlik değiştirme işleminde dikkat edilecek husus; ilgilinin aydınlatılmış rızası Kimlik değiştirme işlemi adeta yeni bir hayatın başlangıcı niteliğinde bulunduğundan ve şiddetten kaçış için son çare olarak uygulandığından kimlik değiştirecek kişinin açık rızası çok önemlidir.

6284 Sayılı Kanun Kapsamında Tedbir kararlarına aykırılık halinde uygulama

Hakkında tedbir kararı verilen şiddet uygulayan kişinin, kararın gereklerine aykırı hareket etmesi hâlinde, fiili bir suç oluştursa bile ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre hâkim kararıyla üç günden on güne kadar zorlama hapsine tabi tutulur. Aykırılığın her tekrarında, ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre zorlama hapsinin süresi onbeş günden otuz güne kadardır. Ancak zorlama hapsinin toplam süresi altı ayı geçemez. Söz konusu ceza paraya çevrilemez ve ertelenemez.

Koruyucu tedbir kararı verilmesi için delil veya belge aranır mı?

Koruyucu tedbir kararı verilebilmesi için, şiddetin varlığı hususunda delil veya belge aranmaz. Önleyici tedbir kararı gecikmeksizin verilir. Bu kararın verilmesi can güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde geciktirilemez.

Türk vatandaşı olmayanlar koruma kararlarından yararlanabilir mi?

5718 Sayılı Milletlerarası Özel Hukuk Ve Usul Hukuku Hakkındaki Kanun’un 13. Maddesinin 3. fıkrasına göre evliliğin genel hükümleri uyarınca uygulanacak hukuk, eşlerin müşterek milli hukukudur.

“Evlilik birliğinin korunmasına ilişkin tedbirlerin, zaman geçirilmeden mümkün olduğunca kısa sürede alınması gerekir. Oysa uygulanacak hukukun ve bu yabancı bir hukuksa, bu hukukun ilgili maddi hükümlerinin tespiti ve bunların mahkeme tarafından uygulanması yargılamada ciddi bir zamanın harcanmasına neden olabilir. Bu nedenle bu tür tedbirlerin evlenmenin genel hükümlerine uygulanacak hukuka tabi tutulması amaca hizmet etmeyecektir.

Bunların geçici bir tedbir olarak kabul edilmeleri ve Türk hukukuna tabi tutulmaları işin niteliğine daha uygun düşer.”

“Ailenin Korunması Hakkında Kanun uyarınca verilen kararlar geçici tedbir niteliğine sahip olan ve nihai olmayan kararlardır. Bu itibarla, Ailenin Korunması Hakkında Kanun’a dayanarak tedbir talep edilen hallerde, evlilik birliğinin genel hükümlerine uygulanacak hukuk yabancı bir hukuk olsa da Ailenin Korunması Hakkında Kanun’un uygulanması gerekir”58

58- Akıncı, Ziya; Demir Gökyayla, Cemile, Milletlerarası Aile Hukuku, Vedat Kitapçılık, İstanbul, 2010, s.27

İnsan Hakları Eylem Planında Aile İçi Şiddetle Mücadele Önlemleri

İnsan Hakları Eylem Planının “Aile İçi Şiddet ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadelenin Etkinliğinin Artırılması”

başlıklı 6.3 numaralı hedefi aşağıdaki maddeleri içermektedir:

a. Eşe karşı işlenen suçlarla ilgili kanunda öngörülen cezayı artıran sebepler, boşanmış eşi de kapsayacak şekilde genişletilecektir.

b. Tek taraflı ısrarlı takip fiilleri ayrı bir suç olarak düzenlenecek ve böylelikle mağdurlara sağlanan güvence artırılacaktır.

c. Cinsel saldırı mağduru kadınların ikincil örselenmelerini önlemek amacıyla hastanelerde oluşturulan özel merkezler/kadın destek birimleri yaygınlaştırılacaktır.

d. Aile içi şiddet ve kadına karşı şiddetten kaynaklanan suçların etkin bir şekilde soruşturulması amacıyla kurulan özel soruşturma büroları ülke genelinde yaygınlaştırılacaktır.

e. Şiddet mağduru kadınların hak arama yollarını etkin bir şekilde kullanabilmeleri için Ceza Muhakemesi Kanunu 234’üncü maddesi uyarınca avukat görevlendirilmesi imkânı getirilecek, adli yardım hizmetlerinden yararlanma koşulları kolaylaştırılacaktır.

f. Aile içi şiddet bürolarında görevli Cumhuriyet savcıları ile tedbir kararlarına bakmakla görevli hâkimlere uygulama birliğinin sağlanması için düzenli olarak eğitim verilecektir.

g. Tehdit altındaki kadınların daha etkin korunmasını sağlamak için önleyici ve koruyucu kapasite artırılacak ve bu kapsamda teknolojik imkânlardan da azami ölçüde yararlanılacaktır.

h. Haklarında uzaklaştırma kararı verilenler başta olmak üzere, aile içi şiddet veya kadına karşı şiddet uygulayanların rehabilitasyonu sağlanacak, bu amaçla öfke kontrolü ve stres yönetimi gibi etkili programlar geliştirilecektir.

i. Boşanma sürecinin taraflar ve çocuklar üzerindeki olası olumsuz etkilerini en aza indirebilmek, özellikle çocukla kişisel ilişkinin sağlıklı yürütülmesini sağlamak amacıyla süreç hakkında taraflar ve çocuklar bilgilendirilecek ve ihtiyaç duyanlara psikososyal destek sağlanacaktır.

Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet Olayları Kayıt Formu

Adalet, İçişleri, Millî Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ile Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2020-2021 Koordinasyon Planı”nda kolluk birimleri tarafından kullanılan,

“Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet Olayları Kayıt Formu”nun risk değerlendirme ölçeği güncellenmesi yer almıştı. Bu plan doğrultusunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın uzmanlarından tarafından hazırlanan “Aile içi ve Kadına Karşı Şiddet Olayları Kayıt ve Risk Değerlendirme Formu” güncellemiş durumdadır. Pilot uygulamasına 4 Ocak 2021’de Ankara’da başlanan form, ardından ülke geneline yaygınlaştırıldı. Güncellenen yeni formlarda yer alan 22 soru ile 6284 sayılı kanun kapsamındaki işlenen suçlar detaylı şekilde ele alındığı için ortaya çıkan sonuçlarla risk analizleri daha etkin şekilde yapılabilecek.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı kapsamında hazırlanan “Acil Faaliyet Planı”

kapsamında kolluk birimleri tarafından kullanılmakta olan aile içi ve kadına karşı şiddet olayları kayıt formu güncellenerek “Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet Olayları Kayıt ve Risk Değerlendirme Formu” oluşturulmuş ve güncellenen form 20 Ocak 2021 tarihi itibariyle 81 il ve ilçelerinde bulunan tüm polis ve jandarma bölgelerinde kullanılmaya başlanmıştır. Güncellenen Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet Olayları Kayıt ve Risk Değerlendirme Formunun, nitelikli ve tekrarlanan şiddet vakalarının tespiti, şiddet mağdurunun maruz kaldığı eylemlerin ve risk durumunun ortaya konulması, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk tarafından koruyucu ve önleyici tedbirlerin doğru şekilde belirlenmesi, yine mahkemece verilebilecek koruyucu ve önleyici tedbirlerin tür ve sürelerinin belirlenmesine katkı sağlaması beklenmektedir.

Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet Olayları Kayıt ve Risk Değerlendirme Formunun yeni halinde; taraflar arasında daha önce şiddet eylemi gerçekleşip gerçekleşmediği, olay yerine gidilmesi halinde kolluk görevlilerinin olay yeri ve mağdurla ilgili gözlemleri, şiddet türlerinden hangisine maruz kalındığının şiddet mağdurunun maruz kaldığı davranış türlerine göre belirlenmesi, ısrarlı takip olgusunun tespiti, şiddetin hangi sıklıkta meydana geldiği, bu eylemler nedeniyle mağdurun tıbbi ve psikolojik desteğe ihtiyaç duyup duymadığı, taraflar hakkında daha önce tedbir kararı verilip verilmediği, şiddet mağduru ve faili için risk artırıcı faktörlerin belirlenmesi, şiddet uygulayan kişinin silahı olup olmadığı, mağduru

veya yakınlarına yönelik tehdit eylemleri ve niteliği, şiddet uygulayanın alkol, uyuşturucu madde veya kumar bağımlılığı bulunup bulunmadığı, psikolojik rahatsızlığı ve öfke kontrolü problemi olup olmadığı, tarafların boşanma/ayrılma aşamasında olup olmadıkları, aralarında devam eden dava bulunup bulunmadığı, şiddet eylemlerine çocukların maruz kalıp kalmadığı veya şiddete tanık olup olmadıkları, mağdurun veya çocuklarının bedensel veya zihinsel bir engellerinin bulunup bulunmadığı, gibi vakanın niteliğini belirleyici birçok soruya hususa yer verilmektedir. Formla toplanan bu verilere göre kolluk tarafından vaka ile ilgili çok yüksek, yüksek, orta ve düşük risk değerlendirmesi yapılabilmektedir. Ayrıca, söz konusu formun kolluk birimleri tarafından tedbir mahkemelerine ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerine (ŞÖNİM) sistem üzerinden anlık veri paylaşımı ile gönderilmesi ve ilgili kurumlarca da gerekli tedbirleri hızlı bir şekilde alınması mümkün hale getirilmiştir.

Önceki formda tek bir maddede ve evet/hayır şeklinde geçen fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddet yeni formda 4 ayrı soru haline getirildi.

Yeni formlarda;

• Şiddet tanımları ayrı ayrı vurgulanarak detaylandırıldı.

• Şiddetten etkilenen diğer aile bireyleri soruldu ve şiddetin sıklığı detaylandırıldı.

• Israrlı takip ve musallat olma durumu yer ve zaman vererek ele alındı.

• İlk defa ve önemli yeniliklerden birisi olarak; şiddetin uygulandığı mekanın durumu ve mağdurun o andaki hali tespitine çalışıldı.

• Risk arttırıcı durumlar mağdur ve fail açısından detaylı ele alındı.

• Boşanma aşaması, töre ve namus cinayet geçmişi incelendi.

• Silah durumu ve silaha kolay erişim durumu ele alındı.

• Çocukların şiddetten ne kadar etkilendiği analiz edildi.

• Koruyucu ve önleyici tedbir kararları ve etkinliği vurgulandı.

Yeni Kayıt Formu Ne Gibi Faydalar Sağlayacak?

• Kolluk, Mülki Amir ve Hakimin mağduru koruyucu tedbir kararları vermesindeki etkinliğini arttıracak, barınma yeri sağlama ve koruma altına almadaki tereddütleri giderecek.

• Kolluk ve Hakimin faile yönelik önleyici kararlar almasındaki karar alma etkinliği arttıracak.

• ŞÖNİM’lerin (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi) mağdura yönelik vaka bazlı çalışmalarına kolaylık sağlayacak. Faille ilgili risk durumlarına eğilimine yönelik çalışmalara sevk edilecek.

• Formdaki detaylar devletin diğer kurumlarının da kadına yönelik şiddet konusunda çözüme yönelik yardımlarını arttıracak.

• Cinsel suç mağdurlarına destek sağlanmasına yönelik adımlar daha da güçlü atılacak.

• Formlar doldurulurken cinsel suç mağduru 18 yaş altı çocukların ifadelerinin, Cumhuriyet savcısının talimatı doğrultusunda Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM)/Adli Görüşme Odası (AGO) görevlileri ile irtibat kurularak alınması sağlanacak.

• Cinsel suç mağduru 18 yaş üstünde ise ifadesi, Cumhuriyet savcısının talimatı doğrultusunda Adli Görüşme Odasında (AGO) alınacak, mümkün olmaması halinde kolluktaki işlemleri sırasında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü (AÇSHİM) / Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM)/

Sosyal Hizmet Merkezi (SHM) görevlileri ile irtibat kurularak, kadın meslek elemanının refakat etmesi sağlanacak.

Elektronik Kelepçe, Teknik Takip Sistemi

Elektronik kelepçe kadına yönelik şiddetin önlenmesinde teknik yöntemlerle takip, şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişinin, şiddet uygulanması muhtemel olan kişiye yaklaşıp yaklaşmadığının elektronik kelepçe ve GPS teknolojisi ile takip edilmesine yönelik bir sistemdir. Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kapsamında Teknik Yöntemlerle Takip Sistemlerinin Kullanılmasına Yönelik Pilot Uygulama İş Birliği Protokolü”

imzalanmıştır. Protokol ile Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik

Daire Başkanlığı bünyesinde kurulu elektronik izleme sistemi altyapısı ve elektronik kelepçe cihazlarının kullanıldığı sistem ile şiddet uygulayan ve şiddet mağdurunun birlikte takip edileceği uygulama öngörülmüştür. 2013 yılında çıkarılan Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği 104. maddesine göre;

“haklarında belirli yerlere gitmekten yasaklama veya belirlenen konut, yer veya bölgeden çıkmama ya da belirlenen kişilere yaklaşmamaya dair verilen denetimli serbestlik kararları elektronik cihaz kullanılmak suretiyle yerine getirilebilir.” Elektronik kelepçe teknik donanımı sayesinde şiddet uygulayanın mağdura öngörülen mesafeden fazla yaklaşması halinde kolluk tarafından fark edilerek müdahale edilmesini sağlamaktadır59. Şiddetin tekrarlanma riskinin fazla olduğu ve diğer tedbirlerin mağduru korumada yetersiz kalacağının değerlendirildiği durumlarda, 6284 sayılı Kanunda öngörülen diğer tedbirlerle birlikte hükmedilebilen ve şiddetin önlenmesi açısından önemli ve caydırıcı bir etkiye sahip olan, ancak daha önce 15 pilot ilde uygulanma imkânı bulan teknik yöntemlerle takip (elektronik kelepçe) uygulaması, 2021 yılı Şubat ayı itibari ile tüm il ve ilçelere yaygınlaştırılarak ülke genelinde uygulama imkânına kavuşmuştur. Söz konusu izleme Ankara’da bulunan “Elektronik İzleme Merkezi” tarafından yerine getirilmekte, kararın yerine getirilmesi sırasında bir tehlike ortaya çıktığında korunan kişiyle veya şiddet uygulayanla irtibata geçilerek gerekli uyarı ve ihtarlar yapılmakta, riskli bir durum ortaya çıktığında da ilgililerin bulunduğu yerdeki kolluk birimleri vasıtasıyla olaya müdahale edilmektedir. Yine, tarafların kendilerine verilen cihazlardan uzaklaşmaları, cihazların şarjının bitmesi, elektronik kelepçeye zarar verilmesi, panik butonuna basılması gibi durumlarda da en yakın kolluk birimleri tarafından mağdurun korunmasına yönelik gerekli önlemler alınmaktadır.

Kadın Destek Uygulaması (KADES)

KADES60, kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri engellemek ve hızla müdahale edebilmek amacıyla kullanıcılara sunulmuş resmi bir uygulamadır. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış bir acil müdahale uygulamasıdır. KADES uygulaması, son yıllarda giderek artan kadına şiddet olaylarının önüne geçebilmek ve kadınlara yardım edebilmek amacıyla geliştirilmiştir. Eşinden veya bir başkasından şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar, akıllı telefonları üzerinden yapacakları ihbarlarda hızlı bir şekilde bu iş için kurulan Kadın Acil Destek İhbar Sistemi’ne ulaşabiliyorlar.

Akıllı telefon kullanıcısı bir kadının, Google Play Store ve Apple Store uygulamasından indireceği “Kadın Destek Uygulamasını (KADES)”, T.C. Kimlik Numarasını girerek ve sonrasından EGM serverlarından gelen aktivasyon kodu ile aktif hale getirebileceği uygulama ile aile içi ve kadına yönelik şiddet mağduru kadınların acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezine ulaşarak, yardım çağrısının yapıldığı olay yerine en yakın ekip veya devriyenin sevk edilerek olaya müdahalesi sağlanmaktadır. İçişleri Bakanlığınca yapılan açıklamaya göre KADES üzerinden alınan ihbarlara ortalama cevap verme süresi beş dakikadır.

Adliyelerde Kadına Yönelik ve Aile İçi Şiddetle Mücadele Alanında Alınan Tedbirler:

Tedbir Mahkemeleri:

2020 yılı Ocak ayı itibariyle sadece 6284 sayılı Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun

2020 yılı Ocak ayı itibariyle sadece 6284 sayılı Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun