• Sonuç bulunamadı

3. KADINLARIN BLOGALANDA ALTERNATİF KAMUSAL ALAN

3.7. Blog Yazma Rutininin Özel Hayata Yansıması

85

Ama bir araya gelme blogger etkinliklerimizle birbirimizi tanıyoruz, iletişimimiz çok kuvvetli. Ankaralı bloggerlar olarak ağırlığımız var ve hem de birbirimizi koruma kollama durumumuz var.(B2)

Daha önce bahsettiğim o kadın omzu vermek deneyimini instagramda da sürdürüyoruz. ‘Ankaralı Anneler Buluşmaları’ gibi. Bugün buradaki gibi. Bugün mesela yağmurda çamurda ben söz verdim diye geldim (blogger buluşmasına).

Kadın bir şey yaptı emeği boşa gitmesin diye. Öyle düşünmemiştim ama bunda cinsiyet anlamında bir pozitif ayrımcılık var mı demek ki varmış. Bir erkek yapsaydı bu organizasyonu bu kadar çaba sarf eder miydim diye düşündüm.(B6) Tabii. Çok yakın arkadaşlarımdan bir tanesi kadın blogger. Onunla beraber bir kamp organize ettik. Toplam 30 kadın bir araya geldik. Orada seyahat ve yoga deneyimlerimizi paylaştık. Neler yapabiliriz diye konuştuk. Şimdi devamı da gelecek. O döneme kadar benim motivasyonum biraz düşmüştü. Ama birliktelik çok iyi geldi, güçlendirdi. Yaptığım şeyi kendi içimde çok normalleştirmişim.(B9) Tabii çok fazla oldu. Çok yakın arkadaşlarım var benim bloggerlar, yüz yüze görüşmeden bile çok samimi olduk.(B12)

86

Tabii ki bir değişim yarattı. Blog buluşmalarımız oluyor mesela onun sayesinde birçok insanla tanıştım.(B5)

Özel hayatta şöyle bir değişim yarattı. Kesinlikle çok daha fazla sosyalleşiyorsun.

Çünkü benimle tanışmak isteyen çok fazla kişi oluyor. Bloğu takip edip ortak arkadaşımız aracılığıyla tanışmak isteyen oluyor.(B9)

Bununla birlikte 4 blogger ise aile hayatında birtakım değişimler yarattığını şöyle ifade etmiştir:

Ama sadece şöyle bir şey oldu eşimle ortak başka bir iş yapmış olduk.

Birleştiğimiz farklı bir paydamız oldu. Çektiğimiz videolar, yazdıklarımla ilgili paylaşımlarda bulunuyoruz. O anlamda olumlu bir katkısı oldu.(B7)

Eşim çok gururlanıyor. Ailem, ben Avrupa Birliği’ndeki işimi bıraktıktan sonra çok hayal kırıklığı yaşamıştı. Babam hala yaptığım işi ciddiye almıyor. Ama blog üzerinden takipçileri, geri dönüşleri fark ettikçe onlar da farklı bir gurur hissetmeye başlıyorlar.(B8)

Aslında rahatlatıyor. İşe başlamadan önce ben çok içime kapanıktım. Kendimi bulma sürecindeydim. 26-27 yaşındaki dönemim. Kadın oluyorsun ama hala da çocuk tarafın var. Ben evden dışarı çıkmadım. Hem ailevi sıkıntılar yaşadım, hem özel hayatımda sıkıntılar yaşadım. Her şey üst üste geldi. Hiç arkadaşım kalmadı.

Çünkü tercihlerimi gözden geçirdim. Baştan doğdum, e doğumun da bir sancısı var. Lohusa dönemimde blog bana çok yardımcı oldu. Sanal da olsa bir etkileşim.

İşe yarıyorum hissini ortaya çıkardı. Ben bir şey yaptım. Orta bir şey çıktı. Birileri de beğendi. Niye yaşıyoruz ki zaten. Bir şey yapıyoruz birileri de beğenecek.(B10)

Yarattı. Özellikle bir tarif olacağı zaman, yeni bir yemek yapılacağı zaman eşimle de konuşuyorum. Sen şunu bloğuna koyarsın, sen bunu eklersin diye paylaşımda bulunuyoruz. Zaten blog yazmadan önce de biz beraber mutfağa girerdik. Bu biraz daha resmileşti, resim koymak gerekiyor, yazısını yazmak gerekiyor.(B11)

Diğer taraftan blog yazmanın kişilik özelliklerine etkisi olduğunu ifade eden 3 blogger ise bu değişimi şöyle açıklamışlardır:

Aynen günlük tutmak diyoruz ya biraz olsun sakinlememi sağladı belki. Çünkü ben fazlaca heyecanlı hareket eden bir insandım. İçimi döktüğüm için kendimi rahatlamış hissediyorum.(B1)

Biraz fotoğraf çekmek için çaba harcıyor olmak olumsuz etki yarattı gibi ama bir yandan olumlu tarafı blog için bazı şeylere özen göstermeye başladığınızı hissediyorsunuz. Belki kötü bir şey bu ama fotoğraf çekilmek için güzel giyinmeye saçınızı başınızı yapmaya başlıyorsunuz. Ya da normalde yüz maskesi kullanmıyorsunuz ama baktın herkes deniyor alıp sen de denemek zorunda hissediyorsun. Bu sana iyi dönüyor maske kullanıyorsun cildin güzelleşiyor falan ama bir taraftan da sosyal medya için yaşamak ne kadar doğru tartışılır.(B6)

87

Kendimi gerçekleştirdiğimi, insanlara dokunabildiğimi görmek çok hoşuma gitti.

Normalde işe gelip gidiyorsunuz, belki projeleriniz var. Ama blogda bu projelerinize biraz dokunabiliyorsunuz. Öyle hissediyorum.(B12)

Görüşmeler sonucunda blog yazmak kadınlar için özellikle sosyalleşme, iletişimin artması gibi konularda önemli bir değişim yaratmaktadır. Söz konusu sosyalleşme sonucunda özel hayatlarında iletişim kurarken daha özgüvenli oldukları ve toplumsal yaşamda kabul görme ihtiyaçlarının bu sayede tatmin olduğu anlaşılmaktadır.

Blog yazma deneyimi içerisinde oluşan etkileşimsellik, kadınlar için özgüven kazanma;

sanal olsa bile sosyal çevrenin artması; kendiliğin inşası ve sunumu gibi konularda açılım sağlamaktadır(Cantek, 2011: 31).

3.7.2.Blog Yazımının Ekonomik Katkı Sağlama Potansiyeli

Görüşülenlere blog yazmanın kendileri için herhangi bir maddi getirisi olup olmadığı sorulmuş olup; 6 kişi herhangi bir maddi olanak yaratmadığını ifade etmişlerdir:

Yok, hiç maddi olanak yaratmadı. Olsa kimse hayır demez bence.(B1) Yok ben o kadar profesyonel zaten düşünmedim.(B3)

O şekilde teklifler geldi ama ben hiçbir zaman kabul etmedim. Bir ürünle alakalı ya da bir firmayla alakalı. Ama ben daha çok kendi gittiğim yerleri veya kendim kullandığım ürünleri yazmayı tercih ediyorum.(B4)

Yaratabilir ama ben buna sıcak bakmadım.Demir tanınmaya başladı. Ben bundan bir gelir elde ettim mi instagram hesabımdan bir gelir elde etmedim. Teklif gelmedi mi geldi. Gelin mağazamızdan ürün alırken çekin paylaşın dediler.

Dolayısıyla çok ciddi teklifler aldım ama yapmadım, çocuğum üstünden bunu yapamam dedim.(B7)

Bu anlamda hiç düşünmedim açıkçası. Reklam falan alınabiliyormuş ama hiç girmedim öyle şeylere.(B8)

Sıfır. Ben özellikle reklam alarak bundan yarar sağlama işinden uzak durmaya çalışıyorum. Benim yazdıklarımın samimi olduğunu herkes bilsin istiyorum.

Orada gelecek 3-5 kuruşu da istemiyorum. Blog yazmak için cebimden çok para çıkıyor.(B11)

Diğer taraftan 3 kişi direkt para olarak getirisi olduğunu belirtirken, 3 kişi ise belli markaların tanıtımı ile hediye ürün aldıklarını ifade etmişlerdir:

88

Maddi bir olanak yarattı. Ben yaptığım ürünler için satış sayfası olarak da kullandım.(B5)

Evet yaratıyor. Şu an blogdan iki tane sponsorum var. Ama yeterli değil.(B9) Yarattı. Bir kere reklam geldi. Reklamını yapmamı isteyen kişi o kadar kötüydü ki ikinci sefer olmadı.(B10)

Bu zamana kadar hiçbir maddi katkısı olmadı açıkçası. Esasında başlangıcında bunu gönüllü yaptığınız için bir beklentiniz de olmuyor. Son yıllarda bu etkinlikler bana biraz sürpriz oldu açıkçası. Etkinliklerin birtakım avantajları oluyor. Mesela mekâna gidip o mekânı tanıtınca bize yemek ikram ediyorlar. Biz onların reklamını yapıyoruz. Öyle küçük şeyler yani.(B2)

Maddiden kastınızı para olarak düşünüyorum ve öyle düşünürsek para olarak bir getirisi olmadı. Ama eğer ürün deneyimleme, bedava ürün sahibi olma olarak düşünürseniz bloğun değil de instagramın çok katkısı oldu. Ama tabii instagrama giriş sebebim de blog yazıyor olmam diye düşünürsek dolaylı olarak bu alana katkısı oldu. Fakat arkadaş çevresi sosyal çevreyi de elle tutulur maddi çevre olarak tanımlarsanız arkadaş çevreme maddi çevreme de katkısı çok büyük.(B6) Bumerang reklamları var. Ben şöyle düşünüyorum. Reklam, tanıtım yapmak bana çok uymuyor, amacıma uymuyor. Bloggerla buluşmalara falan beni çağırıyorlar.

Oraya da firmalar geliyor. Beni çok rahatsız etti. İstanbul’ da bir yere davet edildim. ‘Bloggerlar paylaşıyor’ diye bir yere üyeydim sonra çıktım oradan.(B12) Görüşmeler sonucunda blogger olmanın kadınlara kısa vadede bir maddi getirisi olmadığı anlaşılmakla birlikte uzun süreçte ele alındığında alternatif bir meslek alanı yarattığı görülmektedir. Bununla birlikte bloggerların bu alanda popülaritesi arttıkça, firmaların sponsorluğuyla birlikte kadınlara bir gelir kapısı açtığı anlaşılmaktadır.

3.7.3.Blog Yazımına İlişkin Gelecek Planları

Görüşülen bloggerlara bloglarının hayatlarındaki yeri ve blog sayfalarıyla ilgili nasıl bir gelecek planladıkları sorulmuştur. Görüşülenlerin yarısı (6 kişi) blog yazma rutinlerini mevcut durumda sürdüreceklerini ve bunun yeterli olduğunu ifade etmişlerdir:

Akşamdan akşama bakabildiğim kadarıyla ilgileniyorum. Aşırı merkezi konumda diyemem. Ama benim için önemi var. İnsanların deneyimini paylaşmaları benim için çok önemli. O yüzden bırakmam diye düşünüyorum.(B3)

Tabii ki devamlılığını düşünebilirim. Sonuçta bir anı olarak geleceğe kalıyor. Bir maddi imkâna dönüştüreceğimi pek düşünmüyorum. Zaten yapacak çok fazla işim

89

ve bölünmüşlüğüm var ki bu benim için eğlence olarak kalır diye düşünüyorum.(B6)

Blog sayfalarında yazdıklarını ileride bir kitap haline dönüştürme planı olan 3 kadın blogger ise şu şekilde ifade etmişlerdir:

Aslında bir geliyorlar bana. Bu kadar yazıyorum bu kadar okumayı seviyorum ve okuduğum pek çok şeyde aa bu cümleyi ben de kurabilirdim algısı hissediyorum.

Bazen yazıp yazıp biriktirip buradan bir kitap çıkartır mıyım diye düşünüyorum.(B1)

Aslında üzerine çok düşünmedim ama yazdıklarımı kitaba dönüştürmek istiyorum. Böylece kendimi onlardan temizleyip yeni şeyler yazmak istedim.

Kendimi tekrarlamak hoşuma gitmiyor.(B10)

Ben bırakmayı düşünmüyorum, geliştirmeyi düşünüyorum. Benim emekli olduktan sonra yapmayı planladığım başka bir projem daha var, ikisini birlikte yürütmeyi düşünüyorum. Kitap projem var.(B12)

Blog sayfası için daha fazla zaman harcamak ve daha çok gezdiği yerlerin paylaşımını yapmak istediğini belirten B2’nin yanı sıra 2 kadın blogger ise bloğu üzerinden tanınarak yaptıkları işlerini büyütmek istediklerini şöyle ifade etmişlerdir:

Kendimi ifade edebildiğim için ve yararlı olabildiğimi düşündüğüm için mutlu ediyor. Özel hayatımdan fırsat bulduğum sürece oturup yazıyorum ya da instagramda paylaşım yapıyorum. Benim asıl hedefim; estetisyen olduğumdan bir salon açmayı düşünüyorum. Bu şekilde tanınıp ilerde kendi markamı kurmayı planlıyorum.(B4)

Ben blog yazmaktan tam olarak tatmin oldum. Yazmaya devam edicem. Ama bu hayatımda öncelik olarak alabileceğim bir noktada değil. Sadece blog aracılığıyla daha fazla insanlara ve kadınlara ulaşabilmeyi hedefliyorum.(B9)