• Sonuç bulunamadı

3. KADINLARIN BLOGALANDA ALTERNATİF KAMUSAL ALAN

3.2. Blog Yazarlarının Blogosferde Var Olma Motivasyonları

56

57

Söz konusu bu bulanık alanda gündelik deneyimlerini paylaşarak bir günlük tutma deneyimi olarak blog yazma amacını ortaya koyan katılımcılar bu amacı şöyle ifade etmişlerdir:

..Ama akşam eve gittiğimde benim kendime ayıracak çok vaktim oluyor. Onun için o vakti biraz eğlenceli değerlendireyim. Biraz da galiba günlük gibi tutuyorum, geri dönüp baktığımda kendimi görmeyi seviyorum çünkü. Yani aslında şöyle alt metinde ufak tefek şeylerde neyin ne olduğunu dışardan okuduğunda belki insanlar fark etmiyor olabilir ama ben kendime de laf sokuyorum o zaman hayatımda olan insana da laf sokuyorum. Arada anneme babama da dokunduruyorum. Orası biraz hakikaten rahatlama duvarı gibi yani.(B1)

Ben çalıştığım dönemde Amsterdam’a seyahat gerçekleştirecektim. Rehber kitap bulmakta zorlandım. Daha sonra sadece Amsterdam’a özel yazılmış Türkçe bir blog buldum. Sonra dedim ki ben neden yapmayım böyle bir şey. Seyahat ettiğim yerleri yazabilirim. Hem insanlara faydası olur, hem benim için keyifli bir şey olur.”(B9)

Ben vegan olduktan sonra ve çocuk sahibi olmaya karar verdikten sonra baktım ki annem falan çok endişeli. Ona göndermek için Türkçe kaynaklar aradım ama bulamadım hep yabancı kaynaklar var bu konuda. Onlar da ya yanlış yönlendiriyordu ya da eksikti. Türkiye’ye geldiğimde bana ne yemek yapacaklarını şaşırmasınlar diye, tariflerimi orada paylaşayım ben de unutmayım diye blog açmaya karar verdim. Sadece annem için değil, Türkçe kaynak yoksa hiç kimse için yoktur arayanlar için de kolaylık olsun dedim. (B11)

Kadınların farkındalığını arttırmak ve takdir edilmese bile kendi kendinin değerini bilmesini sağlamak benim derdim bu. Kendi kendinizin değerini bilin, güçlü olun, insanların size haksızlık yapmasına izin vermeyin gibi mesajlar veriyorum.

Hikâyeler şeklinde aktarmak istiyorum. Çünkü insanlar hikâyelerle öğreniyor bence. İnsanlara hikâyelerle daha fazla dokunabiliyorsunuz.(B12)

Söz konusu yorumlarda da görüldüğü gibi kadınlar gerek rahatlama alanı olarak gerekse hayata ilişkin mesajlarını hemcinslerine özgürce iletebilmek için erişime açık günlükler gibi gördükleri blog sayfalarını kullanmaktadırlar. Gündelik hayatta ifade edemediklerini, kadın yazınına özgü bir şekilde samimi ve ironik tarzda e-günlük formuna dönüştürerek iletmektedirler.

Görüşülenlerden üçü ise çocuklarıyla ilgili deneyimlerini aktarma isteğini blog yazma amacı olarak ifade etmiştir:

İkinci çocuğum da biraz sendromik bir bebekti. 6 parmaklı dünyaya geldi. Onun getirdiği rahatsızlıklar da var. Ben bunu sürekli araştırdığımda çocuğumla ilgili

58

pek bir şey bulamamıştım. Benim yaşadığım deneyimleri başka annelere aktarabilmek için blog sayfası açmıştım.(B3)

Elimizdeki akıllı telefonlarla dünya kadar fotoğraf çekiyoruz ve görüntü kalitesi de gayet iyi oluyor. Sonra diyordum ki bunları arşivlemek zor, bak burada arşivleniyor. Aslında ben her hafta fotoğraflar koyarak çocuğumun büyüme eğrisini de görüyorum, neydi nasıl diye. Aslında kendimce açık bir port folyo oluşturuyorum.(B7)

Bir diğer blog yazma amacı olarak da mesleki faaliyetlerini bloğu üzerinden devam ettirme isteği olmuştur. Katılımcıların dördü bu amacı şöyle ifade etmiştir:

Ben el sanatları mezunu olduğum için el sanatlarıyla ilgili işler yapıyordum. Bu tarz blogları takip ediyordum daha çok. Onları inceliyordum. Derken ben de kendi yaptıklarımı nasıl paylaşırım diye araştırırken kendim blog açmaya karar verdim.

Blogla kendi yaptıklarımı, nasıl yapıldığını paylaşmaya başladım.(B5)

İlgilendiğim konu gereği daha fazla kişiye ulaşmak istedim. Biliyorum ki yaptığım çalışmalar Türkiye’de pek yok. O yüzden daha fazla insana ulaşabilmek için kullandığım bir yol. Herkes eğitimlere, seanslarıma gelemiyor. Elimden geldiğince hem blog yazılarıyla hem de facebooktaki canlı yayınlarla daha fazla kişinin bu bilgilerden yararlanmasını istiyorum.”(B8)

Bu bloğu da yine pazarlama amaçlı açtım. Pazarlamanın da olayı şudur.

Pazarlamanın ilk kuralı kulaktan kulağa pazarlamadır. Sen para verdiğin zaman reklam yapmazsın. Birilerinin senin yaptığın işi beğenmesi, görmesi, denemesi ve diğerine haber vermesi lazım. Blog bunu çok güzel şekilde sağlıyordu bende.

Benim ne bildiğimi niye farklı olduğumu gösterebildiğim bir yer.(B10)

Yapılan görüşmelerde kadınların bir mücadele alanı olarak gündelik hayatlarını kurarken yaşadıkları deneyimleri içerik üreticisi olarak bloglarına taşımalarının, beraberinde maddi olanak ve kendini ifade etme fırsatı sunduğu görülmektedir. Söz konusu üretim sürecine dâhil olmak için, herhangi bir eril denetim mekanizmalarından geçmeye gerek duyulmamaktadır. Aynı zamanda bu süreci herhangi bir maddi kaygı gütmeksizin yürütmek farklı bir kariyer planlama şekline fırsat vermektedir.

Blogosferde kendilerini samimi ve olduğu gibi ifade edebilen kadınların, ataerkil düzenin her alanında yaşadıkları baskılanma mekanizmalarından bir süreliğine uzaklaşabildikleri anlaşılmaktadır.

59

3.2.2. Blog Yazarlarını İçerik Eklemek İçin Güdüleyen Gerekçeler

Bu bölümde bloggerlara “Bloğunuza içerik eklemek için sizi ne motive eder?” sorusu yöneltilmiştir. Bu noktada iki farklı kategori oluşmuştur. Katılımcıların büyük çoğunluğu (8 kişi) yaşadığı deneyimlerden okuyan kişilerin faydalanmasının kendilerini içerik yazmak için motive ettiğini ifade etmişlerdir:

Bendeki olaylar tamamen deneyimler. O zamana kadar sessiz kaldığım durumda ne yaptıysam aa bunu bloğuma koyabilirim diye zaten onu yaparken gelişiyor.(B1)

Benim en çok istediğim ve yapmaya çalıştığım şey; paylaştığım şeylerden insanların yararlanması. Gerçekten güzel şeyler fark ettiğimde, ay insanlar bunu bilmeli bundan yararlanmalı dediğim şeyleri yazmaya çalışıyorum, onları kaçırmamaya çalışıyorum. Bu benim için çok önemli.(B2)

Karşımdakilerin bilmesini istediğim şeyleri yazmaya çalışıyorum. Kullandığım ürünler gibi mesela.(B3)

Çalışırken bir şey görüyorum. Bunu kesinlikle paylaşmam lazım diyorum, oradan bir şey çıkıyor. Ya da bazı dönemler danışanlarımda hep aynı sorunlar çıkabiliyor.

Aaa bu ara bu konu hep önüme çıkıyorsa bununla ilgili bir şey yazmam gerekiyor diyorum.(B8)

Diğer bir içerik eklemeye motive eden sebep olarak ise bloggerların kendi yazdıklarının birileri tarafından okunarak yorum yapılması olarak ifade edilmiştir.

Yazdıklarımın okunuyor olması ve yorum geliyor olması motive ediyor.(B6) Yorumlar. Şöyle yorumları çok alıyorum ve o zaman diyorum ki doğru yoldayım.

‘Sizi takip etmeye başladıktan sonra çocuğunla iletişimim değişti’. ‘İlk defa çocuğumla kek yaptım’, ‘Geçen gün sizin oynadığınız oyundan oynadım’ diye dönüşler oluyor. Bana bir tane paylaşım 3000 TL verse şu duyguyu yaşatmaz.(B7) Okuyuculardan olumlu geri dönüşler. Anında bir geri dönüş olması da şart değil.

Yıllar sonra bir okuyucu mesaj atıp ‘sizin bloğunuzdaki şu yazı beni çok etkilemişti’ diye yazınca bile bana motivasyon oluyor. Ben yazayım, kime ne zaman yarayacağı hiç belli olmuyor diye motive oluyorum.(B11)

Okunma oranları, yorumlar beni motive ediyor, insanlara faydalı olduğumu hissediyorum.(B12)

Görüşülen bloggerların yazma edimini güdüleyen motivasyon kaynaklarının en başında deneyim paylaşma ve yazdıklarının okunuyor olması dikkat çekmektedir. Böyle bir motivasyonun altında, uzun zamandır duyguları ve düşünceleri görmezden gelinen eril

60

kültürün kadınlarının görünür olma ihtiyacı ve bu ihtiyacın kadınsal bilgi ve deneyim paylaşımı çerçevesinde yürütülmesi gizlenmektedir.