• Sonuç bulunamadı

3. KADINLARIN BLOGALANDA ALTERNATİF KAMUSAL ALAN

3.3. Blog Yazarlarının Blogalan Deneyimlerine Dair Bulgular

3.3.7. Görüşülenlerin Blog Tanıtım Şekilleri ve Blog Sayfalarının Devamlılığı İçin

Görüşülen bloggerlara blog sayfalarını tanıtmak amacıyla herhangi bir girişimde bulunup bulunmadıkları, bulunuyorlarsa bu tanıtımı ne şekilde yaptıkları soruları yöneltilmiştir. Başka bir internet sitesi aracılığıyla bu tanıtımının yapıldığını belirten B1 şu şekilde açıklamıştır:

Çoğunlukla yemek ve el işi üzerine olduğu için bloğun geneli, daha önce duymuşsundur 10marifet.org diye bir site var, el işiyle alakalı ne ararsan o çıkıyor ama. Sitenin kurucusu şimdi çocuğu oldu ilgilenemiyor pek. Onların bir de ikilokma.org diye bir siteleri var yemek tariflerini buradan el işi tariflerini 10 marifet.org sitesinden tanıtabiliyorum.

Bloğunu daha çok katıldığı sosyal ortamlarda ve blogger etkinliklerinde tanıtabildiğini ifade eden B2 şunları söylemiştir:

Artık blog etkinlikleri çok yaygınlaşmaya başladı. Firmaların bize talepleri olmaya başladı. Yapılan etkinliklerde olabildiğince bloğumun adını söyleyip kartımı verip kendimi tanıtmaya çalışıyorum.

Görüşme yapılan 6 blogger, blog tanıtımlarını sosyal medya hesapları aracılığıyla yaptıklarını şöyle ifade etmişlerdir:

Sosyal medya aracılığıyla yapıyorum. Sayfalarımdan duyuruyorum.(B4)

Kendi sosyal medya hesaplarımdan (facebook, instagramdan falan paylaşıyorum.(B5)

Tüm bunlara karşılık 4 blogger blog sayfası için herhangi bir tanıtım aracı kullanmadığını, blog sayfasının kendi tanıtımını kendinin yaptığını ifade etmişlerdir.

Yapmıyorum. Tanıtımı insanlar yapıyorlar, repost yapıyorlar, o ona söylüyor o buna söylüyor.(B7)

Kendi kendine oluyor. Etiketleri kullanmayı bildiğin zaman ve içeriğin de düzgünse kendi kendini tanıtıyor.(B10)

68

Blogların anladığım kadarıyla en iyi reklam şekli birbirleriyle iletişimi ve birbirlerine yaptıkları yorumlar. Yorum yazarsanız sizi keşfediyorlar.(B12)

Yapılan görüşmeler sonucunda bloggerların özellikle tanıtım amacıyla birbirlerinin sitelerini referans vererek blogosferde bir kadın dayanışması örneği göstermeleri dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra kadınların hane içerisinden online olarak başlattıkları sanal ortamdaki etkileşim, düzenledikleri organizasyonlar aracılığıyla fiziksel ortamlara taşınmaktadır. Bu anlamda kadın bloggerlar tarafından oluşturulan sanaldan gerçeğe taşınan etkileşim olanağı, feminist karşı kamu potansiyeli açısından blogosferi ayrı bir noktaya taşımaktadır. Görüşmelerin bir bölümünün bu etkinliklerden birisine denk gelmesi esnasında, kadınların bir araya geldiklerinde yaptıkları paylaşımlar, rahatlama alanları ve müzakere ortamları araştırmacının dikkatini çeken önemli hususlar olmuştur.

Araştırmacı tarafından katılım sağlanan anne-çocuk bloggerlerının buluşması etkinliğinde, kadınların düzenli olarak seçilen bir mekânda bir araya geldiği öğrenilmiştir. Söz konusu mekânın blog sayfalarında tanıtımı yapılarak ayrıca kendilerine o günkü etkinlik için indirim imkânları sağlamaktadırlar. Özellikle çocukları ile birlikte buluşan kadınlar gün boyu sohbet imkânı bulmakta ve çocukları için fiziksel uygunluğa dikkat ettikleri ortamda kendilerine rahatlık sağlamaktadırlar. Bir araya geldikleri süre içerisinde gündelik sorunlardan toplumsal konulara ve çocuk bakımından gelecek planlarına kadar pek çok konuda konuşma imkânı bulabildikleri gözlemlenmiştir. Görüşme esnasında bir kadın bloggerın aslında o gün hiç uygun olmadığı ve dışarıda çok yağmur olduğu halde bu etkinliğe iki çocuğuyla zor da olsa katılım sağladığını çünkü arkadaşının emek vererek bu organizasyonu düzenlediğini belirtmesi dikkat çeken paylaşımlardan birisidir. Mekânın ikramlarını, fiziksel ortamını blog sayfalarında tanıtarak kendilerine maddi kolaylık sağlayan kadınlar, bu yolla ekonomik bir kaygı olmadan sosyalleşme imkânı bulmaktadırlar. Geleneksel toplumlarda, çocuk bakımı gibi sorumluluklar birincil düzeyde kadınlar üzerinden yürütülmekte ve bu yolla kadınlar hane içine hapsolmaktadır. Söz konusu blogger

69

etkinlikleri yoluyla bir araya gelerek dış dünyaya açılan ve çocuk bakımını hane dışında diğer kadınlarla sosyalleşerek sürdürebilen kadınların bu çabası özel-kamusal alan sınırlarını eritmek konusunda da önemli bir adım olmaktadır.

Bununla birlikte görüşülen kişilere blog sayfalarının devamlığı için nelerden feragat ettikleri ve ne tür bir çaba sarf ettikleri sorulmuştur. Bu doğrultuda olması gerekenden daha fazla zaman harcayarak zamandan feragat ettiğini belirten B1 şöyle açıklamaktadır:

Var. Hatta ben bunun üzerinden bir miktar da olsa maddi kazanç da sağlayabilir miyim diye düşündüm. Hatta bunun yönlendirmesiyle bilgederki.com diye bir yer daha açtım.

Bununla birlikte aile ve sosyal yaşantılarından bir miktar feragat ettiğini ifade eden bloggerlar(4 kişi) sarf ettikleri çabaları şu şekilde ifade etmişlerdir:

Çok fazla çaba gösteriyorum. İki çocuk evde dünyanın işi.(B5)

Çocuklardan, kocamdan, uykumdan feragat etmem gerekiyor. Onlardan feragat edemediğim için çoğu zaman post çıkmıyor.(B6)

Mesela her gün eve geç gidiyorum. O arada içerik hazırlamak için vaktim oluyor.

Aksi takdirde stres yaşayacağız.(B7)

Görüşülenlerden 3 blogger ise blog sayfasının devamlılığı için herhangi bir çaba sarf etmediklerini ifade etmişlerdir:

Ben kendimi çok zorlamıyorum, yazabildiğim zaman yazıyorum.(B12) Bir şeyden feragat etmiyorum da. Aslında hiç öyle hissetmedim.(B8)

Bununla birlikte söz konusu duruma farklı bir bakış açısıyla yaklaşan 4 blogger ise yazma pratiğini sevdiklerinden dolayı bunu bir çaba veya bir şeylerden feragat etme olarak görmediklerini belirtmişlerdir:

Bir yazma isteği var. Hani bu insanı çok motive eden ve teşvik eden bir şey.

Feragat etmek değil ama bunu keyif için yapıyorum. Hobim gibi bir şey. Benim için oturup yazmak bir zulüm ya da zorunluluk değil tam tersi keyif aldığım bir şey.(B2)

70

Bu benim için feragat edilecek bir şey değil benim için keyifli bir şey. (B9)

Çok bir şeyden feragat ettiğimi düşünmüyorum. En yoğun zamanlarımda da yapıyorum. Çünkü o iş benim severek yaptığım ve zihin sağlığımı koruyan bir şey başkalarına yardım ettiğimi düşünüyorum. Benim için çok motive edici.(B11) Yapılan görüşmeler sonucunda daha önceki başlıkta da sözü edilen ve blog güncelleme sıklığını sekteye uğratan toplumsal cinsiyet rollerinin getirdiği sorumluluklar doğal olarak blog devamlılığı konusunu da etkilemektedir. Ancak bu noktada dikkat çeken başka önemli bir yaklaşım ise önemli sayıda bloggerın blog güncellemek için ayırdıkları zamanı bir feragat olarak görmemeleridir. Bu durum blog yazma ediminin kadınlar için yarattığı motivasyon ve yaptıkları işi benimsemelerinin bir sonucu olarak karşımızda durmaktadır. Böylece blog yazma işi günlük yaşamın bir parçası olmasının yanı sıra kadınların yazma rutininin bu alanda profesyonelleşmeye evrildiği anlaşılmaktadır.