• Sonuç bulunamadı

Birleşik Toplantı Endüstrisi Konseyi (Joint Meetings Industry Council JMIC)

1.4 Kongre Turizminin Önemi

2.1.6 Birleşik Toplantı Endüstrisi Konseyi (Joint Meetings Industry Council JMIC)

Birleşik Toplantı Endüstrisi Konseyi (JMIC), 1978 yılında toplantı sektörünün çeşitli yönleriyle uğraşan uluslararası derneklerin bakış açıları ve bilgi alışverişlerinin sağlanması için bir forum oluşturmak amacıyla kurulmuştur (http://www.themeetingsindustry.org/who-is- jmic/, 2012).

Bugün JMIC sektörün en büyük derneklerini kapsamaktadır ve öncelikle sektörün daha kaliteli bir görünüme ulaşmada ihtiyacı olan enerjiyi yönlendirmesi, sektörün, küresel ekonominin, profesyonel ve akademik ilgi alanlarının gelişiminde oynadığı rolü nedeniyle beğeni kazanmaktadır (http://www.themeetingsindustry.org/who-is-jmic/, 2012).

JMIC`nin 4 temel amacı vardır. Bunlar (http://www.themeetingsindustry.org/who-is-jmic/, 2012):

 Sektör içerisinde alışverişi ve iletişimi koordine etmek ve güçlendirmek,

 Özellikle iş dünyası, hükümet ve medya izleyicileri arasında geniş bir sektör profili oluşturmak,

 Mesajlar ve anahtar kelimelerle sektörün görüşlerini ifade etmek ve harekete geçirmek,

 Sektörle ilgili sorunlarda kamu ve sivil toplum kuruluşlarının ilgisini çekmeye çalışmak. JMIC üyeleri, toplantı sektöründe faaliyet gösteren ve ortak ilgi alanları olan uluslararası bir dizi kuruluştan oluşur. Bu kuruluşların ortak ilgi alanları öncelikle iş amaçlı bireylerin

toplanması ve kongre, sergi, fuar, teşvik seyahatleri gibi faaliyetleri içermeleridir (http://www.themeetingsindustry.org/our-members/, 2012).

JMIC`nin temel değer ve ilkeleri şunlardır (http://www.themeetingsindustry.org/, 2012):

 Toplantı Endüstrisi Konseyi, toplantı, konferans, sergi ve diğer etkinliklerin geliştirilmesi ve verimliğinin artırılması için çalışan işletmeler, tedarikçiler ve organizatörlerden oluşan geniş bir yelpazeyi içerir. Bunların temel amacı mesleki, profesyonel, kültürel veya akademik bir dizi hedeflere ulaşmaktır.

 Toplantı Endüstrisi Konseyi, kendine özgü kuruluşları, standartları, öncelikleri ve iletişim araçları ile farklı bir ekonomik sektördür. JMIC, büyük ölçüde küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşmaktadır. Ancak bu işletmeler düzenli forumlar aracılığıyla sürekli değişim ve gelişim içerisinde olup fonksiyonel entegrasyonu yüksek derecede sağlarlar.

 JMIC faaliyetlerini yürütme sürecinde diğer pek çok sektör ile etkileşime girmektedir. Genel olarak turizm ve otelcilik sektörü ile devam eden ilişkileri vardır ve bu ilişki, seyahat, konaklama, destinasyon hizmetleri, destinasyon tanıtım ve hizmet sunumu sürecinde oluşan artan talebi destekleme şeklindedir. Bunun dışında özellikle ürünlerinin önemli kullanıcılarını temsil eden ve hedeflere ulaşmak için toplantı düzenleyen mesleki, akademik ve profesyonel topluluklar ile birlikte çalışır.

 Toplantı Endüstrisi Konseyi, bilgi ve mesleki uygulamaların yaygınlaşmasının önemli bir parçası olması, farklı bölge ve kültürler arasında daha iyi ilişki ve anlayışın kurulması için yaptığı faaliyetleri ile küresel ekonominin gelecekteki büyümesinde giderek daha da önemli olan bir unsuru olmuştur. Özellikle JMIC, birincil amacı bilgi transferi, işbirliği ve bilgi dağıtımını sağlamak olan işletmelerin mesleki, profesyonel, akademik çevrelerin ve bilgi ekonomisinin önemli bir bileşenidir.

 Toplantı Endüstrisi Konseyinin birincil değeri, organizatörler ve katılımcıların faaliyetlerle ilişkili toplantılardan elde ettikleri sonuçlardır. Bu sonuçlar aynı zamanda sosyal ve ekonomik ilerlemeler açıdan önemli gelişmeler şeklinde toplum ve yönetimlere aktarılır. Ekonomik açıdan faydaları, hem doğrudan hem de dolaylı harcamalar olan ve toplantı endüstrisi için önemli ikincil değerleri oluşturan etkinlilerle ilgilidir. Ayrıca JMIC, yerel toplulukların kendi ekonomik ve sosyal hedeflerine ulaşmaları için, onların genel gelişim hedefleri ile tutarlı etkinliklerini kullanarak bölgeyi çekici hale getirmek için bir araç görevi de yapmaktadır.

 JMIC gelecekte de varlığını sürdürebilmek için, küresel ekonomi ve mesleki gelişim ile ilgi yararlarının tanınması ve daha büyük bir seviyeye ulaşması gerektiğinin bilincindedir. Özellikle:

 Yeni ürün geliştirme, değişim ve pazarlama için forumlar oluşturarak küresel ekonomik büyümenin teşvik edilmesi

 Araştırma, bilgi, standartlar ve prosedürler ile küresel gelişim ve değişimin teşvik edilerek, akademik, teknik ve mesleki gelişimin kolaylaştırılması

 Bilgi ve uzmanlıklardan faydalanma imkanlarının kolaylaştırılarak ve potansiyel yeni yatırımları cazip hale getirerek toplulukların desteklenmesi

 Tatil amaçlı olmayan seyahatler için ekonomik açıdan önemli bir gerekçe oluşturarak ulaşım, konaklama ve turizm altyapısının desteklenmesi ve geliştirilmesi

 Mesleki ve profesyonel ağların devam ettirilmesi ve teşvik edilmesiyle uluslararası işbirliği ve dayanışmanın desteklenmesi

 Küresel bazda eğitim ve mesleki gelişimi kolaylaştırarak, ekonomik geçişin desteklenmesi konularına önem vermektedir.

 Küresel bir kuruluş olarak Toplantı Endüstrisi Konseyi, çevresel kaygıların ve uzun dönem sürdürülebilirliğin önemini kabul etmiş ve kendi faaliyetleri ile ilgili bu sorunları gidermek için prosedür ve yönergeleri kapsamlı bir şekilde geliştirmiştir. Verimliliğin elde edilmesi için normalde gereken bireysel seyahatler yerine sergi ve toplantılar gibi grup aktiviteleri yoluyla iş ve mesleki açıdan elde edilen sonuçları değerlendirmekte, her ne kadar kendisi bir ağ üzerinden hizmet verse de, kişisel ve örgütsel ilişkileri geliştirmek ve sürdürebilmek için yüz yüze iletişimin önemini kabul etmekte ve desteklemektedir.

JMIC`i oluşturan aktif üye birlikler şunlardır (http://www.themeetingsindustry.org/our- members/, 2012):

 AACVB, The Asian Association of Convention and Visitor Bureaus (Asya Kongre ve Ziyaretçi Büroları Birliği)

 AIPC, The International Association of Congress Centres (Uluslararası Kongre Merkezleri Birliği)

 COCAL, The Latin American Confederation of PCO and Related Companies (PCO ve İlgili Şirketlerin Latin Amerika Konfederasyonu)

 DMAI, Destination Marketing Association International (Uluslararası Destinasyon Pazarlama Birliği)

 ECM, European Cities Marketing (Avrupa Kentleri Pazarlama)

 EFAPCO, The European Federation of Associations of Professional Congress Organisers (Profesyonel Kongre Organizatörleri Birliği Avrupa Federasyonu)

 EVVC, European Association of Event Centres (Avrupa Etkinlik Merkezleri Birliği)

 IAPCO, The International Association of Professional Congress Organizers (Uluslararası Profesyonel Kongre Organizatörleri Birliği)

 ICCA, The International Congress and Convention Association (Uluslararası Kongre ve Toplantı Birliği)

 MPI, Meeting Professionals International (Uluslararası Toplantı Profesyonelleri)

 PCMA, The Professional Convention Management Association (Profesyonel Toplantı Yönetim Birliği)

 SITE, The Society of Incentive & Travel Executives (Teşvik ve Seyahat Yöneticileri Derneği)

 UFI, The Global Association of the Exhibition Industry (Küresel Fuar Endüstrisi Birliği)