• Sonuç bulunamadı

4.2. Türkmenistan’daki Belediyelerin Türkiye’deki Belediyelere Nispeten

4.2.4. Belediyelerin Denetimleri Açısından KarĢılaĢtırması

Türkiye'de belediyelerin üzerindeki idari vesayet yeni kabul edilen 5393 sayılı belediye kanunuyla hafiflemiĢtir. Yeni düzenlemelerden biri de belediye meclisi kararlarının kesinleĢtikten sonra en büyük mülki idare amirinin onayına tabi olmamasıdır. KesinleĢen kararlar en büyük mülki idare amirine gönderilir ve mülki idare amiri belediyenin kesinleĢen kararlarına karĢı idari yargıya baĢvurabilir. Önceki kanunda belediyenin kararları mahallin en büyük mülki idare amirinin onayına tabiydi. Yine de mahallin en büyük mülki idare amirine gönderilmeyen kararlar yürürlüğe girmez. Ayrıca Türkiye’nin 1982 Anayasasının 127. maddesine göre mahalli idarelerin seçilmiĢ organlarının organlık sıfatını kazanmalarına iliĢkin itirazların çözümü ve kaybetmeleri konusundaki denetim yargı yolu ile olur. Ancak görevleriyle ilgili bir suç sebebiyle haklarında soruĢturma veya kovuĢturma açılan mahalli idare organları veya bu organların üyelerini ĠçiĢleri Bakanı, geçici bir tedbir olarak, kesin hükme kadar uzaklaĢtırabilir. Bu ilkeden hareketle 5393 sayılı Kanunun 30. maddesine göre belediye meclisi, kendisine kanunla verilen görevleri süresinde yapmaz ve bu durum belediye iĢlerini geciktirir ve sekteye uğratırsa, belediye görevleriyle ilgili olmayan siyasi konularda karar alırsa, ĠçiĢleri Bakanlığı'nın bildirimiyle DanıĢtay kararı ile feshedilir. Bu durumda ĠçiĢleri Bakanlığı ilgili karar verilinceye karar meclisin toplantılarının ertelenmesini de isteyebilir. Belediye baĢkanlarının görevden alınmasına iliĢkin meseleler de DanıĢtay tarafından karara bağlanır, yani idari yargıya bırakılmaktadır.

Türkmenistan’da yargı birliği sistemi bulunmaktadır, yani idari yargı sistemi yoktur. Türkmenistan’daki mahalli idarelerin denetimi, mahalli idarelerin seçilmiĢ organlarının organlık sıfatını kazanmalarına iliĢkin itirazların çözümü ve

kaybetmeleri konusundaki denetimin yargı yolu ile olacağına iliĢkin bir ilkeye göre yapılmamaktadır. Türkmenistan’da belediye meclislerinin üzerindeki denetimi Türkmenistan Meclisi gerçekleĢtirir. Eğer belediye meclisi, Anayasayı, Türkmenistan kanunlarını, ihlal ederse, kendi görevlerini yerine getirmezse veya gereken Ģekilde yerine getirmezse Türkmenistan Halk Konseyi ve yeni Anayasanın getirdiği düzenlemeyle Türkmenistan Meclisi tarafından yeni seçimlerin yapılmasına karar verilebilir. Eğer yeni seçimlerin yapılmasına karar verilirse Meclis üyelerinin yetkileri ve görevleri sona erer.225

Türkmenistan’da belediye meclisinin kararları halka duyurulduktan sonra derhal yürürlüğe girer. Türkiye’de olduğu gibi en büyük mülki idare amirine gönderilmesi veya onaylanmasına gerek yoktur. Türkmenistan'da belediye üzerindeki idari vesayet daha çok belediye baĢkanı üzerindedir. Belediye baĢkanı öncelikle belediye meclisi üyeleri arasından vali tarafından belediye meclisine teklif edilebilir ve aynı Ģekilde vali, belediye baĢkanının görevden alınmasını da belediye meclisine teklif edebilir. Belediye baĢkanının emirleri, savcının, valinin teklifiyle belediye meclisinde görüĢülerek belediye meclisi tarafından iptal edilebilir. Ayrıca Türkmenistan’da belediye meclisi üyelerinin dokunulmazlıkları vardır. Yani hakkında kovuĢturma veya soruĢturma açılan belediye meclisi üyeleri ancak belediye meclisinin onayıyla tutuklanabilir, yargılanabilir.

SONUÇ VE DEĞERLENDĠRME

Türkiye'nin 1982 Anayasasında üç düzeyde yerel yönetimlerin kurulması öngörülmüĢtür. Bunlar il özel idareleri, belediyeler ve köy yönetimleridir. T.C. 1982 Anayasasında büyük yerleĢim yerleri için özel yönetimlerin getirilebileceği öngörülmüĢtür. Bu düzenleme bazında ise BüyükĢehir belediyeleri kurulmuĢtur.

Türkmenistan’ın Anayasasında öngörülen baĢlıca yerel yönetim kuruluĢu belediyelerdir. Ġller, il statüsü olan Ģehir, ilçeler, ilçe statüsü olan Ģehirler düzeyinde mahalli hizmetler yetki geniĢliği ilkesine göre kurulan valilikler tarafından yerine getirilir. Belediyeler; ilçedeki Ģehirler, kasabalar ve gengeĢliklerde kurulur. GengeĢlikler bir veya birkaç köyün birleĢmesinden oluĢur. Türkmenistan’ın 14 Aralık 1992 tarih ve No.783-XP sayılı Türkmenistan’ın mülki yönetim bölünmesine iliĢkin meselelerin çözüm düzeni hakkındaki Kanununun 4. maddesine göre nüfusu 50 kiĢi ile 2000 bin kiĢi arasında olan yerleĢim yerlerine köy, nüfusları iki binin üzerindeki yerleĢim yerlerine kasaba, nüfusları 8 binin üzerindeki yerleĢim yerlerine ilçedeki Ģehir, nüfusları otuz binin üzerindeki yerleĢim yerlerine de ilçe statüsü olan Ģehir denir.

Türkmenistan’ın Anayasasının 16. maddesine göre Türkmenistan’ın mülki yönetim bölümleri illerden, il statüsünde olan Ģehirlerden, ilçelerden, ilçe statüsünde olan Ģehirlerden, ilçedeki Ģehirlerden, kasabalar ve gengeĢliklerden oluĢmaktadır. Bu sayılan mülki yönetim bölümlerinin son üçünde belediyeler kurulur.

Türkmenistan’da belediyenin iki organı bulunmaktadır. Bunlar; üyeleri doğrudan doğruya halk tarafından üç yıllığına seçilen belediye meclisi ve belediye meclisinin kendi üyeleri arasından seçtiği belediye baĢkanıdır. Dolayısıyla belediye baĢkanları iki dereceli seçimle seçilmektedir. Belediye baĢkanı, hem mülki idare amiri olarak hükümetin temsilcisi hem de yerel yönetim kuruluĢu olan belediyenin baĢıdır. Belediye baĢkanları mülki idare amiri olarak valiye karĢı sorumludur. Valiler, belediye meclisi üyeleri arasından belediye baĢkanı adayını teklif edebilirler ve aynı Ģekilde belediye baĢkanının görevinden alınmasını da teklif edebilirler.

KAYNAKÇA

Acar, Ali (1998). Sınavlara ve Uygulamaya Yönelik Mahalli İdareler. ys.

Antalya BüyükĢehir Belediyesi (2005). Belediye Kanunu, Resmi Gazete’de Yayınlandı. http://www.antalya.bel.tr/tr/bel_guncel/haber_detay.cfm?sayfa=1298, EriĢim Tarihi: 19.02.2009.

Arden, Andrew, Manning, Jonathan and Collins, Scoot (1999). Local Government Constitutional And Administrative Law, London: Sweet and Maxwell.

AĢkabat Yayınevi (2003). Turizm Türkmenistan, AĢkabat: AĢkabat Yayınevi.

Atasoy, Veysel (1992). Türkiye’de Mahalli İdarelerin Yapısı ve Yeniden Düzenlenmesi. Ġstanbul: Türk Dünyası AraĢtırmaları Vakfı.

Bayrakçı, Erdal (2009). Yerel Yönetimler Ders Notları. Konya: Dizgi Ofset.

Bayramoğlu, Adalet (2008). Türkiye’de Yerel Yönetimler, “Özerklik Meselesi” Üzerinden Yeniden DüĢünmek. Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, TODAİE, 17 (4)

Belediye Meclisi ÇalıĢma Yönetmeliği (2005). T.C. Resmi Gazete, 25961, 09.10.2005.

Belgenet.com (2004). Büyükşehir Belediyesi Yasası,

http://www.belgenet.com/yasa/k5216.html, EriĢim Tarihi: 25.02.2009. Bilgiç, Veysel K. (1998). Yerel Yönetimler. Ankara: 21. Yüzyıl Yayınları.

Brown, Lionelle Neville, Bell, John and Galabert, Jean-Michel (1998). French Administrative Law. Oxford: Oxford University Press US.

BüyükĢehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliği (2006). T.C. Resmi Gazete, 26199, 15 Haziran 2006.

Can, Hasan Hüseyin. İl Özel İdaresi Kanunu ve Belediye Kanunu Uygulanmasında Vali ve Kaymakamların Rolü, http://www.yerelnet.org.tr/mevzuat/makale_04.php, EriĢim Tarihi: 15.02.2009.

Council of Europe. European Charter of Local Self-Government. http://conventions.coe.int/Treaty/EN/Treaties/Html/122.htm, EriĢim Tarihi: 12.01.2009.

ÇalıĢ, Asım (2005). Türkmenistan Ülke Profili,

04.03.2009.

Çelik, Abdullah ve Aykanat, ġuayip (2007). Komünlerin (Belediyelerin) Ortaya Çıkışı ve İşlevleri, http://www.e-sosder.com/dergi/22101-115.pdf, EriĢim Tarihi: 18.02.2009.

Dönmez, Mustafa (1996). Mahalli İdarelerin Teşkilat Yapısı, Organları ve Görevleri. Ankara: Mahalli Ġdareler Derneği Yayınları.

Dönmez, Mustafa ve Özyardımcı, M. Cemal (2006). Açıklamalı-İçtihatlı 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5216 Büyükşehir Belediye Kanunu (1. Baskı). Ankara: Mahalli Ġdareler Derneği Yayını.

DPT (Devlet Planlama TeĢkilatı). (2006). T.C. Diyarbakır Sur İlk Kademe Belediyesi 2007-2011 Stratejik Planı,

http://www.sp.gov.tr/documents/planlar/DiyarbakirSurSP0711.pdf, EriĢim Tarihi: 15.02.2009.

Erol, Mehmet Seyfettin (2001). Türkmenistan Devleti’nin DıĢ Politikasının Temel Sacayağı: Daimi Tarafsızlık Statüsü. Avrasya Dosyası, Türkmenistan Özel, 7 (2), 124-142.

Feldman, Lionel D. and Goldrick, Michael D. (1976). Politics and government of urban Canada, Selected Readings. (3rd Edition). Methuen: Taylor & Francis. Giritli, Ġsmet (1999). Türkiye’nin İdari Yapısı: Kamu Yönetimi Teşkilatı (10. Baskı).

Ġstanbul: Der Yayınları.

Gökçe, Orhan ve Bayrakçı, Erdal (2007). Yerel Yönetimler Maliyesi Ders Notları. Konya: Dizgi Ofset.

Gözübüyük, ġeref (2004). İdareyi Yeniden Düzenleme Çalışmaları ve Köy Kanunu Tasarısı, http://kamyon.politics.ankara.edu.tr/dergi/belgeler/sbf/27.pdf, EriĢim Tarihi: 27.02.2009.

Gözübüyük, A. ġeref (2004). Türkiye’nin Yönetim Yapısı (8. Baskı). Ankara: Turhan Kitabevi.

GümüĢ, Ergin (2009). Türkiye’de Yerleşme,

http://www.aof.anadolu.edu.tr/kitap/IOLTP/2291/unite07.pdf, EriĢim Tarihi: 27.02.2009.

Güngör, Hayrettin (2007). Yerel Yönetimlerin Merkezi İzlenmesi ve Denetimi,

http://www.tepav.org.tr/tur/admin/dosyabul/upload/Hayrettin.Gungor.Icisleri.Baka nligi.Yerel.Yonetimlerin.Merkezi.Izlenmesi.ve.Denetimi.pdf, EriĢim Tarihi: 19.01.2009.

Heper, Metin (1989). Local government in Turkey: governing Greater Istanbul. London: Routledge.

Ġl Özel Ġdaresi Kanunu. (2005). T.C. Resmi Gazete, 25745, 4 Mart 2005.

Ġsbir, Eyüp G. (2005). Türkiye’de BüyükĢehir Yönetimi. (Editör: Bülent Açma). Kentleşme ve Çevre Sorunları. EskiĢehir: Anadolu Üniversitesi.

Ġstanbul Ticaret Odası (2005). Türkmenistan Ülke Raporu (Ülke No:80). Ġstanbul: Ġstanbul Ticaret Odası, DıĢ Ticaret AraĢtırma Servisi, www.ito.org.tr/ITOPortal/Dokuman/08.04.74.pdf

,

EriĢim Tarihi: 24.05.2005. Kalkan, Semra, Çetiz, Sinan ve Akay, Zekai (2004). İstanbul Metropoliten Alanı ve

Bu Alanda Yaşanan Yapısal Değişim, http://www.kentli.org/makale/yapisal.htm, EriĢim Tarihi: 25.02.2009.

Kaplan, Gürsel (2005). Yeni İl Özel İdaresi Kanununa Göre İl Genel Meclisi ve Encümeni Kararları Üzerinde Vesayet Denetimi,

http://auhf.ankara.edu.tr/dergiler/auhfd-arsiv/AUHF-2005-54-03/AUHF-2005-54-03 Kaplan.pdf, EriĢim Tarihi: 02.02. 2009.

Kaya, Erol (2005). Yerel Yönetimler Reformu ve Belediyelerde Yeniden Yapılanma,

www.pendik.bel.tr/UserFiles/2005_YEREL_YONETIM_REFORMU.ppt, EriĢim

Tarihi: 12.02.2009.

Kayıkçı, Sabrina (2005). Cumhuriyet'in Kuruluşundan Günümüze Kadar Köye ve Köylüye Yönelik Olarak İzlenen Politikalar,

http://kayaum.politics.ankara.edu.tr/yonetimincelemeleri/cumhuriyet.pdf, EriĢim Tarihi: 27.02.2009.

KeleĢ, RuĢen (2006). Yerinden Yönetim ve Siyaset (5. Baskı). Ġstanbul: Cem Yayınevi.

Kolayidare.com (2008). 85 Yıllık Köy Kanunu Değişiyor, http://www.kolayidare.com/haber_ds/habergoster.asp?id=1916, EriĢim Tarihi: 27.02.2009.

Mahalli Ġdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve Ġhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun. (1984). T.C. Resmi Gazete, 18285, 18 Ocak 1984.

Mairie De Paris. The History of Paris,

http://www.paris.fr/portail/english/Portal.lut?page_id=8125&document_type_id=5 &document_id=32751&portlet_id=18748, EriĢim Tarihi: 08.05.2009.

MemiĢoğlu, Dilek ve Eser, Hamza Bahadır (2008).

http://www.yerelsiyaset.com/v2/index.php?goster=ayrinti&id=628, EriĢim Tarihi: 14.02.2009.

Mersin YeniĢehir Belediyesi. Büyükşehir Belediyesinin Kuruluşu, http://www.yenisehir-bld.gov.tr/belediyemiz_buyuksehir.php, EriĢim Tarihi: 22.02.2009.

Mevzuatlar.com (2007). 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu Hakkında Anayasa Mahkemesi Kararı,

http://www.mevzuatlar.com/sy/resmiGazete/rga/07/12/29120715.htm, EriĢim Tarihi: 02.02.2009.

Moğol, Tayfun (2004). Türkiye’de Kamu Kesimi. (Editör: Engin Ataç). Bütçe (1. Baskı). EskiĢehir: Anadolu Üniversitesi, 45-63.

Nadaroğlu, Halil (1998). Mahalli İdareler: Teorisi, Ekonomisi, Uygulaması (6. Baskı). Ġstanbul: Beta Yayınları.

Nadaroğlu, Halil, Varcan, Nezih (2005). Yerel Yönetimler (Editör: Halil Nadaroğlu). (1. Baskı). EskiĢehir: Anadolu Üniversitesi.

OdabaĢ, Hasan (2007). 5393 sayılı Belediye Kanunu Kapsamında Sözleşmeli Personeli İstihdamı. Ankara: T.C. Maliye Bakanlığı, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik, ĠĢ Hukuku, Mahalli Ġdareler ve KĠT Dairesi.

Öner, ġerif (2006). Yeni Mevzuat Çerçevesinde Türkiye’de Belediye Yönetimi (1. Baskı). Ankara: Nobel Yayınları.

Özgür Hüseyin ve Kösecik, Muhammet (2005). Yerel Yönetimler Üzerine Güncel Yazılar - I Reform. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Özkan, Gürsel (2004). Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı, Kamu Yönetimi Reformu mu? Ulus Devletin Tasfiyesi mi?

Öztürk, Azim (1997). Yerel Yönetim Modeli. Ġstanbul: Ümraniye Belediyesi Kültür Yayınları.

Paquet, Gilles (2001). The New Governance, Subsidiarity, and the Strategic State. Governance in the 21st Century. Paris: OECD Publishing, 183-214.

Schoolshistory.org.uk. Municipal Corporations Act,

http://www.schoolshistory.org.uk/publichealth/municipalcorporationsact.htm, EriĢim Tarihi: 08.05.2009.

Sezer, Yasin ve Söyleyici Tancu (2008). Belediye Meclisinin Bilgi Edinme ve Denetim Yolları, http://www.yerelsiyaset.com/pdf/mayis2008/14.pdf, EriĢim Tarihi: 15.02.2009.

ġentürk, Hulusi. Belediye Başkanı Görev, Yetki ve Hakları Rehberi, Belediye Yönetim Dizisi, http://www.kentarastirma.com/rehber/belediye_baskan.doc., EriĢim Tarihi: 19.02.2009.

ġentürk, Hulusi. Belediyenin Görev ve Sorumlulukları Rehberi, Belediye Yönetimi Dizisi, www.kentarastirma.com/rehber/k4.doc., EriĢim Tarihi: 12.02.2009.

T.C. 1982 Anayasası. (1982). T.C. Resmi Gazete, 17863, 9 Kasım 1982.

T.C. Ankara Ġl Özel Ġdaresi, http://www.ankaraozelidare.gov.tr/index.php, EriĢim Tarihi: 05.02. 2009.

T.C. Ġç ĠĢleri Bakanlığı, AraĢtırma ve Etütler Merkezi (AREM). İl Özel İdarelerinin

Genel Yapısı ve Görevleri,

http://www.arem.gov.tr/proje/yonetim/Koy_hizmetleri/Bolum3.pdf, EriĢim Tarihi: 19.01.2009.

T.C. ĠçiĢleri Bakanlığı, Mahalli Ġdareler Genel Müdürlüğü. Belediyeler. http://www.mahalli-idareler.gov.tr/Mahalli/BldYonetimi.aspx, EriĢim Tarihi: 22.02.2009.

T.C. ĠçiĢleri Bakanlığı, Mahalli Ġdareler Genel Müdürlüğü. Köyler, http://www.mahalli-idareler.gov.tr/Mahalli/KoyYonetimi.aspx, EriĢim Tarihi: 27.02.2009.

Tortop, Nuri (1999). Mahalli İdareler (6. Baskı). Ankara: Yargı Yayınları.

Tortop, Nuri, Ġsbir, Eyüp G. ve Aykaç, Burhan (1999). Yönetim Bilimi (3. Baskı). Ankara: Yargı Yayınları.

Tortop, Nuri, Aykaç, Burhan, Yayman, Hüseyin ve Özer, M. Akif (2008). Mahalli İdareler (2. Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Tureng Elektronik Sözlük. Decentralization,

http://www.tureng.com/search/decentralization, EriĢim Tarihi: 10.01.2009.

Tureng Elektronik Sözlük. Administrative Tutelage,

http://www.tureng.com/search/administrative+tutelage, EriĢim Tarihi: 23.01.2009). “Türkmenistan: altın asır” Elektronik Gazetesi (2009). Türkmenistan Anayasası.

http://www.turkmenistan.gov.tm/_ru/laws/?laws=99e, EriĢim Tarihi: 05.04.2009. “Türkmenistan: altın asır” Elektronik Gazetesi (2009). Türkmenistan Halk Maslahatı

(Halk Konseyi) Hakkında Kanun,

http://www.turkmenistan.gov.tm/_ru/laws/?laws=01aq, EriĢim Tarihi: 04.05.2009. “Türkmenistan: altın asır” Elektronik Gazetesi (2009). Türkmenistan Meclisi

Hakkında Kanun, http://www.turkmenistan.gov.tm/_ru/laws/?laws=99zb, EriĢim Tarihi: 08.03.2009.

“Türkmenistan: altın asır” Elektronik Gazetesi (2009). Türkmenistan'ın Valiler hakkındaki Kanununda Bazı Değişikliklerin Yapılmasına Dair Kanunu, http://www.turkmenistan.gov.tm/_ru/laws/?laws=88, EriĢim Tarihi: 10.03.2009. “Türkmenistan: altın asır” Elektronik Gazetesi (2009). Türkmenistan’ın

Cumhurbaşkanı Seçimleri hakkında Kanunu,

http://www.turkmenistan.gov.tm/_ru/laws/?laws=74, EriĢim Tarihi: 17.03.2009. “Türkmenistan: altın asır” Elektronik Gazetesi (2009). Türkmenistan’ın Belediye

Meclisi Üyelerinin Seçimi Hakkında Kanunu,

http://www.turkmenistan.gov.tm/_ru/laws/?laws=01ae, EriĢim Tarihi: 07.05.2009. Türkmenistan Devlet Ġstatistik Komitesi (2008). 01.07.2008 Tarihi İtibariyle

Bölgelere Göre Türkmenistan'ın Mülki Yönetim Bölünmesi,

http://www.stat.gov.tm/Geografia/admter_ru.htm, EriĢim Tarihi: 23.03.2009. Türkmenistan Ekonomi ve GeliĢim Bakanlığı (2009). Aşkabat Konsepti.

http://www.economy.gov.tm/arhiw/Konsepsiya/Konsepsiyalar/Asgabat%20saher %20konsepsiya.pdf, EriĢim Tarihi: 21.03.2009.

Türkmenistan Ekonomi ve GeliĢim Bakanlığı (2009). Ahal il konsepti. http://www.economy.gov.tm/arhiw/Konsepsiya/Konsepsiyalar/Ahal%20welayat% 20konsepsiya.pdf, EriĢim Tarihi: 21.03.2009.

Türkmenistan Ekonomi ve GeliĢim Bakanlığı (2009). Daşoğuz il konsepti. http://www.economy.gov.tm/arhiw/Konsepsiya/Konsepsiyalar/Dasoguz%20welay at%20konsepsiya.pdf, EriĢim Tarihi: 21.03.2009.

Türkmenistan Ekonomi ve GeliĢim Bakanlığı (2009). Balkan il konsepti. http://www.economy.gov.tm/arhiw/Konsepsiya/Konsepsiyalar/Balkan%20welayat %20konsepsiya.pdf, EriĢim Tarihi: 21.03.2009.

Türkmenistan Ekonomi ve GeliĢim Bakanlığı (2009). Lebap il konsepti. http://www.economy.gov.tm/arhiw/Konsepsiya/Konsepsiyalar/Lebap%20welayat %20konsepsiya.pdf, EriĢim Tarihi: 21.03.2009.

Türkmenistan Ekonomi ve GeliĢim Bakanlığı (2009). Marı il konsepti. http://www.economy.gov.tm/arhiw/Konsepsiya/Konsepsiyalar/Mary%20welayat% 20konsepsiya.pdf, EriĢim Tarihi: 21.03.2009.

Türkmenistan ĠçiĢleri Bakanlığı; Türkmenistan’ın CumhurbaĢkanı, Ordu Generali S.A. Nıyazov adındaki Türkmenistan Polis Akademisi (2006). İdare Hukuku. AĢkabat: Türkmenistan Polis Akademisi.

Türkmenistan’ın Bakanlar Kurulu Hakkında Kanunu (1995). Türkmenistan Meclis Gazetesi, No.3, m.35, 1995.

Türkmenistan’ın Belediye BaĢkanları Kanunu (2007). Neytralnıy Türkmenistan Gazetesi, No.80-81, 31 Mart 2007.

Türkmenistan’ın Belediye Kanunu (2005). Neytralnıy Türkmenistan Gazetesi, No.279-280 (24439-24440), 8 Kasım 2005.

Türkmenistan’ın CumhurbaĢkanı Hakkında Kanunu (2007). Türkmenistan Meclis Gazetesi, No.2, 2007.

Türkmenistan’ın Ġdari Haritası, http://www.turkiye-

rehberi.net/images/Harita/ulke/Türkmenistan-Haritası.gif, EriĢim Tarihi:

20.03.2009.

Türkmenistan’ın Ġl Halk Maslahatı Hakkında Kanunu (2005). Neytralnıy Türkmenistan Gazetesi, № 283-284 (24443-24444), 10 Ekim 2005.

Türkmenistan’ın Ġlçe ve ġehir Halk Konseyleri Üyelerinin Seçimi Hakkında Kanunu (2005). Türkmenistan Meclis Gazetesi, No.1, m.27, 2007.

Türkmenistan’ın Mülki Yönetim Bölünmesine ĠliĢkin Meselelerin Çözüm Düzeni Hakkındaki Kanunu (1992). Türkmenistan Meclis Gazetesi, No.12, m.119, 1992.

Turkmenistan.ru Elektronik Gazetesi (2008). Halk Maslahatının yetkileri

Türkmenistan Cumhurbaşkanı ve Meclisi arasında paylaştırıldı.

http://www.turkmenistan.ru/?page_id=3&lang_id=ru&elem_id=13674&type=even t&highlight_words=%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8

%D1%82%D1%83%D1%86&sort=date_desc, EriĢim Tarihi: 06.03.2009.

Turkmenistan.ru Elektronik Gazetesi (2008). Türkmenistan Millet Meclisinin

milletvekili sayısı artırılacak.

http://www.turkmenistan.ru/?page_id=3&lang_id=ru&elem_id=12841&type=even t&sort=date_desc, EriĢim Tarihi: 08.03.2009.

Türkmenistan’ın Valiler Kanunu (1995). Türkmenistan Meclis Gazetesi, No.3, m.95, 1995; No.3, m.58, 1996; No.1, m.7, 2002.

Türkmenistan’ın Yargı TeĢkilatı ve Mahkemelerin Statüsü Hakkındaki Kanununda DeğiĢiklik Yapılmasına Dair Kanun (2000). Türkmenistan Meclis Gazetesi, No.2, m.25, 2000.

Türkmenistan’ın Yargı TeĢkilatı ve Mahkemelerin Statüsü Hakkında Kanunu (1991). Türkmenistan Meclis Gazetesi, No.9-10, m.95, 1991.

Türkmenistan Yayınevi (2000). Türkmenistan Anayasası. AĢkabat: Türkmenistan Yayınevi.

Türkmenistan’ın 14 Aralık 1992 tarih ve No.783-XP sayılı Türkmenistan’ın Mülki Yönetim Bölünmesine ĠliĢkin Meselelerin Çözüm Düzeni Hakkındaki Kanununda DeğiĢiklik Yapılmasına ĠliĢkin Kanunu (2007). Neytralnıy Türkmenistan Gazetesi, No.70, 20 Mart 2007.

Ulusoy, Ahmet ve Akdemir, Tekin (2001). Mahalli İdareler (1. Baskı). Ankara: Seçkin Yayınları.

Ulusoy, Ahmet ve Akdemir, Tekin (2002). Mahalli İdareler Maliyesi (2. Baskı). Ankara: Seçkin Yayınları.

Urhan, Vahide Feyza (2008). Türkiye’de Yerel Yönetimlerin Yeniden Yapılandırılması. SayıĢtay Dergisi, (70), 85-102.

“Vsyo O Prave”, Bilgilendirme ve eğitim amaçlı hukuk portalı (2003). Yerel Yönetim Hukuku,

http://www.allpravo.ru/library/doc114p0/instrum115/item229.html, EriĢim Tarihi: 27.03.2009.

Yıldırım, Turan (1999). Türkiye’nin İdari Teşkilatı (2. Baskı). Ġstanbul: Alkım Yayınları.

Yılmaz, Gülsen (2005). Türkiye’de Hizmette Yerellik İlkesine Duyarlılık. http://www.fbe.gazi.edu.tr/dergi/tr/dergi/tam/18(1)/13.pdf, EriĢim Tarihi: 12.01.2009.

T.C.

SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü

ÖzgeçmiĢ Adı Soyadı: Nuryagdy Rozyyev

Doğum Yeri: Gulja, Türkmenistan Doğum Tarihi: 22.03.1982

Medeni Durumu: Evli Öğrenim Durumu

Derece Okulun Adı Program Yer Yıl

Ġlköğretim 9. Mektep Ġlköğretim Türkmenistan 1988-1992 Ortaöğretim Turgut Özal

Lisesi

Ortaöğretim Türkmenistan 1992-1998

Lise Turgut Özal

Lisesi Lise Türkmenistan 1992-1998 Lisans Selçuk Üniversitesi Ġktisat Konya, Türkiye 1999-2003 Yüksek Lisans Selçuk

Üniversitesi Kamu Yönetimi Konya, Türkiye 2007 - Becerileri: Ġngilizce, Rusça, Türkmence, MS Office

Ġlgi Alanları: Diller, Felsefe, Tarih, Spor ĠĢ Deneyimi: Özel Sektör, Çevirmenlik

Aldığı Ödüller: 1993- INEPO Çevre Proje Olimpiyatları Mansiyon Ödülü 1997- AĢkabat Biyoloji Olimpiyatları Teori Birinciliği Hakkımda bilgi

almak için önerebileceğim Ģahıslar:

Yrd. Doç. Dr. Erdal Bayrakçı

Tel: 05556345097

E-Posta: nrozyev@hotmail.com

Adres 27. Blok, B GiriĢ, No:15 Huzurkent Sit. Hürkan Sok. Bosna Hersek Mah./Selçuklu, Konya