• Sonuç bulunamadı

3.3. Veri Toplama Araçları

3.3.1. Başarı

Araştırmada, öğrencilerin Grafik Animasyon kursundaki başarılarını belirlemek için süreç ve ürün değerlendirmesinin yapılması hedeflenmiştir. Bu amaçla ön test ve son test olarak kullanılan başarı testi ile beraber dönem sonunda teslim edilecek proje; ürün değerlendirme

Uygulama Öncesi 8.Hafta

8.Hafta

Öğrenme Stilleri Ölçeği Başarı Testi (Öntest) Motivasyon Ölçeği

Başarı Testi (Sontest) Motivasyon Ölçeği Memnuniyet Ölçeği

Nitel Veri Toplama

Nicel veri Toplama

Yansı Raporu 1.Hafta 1.Görüşme 2.Görüşme 3.Görüşme 4.Görüşme 4.Hafta 6.Hafta

81

boyutunda, süreç boyunca yapılacak uygulama faaliyetleri, süreç değerlendirme boyutunda ele alınmıştır. Başarı testi ve uygulama etkinlikleri dersin kazanımları doğrultusunda hazırlanan belirtke tablosu (Ek-2) aracılığı ile oluşturulmuştur. Hazırlanan ölçme araçları; kapsam geçerliliği, öğrenci düzeyine uygunluğu, puanlandırma ve başarı puanının belirlenmesindeki etkisi için uzmanların görüşüne sunulmuştur. Uzmanlardan gelen öneriler doğrultusunda araçlar üzerinde gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Tablo 8’de görüldüğü gibi başarı puanı hesaplanırken kurs boyunca devam edecek uygulama etkinlikleri %25, dönem sonunda teslim edilecek olan proje %25, son test olarak uygulanacak olan başarı testi %50 etkiye sahip olacaktır.

Tablo 8.

Başarı Puan Dağılımı

Ölçme Başarı Puanındaki Etkisi

Başarı Testi %50

Uygulama Etkinlikleri %25

Proje %25

Bu oranların belirlenmesinde uygulamanın gerçekleştirileceği üniversitenin sınav yönetmeliğine göre; “ara sınavın yanı sıra ödev, proje, uygulama ve benzeri yarıyıl içi çalışmaları yapılmışsa yarıyıl içi sınav ve etkinliklerin başarı notuna katkısı %50, yarıyıl/yılsonu sınavından alınan notun başarı notuna katkısı % 50’dir.” ifadesi dikkate alınmıştır.

3.3.1.1. Başarı Testi

Başarı testi; Grafik Animasyon dersini alacak olan öğrencilerin, dersle ilgili ön bilgi düzeylerini belirlemek için ön test olarak ve ders sonundaki bilgi düzeylerini ölçmek için son test olarak uygulanmış olan testtir. Bu amaçla araştırmacı ile dersi verecek öğretim elemanı tarafından başarı testi oluşturulmuştur. Oluşturulan başarı testi; öncelikle 2 uzmana daha danışılarak kapsam geçerliliği sağlanmıştır. Yapılan öneriler doğrultusunda başarı testi yeniden düzenlenmiş sonra ise madde analizi yapılmıştır (Ek-15). Madde analizi; teste yer alan soruların istenilen özelliklere sahip olup olmadığını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Madde analizinde kullanılan yöntemlerden biri basit yöntemdir ve grup

82

sayısının 300 - 400 olması durumunda kullanılmaktadır. Bir diğer yöntem ise Henrysson yöntemidir ve grup sayısının 60 - 70 olması halinde ve tüm yanıtların kullanılması ile gerçekleştirilmektedir (Güler, 2011).

Madde analizinin yapılması için Grafik Animasyon kursunu daha önce almış olan 90 öğrenciye 82 sorudan oluşturulmuş olan ilk başarı testi uygulanmıştır. Sonra Henrysson yöntemi kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Madde analizinin yapılabilmesi için öğrencilerin verdikleri doğru yanıtlar 1, yanlış ve boş yanıtlar 0 olarak kodlanmıştır. Verilerin çözümlenmesi için elektronik tablolama programı kullanılmıştır. Analiz sonunda madde güçlük indeksi 0.20’un altında olan maddeler (18 madde) testten çıkarılmıştır. Madde güçlük indeksi 0.20 ile 0.29 arasında olan (16 madde) maddeler ise ilgili kazanımlar için başka madde olmamasından dolayı kapsam geçerliliğini sağlamak amacı ile yeniden gözden geçirilerek düzenlenmiş, testten çıkartılmamıştır. Son halini alan başarı testinin güvenilirliği ise Kuder-Richardson - 20 (KR - 20) tekniği ile belirlenmiştir.

Yapılan analizler sonucunda; KR - 20 Güvenilirlik Katsayısı 0.91 olarak belirlenmiştir. Testin ortalama güçlüğü 0.53 olarak hesaplanmıştır. Testte bulunan maddelerin güçlük dereceleri ise 0.24 ile 0.85 arasında değişmektedir. Buna göre; madde güçlük katsayıları 0.70 - 1.00 arasında kolay olan 12 soru, 0.40 - 0.69 arasında orta güçlükte olan 36 soru ve 0.00 - 0.39 arasında zor olan 16 soru bulunmaktadır. Ayırtedicilik katsayıları ise 0.20 ile 0.59 arasında değişmektedir. Buna göre; madde ayırtedicilik katsayıları 0.20 - 0.29 arasında düşük ayırtedici olan 16 soru, madde ayırtedicilik katsayıları 0.30 - 0.39 arasında oldukça ayırt edici olan 17 soru ve madde ayırtedicilik katsayıları 0.40 ve üstünde çok ayırt edici olan 31 soru yer almaktadır (Ek-16).

3.3.1.2. Uygulama Etkinlikleri

Araştırmada; öğrencilerin, dönem boyunca sürece dâhil olmasını sağlamak amacıyla kullanılan uygulama etkinlikleri “Ders İzlencesi” (Ek-1)’de görülmektedir. Uygulama etkinlikleri kurs boyunca devam etmiştir. Uygulama etkinlikleri, işbirliğine dayalı öğrenme grubunda hem bireysel hem de grup etkinliklerini kapsarken bireysel öğrenme grubunda sadece bireysel etkinlikleri içermektedir. Deney grubunda bulunan öğrencilerin; uygulama etkinliğinden not alabilmesi için ön koşul işbirliğine dayalı olarak çalışmalarıdır. Çevrimiçi işbirliğine dayalı öğrenme grubunda bulunan öğrenciler için dönem başında görev dağılımı

83

yapılmıştır. Nelson (2009) tarafından ifade edilen işbirliğine dayalı problem temelli öğrenme adımları çerçevesinde yer alan görev dağılımı dikkate alınarak proje koordinatörü, tasarımcı ve geliştirici olmak üzere üç farklı görev belirlenmiştir. Bu görevleri alacak öğrencilerin yapması gerekenler uzman görüşleri doğrultusunda yeniden düzeltilmiş ve Ek-4’de listelenmiştir. Bu liste dönem başında öğrencilere dağıtılmış ve isterlerse üstünde değişiklik yapabilecekleri belirtilmiştir. Görev dağılımında yer alan işlemleri gerçekleştirmeyen gruplara bu etkinlikten puan verilmemiştir. Uygulama süreci etkinlikleri, başarının %25’ini oluşturmaktadır ve süreç değerlendirme formu (Ek-7) ile değerlendirilmiştir. Ders izlencesi (Ek-1) ve süreç değerlendirme formu (Ek-7) dönem başında öğrencilerle paylaşılmıştır. Böylece öğrencilerin yapacakları etkinlikler ve bu etkinliklerin nasıl değerlendirileceği hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanmıştır.

3.3.1.3. Proje

Öğrencilerden dönem sonunda bir proje hazırlaması istenmiştir. İşbirliğine dayalı öğrenme gruplarında Roscella ve Teasley (1995)’in belirttiği gibi bir görevi bir grubun oluşturmasını sağlamak amacıyla her grubun bir tane proje oluşturması istenirken, bireysel öğrenme grubundaki öğrencilerin her birinden bir proje istenilmiştir. İşbirliğine dayalı öğrenme grubu öğrencilerinin projeden puan alabilmesi için grup olarak çalışması ön koşul olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin proje için yapması beklenenler problem durumu (Ek-3) ile sunulmuştur. Hazırlanan problem durumunun yapılandırılmamış problemden oluşmasına dikkat edilmiştir. Sunulan problem durumunun animasyon oluşturmaya yönelik olması ve çıkan ürünün ders sonrasında da kullanılabilecek olması hedeflenmiştir. Bu amaç doğrultusunda yaygın gelişim bozukluğu olan öğrencilere yönelik animasyonların oluşturulması gerçekleştirilmiştir. Problem durumu oluşturulmadan önce özel eğitim alanında on ve sekiz yıl öğretmenlik yapmış olan iki öğretmenden görüş alınmıştır. Yapılan görüşmelerin dikkate alınması ile hazırlanan problem durumu iki akademisyene danışılarak son halini almıştır. Öğrencilere sunulan problem durumuna yönelik istenen proje için dönem boyu uygulama etkinlikleri yapmaları istenmiştir. Projenin değerlendirilmesi ise proje değerlendirme formu (Ek-8) ile gerçekleştirilmiştir. Proje değerlendirme formu araştırmacı tarafından oluşturulduktan sonra Grafik Animasyon dersinde uzman 2 akademisyenden görüş alınmış ve yeniden düzenleme yapılmıştır.

84