• Sonuç bulunamadı

Bölge üniversitelerinde bulunan araştırma

Belgede 2010-2013 Çukurova Bölge Planı (sayfa 115-120)

potansiyelinin, bilimsel

ve teknolojik çalışmaların

sanayinin gelişiminde

kullanılabilmesi için

üniversiteler ve sanayi

arasında işbirliğinin

geliştirilmesi, sadece

bölgesel değil ulusal

çapta teknolojik ve

endüstriyel gelişim için

bir zorunluluk olarak

görülmektedir.

Beşeri Gelişme ve Sosyal Altyapı

116

olup; bunların yanında her iki il için de 1150’şer yataklı sağlık kampüslerinin yapımı için hazırlıklar devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın 2010 yılı 50 sayılı genelgesi kapsamında sağlık bölge plan-lamasına ilişkin uygulamaların çerçevesi çizilmekte ve Adana ve Mersin illerinin sağlık altyapısında iyileştirmeler öngörülmekle birlikte, yatak sayılarının artırılmasından ziyade mevcut kapasitenin nite-likli hale getirilmesi hedeflenmektedir.

Düzey 2 bölgeleri bazında hastane yatak sayıları ve yüz bin kişi başına düşen yatak sayıları incele-necek olursa bölgenin 26 bölge içinde 18. sırada yer aldığı görülmektedir (Tablo 23).

Tablo 23: Düzey 2 bölgeleri itibarıyla hastane yatak sayıları ve yüz bin kişi başına düşen yatak sayısı

Çukurova Bölgesi’nde 2009 yılı itibarıyla Adana ilinde 14’ü devlet hastanesi, 2’si üniversite hastanesi ve 9’u özel hastane olmak üzere toplam 25 adet hastane bu-lunmaktadır. Mersin ilinde ise 12’si devlet hastanesi, 1’i üniversite hastanesi ve 9’u özel hastane olmak üze-re toplam 22 adet hastane bulunmaktadır.

Mersin ve Adana illerindeki toplam sağlık personeli sayısına bakıldığında ise illerin yaklaşık aynı sayıda personele sahip olduğu gözlemlenmektedir (Şekil 95).

Bölgedeki hastanelerin ilçelere göre dağılımı incelen-diğinde, Şekil 96’da da görüldüğü üzere kapasitenin merkez ilçelerde yoğunlaştığı görülmektedir.

Sıra Bölge kodu Bölge adı

1 TRB1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli 6.059 379

2 TRA1 Erzurum, Erzincan, Bayburt 3.914 364

3 TR51 Ankara 16.027 359

4 TR81 Zonguldak, Karabük, Bartın 3.432 338

5 TR61 Antalya, Isparta, Burdur 8.262 336

... …

... TR Türkiye 184.983 262

... …

17 TR42 Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova 7.388 242

18 TR62 Adana, Mersin 8.668 241

19 TR71 Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir 3.508 237

... …

24 TR63 Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye 4.335 152

25 TRC3 Mardin, Batman, Şırnak, Siirt 2.213 115

26 TRA2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan 1.314 115

Hastane

yatak sayısı Yüz bin kişi başına düşen yatak sayısı

Kaynak: İl Sağlık Müdürlükleri (2009).

Şekil 95: Sağlık personeli dağılımı

Kaynak: TÜİK, (2007).

117

Beşeri Gelişme ve Sosyal Altyapı

Şekil 96: Hastanelerin ve yatak kapasitelerinin ilçelere göre dağılımı

Merkez ilçeler dışındaki ilçelerin sağlık altyapıları, yatak sayısı ve personel bazında incelendiğinde, bölge içinde nüfusun yoğunlaştığı ilçelerde sağlık altyapısının da yoğun olduğu görülmektedir (Şe-kil 97). Anamur, Erdemli, Silifke, Ceyhan ve Kozan ilçelerinde sağlık personeli ve yatak sayılarının görece yoğunlaştığı görülmektedir. Fakat personel sayısı ile yatak sayısı ve sağlık ocağı sayısının eşleşmediği ilçeler de göze çarpmaktadır. Anamur’daki sağlık ocağı ve yatak sayısının, personel sayısına oranla düşük kaldığı, Yumurtalık’ta ise personel sayısının, sağlık ocağı sayısına göre düşük kaldığı görülmektedir.

Şekil 97: Dış ilçeler sağlık personeli, yatak sayısı ve sağlık ocakları

18

AKDENİZ ANAMUR AYDINCIK BOZYAZI ÇAMLIYAYLA ERDEMLİ GÜLNAR MEZİTLİ MUT SİLİFKE TARSUS TOROSLAR YENİŞEHİR ALADAĞ CEYHAN ÇUKUROVA FEKE İMAMOĞLU KARAHİSARLI KARATAŞ KOZAN POZANTI SAİMBEYLİ SARIÇAM SEYHAN TUFANBEYLİ YUMURTALIK YÜREĞİR

Hastane sayısı Yatak sayısı

Hastaneler (2009) Üniversite Hastaneler (2009) Kamu

Hastaneler (2009) Özel

Hastane yatak sayısı (2009) sağ endeks

18

ANAMUR AYDINCIK BOZYAZI ÇAMLIYAYLA ERDEMLİ GÜLNAR MUT SİLİFKE ALADAĞ CEYHAN FEKE İMAMOĞLU KARATAŞ KOZAN BOZANTI SAİMBEYLİ TUFANBEYLİ YUMURTALIK

Hemşire

Sağlık ocağı (2009) sağ endeks Kaynak:Adana ve Mersin İl Sağlık Müdürlükleri (2009).

Kaynak: İl Sağlık Müdürlükleri (2009).

Beşeri Gelişme ve Sosyal Altyapı

118

4.3 Beşeri Gelişme ve Sosyal Altyapının Değerlendirmesi

Çukurova Bölgesi’nin sosyal altyapısı değerlendirildiğinde; bölgenin zengin kültürel bir mirasa ve kültürel çeşitliliğe sahip olduğu görülmektedir. Bu durum ise sosyal yaşamda çeşitliliği ve zenginliği doğurmaktadır. Sinema, tiyatro, opera ve bale gibi sanatsal faaliyetler bölgede rağbet görmekte ve Türkiye ortalamalarının üzerinde izleyici ile buluşmaktadır. Bunun yanı sıra bölgedeki çeşitli müze ve kütüphaneler yine Türkiye ortalamasının üzerinde seyirci ve kullanım oranlarına sahip bulunmak-tadır. Bu değerlendirmeler ışığında bölge halkının farklı alanlardaki sanatsal ve kültürel faaliyetlere Türkiye’deki birçok bölgeye kıyasla daha fazla katılmakta oldukları söylenebilir.

Eğitimde Çukurova Bölgesi’nin de Türkiye’nin genelinde yaşanan sorunlara paralel sorunları olduğu gözlenmektedir. Metropoliten alanlarda okul altyapıları ve öğretmen sayıları olumlu seyrederken, merkez dışı ilçelerde eğitim altyapılarının yetersiz olduğu görülmektedir. Mersin’in dış ilçelerinde öğretmen başına düşen öğrenci sayıları merkeze oranla düşükken, Adana’nın bazı dış ilçelerinde öğretmen başına düşen öğrenci sayılarının metropoliten ilçelerden fazla olduğu görülmektedir. Ye-tersiz eğitim altyapısına sahip dış ilçelerde yaşayan kimi ailelerin çocuklarının daha iyi eğitim alması amacıyla il merkezlerine göç ettikleri bilinmektedir. Dolayısıyla merkez dışında kalan ilçelerin eğitim altyapısının güçlendirilmesi bu bölgeler için en önemli politika önceliği olarak ortaya çıkmaktadır.

Sağlık altyapısı açısından bölgenin performansı eğitim performansı ile benzer özellikler göstermek-tedir ve metropoliten alan dışındaki nüfusun kaliteli sağlık hizmetlerinden faydalanma imkânları ye-tersizdir. Yine dış ilçelerde başta uzman doktor olmak üzere sağlık personeli sıkıntısı yaşanmaktadır.

Burada önemli bir başka husus ise metropoliten bölgelerde dâhi yatak kapasitesi konusunda sıkıntı çekilmesi; buna rağmen bölgeye gerek dış ilçelerden gerekse de yakın bölgelerden sürekli hasta gelmesi ve bunun sağlık altyapısındaki sorunları artırmasıdır.

Bölgedeki istihdamın sektörel paylarına bakıldığında hizmetler sektörünün 1. sırada yer aldığı gö-rülmektedir. İktisadi açıdan gelişmiş ülkelerde hizmetler sektörünün istihdam bakımından en büyük payı aldığı göz önünde bulundurulduğunda bölgenin bu açıdan gelişmiş ülkelerle benzerlik göster-diği söylenebilir. Ayrıca bölgede şehirlerde yaşayan nüfus oranı Türkiye ortalamasının üzerinde yer almaktadır.

Çukurova Bölgesi genç nüfusa sahip, nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye’nin ikinci en yoğun böl-gesidir. Bölge genel itibarıyla eğitimsiz ve vasıfsız göç alıp eğitimli ve vasıflı göç vermektedir. Yaş bağımlılık ve iş gücüne dâhil olmama oranlarının yüksek olmasına rağmen, işsizlik oranının da çok yüksek olması dikkat çekmektedir. Bölgenin suç oranları açısından 8. sırada yer alması da büyük ölçüde yüksek işsizlik oranı ve eğitimsiz göç nedenlerine bağlanmaktadır.

Beşeri sermaye ve sosyal altyapı değerlendirmeleri ışığında bölgenin en önemli sorunları işsizlik ve bu sorunu besleyen vasıfsız göç alıp vasıflı göç verilmesi, alt bölgeler arasındaki gelişmişlik farkının yüksek olması ve göçle gelen nüfusun sosyo-kültürel olarak entegre olamaması öncelikli olarak çö-zümlenmesi gereken sorunlarıdır.

Mevcut

Durum Analizi

Ekonomik

5 Yapı

Ekonomik Yapı

120

Belgede 2010-2013 Çukurova Bölge Planı (sayfa 115-120)