• Sonuç bulunamadı

Arnavut Aydınların Kültürel Faaliyetleri

BÖLÜM 2. OSMANLI DÖNEMİNDE ARNAVUT KİMLİĞİ

2.4. Osmanlının Son Yüzyılında Arnavut Elitinin Yaptığı Kimlik Tartışmaları

2.4.2. Arnavut Aydınların Kültürel Faaliyetleri

Arnavut kimliğini güçlendirmek adına, Şemsettin Sami Fraşıri’nin, Arnavutların örf ve adetlerini tanıtmak maksadıyla hazırladığı “Besa” yahut “Ahde Vefa” adlı piyes 1874’de temsil edilmiş ve büyük ilgiye seyredilen bu eser 1875’te kitap halinde basılmıştı498.

Yine bu bağlamda 1879 yılının başında, İstanbul’da, Arnavut Haklarının Savunma Komitesin’den bir komisyon, Şemsetin Sami Fraşıri’nin başkanlığında Alfabe işini ele almıştı. Bu komisyonda, daha önce Arnavutça alfabeler düzenlemiş olan Hoca Tahsin, Kostandin Kristoforidh ve Paşko Vasa görev almış ve komisyon, Şemsettin Sami’nin önerdiği 36 harfli Arnavut alfabesini kabul etmişti499. Aynı vakitlerde yine İstanbul’daki Arnavut Komitesi, latin harflerine dayanan İlk Arnavut Alfabesini hazırlamış ve uygulamaya koymuştu500.

Yine aynı amaçlarla 1878 yılında, İstanbul’da Şemsettin Sami’nin yönetiminde çıkan “Tercüman-ı Şark”, Basiret, Tercüman-ı Hakikat, vs. gibi gazeteler, Arnavutluk hakkında pek çok yazılar neşredilmişti501. O zaman Lübnan’da vali bulunan İşkodralı Paşko Vasa 1879-1880502 yıllarında “Moj Shqypni e mjera Shqypni” (Ey Arnavutluk, zavallı Arnavutluk) adlı, ünlü lirik destanını ve Arnavut davasını savunmak üzere hazırladığı “Arnavutluk ve Arnavutlar Üzerinde Gerçekler” adlı eserini Berlinde Almanca, Pariste Fransızca ve İstanbul’da Türkçe yayımlamıştı 503 . Arnavut milliyetçiliğini önemli ideologlarından Paşko Vasa ve Şemsettin Sâmi gibi aydınlar, bir yandan ulusçuluğu geliştirme hareketi içerisinde yer alırken, bir yandan da Osmanlı Devleti’nin muhtemel çöküşüne kadar Osmanlılarla mecburi bir birlik içinde olunmasını beyan etmişlerdi. Bu tutumun oluşmasında Hıristiyan komşu devletlerden yönelen

497 Hasani, s.168-9. 498 Alpan, s.32. 499 Rahimi, s.21. Alpan, s.74. 500 Rahimi, s.23. Alpan, s.62. 501Alpan, s.76. 502 BOA, Y.EE, 79/8. 503 Alpan, s.76.

tehditlere karşı müttefik kazanma amacı ve Arnavut pragmatist hedefinin rolü büyüktür504.

Arnavut kimliği ile ilgili çalışmalar yapan bir başka aydın olarak, Osmanlı belgelerinde “Fraşharlı Halid oğlu Abdullah Hüsnü” olarak da geçen Abdül Fraşır, Yanya’nın Fraşheri köyünde 1839’da doğmuştu. Bir süre ticaretle uğraştıktan sonra, Yanya’da devlet hizmetinde bulunmuş ve Mal Müdürü iken 1876’da Meşrutiyetin ilanıyla parlementoya Yanya Milletvekili olarak girmişti. Abdullah Hüsnü Bey’in adı bazı kaynaklarda “Abdül Bey”, bazılarında “Abdül Fraşeri”, bazılarında ise “Fraşerli Abdül Bey”, “Abdullah Hüsnü” olarak geçmekteydi. Arnavutluk topraklarının, 93 (1877-1878) harbinin arefesinde Bulgarlar, Sırplar, Karadağlılar ve diğer Hıristiyanlar arasında parsellendiğini gören Abdullah Hüsnü Fraşheri, 1877’de Yanya’da gizli bir toplantı yaparak, Arnavutluk toprakları Osmanlılarca korunamayacak olursa, otonom bir Arnavut idaresinin kurularak, Arnavutlarca savunulacağını ilan etmişti505. Bu anlamda her biri çok iyi eğitim almış olan bu üç Fraşıri kardeşler “ilerici” görüşleri ile dikkat çekmekteydiler ve Arnavutluk’un politik ve düşünsel tarihinde önemli rolleri olmuştu. Böylece kardeşlerin en büyüğü olan Abdullah Hüsnü Fraşeri, Arnavutluk’un özerkliğini savunan bir hareketin düşünsel lideri haline gelmişti506.

Abdullah Hüsnü Bey de bu gelişmeler doğrultusunda II. Abdülhamit’e hitaben yazdığı ve Osmanlı Arşiv kayıtlarına “Arnavutluğa Dair Abdullah Hüsnü’nün Layihası ” adıyla geçen altı sayfalık layihasını göndermişti. “Bende Kulları Abdullah Hüsnü” imza ve mühürlü olan layihanın tarihi 1 Teşrin-i evvel (9 Zilkade 1296-1297) yani 13 Ekim 1880’idi507. Abdullah Hüsnü’nün layihasındaki görüşlerinin, üç ana konu üzerinde yoğunlaştığı görülmekteydi. Bunlardan birincisi, Avrupa devletleri hakkındaki görüş ve düşünceleri, İkincisi, özellikle Arnavutluk’taki eğitim-öğretim ve dil meselesi, üçüncü konu ise, Arnavutluk’un idari taksimatı ile ilgili fikirleriydi. Arnavutluk’un idari taksimatı köken itibariyle aslında, Avrupalı devletlerce ilk olarak ortaya atılmıştı ve Avrupalılar, Arnavut topraklarının parçalanması şeklinde tanımlanacak bu düşüncelerini 2015’lerin yaşandığı bugünlere kadar hiç terk etmemişlerdi. Bunun için de batı, İslam

504 Kuzucu, s.309-332.

505 Alpan, s.15.

506 Çelik, s.54.

âlemine karşı her fırsatı kollayıp, Ehl-i İslam’ın mahkûmiyetini, mahvını sağlamak, Müslümanların aleyhindeki her türlü ittifaka olumlu bakmak gibi hususlarda her bulduğu fırsatı değerlendirmekteydi508.

Ancak Rumelinin batı tarafındaki çoğunluk nüfusun Müslüman olması, Hilafete ve İslamiyete sadık olup “Devlet-i Aliye-i Osmaniye”’den başka bir idare kabul etmeyerek büyük bir cesaretle, özellikle de Avrupa’ya karşı olan bu Müslüman Arnavutların, Batılıların emel ve maksatlarına engel olacaklarını, hatta fırsat buldukları her zamanda bu engelin hep var olacağını anladıklarında, Osmanlı Devleti’ne bağlı kalmaya devam eden bu kavmi Batılılar, ortadan kaldırmaya karar vermişlerdi. Bu sebepledir ki, küçük bir kasabanın üzerine dahi altı büyük devlet donanmalarıyla hücum ederek, din ve devleti uğruna canlarını feda etmeye yeminli bir avuç Arnavut’a saldırmaya başlamışlardı”509.

Abdullah Hüsnü Beye göre, “Avrupalılar, Arnavutluk bölgesini elde etmek amacıyla, yöre halkı arasında bu kavmin Hıristiyan vilayetleri efradını, Müslümanların aleyhinde kullanarak Rum, Slav ve Latin lisanlarının neşri ve bu meyanda okullar kurup, Arnavutluk halkı arasında din, dil, milliyet ayrımını körükleyip ortalığı karıştıracaklardı” ki zaten öteden beri de bu gaye için uğraşmaktaydılar. Öte yandan çoğunlukla Osmanlı lisanına aşina olmayan Arnavutlar, mevcut olan birkaç okuldan dahi istifade edememişler, bazıları da ticari ve sosyal hayatlarını sürdürmek için, Hıristiyan hemşehrileri gibi Rum, Slav veya diğer bir ecnebi dilini öğrenmişlerdi. Bundan dolayı da özellikle Yanya ve dolayları olmak üzere günden güne Rumca konuşulma süreci artmaya devam etmekteydi510.

Bu şekilde gerek Müslüman, gerekse Hıristiyan bütün Arnavutlar kendi dillerini ve bunun yanında devletin resmi dili olan Osmanlı lisanını tahsil etmeleri onların yararınaydı. Okullaşmanın yabancıların eline bırakılmadan, yabancı okulların ve öğretmenlerin eliyle yapılan eğitime son verilmesi, Arnavutluk’un bu yabancı eğitsel

508 BOA, YEE, Dosya No:14, Gömlek No:212, T:1297.Za.9, Adet:1/6. s.1-2.

509 BOA, YEE, Dosya No:14, Gömlek No:212, T:1297.Za.9, Adet:1/6. s.2.

müdahaleden kurtarılması gerekmekteydi. Bu zamana kadar yapılmayan Batı tarzı okullara, bundan sonra da gerek yoktur diyen Arnavutlar da vardı511.

Yanya, Manastır, Kosova, İşkodra vilayetlerinden oluşan Arnavut bölgelerinin iki milyondan fazla olan nüfusunun, bir buçuk milyonu Müslüman, geri kalanı ise Hıristiyan’dı. Ayrıca, Arnavutluk’u karıştıracak milletlerin, Arnavutluk’ta nüfuslarının artışının yollarının kesilmesi için de, bütün Arnavutluk’un bir vilayette toplanması ve “Arnavutluk Vilayeti” adı altında yeni bir vilayetin oluşturulması görüşleri ifade ediliyordu. Bu manada, bütün Arnavutluk tek bir idare altına alınır ise, genel gelirleri şimdikinin üç katı fazlaya çıkar bu yapıdan da son derece sadık ve cesur mükemmel bir ordu oluşabilirdi. Güçlü bir orduya sahip olunduğu takdirde de düşmanların amaçlarının önü kesilerek özellikle Slav ve Yunanlıların entrikalarına meydan verilmeden Rumeli’nin her köşesi ile Osmanlı Devleti’nin Avrupa’daki topraklarının tamamında sükunet sağlanabilirdi512.

Eğer Arnavutluk’un Osmanlı Devleti’ne bağlı olarak kalması isteniyor ise, bunu sağlamanın tek yolu ve çaresinin, yalnızca dört vilayetin bir vilayette toplanacak şekilde, etkili, idarece muktedir, güçlü bir idarecinin vali olarak atanmasıyla mümkün olacağı ifade ediliyordu513. Görüldüğü gibi Abdullah Hüsnü Bey’in, Arnavut lisanı, Osmanlı eğitim öğretim sistemi, Avrupalı devletlerin Osmanlı devleti ve Arnavutluk toprakları üzerindeki emelleri, Arnavutluk’un idari yapısı, Osmanlı devlet memurları, Arnavutluk’un dini ve etnik yapısı ile ilgili görüşleri bu şekildeydi. Aslında bu fikirlerin birçoğu yeni fikirler değil ve bunlar birçok defalar çeşitli vesilelerle gündeme gelmişti. Fakat burada üzerinde durulması gereken önemli nokta, o sıralarda isyanlarla karıştırılmaya çalışıldığı için, Arnavutluk’a özel bir statü verilmeyip yalnızca Osmanlı Devletinin diğer vilayetleri gibi idare edilmesi gerektiğinin ifade edilmesi514, Abdullah Hüsnü Bey’in layihasında bir ilk gibi görünüyordu.

Fakat sonuç itibariyle Abdullah Hüsnü Bey’in istediği dört vilayetin birleştirilerek, bu toprakların tek parça büyük bir vilayet altında toplanması talebi, Osmanlı idarecilerini kaygılandırıyordu. Çünkü bu zamana kadar kendinden kopan tüm toprak parçaları,

511 BOA, YEE, Dosya No:14, Gömlek No:212, T:1297.Za.9, Adet:1/6. s.3-4.

512 BOA, YEE, Dosya No:14, Gömlek No:212, T:1297.Za.9, Adet:1/6. s.4.

513 BOA, YEE, Dosya No:14, Gömlek No:212, T:1297.Za.9, Adet:1/6. s.5.

Yunanistan’ından Karadağ’a, Sırbistan’ından Romanya’sına tüm ulus devletler, tam da Abdullah Hüsnü Bey’in tamamlanmasını istediği aşamalardan geçerek kopmuşlardı. Dört küçük Arnavut Eyaletinin, büyük ve tek parça bir Arnavut Vilayeti altında toplanması bir nevi geniş özerklik ve bir adım sonra bağımsızlık olacak şekilde bir süreci idarecilerin aklından bir türlü çıkarmıyordu. Bu da daha önce kopan ulus-devletlere bir örnek olarak Arnavut bölgelerin kopacağı daha sonra da, Osmanlı’ya tabi diğer milletlerin aynı yolu izleyerek bağımsız olmaya çalışacağı ve böylece de Osmanlı’nın giderek parçalanacağı sonucunun tabii olarak çıkmasına yol açıyordu. Bundan dolayı da Osmanlı idarecileri, Arnavut milliyetçilerinin özerklik taleplerine sıcak bakmıyordu.

İkinci safha; 1878’lerden 1881’lere kadar olan dönem ikinci safha olarak adlandırılır. Bu safha, ağırlıklı olarak Prizren Birliğinin etkinliklerini kapsar515. Prizren Birliğinin kurulmasının ana sebeplerinin Ayastefanos Antlaşması ve Berlin Kongresi olduğu söylenebilir. Berlin Kongresinin Arnavut bölgeleriyle ilgili maddelerine karşı çıkan Arnavut elitlerinden Paşko Vasa, Yani Vreto, Sami Fraşıri, Ziya Priştina ve Yanya’nın milletvekili seçilen Abdül Fraşıri gibi aydınların hedefi Düveli Muazzamanın Arnavut topraklarına göz diken hedeflerine itiraz etme amaçlı merkezi bir cemiyet kurmaktı516. Yukarıda da değinildiği gibi, XIX. yüzyılda Osmanlı Devletinin gittikçe zayıflaması, diğer Balkan topraklarında bağımsız devletlerin kurulması ve Arnavut topraklarının parçalanma tehlikesiyle karşı karşıya kalması, Prizren Birliği (Prizren Ligası) ile doruğa ulaşan bir ulusçu hareketin başlamasına sebep olmuştur517.

Bunlarla beraber Etnik Arnavut topraklarından bir kısmının yeni kurulan Bulgaristan’a, Sırbistan’a, Karadağ’a ve Yunanistan’a verilmesi sürecini gören Fraşırlı kardeşler Abdül ve Sami, Paşko Vasa, Yani Vreto gibi aydın Arnavutlar, İstanbul’da “Arnavut Haklarını Savunma Komitesini” kurdular518. Gerçekten de Arnavut ulusçu liderler, Berlin Kongresi kararları karşısında Osmanlı İmparatorluğu’nun Batılı büyük devletlerin çıkarlarına göre oluşturulmuş, Avrupa güç dengesi içindeki hassas

515 Frashëri, Shqipërija Ç’ka Qenë, Ç’është e Çdo të Bëhetë?, s.71.

516 BOA. A. AMD, 76/27. Фејзула, s.12.

517 Nuray Bozbora, Osmanlı Yönetiminde Arnavutluk, Arnavut Ulusçuluğunun Gelişimi, Ankara: 1995, s.194.

konumunun farkına varmışlar, imparatorluğun parçalanmasından en fazla zarar görecek kesimin Arnavutluk olduğunu düşünmüşlerdi519.

Bu nedenle Arnavut milli birliğinin ortaya çıkma sebeplerinden biri de, yurtdışından gelen tehditlerdi520. Arnavutlarla meskûn bölgelerin, Arnavutların elinden alınarak Balkan devletleri arasında paylaştırılmasına tepki olarak doğan Prizren Birliği bir bakıma 521 1876 yılından beri aralarında yaptıkları gizli pazarlıklarla, Arnavut topraklarını Güney İslavlarına ve Yunanlara vermek isteyen büyük devletlere yani Moskova, Berlin, Viyana, Londra, Paris, Roma ve İstanbul hükümetlerine karşı verilmiş bir mücadele şeklinde algılamak da mümkündür522.

Arnavutlardan bu merkezlere karşı verilen bu mücadele yine bu başkentlerden desteklenen mücadele idi ve Osmanlı’dan kopmak, bu Arnavut bölgelerine huzur getirmemişti. Çünkü bu süreçte Osmanlı’dan kopan bu topraklar Sırbistan, Yunanistan, Karadağ, Makedonya, Arnavutluk olmak üzere 5 parçaya bölünmüştü. Bir başka açıdan bakılacak olursa, yine yukarıdaki başkentlerce beslenen süreçte Osmanlı’dan kopartılan Arnavut topraklarının, Arnavutluk hariç hiçbiri, bu başkentlerce kendilerine sözler verilmesine rağmen bağımsızlığına kavuşamamıştı. Tek ve büyük bir Arnavut vilayeti tesis etme hevesiyle çıkılan yolculuk, tek başına bir devletin içinde yaşayan Arnavut halkını, 5 ayrı devletin vatandaşları olacak şekilde dağıtmış ve Arnavutluk hariç hiçbir Arnavut toprağı bağımsız olamamıştı523.