• Sonuç bulunamadı

3. KOOPERATİF İŞLETMELERDE TUTUNDURMA FAALİYETLERİNİN

3.2 ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Araştırmada ana kütlenin küçük hacimli olmasından dolayı anket yerine kalitatif araştırma yöntemlerinden, derinlemesine mülakat/görüşme yöntemi kullanılmıştır. Derin görüşmenin temel amacı her hangi bir sınırı olmaksızın eleştiri ve görüşlere doğrudan ulaşmak; tutum ve davranışların bilinç altı sebeplerini keşfetmektir.

Dolayısıyla derinlemesine mülakatın seçilmesinde grup tartışmalarından daha detaylı ve daha fazla bilgi çıkarıcı bir işleve sahip olması, üst düzey yöneticiler gibi aynı zamanda bir araya getirilmesi güç olan kişilerle bu yöntemle daha detaylı bilgilerin alınabilmesi ve daha karmaşık, teknik konuların tartışılabilme olanağı vermesi gibi avantajları önem taşımıştır. Ancak derinlemesine mülakat uygulamasında da yeterli bilgi toplamak için gerekli sayıda kişiyle görüşmeler yüz yüze olduğundan, zaman ve para açısından maliyet yüklemesi ve mülakatlar yapısal olmadığı için istatiksel geçerliliği olmayan ve ana kütleyi temsil edememesi gibi dezavantajları ile karşı karşıya kalınmıştır.

Araştırma kapsamında, konuyla ilgili seçilen kuruluşlarla daha önceden hazırlanmış olan derinlemesine mülakat soru formunda (Ek-1’de derinlemesine mülakat soru formu yer almaktadır) yer alan soruların cevaplanması için 14.01.2009–28.05.2009 tarihleri arasında söz konusu şirketlerin pazarlama bölümü yöneticileriyle iletişime geçilmiştir. Kıbrıs KOOP SÜT yetkilileri ile KKTC’de yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiş olup diğer iki kooperatif yetkilileri elektronik posta yoluyla sorularımızı yanıtlamayı talep etmişlerdir. Derinlemesine mülakat yönteminin sadece kooperatif yöneticileriyle yapılmasının esas sebebi kooperatiflerin pazarlama stratejilerinin bu kişiler tarafından yönetiliyor ve kontrol ediliyor olmasıdır. Sonuçlar, daha öncede belirtildiği gibi herhangi bir istatistiksel yöntem kullanılarak açıklanamayacağından dolayı sadece yorumlanmıştır.

3.3 Derinlemesine Mülakatın Uygulanması

İlk olarak araştırmanın amacına uygun olabilecek şekilde faaliyet alanlarına göre kooperatifler seçilmiş olup, bu kooperatifler Konya’da yer alan Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyet gerçekleştiren ülkenin en büyük kooperatifi KOOP SÜT ve faaliyet alanına göre ülkenin en büyük kooperatif birliği olan Tariş İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatif Birlikleri’dir. Kooperatifler hakkında genel bir bilgi toplama safhasının ardından ön hazırlık safhası başlatılmıştır.

Mülakat sırasında, pazarlama yöneticilerine yönetilmek üzere, firmanın genel pazarlama stratejisi, bütünleşik pazarlama iletişim modeline bakışları ve bu yöndeki uygulamaları, müşteri sadakatinin kooperatifler için önemi ve müşteri bağlılığının sağlanması konusundaki görüşlerini ortaya çıkarıcı ve çalışmamızı destekleyici nitelikte sorular hazırlanmıştır.

Mülakat sırasında, araştırmanın yapılış amacına ilişkin bir açıklama yapılmıştır. İzinleri alınmadan ne mülakata katılanların isimleri, ne de işletmeleri veya onları ima edecek herhangi bir bilginin asla açıklanmayacağına dair güvence verilmiştir.

Yüz yüze yapılan görüşmede hem sesli kayıt hem de not alma sistemi uygulanmıştır.

3.4 ARAŞTIRMA BULGULARI

3.4.1 Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi

Bu kooperatif işletme Konya Beyşehir’de yer almaktadır.241 Kooperatifin resmi internet sitesinden edinilen bilgiye göre Huğlu kelime anlamı ile aydınların yaşadığı ulu insanların diyarı olarak açıklanmaktadır. Huğlu, 16. yüzyılda çevre yerleşim bölgelerine sanat hizmeti vermeye başlayarak gelecekteki tercihini yapmıştır.

Eski insanların anlatımlarında, insanların onarıma ihtiyaç duyulan her konuda Huğlu’ ya gelip o günün iş makinelerini, yaşam araç ve gereçlerini yaptırdıklarına veya yenilettirdiklerine yer verilmektedir. 1914 yılında Mustafa isminde bir kişinin I.Dünya Savaşı’nda askere alınmasından sonra orduda gördüğü silahlarla tanışması av tüfeği sanatının doğmasında vesile olmuştur. Huğlu insanının sanata ve sanayiye yatkın olması bu Mustafa isimli kişinin orduda gördüğü silah tamirciliğini yaygınlaştırmasına, eski dolma tüfek ve silahların onarımını yaparak imalatını da düşünmesine sebep olmuştur.

Bireysel tamircilik ve imalat 1962 yılına kadar süre gelmiştir. 1962’de dünya düzeni içinde ülkemizin yasalarına bağlı kalınarak 165 üye ile kooperatif kurulmuş ve bu sayede örgütlü toplum özelliği kazanılarak Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi ortaya çıkmıştır.

Kendine güvenen sanatkâr insanlar yükseklerin ve gücün simgesi çift başlı kartalı kendilerine sembol seçmişlerdir. 1969 yılında elektriğin gelmesi ile üretim hızına hız katmış, ilk ürünü olan tek namlulu alttan kırma av tüfeğine çifteyi de uyarlayarak avcılara ikinci ürününü hediye etmiştir. 1970’li yılları kalite ve güvene önem veren Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi endüstrili yıllar saydığı 1974 ve sonrası yıllarda üst üste süperpoze ile kendini iyice kanıtlamaya başlamıştır. Huğlu Av Tüfekleri

241 http://www.huglu.com.tr/iletsim.html, (05.05.2009)

Kooperatifi 1974 ten 2002 yılına kadar modern tezgâh ve yapılanma ile en geniş ürün yelpazesine sahip on firma içinde dünya fuarlarında ve pazarında duyulmaya başlamıştır. Huğlu ve Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi 3.500 nüfusu 638 ortağı ve çağdaş sanayi toplumu özelliği ile örgütlü bir dünya markası ve kasabasıdır. Atıcıların ve avcıların aradığı her modeli bulabileceği Huğlu markası, satış sonrası servisin asırlarca devam edeceği güveni ile av meraklılarının ve atıcı sporcuların güvencesi olmayı amaçlamaktadır. “Tüm dünya insanları daha iyisine layıktır” anlayışı ile kooperatifin daha büyümesi hedef alınmaktadır.“Kaliteli, güvenilir, estetik ve yenilik esaslı üretim prensibi ile yurtiçinde sektörün lideri konumunu devam ettirmek, yurtdışında ise bilinen ilk beş markadan biri olmaktır” anlayışı kooperatifin vizyonunu oluşturmaktadır.

Kooperatif misyonunu ise şu şekilde açıklamaktadır:

“Amacımız, gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında müşteri memnuniyetini sağlamak için kaliteli, güvenli, yenilikçi ve nitelikli üretim yapmak ve bu sayede müşterilerimize tüm ürünlerde aynı güveni vermektir.”

Tezimizin uygulama safhasında bu kooperatif yetkililerinin araştırma sorularımıza verdikleri yanıtlar aşağıdaki gibidir:

Kooperatifinizin kuruluş amacı nedir, amacına yönelik faaliyet gösterebilmekte midir, hangi alanda faaliyet göstermektedir ve toplam kaç üyeniz bulunmaktadır?

Kooperatifimiz kurulmadan önce şuan da mevcut üyeler dahil tüm halk kendilerine ait özel küçük atölyelerde bağımsız hizmet vermekteydi. Faaliyet alanı olan av tüfeğinde gerek gayri resmi aktivitelerin ortadan kaldırılması, gerek üretim ve yönetimin tek elden resmi şekilde yapılması amacıyla devletin de teşvikleriyle kooperatif kuruldu.

1962 olan kooperatif kuruluş yılından bu yana kooperatifimiz tamamen kuruluş amacına uygun faaliyet göstermektedir ve şuan 650 üyemiz bulunmaktadır.

Kooperatif işletmeniz günümüz işletmecilik anlayışlarına uygun şekilde faaliyet gösterebilmekte midir; pazarlama bölümünüzün yönetim ve organizasyon şeması nasıl oluşturulmaktadır?

Bulunduğu pazar konumu ve uluslar arası faaliyetlerine bağlı olarak kalitenin müşteriye yansıtılmasında sorun yaşanmaması amacı başta olmak üzere faaliyet devamlılığı için tamamen günümüz işletmecilik anlayışlarına göre faaliyet gösterilmektedir.

Pazarlama faaliyetlerimiz pazarlama konusunda uzman yöneticiler tarafından gerçekleştirilmektedir.

Kooperatifiniz müşteri memnuniyetini ve müşteri sadakatini nasıl yorumlar?

Ürünün pazara sürülmesine kadar ki süreçte kaliteye verilen önem ne kadar büyükse satış sonrası hizmetler de o derece önemlidir. Ürün niteliği bakımından tamir ve bakım servisi hizmetleri eksiksiz olmalıdır ki buna bağlı olarak fabrikamızda özel bir satış sonrası servis departmanı kurulmuş olup müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Bu da müşterilerimizin oluşabilecek mağduriyetini ortadan kaldırıyor olup ürünlerimizi tercih etmesinde önemli bir etkendir. Kooperatifimizde pazarlama anlayışımız bugünü kurtarmak değil geleceğe yatırım yapmaktır. Ve bu yatırım için en önemli sermayemiz ürünlerimizle gerçek ve uzun süreli tatmin sağlayan müşterilerimizdir.

Müşteri memnuniyeti için ürünlerimizde çeşitlendirme artırılmış olup kişiye özel üretim yapılmaktadır. Örneğin; boy, kilo gibi vücut özellikleri ile ürünün kullanım yerine göre özel üretim tüfekler üretilmektedir. Müşterilerimizin aradığını bulabilmesi, ürün alımındaki ödeme kolaylıkları, satış sonrasında oluşabilecek bütün dilek ve taleplerine karşı kendileriyle ilgilenebilecek birilerinin olması müşteri memnuniyetini artırmaktadır. Sadık müşterileri yaratmak için yukarıda belirtilen müşteri memnuniyeti amaçlı stratejilerimiz tüm müşterilerimize uygulanmakta olup tekrar firmamızı tercih etmesi sağlanmakta, özel iskonto ve kampanyalardan haberdar edilmekte hatta bu gibi kampanya durumlarında sadık müşteri potansiyeli olanlara öncelik verilmektedir.

Ürünlerimizde yapılacak her yenilik ve değişiklik kendi tercihlerimize göre değil

müşteri istek ve taleplerine göre yapılmaktadır. Ürünümüzün satışı daha çok doğrudan yapıldığı için bu esnada zaten müşteri ile satış temsilcilerimizin bire bir konuşmaları müşteri istek ve taleplerini belirlememize büyük katkı sağlar. Sonrasında işletme dâhili yapılan toplantılar ile bu istekler ilgili departmanlara ulaştırılarak gerekli Ar-Ge çalışmalarına başlanır. Ayrıca dönemsel olarak bayilerimiz başta olmak üzere tüm müşterilerimize uygulanan anketlerle, yapılan kokteyl tarzı toplantılarla istek ve taleplerin tarafımıza ulaşması sağlanmaktadır.

Müşterileriniz ve bayilerinizle olan etkileşiminizi depolayan bir veri tabanınız bulunmakta mıdır?

Her bir müşteriden sorumlu olan satış sorumlumuz kendi müşterisine ait bilgi ve etkileşimleri kaydetmekle ve saklamakla sorumludur. Sonrasında her satış sorumlusunun sakladığı veriler fabrikamız bünyesindeki ortak veri bankasına aktarılır.

Kooperatifinizin müşteri hizmetlerinde yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Ortaklarınızın yani müşterilerinizin sorunlarına anında çözüm bulunabiliyor mu? Satıştan sonra da müşterilerinize sunduğunuz hizmetler devam ediyor mu?

Yukarıda da belirtildi gibi ürünün müşteriye ulaşması ile müşterimiz ile etkileşim asla son bulmaz. Bu kez Satış Sonrası Servisimiz ile müşteriye sürekli hizmet verilir.

Örneğin; Huğlu Av Tüfeklerinden çıkan her ürün beraberinde bir garanti sertifikası ile müşteriye teslim edilir. Bu sertifikanın yasal garanti süresi 2 yıl olup bu süreç Huğlu’da şöyle tabir edilmektedir. ‘‘Ürünlerimiz dünya var oldukça güvencemiz altındadır.’’

Sadık müşterileriniz açısından ne gibi ayrıcalıklar uyguluyorsunuz?

Pazarlama ve satış departmanında standart olarak uygulanan bir satış ve pazarlama politikası vardır. Ancak bu sadık müşterilerimiz için ayrıcalıklı hale getirilebilmektedir. Özellikle ödeme şartlarında farklılaştırma, farklı fiyat ve iskonto uygulaması sadık müşterilerimiz için ortaya çıkacak ayrıcalıkların başında gelmektedir.

Müşterileriniz ile iletişim kurabilmek adına neler yapıyorsunuz? Bu çabalar müşterilerinizle ilişkilerinizde olumlu katkı sağlıyor mu?

Bir kez dahi ürünlerimizle ilgilenen tüm müşterilerimizin iletişim bilgileri fabrikamız veri tabanında saklanmaktadır. Belli günlerde (kampanya, yeni ürün vs.) müşterilerimizle iletişime geçilmekte ve bu sayede çok olumlu dönüşler olmaktadır.

Kooperatifiniz müşteri şikâyeti konusunu nasıl ele alıyor? Hizmet veya ürününüzden memnun kalmayan müşterilerinize karşı nasıl bir tutum sergiliyorsunuz?

Ürünlerimizin beğenilmesi kadar kişiye göre memnuniyetsizlik veya şikâyet de o kadar olağan bir durumdur. Bu durumda kooperatif olarak yaptığımız şikayetlerden kaçma ve üzerini örtme değil şikayetleri sonuna kadar dinleyerek detaylarını almak ve sonrasında ilgili departmanlarla görüşmeler yapılarak sorunun kaynağı bulunmaya çalışılmaktadır. Buna göre üretimi yapılacak ve pazara sunulacak her ürün bu şikayetlerden arındırılmış ve sorun ortadan kaldırılmış olarak pazara sunulur.

Hizmet veya ürünlerinizden tatmin olmayan müşterilerinizle ilgili problemleri çözümlemek için neler yapıyorsunuz? Nasıl bir iletişim ve pazarlama stratejisi belirliyorsunuz?

Önce müşterilerle iletişim halinde olan temsilcilerimiz kendi aralarında sonrasında ilgili departmanlarla bu durum değerlendirilerek soruna çözüm bulunur. Bu doğrultuda müşterilerimiz asla mağdur edilmeksizin firma imajına da zarar verilmeden çözüm bulunmaya çalışılır.

Müşterilerinizle iletişim kurabilmek adına nasıl bir teknoloji alt yapınız bulunmaktadır?

Tüm müşterilerimizde olduğu gibi müşteri halindeki bayilerimizin de iletişim ve sipariş detayları ile ödeme bilgilerini depolayan paket programları yanında bilgisayar destekli programlar kullanılmaktadır.

Kooperatif üyelerinin kooperatif yönetimine karşı olan tutumlarındaki değişimleri inceleyen bir araştırma yaptırıyor musunuz?

Yerleşik olan küçük bir yerde kurulmuş ve tüm üyelerin aynı kasabada yaşıyor olması sebebiyle yönetim ve ortaklar arası bir iletişim kopukluğu yok denecek kadar azdır. Ayrıca zaten aylık, yıllık gibi belli periyotlarda yapılan bilgilendirme toplantıları gibi toplantılar ortak tutum ve davranışlarının ortaya çıkarılmasını sağlamakta kooperatif içi bilgi akışını hızlandırmaktadır.

Ortaklarınızın ve de müşterilerinizin sizlere güvenmesi adına neler yapıyorsunuz? Bu çabalar onların size karşı güven duygusunu nasıl etkiliyor?

İstedikleri her an ve istenilen her konuda müşterilerimizin rahatlıkla görüşebilecekleri, her konuda bilgi alabilecekleri satış temsilcilerimiz müşterinin tüm istekleri ile doğrudan ilgilenmekte ve güven unsurunun geliştirilmesi sağlanmaktadır.

Başarıyla sonuçlandırılmış her çaba ileride daha çok sadık müşteri yaratmamıza katkı sağlamaktadır.

Müşterilerin ilişkide yenilik ya da değişime gidilmediği takdirde doyuma ulaştıkları ve sıkıldıkları düşünülmektedir. İlişkiyi rutinleştirmemek adına kooperatif olarak sizler neler yapıyorsunuz?

Ürün bazlı yenilik fabrikamızda ön plandadır. Bu yüzden müşteri isteklerine yönelik yeni ürün, mevcut üründe tasarım, mekanizma ve çalışmasındaki gelişme ve yenilikler rutinliğin kaldırılması yanında kalite çıtamızın yükseltilmesi için en belirgin uygulamaların başında gelmektedir.

Hizmet politikanızı ve pazarlama planlarınızı daha çok mevcut müşterilerinizi elde tutma adına mı yoksa yeni ortaklar ve müşteriler de kazanabilmek adına mı kuruyorsunuz?

Öncelik mevcut müşterilerimizin sonsuz tatmin sağlaması ardından yeni müşteriler edinmeye yöneliktir.

İlişkisel pazarlama sizin için ne anlama gelmektedir?

Tek taraflı değil karşılıklı pazarlama anlayışı. Yani kooperatifimiz bünyesindeki her faaliyet keyfi değil müşteri istek ve taleplerine göre müşteri odaklı gerçekleştirilmektedir.

Kooperatif işletmenizi müşteri sadakati yaratmak açısından, ilişkisel pazarlama yoluyla çok kısa şekilde değerlendirir misiniz?

Konuyu yaşanmış mevcut bir örnekle incelemek gerekirse;

Yaklaşık 5 yıldan uzun bir süredir ortaklık içinde olduğumuz yurtdışından bir müşterimiz ürün yelpazesine avcı literatüründe hafif tüfek diye adlandırılan bir modelin eklenmesini istemiş daha sonra bu konu toplantılarda da ciddi olarak görüşülmüştür.

Bunun üzerine yurtiçi piyasada da ürüne olması muhtemel ilgi göz önüne alınarak Ar-Ge çalışmaları başlamış ve numune model tamamlanarak müşteriye sunulmuştur.

Oluşan beğeni mevcut sipariş adetlerinde gözle görülür bir artış sağlamış olup, kooperatifimizin müşteri istek ve taleplerinin değerlendirilmesi konusunda çok ciddi bir kanıt olmuştur. Bu faaliyet içerisinde anlaşıldığı üzere kooperatif işletmemizde ilişkisel pazarlamanın yeri ve önemi çok büyüktür.

Kooperatif personelinizi pazarlama açısından nasıl bir eğitimden geçiriyorsunuz?

Pazarlama ve Satış departmanı kooperatifimizce işletmenin en önemli noktalarından biri olarak görülmekte ve burada istihdam edilecek personelin eğitim seviyesi deneyimi gibi konular çok büyük bir özenle incelenmektedir. İşe alınan her yeni personel mevcut satış temsilcilerince kurum kültürü ve iş düzenini de ayrıntılı olarak yeni personele aktarmakla personeli yetiştirilmekle yükümlüdür.

Sizce bütünleşik pazarlama iletişimi ne anlama gelmektedir?

Pazarlama faaliyetinin sadece bir departman tarafından değil işletme dahilinde en üst tepe yöneticisinden kapıdaki güvenlik görevlisine kadar her çalışanın nezdinde ve hassasiyetinde yürütülmesidir.

Kooperatiflerde ne tür bir tutundurma faaliyetlerine başvuruyorsunuz?

Sektörümüz itibariyle Açıkhava ve TV reklâmlarına izin verilmemektedir ancak sektöre yönelik dergi gibi yayınlarda reklâmımız kullanılmakta aynı zamanda dönemsel sosyal faaliyetlere katılımlar ile (avcılar bayramı, atış günleri vs. ) sektörde tutundurma çalışmalarımız sürdürülmektedir.

Tutundurma çabaları uygulanırken tüketici odaklılık yaklaşımı ne şekilde göz önünde bulunduruluyor?

Yukarda da belirttiğimiz üzere, tüketicinin memnuniyeti fazlasıyla önemsenmektedir. Kooperatifimiz müşterinin beklentisi, ihtiyaçları ve gereksinmelerini yakından takip etmekte ve o ihtiyacı karşılayacak şekilde bir faaliyet gerçekleştirmektedir.

Tutundurma çabalarının sonuçlarına ilişkin ölçümleme yapılıyor mu, yapılıyorsa ne şekilde yapılıyor?

Her çalışmada olduğu gibi bu süreçte de müşterinin izlenimleri, memnuniyet ve şikayet şeklinde ele alınıyor. Değerlendirmelerin hangi konuları kapsadığı bilgisayar ortamında saklanarak duruma yönelik teknik incelemeler yapıyoruz.

Tutundurma çabalarının pazarlama karması yanı 4 p ile uyumu konusunda ne tür hassasiyetler gözetiliyor?

Ürün, fiyat, yer ve tutundurma. Bunlar birbiriyle ilintili süreçlerdir.

Kooperatifimiz sadece yerel bir kooperatif olmaktan çıkarak dünya genelinde faaliyet gerçekleştiren bir kooperatife dönüşmüştür. Bundan dolayı pazarlama sürecinde bahsedilen pazarlama karmalarına yönelik hassas çalışmalar yürütülmektedir.

Pazarlama karması açısından 7 P’nin (1-Product-ürün, 2-Price-fiyat, 3- Place-yer, 4-Promotion-tutundurma, 5 – People-insan, 6- Process-süreç, 7- Phsical Evidence-fiziki kanıt) sizin için önemi nedir?

Kooperatifiniz bu pazarlama karmalarını ne denli dikkate almaktadır?

Kooperatifimiz çalışmalarını yaparken çalışmaların temelinde müşterinin memnuniyetine yönelik bir hedef vardır. Bunu belirtirken “hafif tüfek” çalışmamızın bir müşterimizin talebi üzerine şekillendiğini ifade etmiştik. Bunun da bir süreçten ibaret olduğunu, süreci yönetmenin de özel bir çalışma olduğunun farkındayız. Doğru zamanda doğru kararların alınması gerekiyor. Bundan dolayı ne yaparsanız yapın bu bahsi geçen unsurları yok sayarak bir çalışma ortaya çıkartamazsınız. Çıkartmanız halinde ise dünya genelinde bir rekabeti yaşamanız pek de mümkün değildir.

Kooperatifiniz tüketici açısından 7C’yi (1- Customer Value, 2- Cost, 3- Convenience, 4- Communication, 5- Consideration, 6 - Coordination, 7- Confirmation) nasıl değerlendirmektedir?

Eğer ki müşteri açısından bir üretim yapıyorsanız müşterinin beklentisini bilmeniz gerekir. Bunun bir maliyeti olduğu kadar müşterinin ihtiyacını karşılayacak bir fiyat politikası ile yürütülmesi gerekir ki rekabeti kontrol edebilesiniz. “Onların ihtiyacını nasıl daha fazla karşılarım düşüncesinden dolayı”“ ar-ge çalışmanıza yön vereceksiniz. Bu sürecin sağlıklı işlemesi adına da onlarla iletişim halinde olmanız gerekiyor ki değişen müşteri beklentisinden haberdar olasınız. Bunların birbirinden kopuk olması düşünülemez.

Tutundurma çabalarının birer iletişim çabası olduğu göz önünde bulunduruluyor mu?

Her bir tutundurma faaliyeti işletmemizce müşterilerle aramızdaki bir köprü olarak kabul edilmekte ve dolayısıyla işletmemiz açısından önemli bir iletişim çabasıdır.

Tutundurma çabalarıyla amaçlanan kooperatiflerin karlılığı mı yoksa kooperatiflerle hedef müşteri kitleleri arasında uzun dönemli ilişkimi göz önünde bulunduruluyor?

Kooperatif karlılığı tabi ki gözetilen ilk unsurlardan biridir ancak kooperatiflerin yapısı gereği, ortaklarına istihdam sağlama görevi sebebiyle ve mevcut ekonomik yapı, müşteri talepleri özellikle fiyat konusunda değerlendirmeye

alınmaktadır. Örneğin 2009 itibariyle mevcut küresel kriz nedeniyle her yıl fiyatlarımıza uygulanan zam oranı bu yıl yapılmamıştır.

Eğer göz önünde bulunduruluyorsa ne tür konular üzerinde duruluyor?

Müşteri beklentileri, Pazar durumu, ürünün o dönem itibariyle pazardaki konumuna yönelik faaliyetler.

Tutundurma çabalarının her biri tek başına mı kullanılıyor yoksa pazarlama iletişimi kampanyası çerçevesinde mi ele alınıyor? (reklam, halkla ilişkiler fuarlara katılım)

Pazarlama iletişimi kampanyası çerçevesinde kullanılmaktadır.

Pazar açısından ele alındığı zaman ürünlerinizi nerelere pazarlıyorsunuz?

Toptan satışta yetkili bayiliklerimize perakende satışta av ve atış sporu ile ilgilenen tüm nihai kullanıcılara pazarlama yapılmaktadır. Bu durum yurtiçi ve yurtdışında aynıdır.

Kooperatifinizin gerek yurtiçi gerekse yurtdışı pazarları nerelerdir?

Yurtiçinde yetkili bayilikler yurtdışında ilgili distribütörlerimizdir.

Kooperatifiniz ürünlerinde kalite belgesi bulunmakta mıdır?

Evet, kalite belgemiz bulunmaktadır. Bu belgeleri (TSE ve ISO 9001 2000 olmak üzere) kategorilendirebiliriz.

Yurtdışı pazarları açısından ele alındığı zaman AB bu pazarın neresinde yer almaktadır?

Toplam kapasitemizin %80’i yurtdışı olup bu yüzdenin de %30 ile %40’lık bölümünü AB oluşturmaktadır.

AB uyum sürecine bağlı olarak kooperatifiniz ne gibi çalışmalar

AB uyum sürecine bağlı olarak kooperatifiniz ne gibi çalışmalar