• Sonuç bulunamadı

3. KOOPERATİF İŞLETMELERDE TUTUNDURMA FAALİYETLERİNİN

3.5 ARAŞTIRMA BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Araştırmaya Katılan Kooperatiflerin Görüşlerinin Karşılaştırılması;

Kuruluş amacına göre kooperatiflerin karşılaştırılması

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifinin kuruluş amacı kendi evlerinde bağımsız şekilde hizmet veren küçük atölyeleri bir araya getirmektir. Bundan dolayı kurulmuştur.

Faaliyet alanı olan av tüfeğinde gerek gayri resmi aktivitelerin ortadan kaldırılması, gerek üretim ve yönetimin tek elden resmi şekilde yapılması amacıyla devlet teşvikiyle kooperatif kurulmuştur.

Tariş İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri ise 20. yüzyılın başlarında Ege Bölgesi’nde bazı ürünlerde dışa bağımlılığın dış ticarette dalgalanmalara yol açması nedeni ile, çiftçinin bin bir güçlükle yetiştirdiği ürününü satamaması ve bundan dolayı da tefecilerle sıkıntı yaşanması üzerine, İzmir Yemiş Çarşısı’nda kurulan tekelin kırılması ve incir üzerinde oynanan olumsuzlukların giderilmesi amacıyla örgütlenmeye gidilmiştir. 29 Ocak 1912’de Germencik’te, 4 Şubat 1912’de ise Aydın’da Egeli incir üreticilerinin gerçekleştirdiği üretici kongreleri ile Ege Bölgesi’nde Tarım Satış Kooperatifleri’nin temeli atılmıştır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyet gerçekleştiren KOOP Süt ise 1958 yılında Kıbrıs’ta Lefkoşa yakınındaki bir köyde 21 çiftçi tarafından “ Günlük Ürünler Şirketi” ismiyle kurulmuştur. Kuruluş amacı Rumlara karşı bir güç unsuru olabilmek ve Türklerin Rumlar tarafından ezilmesinin önüne geçebilmektir.

Kooperatif işletmelerin pazarlama bölümünün yönetim ve organizasyon şemasına göre karşılaştırılması

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi bulunduğu pazar konumu ve uluslar arası faaliyetlerine bağlı olarak kalitenin müşteriye yansıtılmasında sorun yaşanmaması amacıyla günümüz işletmecilik anlayışlarına göre faaliyet yürütmeyi amaçlamaktadır.

Pazarlama departmanının faaliyetleri, konusunda uzman yetkililer tarafından yürütülmektedir.

Tariş İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri’nde ise günümüz modern işletmecilik anlayışına bağlı olarak çalışmalar her iş koluna ait ayrı departmanlarca yürütülmektedir. Kooperatif işletmesinin Yönetim Kurulu, Genel Müdürlük, Genel Müdüre bağlı Dış Ticaret Müdürlüğü, İç Satışlar Müdürlüğü, Ürün Koordinatörlüğü, Genel Muhasebe ve Finansman Müdürlükleri, İnsan Kaynakları Müdürlüğü, Entegre Üzüm İşletmesi, Sirke-Pekmez İşletmesi ve Depolar Müdürlükleri birimlerinden oluşmaktadır. Özellikle pazarlama faaliyetlerini de Dış Ticaret Departmanı çalışma yürütmektedir.

KOOP Süt Kooperatifinin faaliyetleri de, günümüz modern işletmecilik anlayışına bağlı olarak her iş koluna ait ayrı bir departman tarafından yürütülmektedir.

Pazarlama bölümünün çalışması da aynı şekilde sayıları 40’a ulaşan bir personel tarafından gerçekleştirilmektedir.

Kooperatiflerin müşteri memnuniyetine bakış açıları yönünden karşılaştırılması

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’nde ürünün pazara sürülmesine kadar ki süreçte kaliteye verilen önem ne kadar büyükse satış sonrası hizmetler de bir o derece önemlidir. Ürün niteliği bakımından tamir ve bakım servisi hizmetleri eksiksiz olmalıdır ki buna bağlı olarak fabrikada özel bir satış sonrası servis departmanı kurulmuştur.

Müşteri memnuniyeti için ürünlerde çeşitlendirme artırılmış olup kişiye özel üretim yapılmaktadır. Örneğin; boy, kilo gibi vücut özellikleri ile ürünün kullanım yerine göre özel üretim tüfekler üretilmektedir. Müşterilerin aradığını bulabilmesi, ürün alımındaki ödeme kolaylıkları, satış sonrasında oluşabilecek bütün dilek ve taleplerekarşı özel görevliler bulunmaktadır. Sadık müşterileri yaratmak için belirtilen müşteri memnuniyeti amaçlı stratejiler tüm müşterilere uygulanmaktadır. Bundan dolayı da bu kişiler, özel iskonto ve kampanyalardan haberdar edilmekte hatta bu gibi kampanya durumlarında sadık müşteri potansiyeli olanlara öncelik verilmektedir. Ürünlerde yapılacak her yenilik ve değişiklik müşteri istek ve taleplerine göre yapılmaktadır. Ürün satışı daha çok doğrudan yapıldığı için bu esnada zaten müşterisi ile satış temsilcilerinin bire bir konuşmaları müşteri istek ve taleplerini belirlenmesine yardımcı olmaktadır.

Sonrasında işletme dâhili yapılan toplantılar ile bu istekler ilgili departmanlara

ulaştırılarak gerekli Ar-Ge çalışmalarına başlanır. Ayrıca dönemsel olarak bayiler başta olmak üzere tüm müşterilere uygulanan anketlerle ve de yapılan kokteyl tarzı toplantılarla istek ve taleplerin öğrenilmesine çalışılmaktadır.

Tariş İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri’nde ise ortakların(üreticilerin) ve piyasada satış yapılan müşterilerin memnuniyeti Kooperatif açısından çok önemlidir. Müşteri memnuniyetini devamlı kılmak için ortaklardan ve müşterilerden gelen olumlu/olumsuz geri bildirimler her zaman dikkate alınıp, değerlendirilmektedir. İhracat yapılan müşterilerle de senede bir kere ürünlere yönelik memnuniyet derecelerini ölçen anket gönderilmekte, gelen yanıtlar kooperatif tarafından değerlendirilmektedir.

Koop Süt, halkın ihtiyacını çok yakından takip etmeye çalışmaktadır. Müşteri memnuniyeti göz önüne alınarak üretim anlayışı gerçekleştirmektedir. Buna bağlı olarak üretimden, kaliteden ve pazarlamadan sorumlu idareciler sürekli bir araya gelerek müşteri memnuniyetine yönelik toplantılar yapmaktadır. Kooperatif, müşterilerini aileden birisi gibi görerek bu hassasiyetle onlara yaklaşmaya çalışmaktadır.

Müşteriler ile olan etkileşimi depolayan veri tabanı açısından karşılaştırma

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’nde her bir müşteriden sorumlu olan satış sorumlusu kendi müşterisine ait bilgi ve etkileşimleri kaydetmekle ve saklamaktadır.

Bunun neticesinde elde edilen veriler fabrika bünyesindeki ortak veri bankasına aktarılır.

Tariş İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri’nde ise bir veri bankası bulunmamaktadır. Koop Süt’te de aynı şekilde veri bankası bulunmaktadır. Bu süreçte en detaylı çalışma Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi tarafından yürütülmektedir.

Müşteri hizmetlerindeki faaliyetler açısından karşılaştırma

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi ürünün müşteriye ulaşmasının ardından da aynı şekilde müşteri ile etkileşimini devam ettirmektedir. Satış sonrası servis uygulaması ile müşteriye sürekli hizmet verilir. Her bir ürünün satışın ardından garanti sertifikası 2 yıl olup Kooperatif, ‘‘Ürünlerimiz dünya var oldukça güvencemiz altındadır’’ anlayışıyla müşterisine yaklaşır.

Tariş İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri’nde ise müşteri hizmetleri ile ilgilenen doğrudan bir departman bulunmamaktadır. Fakat Dış Ticaret Departmanı, ihracat yapılan müşterilerle satış sonrası hizmet açısından çalışmalarına devam etmektedir. Satılan ürünle ilgili şikayetlerin kabulü, konuyla ilgili iyileştirme çalışmalarının yapılması ve alıcı firmanın ivedilikle bilgilendirilmesi gibi çalışmalar da bu departman tarafından gerçekleştirilmektedir.

Koop Süt’te ise, kooperatifin en büyük avantaj olarak gördüğü nokta Kıbrıs’ın küçük bir yer olması bundan dolayı müşterilerle iletişimin de etkileşimin de rahatça sağlanabiliyor olmasıdır. Satılan ürünle ilgili şikayetlerin kabulü, konuyla ilgili sorunların giderilmesi adına var olan sorunlar kooperatifin pazarlama yetkilileri tarafından yakından takip edilmektedir. Bu çalışmayı yürütmek adına özel bir departman bulunmamaktadır.

Sadık müşteriye sunulan ayrıcalıklar açısından karşılaştırma

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’nde pazarlama ve satış departmanında standart olarak uygulanan bir satış ve pazarlama politikası vardır. Fakat bu uygulama sadık müşteriler için ayrıcalıklı hale getirilebilmektedir. Özellikle ödeme şartlarında farklılaştırma, farklı fiyat ve iskonto uygulaması sadık müşterilerimiz için ortaya çıkacak ayrıcalıkların başında gelmektedir.

Tariş İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri’nde ise satılan ürünlerden memnuniyet sağlanması kadar müşterinin de memnun edilmesi amaçlanır. Bundan dolayı Dış Ticaret Departmanı bu sürece ilişkin müşteri şikayetini yakından takip ederek onların sıkıntısına yardımcı olmaya çalışmaktadır. Müşterilerin karşılaştıkları sıkıntıya göre de belirli konularda onların

sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu sayede sadık müşteri açısından bir memnuniyet yaratılmaya çalışılır.

Koop Süt’ün kuruluş amacıyla bağlantılı olarak iç piyasada müşteri memnuniyeti ve buna bağlı olarak da sadık müşteri profili kendiliğinden oluşmaktadır.

Kooperatif adına sadık müşteriyi kaybetmemek adına yapılan en önemli çalışma üretim aşamasındaki lezzetin korunması ve de hijyenik üretimin devam ettirilmesidir.

Müşterilerle iletişim kurabilmek adına yapılan çalışmaların karşılaştırılması

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi bir kez dahi ürünle ilgilenen tüm müşterilerin iletişim bilgileri fabrika veri tabanında saklamaktadır. Belli günlerde (kampanya, yeni ürün vs.) müşterilerle iletişime geçilmekte ve bu sayede çok olumlu dönüşler olmaktadır.

Tariş İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri’nde ise ürün satışı yapılan müşterilerle telefon, mail yoluyla iletişim halinde olunmaktadır. Ürünün piyasadaki gelişmeleriyle ilgili de müşteri sürekli bilgilendirilmektedir. Alışverişinde ürünlerle ilgili verilen bilgiler (ürünün piyasa fiyatındaki gelişmeler, stok durumu, ürünle ilgili yenilikler, gelişmeler…) müşterilerinin Tariş’ e ve ürünlerine olan güven duygusunu korumaya yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra kooperatif ortaklarına (üreticiler) ise kısa mesaj ya da kooperatiflerden yapılan duyurular yoluyla Tariş olarak sunulacak hizmetleri (gübre, zirai ilaç satışı…) bildirmektedirler.

Koop Süt’te ise satış yapılan müşteriler bayiler ise bunlarla sürekli şekilde telefon, mail yoluyla iletişim süreci sağlanmaktadır. Satış mağazasından alış veriş yapan ortak olmayan diğer müşteriler ile de müşteri memnuniyeti adına satış temsilcileri vasıtasıyla görüşmeler yapılmaktadır.

Kooperatiflerin müşteri şikâyetine yaklaşımları açısından karşılaştırması

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi ürünlerin beğenilmesi kadar kişiye göre memnuniyetsizlik veya şikâyete de bir o derece önem vermektedir. Her hangi bir şikâyet durumunda kooperatif olarak şikâyetlerden kaçmadıklarını belirterek sorunun üzerini örtmeden şikâyetleri sonuna kadar dinleyerek detaylarını almak ve sonrasında ilgili departmanlarca da sorunun çözümü yönünde çaba sarf edilmektedir. Buna göre üretimi yapılacak ve pazara sunulacak her ürün açısından bu şikâyetlerin ortadan kaldırılmasına uğraşılmaktadır.

Tariş İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri’nde ise müşteri şikayetleri göz ardı edilmemektedir. Tüm müşteri şikayetleri, kooperatif tarafından oluşsun oluşmasın, kaliteden sorumlu personel tarafından incelemeye alınmaktadır.

Koop Süt ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşının gerek eğitim gerekse yaşam standartlarının yüksek olmasından dolayı müşterinin şikayetleri konusunda oldukça hassas yaklaşılmaktadır. Sorunun çözümü açısından kaliteden sorumlu yöneticiler tarafından incelenerek sorun en kısa sürede çözülmeye çalışılıyor ve son durum gecikmeden müşteri ile paylaşılıyor.

Hizmet veya ürünlerden tatmin olmayan müşterilerle ilgili problemlerin çözümlenmesi adına yapılan çalışmaların karşılaştırması Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’nde önce müşterilerle iletişim halinde olan temsilciler kendi aralarında, sonrasında da ilgili departmanlarla bu durumu değerlendirerek soruna çözüm bulunur. Bu doğrultuda müşteriler asla mağdur edilmeksizin firma imajına da zarar verilmeden çözüm bulunmaya çalışılır.

Tariş İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri’nde ise özellikle kalite konusunda oluşan şikâyetler fabrikadaki kaliteden sorumlu teknik personel tarafından dikkate alınmaktadır. Şikâyete konu olan ürünle ilgili üretim aşamasına dair tüm kayıtlar incelemeye tabi tutularak oluşan şikâyetle ilgili iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır. Çalışmanın ardından elde edilen sonuçlar geciktirilmeden müşteriye bildirilmektedir. Problemin oluşmasından, problemin çözülmesine kadar tüm süreçte müşteriler gelişmelerden haberdar edilmektedir.

Koop Süt’te ise ürünün kalitesi konusunda oluşan şikâyetler kooperatifteki kaliteden sorumlu teknik personel tarafından dikkate alınıp, yönetim toplantılarında sürekli olarak incelenmektedir. Şikâyete konu olan ürünle ilgili üretim aşamasına dair tüm kayıtlar inceleme altındadır. Müşterinin olumsuz bir izlenime kapılmaması adına isteyen müşteriler fabrikanın üretim tesislerini gezebilmektedirler. Problemin ne olduğunun belirlenmesinden sonra problemin çözülmesine kadarki tüm süreçte müşteriler diğer kooperatiflerde de olduğu gibi gelişmelerden yakından bilgilendirilmektedir.

Müşterilerle iletişim kurabilmek için sahip olunan teknolojik alt yapıya yönelik karşılaştırma

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi tüm müşterilerle olduğu gibi müşteri halindeki bayilerle de iletişim ve sipariş detayları ile ödeme bilgilerini depolayan paket programları yanında bilgisayar destekli programlar kullanmaktadır.

Tariş İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri’nde ise müşterilere ait iletişim bilgileri (adres, telefon bilgisi) bilgisayarlarda kayıtlı tutulmaktadır. Hızlı ve pratik olduğuna inandıkları için de yurt dışındaki müşterilerle ağırlıklı mail yoluyla iletişim sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra kooperatif ortaklarının da aynı şekilde iletişim bilgileri kaydedilip, güncellenmektedir.

Koop Süt’te ise müşterilere ait iletişim bilgileri (adres, telefon bilgisi) bilgisayarlarda kayıtlı tutulmakta ve gerekli olması durumunda irtibata geçilmektedir.

Kooperatif üyelerinin kooperatif yönetimine karşı olan tutumlarındaki değişimlere yönelik karşılaştırma

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’nin yerleşik olan küçük bir yerde kurulması ve tüm üyelerin aynı kasabada yaşıyor olması sebebiyle yönetim ve ortaklar arası bir iletişim kopukluğu yok denecek kadar azdır. Ayrıca aylık, yıllık dönemler gibi belli periyotlarda yapılan bilgilendirme toplantılarında ortak tutum ve davranışlarının ortaya çıkarılması sağlamakta ve de kooperatif içi bilgi akışı hızlandırılmaktadır.

Tariş İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri’nde ise bu konuyla ilgili yeterli bir çalışma bulunmamaktadır. Dört yılda bir

yapılan yönetim kurulu seçimlerinde üyelerin bireysel oylarını kullanarak yönetim kurulu seçimlerine iştirak etmeleriyle kooperatif yönetimine karşı demokratik tepki ortaya konulmaktadır.

Koop Süt’te ise bu konuyla ilgili yapılan düzenli araştırmalar bulunmaktadır.

Belirli dönemlerde anket çalışmaları yapılmakta ve üyelerin şikayetlerine yönelik elektronik posta aracılığıyla çalışmalar yürütülmektedir. Genel kurul toplantılarında üyelerin istek ve şikayetleri de aynı şekilde daha kolayca öğrenilebilmektedir.

Ortakların ve müşterilerin güvenini kazanmak adına yaptıkları çalışmaların karşılaştırması

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi müşterilerin istedikleri her an ve istenilen her konuda görüşebilecekleri, her konuda bilgi alabilecekleri satış temsilcileri ile bu sorunu gidermeye çalışmaktadır. Müşterinin tüm istekleri ile doğrudan ilgilenmektedir.

Tariş İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri’nde ise kooperatifin misyonlarından birisi olarak ortakların menfaatlerini gözetmek olduğuna işaret edilmektedir. Bundan dolayı da “onlara en rekabetçi fiyatlarla ihtiyaç duydukları tarım ürünlerini satmak ve ürünlerini de onlara kar sağlayacak fiyatlardan satın almaktır” şeklindeki anlayışla güven duygusu yaratılmaya çalışılmaktadır.

Koop Süt’te ise, kaliteli ve lezzetli ürün imal etmenin yanında fiyat noktasında çok uygun bir fiyat politikasının izleniyor olması, müşteri güvenini kazanmak adına belirlenen politika olmaktadır. Bayilerin fiyatlarda müşterileri sıkıntıya sokmamaları adına bayilerin denetim süreçleri ihmal edilmemektedir. “Ürünlerimizi ilk olarak kendi çocuk ve akrabalarımızın damak tadına sunuyoruz. Kooperatif müşterilerimiz de bizler açısından kendi çocuklarımız ve akrabalarımız kadar önemlidir” hassasiyetini yaşatabildiği sürece müşterilerin kendilerine her zaman güveneceklerine inanmaktadır.

Müşteri ilişkilerinde, ilişkiyi rutinleştirmemek adına yapılan çalışmaların karşılaştırması

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’nde ürün bazlı yenilik anlayışı kooperatifte ön plana çıkartılmaktadır. Bu yüzden müşteri isteklerine yönelik yeni ürün, mevcut üründe tasarım, mekanizma ve çalışmasındaki gelişme ve yenilikler rutinliğin kaldırılması yanında kalite çıtasının yükseltilmesi adına faaliyetler yürütülmektedir.

Tariş İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri’nde ise firmayı ve fabrikayı ziyaret / inceleme için gelen müşteriler en iyi şekilde ağırlanmakta, iş ilişkisi dışında müşterilerin İzmir’i ve çevreyi tanımaları için tarihi/turistik mekânları gezmeleri sağlanmaktadır. İş ilişkisi dışında kişisel memnuniyetlerinin de üst düzeyde olmasına dikkat edilmektedir.

Koop Süt ise, müşterileri fabrikaya ve üretim merkezlerine davet etmektedir.

Tesisteki hijyenik koşulların hangi ölçütlerde olduğunu yaşayarak görmeleri temin edilmektedir. Bunun için de belirli günler organize edilerek fabrika bünyesindeki ürünleri tatmaları sağlanmış olmaktadır. Ayrıca kişisel memnuniyetin de had safhada sağlanabilmesi adına her bir müşteri telefonu çok sıcak ve içten bir şekilde yanıtlanmaktadır.

Hizmet politikaları ve pazarlama planları açısından karşılaştırma Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’nin pazarlama planları, hem mevcut müşterilerin devamlılığını sağlamak hem de müşteri portföyüne yeni müşteriler eklemek yönündedir.

Tariş İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri’nde de aynı şekilde pazarlama planları, hem mevcut müşterilerin devamlılığını sağlamak hem de müşteri portföyüne yeni müşteriler eklemek yönündedir.

Fakat ortaklar (üreticiler) konusunda ise Tariş, artık yeni ortak kaydı almamakta, mevcut ortaklarla çalışılmaya devam etmektedir.

Koop Süt ise, pazarlama planları açısından hem mevcut müşterilerin devamlılığını sağlamak hem de müşteri portföyüne yeni müşteriler eklemek amacıyla çalışma yürütür. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ambargo altında olmasından dolayı ihracat faaliyetleri sekteye uğramaktadır. Abat kararlarından dolayı Rumlar

ihracatı engellemek adına her türlü çalışmayı yaparlarken ambargoyu delebildikleri ölçütte de yurtdışı pazarını geliştirmeye çalışmaktadır. Kıbrıs bünyesinde de adanın güney tarafından gelen müşterilerin sayısının artırılması amaçlanmaktadır.

İlişkisel pazarlama anlayışları açısından karşılaştırma

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’ne göre tek taraflı olmayan karşılıklı pazarlama anlayışıdır. Yani kooperatif bünyesindeki her faaliyet keyfi değil müşteri istek ve taleplerine göre müşteri odaklı gerçekleştirilmesidir.

Tariş İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri’ne göre müşterilerle sadece satışa yönelik ilişki içinde olmak dışında uzun vadeli çalışma için kuruma olan güvenlerini ve bağlılıklarını korumak amacıyla mevcut ilişkilerin en iyi şekilde yönetilmesi sağlamaktır.

Koop Süt’te ise müşterilerdeki güven duygularını sürekli kılabilmek adına onlarla iletişim içerisinde bulunmaktır. Burada sadece satışa yönelik ilişkiden bahsedilmez, bunun yanı sıra uzun vadeli bir birliktelik adına kuruma olan güvenlerini ve bağlılıklarını korumak için mevcut ilişkilerin bilinçli şekilde yönetilmesi anlayışını savunmaktadır.

Kooperatif işletmelerin müşteri sadakati yaratmak adına ilişkisel pazarlamaya bakışı açıları yönünden karşılaştırılması

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’nde Yaklaşık 5 yıldan uzun bir süredir ortaklık içinde oldukları yurtdışından bir müşterinin, ürün yelpazesine avcı literatüründe hafif tüfek diye adlandırılan bir modelin eklenmesini talep etmesinin ardından kooperatif yöneticileri durumu incelemiş ve buna yönelik üretim yapmışlardır. Oluşan beğeni mevcut sipariş adetlerinde gözle görülür bir artış sağlamış olup, kooperatifin müşteri istek ve taleplerinin değerlendirilmesi konusundaki bakış açısı yönünde çok ciddi bir örnek teşkil etmektedir. Bundan dolayı bu kooperatif açısından kooperatif işletmede ilişkisel pazarlamanın yeri ve önemi çok büyüktür.

Tariş İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri bu süreci kontrol edebilmek adına müşterilerle sürekli iletişim halinde olduğunu ifade

etmektedir. Onların memnuniyet ve hoşnutsuzluklarının bilinmediği durumlarda yapılacak üretimin de bir anlamı olmadığına dikkat çekmektedirler.

Koop Süt açısından bakıldığı zaman ise, Kıbrıs’ın küçük bir ada olması kooperatif açısından bir avantajdır. Müşterilerle daha kolay ve daha sıcak ilişkiler kurulabilmektedir.

Kooperatif personellerinin pazarlama eğitimleri açısından karşılaştırması

Kooperatif personellerinin pazarlama eğitimleri açısından karşılaştırması