• Sonuç bulunamadı

Araştırma sürecine dahil edilmiş olan Konya ilindeki hastaneler olan bu iki özel ve devlet hastanesi çalışanlarına, hastane yönetiminden gerekli izin alındıktan sonra 2015 yılı Nisan ve Mayıs aylarında anket elden dağıtılmış ve geri toplanmıştır. Yönetime ve çalışanlara, yapılan bu araştırmada kesinlikle kurum ve personel isminin kullanılmayacağı da özellikle belirtilmiştir.

3.1.1. Araç

Araştırmada veri toplama yöntemi olarak oluşturulan anket formu, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın (2010) “Sağlık Personeli Memnuniyet Araştırması” çalışmasından ve Aşkın Keser (2006) tarafından geliştirilen “Çalışma Yaşamında Motivasyon” adlı kitabında yer alan soru formlarından yola çıkılarak uyarlanmıştır.

Hazırlanan anket formu iki bölümden oluşmaktadır. Formun ilk bölümü katılımcılara yönelik demografik(tanıtıcı) bilgileri talep eden ve dokuz sorudan oluşmaktadır. İkinci bölüm ise kendi içinde dört kısma ayrılmakta ve toplamda 43 yargıdan oluşmaktadır.

Birinci kısımdaki yargılar kurumdaki motivasyon uygulamaları faktörlerinin mevcut olup olmadığına dair ‘Uygulanan Araçlar’ başlığıyla 5 dereceli (1’den 5’e kadar değişen puanlama) ölçekten ve 17 sorudan oluşmaktadır. Katılımcılar verilen ifadeleri; 1=Hiç Uygulanmıyor, 2=Uygulanmıyor, 3=Kararsızım, 4=Uygulanıyor, 5=Çok Uygulanıyor şeklindeki cevaplarla değerlendirmiştir.

İkinci ve üçüncü kısım yargıları kurumdaki uygulanan motivasyon faktörlerinin hastane çalışanları üzerindeki memnuniyet düzeylerini belirlemek amacıyla oluşturulan yine 5’li Likert tipi ölçekten ve toplamda 20 sorudan oluşmaktadır. Katılımcıların memnuniyet düzeyleri; 1=Hiç Memnun Değilim, 2=Memnun Değilim, 3=Kararsızım, 4=Memnunum, 5=Çok Memnunum şeklindeki ifadelerle ölçülmüştür.

Son kısım olan dördüncü kısımda ise ‘Yönetim/Yönetici Faktörleri’ başlığı altında ve 6 sorudan oluşan, hastane çalışanlarının fikirleri yine 5’li Likert tipi ölçeği ile değerlendirilmiştir. Ölçekteki yargılar; 1=Kesinlikle Katılmıyorum, 2=Katılmıyorum, 3=Kararsızım, 4=Katılıyorum, 5=Kesinlikle Katılıyorum şeklindeki cevaplardan oluşmaktadır.

3.1.2. Evren ve Örneklem

Evreni oluşturan birimlerin sınırlarını oluşturma güçlüğü ve örneklerin coğrafi olarak çok geniş bir alana yayılmasından dolayı (Ural ve Kılıç, 2005: 35) bu araştırmada kullanılan örnekleme küme örneklemesi tekniği şeklindedir. Araştırmanın evrenini tüm hastane çalışanları oluşturmaktadır.

Örneklem, Konya ilinde bulunan özel ve devlet hastanesinde bütün birimlerdeki çalışanlardan örneklem seçilerek anket uygulaması yapılmıştır. Yapılan

anket uygulaması sonucunda özel hastaneden 44 katılımcı, devlet hastanesinden 98 olmak üzere toplamda 142 katılımcıya ulaşılarak analizler yapılmıştır.

3.1.Araştırmanın Sınırlılıkları

Araştırmanın sınırlılıklarından biri, anket çalışmasının sadece Konya ilinde iki hastanedeki çalışanlar üzerinde yapılmış olmasıdır. Diğer bir sınırlılık yapılan anket çalışmasına hastane çalışanlarından; nöbet, ameliyat, hasta yoğunluğu gibi nedenlerden dolayı geri dönüş alınamamasıdır. Ayrıca, araştırmanın bulguları 2015 yılı Nisan ve Mayıs ayı ile sınırlıdır.

3.2.Verilerin Analizi

Araştırmada toplanan veriler, Sosyal Bilimler için istatistiksel analiz paket programı olan SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) Windows 20.0 sürümü ile analiz edilmiştir. Anket sorularının güvenilirliği Alfa modeli esas alınarak güvenilirlik (Cronbach’s Alpha) ölçümü yapılmıştır. Yapılan güvenilirlik analizi sonucunda Faktör analizine göre sorular gruplandırılmıştır. Demografik verilere göre her iki hastane katılımcılarına da Frekans analizi yapılmıştır. Sonrasında hastane bazında katılımcıların verdiği cevaplar Bağımsız t-Testi (Independent Samples t- Test) kullanılarak karşılaştırılmıştır.

3.3.Araştırmanın Hipotezleri

Araştırmada örnekleme ile oluşturulan populasyonu incelemeye yönelik istatistiksel testler kullanılarak 12 tane hipotez geliştirilmiştir. Geliştirilern hipotezler aşağıdaki şekildedir:

Hipotez 1: Katılımcıların algıladıkları kurum memnuniyet düzeyleri açısından Devlet hastanesi ve Özel hastane arasında fark yoktur.

Hipotez 2: Katılımcıların algıladıkları yönetici memnuniyet düzeyleri açısından Devlet hastanesi ve Özel hastane arasında fark vardır.

Hipotez 3: Katılımcıların kurumlarına ilişkin algıladıkları hizmet kalitesi memnuniyet düzeyleri açısından Devlet hastanesi ve Özel hastane arasında fark vardır.

Hipotez 4: Katılımcıların kurumlarına ilişkin algıladıkları bireysel hizmet kalitesi memnuniyet düzeyleri açısından Devlet hastanesi ve Özel hastane arasında fark vardır.

Hipotez 5: Katılımcıların kurumlarına ilişkin algıladıkları fiziksel çalışma koşulları memnuniyet düzeyleri açısından Devlet hastanesi ve Özel hastane arasında fark yoktur.

Hipotez 6: Devlet hastanesi ile Özel hastane katılımcıların kurumlarında yönetim desteği açısından algılanan hizmet kalitesi memnuniyet düzeylerinin arasında fark vardır.

Hipotez 7: Devlet hastanesi ile Özel hastane katılımcıların kurumlarında parasal ödüllendirme açısından algılanan hizmet kalitesi memnuniyet düzeylerinin arasında fark vardır.

Hipotez 8: Devlet hastanesi ile Özel hastane katılımcıların kurumlarında ücret dışı ödüllendirme açısından algılanan hizmet kalitesi memnuniyet düzeylerinin arasında fark vardır.

Hipotez 9: Devlet hastanesi ile Özel hastane katılımcılarının kurumlarında sosyal faaliyetler açısından algılanan memnuniyet düzeylerinin arasında fark vardır.

Hipotez 10: Devlet hastanesi ile Özel hastane katılımcılarının kurumlarında iş güvenliği açısından algılanan memnuniyet düzeylerinin arasında fark yoktur.

Hipotez 11: Devlet hastanesi ile Özel hastane katılımcılarının kurumlarında katılım durumu açısından algılanan memnuniyet düzeylerinin arasında fark vardır.

Hipotez 12: Devlet hastanesi ile Özel hastane katılımcılarının takdir edilme durumu motivasyon ve memnuniyetlerini olumlu yönde etkilemesi konusunda görüş farklılığı yoktur.