• Sonuç bulunamadı

Bu araştırmada aşağıdaki denenceler test edilecektir.

1.0. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Plasebo ve Kontrol Grubundaki Ergenlere Göre, Çatışma Çözme, Saldırganlık ve Öfke Puanları Bakımından Karşılaştırılmalarına Đlişkin Denenceler

1.1. Yaratıcı drama temelli çatışma çözme programına katılan deney grubundaki ergenlerin, plasebo ve kontrol grubundaki ergenlere göre Çatışma Çözme Davranışını Belirleme Ölçeği alt ölçeklerinden Saldırganlık puanlarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir azalma olacaktır. Bu azalma uygulamanın tamamlanmasından 2 ay sonra yapılacak izleme ölçümlerinde de kendini gösterecektir.

1.2. Yaratıcı drama temelli çatışma çözme programına katılan deney grubundaki ergenlerin, plasebo ve kontrol grubundaki ergenlere göre Çatışma Çözme Davranışını Belirleme Ölçeği alt ölçeklerinden Problem Çözme puanlarında

istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir artma olacaktır. Bu artış uygulamanın tamamlanmasından 2 ay sonra yapılacak izleme ölçümlerinde de kendini gösterecektir.

1.3. Yaratıcı drama temelli çatışma çözme programına katılan deney grubundaki ergenlerin, plasebo ve kontrol grubundaki ergenlere göre Saldırganlık Ölçeğinden aldıkları toplam puanlarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir azalma olacaktır. Bu azalma uygulamanın tamamlanmasından 2 ay sonra yapılacak izleme ölçümlerinde de kendini gösterecektir.

1.4. Yaratıcı drama temelli çatışma çözme programına katılan deney grubundaki ergenlerin, plasebo ve kontrol grubundaki ergenlere göre fiziksel saldırganlık, sözel saldırganlık öfke, düşmanlık, dolaylı saldırganlık puanlarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir azalma olacaktır. Bu azalma uygulamanın tamamlanmasından 2 ay sonra yapılacak izleme ölçümlerinde de kendini gösterecektir.

1.5. Yaratıcı drama temelli çatışma çözme programına katılan deney grubundaki ergenlerin, plasebo ve kontrol grubundaki ergenlere göre Sürekli Öfke- Öfke Tarz Ölçeğinin alt ölçeklerinden Sürekli Öfke puanlarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir azalma olacaktır. Bu azalma uygulamanın tamamlanmasından 2 ay sonra yapılacak izleme ölçümlerinde de kendini gösterecektir.

1.6. Yaratıcı drama temelli çatışma çözme programına katılan deney grubundaki ergenlerin, plasebo ve kontrol grubundaki ergenlere göre Sürekli Öfke- Öfke Tarz Ölçeğinin alt ölçeklerinden Öfke Đçte puanlarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir azalma olacaktır. Bu azalma uygulamanın tamamlanmasından 2 ay sonra yapılacak izleme ölçümlerinde de kendini gösterecektir.

1.7. Yaratıcı drama temelli çatışma çözme programına katılan deney grubundaki ergenlerin, plasebo ve kontrol grubundaki ergenlere göre Sürekli Öfke- Öfke Tarz Ölçeğinin alt ölçeklerinden Öfke Dışa puanlarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir azalma olacaktır. Bu azalma uygulamanın tamamlanmasından 2 ay sonra yapılacak izleme ölçümlerinde de kendini gösterecektir.

1.8. Yaratıcı drama temelli çatışma çözme programına katılan deney grubundaki ergenlerin, plasebo ve kontrol grubundaki ergenlere göre Sürekli Öfke- Öfke Tarz Ölçeğinin alt ölçeklerinden Öfke Kontrol puanlarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir artış olacaktır. Bu artış uygulamanın tamamlanmasından 2 ay sonra yapılacak izleme ölçümlerinde de kendini gösterecektir.

2.0. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre, Çatışma Çözme, Saldırganlık ve Öfke Düzeylerinin Ön-Son-Đzleme Testlerine Đlişkin Denenceler

2.1. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre ÇÇDBÖ- Problem Çözme Alt Ölçeği Öntest-Sontest Puanları Arasında Son Test Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.2. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre ÇÇDBÖ- Problem Çözme Alt Ölçeği Öntest-Đzleme Testi Puanları Arasında Đzleme Testi Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.3. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre ÇÇDBÖ- Problem Çözme Alt Ölçeği Sontest-Đzleme Testi Puanları Arasında Anlamlı Bir Fark Yoktur.

2.4. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre ÇÇDBÖ- Saldırganlık Alt Ölçeği Öntest-Sontest Puanları Arasında Son Test Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.5. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre ÇÇDBÖ- Saldırganlık Alt Ölçeği Öntest-Đzleme Testi Puanları Arasında Đzleme Testi Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.6. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre ÇÇDBÖ- Saldırganlık Alt Ölçeği Sontest-Đzleme Testi Puanları Arasında Anlamlı Bir Fark Yoktur.

2.7. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre Toplam Saldırganlık Öntest-Sontest Puanları Arasında Son Test Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.8. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre Toplam Saldırganlık Öntest-Đzleme Testi Puanları Arasında Đzleme Testi Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.9. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre Toplam Saldırganlık Sontest-Đzleme Testi Puanları Arasında Anlamlı Bir Fark Yoktur.

2.10. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖ- Fiziksel Saldırganlık Alt Ölçeği Öntest-Sontest Puanları Arasında Son Test Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.11. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖ- Fiziksel Saldırganlık Alt Ölçeği Öntest-Đzleme Testi Puanları Arasında Đzleme Testi Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.12. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖ- Fiziksel Saldırganlık Alt Ölçeği Sontest-Đzleme Testi Puanları Arasında Anlamlı Bir Fark Yoktur.

2.13. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖ- Sözel

Saldırganlık Alt Ölçeği Öntest-Sontest Puanları Arasında Son Test Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.14. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖ- Sözel Saldırganlık Alt Ölçeği Öntest-Đzleme Testi Puanları Arasında Đzleme Testi Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.15. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖ- Sözel Saldırganlık Alt Ölçeği Sontest-Đzleme Testi Puanları Arasında Anlamlı Bir Fark Yoktur.

2.16. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖ- Öfke Alt Ölçeği Öntest-Sontest Puanları Arasında Son Test Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.17. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖ- Öfke Saldırganlık Alt Ölçeği Öntest-Đzleme Testi Puanları Arasında Đzleme Testi Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.18. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖ- Öfke Alt Ölçeği Sontest-Đzleme Testi Puanları Arasında Anlamlı Bir Fark Yoktur.

2.19. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖ- Düşmanlık Alt Ölçeği Öntest-Sontest Puanları Arasında Son Test Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.20. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖ- Düşmanlık Alt Ölçeği Öntest-Đzleme Testi Puanları Arasında Đzleme Testi Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.21. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖ- Düşmanlık Alt Ölçeği Sontest-Đzleme Testi Puanları Arasında Anlamlı Bir Fark Yoktur.

2.22. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖ- Dolaylı Saldırganlık Alt Ölçeği Öntest-Sontest Puanları Arasında Son Test Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.23. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖ- Dolaylı Saldırganlık Alt Ölçeği Öntest-Đzleme Testi Puanları Arasında Đzleme Testi Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.24. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖ- Dolaylı Saldırganlık Alt Ölçeği Sontest-Đzleme Testi Puanları Arasında Anlamlı Bir Fark Yoktur.

2.25. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖÖTÖ- Sürekli Öfke Alt Ölçeği Öntest-Sontest Puanları Arasında Son Test Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.26. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖÖTÖ- Sürekli Öfke Alt Ölçeği Öntest-Đzleme Testi Puanları Arasında Đzleme Testi Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.27. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖÖTÖ- Sürekli Öfke Alt Ölçeği Sontest-Đzleme Testi Puanları Arasında Anlamlı Bir Fark Yoktur.

2.28. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖÖTÖ-

Öfke Đçte Alt Ölçeği Öntest-Sontest Puanları Arasında Son Test Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.29. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖÖTÖ- Öfke Đçte Alt Ölçeği Öntest-Đzleme Testi Puanları Arasında Đzleme Testi Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.30. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖÖTÖ- Öfke Đçte Alt Ölçeği Sontest-Đzleme Testi Puanları Arasında Anlamlı Bir Fark Yoktur.

2.31. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖÖTÖ- Öfke Dışa Alt Ölçeği Öntest-Sontest Puanları Arasında Son Test Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.32. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖÖTÖ- Öfke Dışa Alt Ölçeği Öntest-Đzleme Testi Puanları Arasında Đzleme Testi Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.33. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖÖTÖ- Öfke Dışa Alt Ölçeği Sontest-Đzleme Testi Puanları Arasında Anlamlı Bir Fark Yoktur.

2.34. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖÖTÖ- Öfke Kontrol Alt Ölçeği Öntest-Sontest Puanları Arasında Son Test Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.35. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre Öfke Kontrol Alt Ölçeği Öntest-Đzleme Testi Puanları Arasında Đzleme Testi Lehine Anlamlı Bir Fark Vardır.

2.36. Yaratıcı Drama Temelli Çatışma Çözme Programına Katılan Deney Grubundaki Ergenlerin Kontrol ve Plasebo Grubundaki Ergenlere Göre SÖÖTÖ- Öfke Kontrol Alt Ölçeği Sontest-Đzleme Testi Puanları Arasında Anlamlı Bir Fark Yoktur.

Outline

Benzer Belgeler