• Sonuç bulunamadı

2.3. Araştırma Sorgulamaya Dayalı Öğretim Stratejisi

2.3.3 Araştırma-sorgulamaya dayalı öğretim stratejisi ile ilgili Yapılan

2.3.3.1. Yurtdışında Yapılan Çalışmalar

Leonard (1983), çalışmasında araştırmaya dayalı öğretimin etkililiğini incelemiştir. Çalışma sonuçları üniversite örencilerinin %6 oranında geleneksel öğretime dayalı laboratuvar uygulamaları ile öğrenim gören üniversite öğrencilerine göre daha fazla başarı elde ettiklerini göstermiştir. Ayrıca araştırmaya dayalı laboratuvar uygulamaları sayesinde öğrencilerin uygulamalarda daha aktif rol aldığı, uygulamaya yönelik sorumluk duygusunu geliştirdikleri bulunmuş ve bu uygulamaların öğrencilere bilimsel süreç becerilerini kullanmaları için olanak tanıdığı sonucu ortaya konmuştur.

Brady-Orcutt (1997) çalışmasında ilköğretim fen derslerinde araştırmaya dayalı öğrenme ortamının yararlarını vurgulamaktadır. Çalışma sonucunda araştırmaya dayalı öğrenme ortamında farklı yetenek düzeyindeki öğrencilerin öğrenmelerinde gelişmelerin görüldüğü ve kendilerini daha başarılı hissettikleri sonucuna ulaşılmıştır.

Freedman (1997), 9. sınıf fizik dersinde araştırmaya dayalı öğrenme etkinliklerinin öğrencilerin fene yönelik tutumlarına ve akademik başarılarına etkisini incelemiştir. Kontrol grubundaki öğrenciler laboratuvar uygulamaları yapmamışlar ancak deney grubundaki öğrenciler 36 hafta boyunca laboratuvar uygulamalarını gerçekleştirmişlerdir. Çalışmanın sonuçları ile laboratuvarda aktivitelerle eğitim gören öğrencilerin anlamlı

43

düzeyde başarılarında ve fene yönelik tutumlarında artışın olduğu görülmüştür. Ayrıca tutum ve akademik başarı arasında da pozitif bir ilişki bulunmuştur.

Crawford (1999); “Is it Realistic to Expect a Preservice Teacher to Create an Inquiry-based Classroom” isimli çalışmasında Araştırma-sorgulamaya dayalı öğretim stratejisinin planlama ve uygulama safhasında öğretmene kayda değer kolaylık ve başarı sağladığını ortaya çıkarmıştır.

Wallace ve diğ. (2003); yaptıkları "Learning from Inquiry-Based Laboratories in Nonmajor Biology: An Interpretive Study of the Relationships among Inquiry Experience, Epistemologies, and Conceptual Growth" isimli çalışmalarında beş üniversite biyoloji öğrencisinin araştırmaya dayalı deneyimlerden nasıl öğrendiklerini ortaya çıkarmak için, açıklamalı veri analizi kullanılarak beş öğrencinin kavramsal anlamaları, öğrenme inançları ve fen epistomolojilerini araştırmışlardır. Yapılandırmacı öğrenme inancına sahip olan öğrenciler araştırma laboratuvarları sırasında anlamlı düzeyde kavramsal düşünmelerini geliştirmişlerdir. Tüm öğrenciler biyolojideki deneylerle kavramsal anlamalarını ilerletmişlerdir.

Okhee Lee, Juliet E. Hart, Peggy Cuevas, Craig Enders (2004)” Professional Development in Inquiry-Based Science for Elementary Teachers of Diverse Student Groups” konulu çalışmalarında öğretmenlerin Araştırma-sorgulamaya dayalı öğretim stratejisi ile ilgili çeşitli öğrenci gruplarının öğretmenleri ile yapılan görüşmeler sonunda öğretmenlerin bu yöntem ile kavram bilgilerinin iyileştiğini ifade etmişlerdir.

Evans (2004), “Learning with Inquiring Minds” adlı çalışmasında Araştırma-sorgulamaya dayalı öğretim stratejisine göre geliştirilen etkinliklerin uygulanmasıyla öğrencileri nasıl motive ettiği ve meraklarını nasıl uyandırdığı tespit edilmiştir. Uygulama sonunda öğrencilerin derse aktif olarak katıldıkları, sorumluluk üstlendikleri ve dersten zevk aldıkları gözlenmiştir.

Hanna Salovaara (2005), “An exploration of students’ strategy use in inquiry-based computer-supported collaborative learning” isimli çalışmasında araştırma-sorgulamaya dayalı öğretim stratejisinin öğrencilerin izleme, değerlendirme işbirliği içinde bilgileri paylaşma ve tanıtımlar yaratma gibi yüksek seviyelerde bilişsel strateji kazandıklarını ortaya çıkarmıştır.

Wu ve Hsieh (2006) yaptıkları çalışmada ise araştırmaya dayalı öğrenme ortamında ilköğretim öğrencilerinin; ilişki kurma, karşılaştırma yapma, kanıt olarak veri kullanma ve açıklamaları değerlendirme gibi araştırma becerilerinin gelişimini incelemişlerdir. Çalışma

44

sonuçları öğrencilerin ilk üç beceride önemli derecede gelişme gösterdikleri dikkat çekerken, en düşük gelişimin açıklamaları değerlendirme becerisine yönelik olduğu bulunmuştur. Araştırmaya dayalı öğrenme etkinliklerinin değişik öğrenme fırsatları sağladığı ve bu sayede öğrencilerin araştırma becerilerini geliştirdiği çalışma sonunda vurgulanmıştır.

Stephen J. Wolf ve Barry J. Fraser (2007) “Learning Environment, Attitudes and Achievement among Middle-school Science Students Using Inquiry-based Laboratory Activities” çalışmalarında araştırmaya dayalı laboratuvar etkinliklerinin öğrencilerin öğrenme süreçlerinde son derece etkili olduğu sonucuna varmışlardır.

Rissing ve Cogan (2008) çalışmalarında; araştırmaya dayalı biyoloji laboratuvarı uygulamaları ile geleneksel laboratuvar uygulamalarının üniversite öğrencilerinin gelişimine etkilerini araştırmışlardır. Çalışma sonuçları araştırmaya dayalı biyoloji laboratuvarı uygulamaları ile öğrencilerin biyoloji kavramlarını öğrenmelerinin, öğrencilerin kendi öğrenmelerini değerlendirme becerilerinin ve bilimsel süreç becerilerinin geliştiğini ortaya koymuştur.

2.3.3.2. Yurtiçinde Yapılan Çalışmalar

Babadoğan (2001), çalışmasında araştırmaya dayalı öğretim uygulamaları ile öğrencilerin geleneksel başarısını karşılaştırmıştır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre araştırmaya dayalı öğrenme ortamında öğrenim gören öğrencilerin yorumlama becerilerinde geleneksel öğretime dayalı yürütülen öğretim ortamındaki öğrencilere göre anlamlı bir fark tespit edilmiştir.

Çalışkan (2004), 9. sınıf öğrencileriyle yapmış olduğu çalışmasında araştırmaya dayalı kimya dersinin öğrencilerin atom konusunu anlamalarına, öğrenme yaklaşımlarına, motivasyonlarına, özyeterliklerine ve bilimsel bilgi inançlarına olan etkisini incelemiştir. Çalışmada araştırmaya dayalı öğretim yöntemi uygulanan deney grubu 22 öğrenciden, geleneksel yöntem kullanılan kontrol grubu ise 25 öğrenciden oluşmuştur. Analiz sonuçları, araştırmaya dayalı öğretim gören öğrencilerin atom konusu ile ilgili başarılarının, geleneksel kimya anlatımı öğrenimi gören öğrencilere göre daha yüksek olduğunu göstermiştir. Fakat araştırmaya dayalı öğretim yöntemi öğrencilerin öğrenme yaklaşımlarını, motivasyonel amaçlarını, özyeterliklerini, bilimsel bilgi inançlarını ve akıl yürütme yeteneklerini etkilememiştir.

45

Ortakuz (2006), “Araştırmaya Dayalı Öğrenmenin öğrencilerin Fen-Teknoloji-Toplum- Çevre ilişkisini kurmasına etkisi” konulu çalışmasının sonucunda araştırmaya dayalı öğrenmenin geleneksel yöntemle ders islenilmesine göre başarıyı daha fazla arttırdığı bulunmuştur.

Tatar (2006), “İlköğretim Fen Öğretiminde Araştırmaya Dayalı Öğrenme yaklaşımının Bilimsel Süreç Becerilerine, Akademik Başarıya ve Tutuma etkisi” isimli tez çalışmasında

araştırmaya dayalı öğrenme yaklaşımının kullanıldığı deney grubundaki öğrencilerin araştırma süresince bilimsel süreç becerilerini kullanmayı öğrendiklerini ve bu becerilerini geliştirdiklerini, akademik başarılarını geliştirmede araştırmaya dayalı öğrenme yaklaşımının öğretmen merkezli açıklamalı öğretim yöntemlerine göre daha etkili olduğunu ve Araştırmaya dayalı öğrenme yaklaşımının öğrencilerin derse yönelik tutumlarını geliştirmede etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Taşkoyan (2008) çalışmasında, Fen ve Teknoloji dersinde uygulanan araştırmaya dayalı öğrenme ile öğrencilerin araştırmaya dayalı öğrenme becerileri, akademik başarıları ve Fen Bilgisi dersine yönelik tutumları üzerindeki etkilerini araştırmıştır. Çalışma sonuçları araştırmaya dayalı öğrenmenin, öğrencilerin araştırmaya dayalı öğrenme becerilerinin ve akademik başarılarının gelişiminde etkili olduğunu ifade etmiştir. Ancak çalışma sonunda araştırmaya dayalı öğrenmenin öğrencilerin Fen Bilgisi dersine yönelik tutumları üzerindeki etkili olmadığı bulunmuştur.

Kula (2009), yaptığı çalışmada araştırmaya dayalı fen öğrenmenin, öğrencilerin, amaçlı not tutma, bilimsel süreç becerileri, akademik başarıları, kavram öğrenmeleri ve fen ve teknoloji dersine yönelik tutumlarına etkisini araştırmıştır. Çalışma sonunda araştırmaya dayalı öğrenme ortamındaki öğrencilerin bilimsel süreç becerilerini geliştirdiğini, akademik başarılarında artış olduğu, kavram öğrenmelerini olumlu yönde etkilediği ve kavram yanılgılarını en aza indirdiği, fen ve teknoloji dersine karşı olumlu tutum geliştirdikleri ortaya konmuştur. Ayrıca araştırmaya dayalı fen öğrenmenin öğrencilerin amaçlı not tutma becerileri üzerinde olumlu etkisi olduğu görülmüştür.