• Sonuç bulunamadı

Araştırmanın kapsamı ve amacı doğrultusunda literatürdeki çalışmalar da gözönünde bulundurularak teorik açıdan bir model oluşturulmuş ve hipotezler kurulmuştur. Araştırmanın amacına yönelik oluşturulmuş olan model Şekil 4.1’de gösterilmiştir.

Şekil 4.1: Araştırmanın Modeli

Kurulan araştırma modelinden yola çıkılarak aşağıdaki hipotezler geliştirilmiştir:

H1: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan otokratik liderliğin örgütsel güvenin alt boyutu olan örgüte güven üzerinde anlamlı bir etkisi vardır. .

H2: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan otokratik liderliğin örgütsel güvenin alt boyutu olan yöneticiye güven üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H3: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan demokratik-katılımcı liderliğin örgütsel güvenin alt boyutu olan örgüte güven üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

LİDERLİK

-Otokratik Liderlik

-Demokratik- Katılımcı Liderlik -Serbestiyetçi Liderlik -Etik Liderlik WHISTLEBLOWING -İçsel Whistleblowing -Dışsal Whistleblowing -Aleni Whistleblowing -Zımni Whistleblowing -Formal Whistleblowing -İnformal Whistleblowing ÖRGÜTSEL GÜVEN -Örgüte Güven -Yöneticiye Güven

H4: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan demokratik-katılımcı liderliğin örgütsel güvenin alt boyutu olan yönetciye güven üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H5: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan serbestiyetçi liderliğin örgütsel güvenin alt boyutu olan örgüte güven üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H6: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan serbestiyetçi liderliğin örgütsel güvenin alt boyutu olan yöneticiye güven üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H7: Etik liderliğin örgütsel güvenin alt boyutu olan örgüte güven üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H8: Etik liderliğin örgütsel güvenin alt boyutu olan yöneticiye güven üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H9: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan otokratik liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan içsel whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H10: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan otokratik liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan dışsal whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H11: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan otokratik liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan aleni whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H12: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan otokratik liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan zımni whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H13: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan otokratik liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan formal whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H14: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan otokratik liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan informal whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H15: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan demokratik- katılımcı liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan içsel whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H16: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan demokratik- katılımcı liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan dışsal whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H17: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan demokratik- katılımcı liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan aleni whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H18: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan demokratik- katılımcı liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan zımni whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H19: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan demokratik- katılımcı liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan formal whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H20: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan demokratik- katılımcı liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan informal whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H21: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan serbestiyetçi liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan içsel whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H22: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan serbestiyetçi liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan dışsal whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H23: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan serbestiyetçi liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan aleni whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H24: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan serbestiyetçi liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan zımni whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H25: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan serbestiyetçi liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan formal whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H26: Liderlik tarzlarının alt boyutu olan serbestiyetçi liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan informal whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H27: Etik liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan içsel whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H28: Etik liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan dışsal whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H29: Etik liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan aleni whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H30: Etik liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan zımni whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H31: Etik liderliğin liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan formal whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

H32: Etik liderliğin whistleblowing’in alt boyutu olan informal whistleblowing üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.

Araştırma modelinin alt boyutlarından yola çıkılarak sosyo- demografik değişkenlere ilişkin aşağıdaki hipotezler geliştirilmiştir:

H33: Liderlik tarzlarından otokratik liderlik boyutu demografik özelliklerine göre farklılık göstermektedir.

H34: Liderlik tarzlarından demokratik- katılımcı liderlik boyutu demografik özelliklerine göre farklılık göstermektedir.

H35: Liderlik tarzlarından serbestiyetçi liderlik boyutu demografik özelliklerine göre farklılık göstermektedir.

H36: Liderlik tarzlarından etik liderlik boyutu demografik özelliklerine göre farklılık göstermektedir.

H37: Örgütsel güvenin örgüte güven boyutu demografik özelliklerine göre farklılık göstermektedir.

H38: Örgütsel güvenin yöneticiye güven boyutu demografik özelliklerine göre farklılık göstermektedir.

H39: Whistleblowing’in içsel whistleblowing boyutu demografik özelliklerine göre farklılık göstermektedir.

H40: Whistleblowing’in dışsal whistleblowing boyutu demografik özelliklerine göre farklılık göstermektedir.

H41: Whistleblowing’in aleni whistleblowing boyutu demografik özelliklerine göre farklılık göstermektedir.

H42: Whistleblowing’in zımni whistleblowing boyutu demografik özelliklerine göre farklılık göstermektedir.

H43: Whistleblowing’in formal whistleblowing boyutu demografik özelliklerine göre farklılık göstermektedir.

H44: Whistleblowing’in informal whistleblowing boyutu demografik özelliklerine göre farklılık göstermektedir.