• Sonuç bulunamadı

4.2. AraĢtırmanın Yöntemi

4.2.1. AraĢtırmanın Yapıldığı Kurum Hakkında Bilgiler

DıĢkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve AraĢtırma Hastanesi, 1964 yılında SSK Ankara hastanesi olarak kurulmuĢtur. 2005 yılında SSK hastanelerinin T.C. Sağlık Bakanlığı‟na devri sonrası DıĢkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve AraĢtırma Hastanesi adını almıĢtır. 32 dönümlük arazi üzerine kurulmuĢ olan kurum, 111.381 m2

kapalı alana sahip dev bir komplekstir.

Hastane, 772 yataklı olup merkez poliklinikleri ve semt polikliniklerinde toplam 139 branĢ poliklinik ile hizmet vermektedir. 2008 yılı verilerine göre yatan hasta sayısı 53.160, ayakta tedavi gören hasta sayısı 1.802.232‟dir. % 95 yatak doluluk oranı ile çalıĢan hastanede yıl boyunca 32.943 ameliyat yapılmıĢtır.

Kurumda ön ölçümden sonra süreç iyileĢtirme amaçlı olarak yapılan faaliyetler Ģunlardır:

Poliklinik hasta kayıt ve muayene bekleme sürelerinin azaltılması için toplu halde bulunan kayıt bankoları poliklinik odalarının giriĢine taĢınmıĢ, buralarda görevli sekreter sayıları arttırılmıĢ, her koridorda en az iki sekreter görevlendirilmiĢ, yoğun polikliniklerin olduğu koridorlar da sayı 3‟e çıkarılmıĢtır.

Hastalara yardımcı olacak hasta yönlendirme elemanlarının sayısı arttırılmıĢ ve çalıĢma alanları daha aktif ve verimli Ģekilde yeniden düzenlenmiĢtir.

Tanıtım amaçlı bastırılan hastane broĢürlerinde, merkez polikliniklerdeki yoğunluğun diğer semt polikliniklerine yönlendirilmesi amacıyla, hasta ve

yakınlarına merkez polikliniklerinde yapılan iĢlemlerin bütün semt polikliniklerinde de yapıldığı konusunda bilgi verilmiĢtir.

Hasta kabul ve kayıt sekreterliklerine hastane hizmet iĢleyiĢ süreci ile ilgili bilgilendirme kitapçıkları konulmuĢtur.

Poliklinik yerleĢim planı yeniden dizayn edilmiĢ, birbirleriyle iĢbirliği içerisinde olması gereken poliklinikler yan yana getirilmeye çalıĢılmıĢtır (Ortopedi ile Fizik Tedavi, Kardiyoloji ile Kalp-Damar Cerrahisi gibi).

Hastaların oturabilecekleri bank sayıları arttırılmıĢ, hasta kayıt bankolarının taĢınması ile boĢalan yerlere de oturma bankları yerleĢtirilmiĢtir.

Yoğunluk nedeniyle temizliğin yeterince yapılamamasından dolayı, enfeksiyon kontrol komitesi ile iĢbirliği yapılarak hijyeni sağlayıcı çözümler geliĢtirilmiĢ (daha güçlü dezenfektanlar kullanılmaya baĢlanmıĢ), yoğunluğun azaldığı saatlerde ve öğle aralarında daha sık temizlik yapılmaya baĢlanmıĢtır.

Polikliniklerin tadilata alınarak eskimiĢ görüntüsünün yenilenmesi ve daha modern bir görünüm kazanması amacıyla baĢtan sona boyanmıĢ, kötü görünümü olan yerlerin tadilatı yapılmıĢ ve hastalara daha güzel bir mekanda hizmet sunulmaya devam edilmiĢtir.

Muayene odaları hekim-hasta etkin iletiĢimini sağlayacak Ģekilde yeniden dizayn edilmiĢ, hasta ile hekim karĢılıklı oturabilecek Ģekilde mobilyalar yerleĢtirilmiĢtir, her odaya hasta mahremiyeti için bir paravan temin edilmiĢtir.

Muayene odalarındaki tıbbi araç-gereç eksiklikleri giderilmiĢtir (Bozuk tansiyon aletleri ve otoskoplar tamir ettirilmiĢ, poliklinik odalarındaki cihazların kalibrasyonları yaptırılmıĢtır).

Kan alma ünitesi mekan olarak talebe cevap veremediğinden dolayı yeri değiĢtirilmiĢ, daha ferah bir mekanda hizmet sunması sağlanmıĢtır.

Kan alma ünitesinde çalıĢan personel sayısı talep karĢısında yetersiz kaldığından dolayı yoğunluğun fazla olduğu sabah saatlerinde personel takviyesi sağlanmıĢtır.

Poliklinik yönlendirme levhaları hastaları bilgilendirici Ģekilde yeniden düzenlenmiĢ, eksik levhalar tamamlanmıĢ, birimlerin yeri değiĢtiğinden dolayı yanlıĢ yönlendirme yapan levhalar düzeltilmiĢtir.

Hastaların rahat görebileceği yerlere poliklinik yerleĢim düzenini gösteren krokiler koyulmuĢtur.

Poliklinik duvarlarına poliklinik iĢleyiĢ sürecini anlatan, hastaların anlayabilecekleri Ģekilde yönlendirici ve bilgilendirici levhalar, afiĢler ve elektronik ekranlar yerleĢtirilmiĢ, semt polikliniklerini tanıtıcı afiĢler asılmıĢ, semt poliklinikleri ile merkez kampus arasında çalıĢan servisler hakkında bilgilendirmeler yapılmıĢtır. Ayrıca hastane bahçesine billboardlar yerleĢtirilerek kurumdaki yenilikler hakkında hastalar daha çok bilgilendirilmiĢlerdir.

Poliklinik muayene odalarında kapı üstü monitörlerinin arızaları giderilerek, hasta alma iĢleminin hasta takip monitörleri aracılığıyla yapılması sağlanmıĢ, poliklinik kapısı önündeki yığılmalar önlenmeye çalıĢılmıĢ, bu konuda yönlendirme elemanlarının aktif görev alması sağlanmıĢ, hastalara kayıt iĢlemleri esnasında yaklaĢık olarak ne kadar süre sonra muayene olacakları verilen muayene bandrollerinde yazılmaya baĢlanmıĢtır.

Zemin kattaki röntgen çekim odaları daha verimli çalıĢacak Ģekilde yeniden düzenlenmiĢ, çekim, bekleme ve sonuç alma sürelerini kısaltmak

amacıyla düzenlemeler yapılmıĢ, bu katta hastalara yardımcı olacak yönlendirme elemanları görevlendirilmiĢtir.

Hasta ve yakınları ile birebir muhatap olan tüm çalıĢanlara (hasta kayıt sekreterleri, yönlendirme elemanları, danıĢma görevlileri) davranıĢ, hasta psikolojisi ve iletiĢim becerileri eğitimi verilmiĢtir.

Poliklinik lavabo ve tuvaletleri tadilata alınmıĢ, arızalı olanların tamiratları yapılmıĢ ve daha iyi görünüm sağlanmıĢtır.

YaĢlı ve yardıma muhtaç durumda olan hastalara öncelik tanınmasına yönelik düzenlemeler yapılmıĢtır. Bu amaçla özürlüler için oturma alanları düzenlenmiĢ, yaĢlı ve özürlü hastalar için iĢlemlerde öncelik tanıyan düzenlemeler yapılmıĢ ve bu düzenlemeler diğer hastaların görebilecekleri yerlere bilgilendirme amaçlı olarak asılmıĢtır.

Poliklinik içindeki gereksiz kalabalıkların eritilmesi amacıyla seyyar kantinin içeride satıĢ yapması engellenmiĢ, ilaç mümessilleri, eczane, gözlükçü, medikal firma elemanlarının poliklinik içinde tanıtım yapmaları yasaklanmıĢtır.

Dar olan poliklinik giriĢlerinde hastaların giriĢ çıkıĢını zorlaĢtırdığından dolayı sigara içilmesi yasaklanmıĢtır.

Merkez poliklinik binası içerisinde oda ayarlanarak, hastaların sorunlarıyla daha yakından ilgilenebilecek sosyal hizmet uzmanlarının burada da bulunması sağlanmıĢ, ayrıca poliklinik hizmetleri sorumlusunun yanına 2 yardımcı verilmiĢtir.

Hastane polikliniklerine eriĢimin kolaylaĢtırılabilmesi için hastane ana giriĢ kapısındaki güvenlik görevlileri daha aktif hale getirilmiĢtir.

Ayrıca hastanenin bütün kat giriĢlerine, yerleĢim planlarını gösteren krokiler asılmıĢtır.