• Sonuç bulunamadı

4.1. Araştırma

4.1.1. Amaç

Bu çalışmada yerel televizyonların haber kaynakları, haber konuları, haber içerikleri, konulardaki sınırları ve özellikle yerel olanı ne ölçüde yakaladıkları ortaya konmaya çalışılmıştır.

Bu amaçların yanında araştırmada;

a. Haber kaynaklarının birincil kaynak açıklamaları olup olmadığına bakılmıştır, b. Araştırmacı habercilik örneklerine yer verilip verilmediği belirlenmiştir, c. Haberlerin süreleri tespit edilerek değişken olup olmadığı ortaya

d. Ana haber bültenlerinde reklam içerikli haberlerin yer alıp almadığı tespit edilmiştir,

e. Sivil Toplum Kuruluşlarının etkinlikleriyle ilgili haberlere yeterince yer verilip verilmediği belirlenmiştir,

f. Siyasi partilere yönelik haberlerin ne sıklıkla verildiği ortaya konulmuştur, g. Şehir ve bölgedeki gelişmelere ilişkin haberlere ne sıklıkla rastlanıldığı

belirlenmiştir,

h. Ekonomi haberlerinin ne sıklıkla yer aldığı belirlenmiştir.

4.1.2. Önem

Türkiye’de bugüne kadar haberin irdelenmesine yönelik çalışmalar, ağırlıklı olarak, ulusal televizyonlar çerçevesinde yapılmıştır. Televizyon haberciliğinde önemli bir parça olan yerel kanalların haber verme işlevi ve içerik sorunu üzerine yapılan çalışmalar oldukça sınırlıdır. Coğrafi, bölgesel ve kültürel özellikler göz önünde bulundurularak yerel yayınlar ve haberlerin incelemeye alınması gerekmektedir. Türkiye’de yerel televizyon haberciliği konusunda yapılan çalışmaların sınırlı olması; çalışmanın, yerel yayıncılıkta var olanı ortaya koyması ve haberciliğin gelişmesi açısından fayda sağlayacağı düşünülmektedir.

Araştırmada Elazığ ve Malatya illerinde yayın yapan yerel televizyonların ana haber bültenleri incelenmiştir. Çalışma Elazığ ve Malatya’da yayın yapan yerel televizyonların haber verme işlevlerinin belirlenmesi açsısından önemlidir.

4.1.3. Hipotezler

Araştırma kapsamında ortaya konulan hipotezler şunlardır:

Hipotez 1: Araştırmacı habercilik (yolsuzluk, usulsüzlük vb) örneklerine çok sık rastlanılmıştır.

Hipotez 2: Elazığ ve Malatya’daki yerel televizyon kanalları, ulusal televizyon kanallarından farklı olarak, yerel haberlere, şehir ve bölgedeki gelişmelere daha çok yer ayırmıştır.

Hipotez 3: Sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının (sendika, dernek, vakıf vb. kuruluşların çevre, sağlık, kültür ve sanat konularında) etkinliklerine yeterince yer verilmiştir.

Hipotez 4: Yerel kanallar, şehrin gerçek sorunlarını gündeme getiren, yöneten ile yönetilen arasındaki köprü ve uyarı işlevi doğrultusunda yapılan haberlere yeterince yer verilmiştir.

Hipotez 5: Haberler, tarafsızlık ilkesi gözetilerek aktarılmıştır.

Hipotez 6: Haber bültenlerinde ekonomi ve tarım haberlerine yeterince yer verilmiştir.

Hipotez 7: Haberlere yorum katılmamıştır. Hipotez 8: Haberde yönlendirme yoktur.

Hipotez 9: Yerel yönetim haberleri bültenlerin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.

Hipotez 10: Kanallar kendi özel haberlerine tüm kaynaklardan daha fazla yer vermişlerdir.

4.1.4. Sınırlılıklar

Araştırmada Elazığ ve Malatya’da yerel yayın yapan televizyonların ana haber bültenleri incelenmiştir. Çalışmada Elazığ’da 2 ve Malatya’da 4 olmak üzere toplamda 6 kanalın iki hafta süresince yayınladığı haberler, haber verme işlevi açısından ele alınarak değerlendirilmiştir. Dolayısıyla bu çalışmada Elazığ’da yayın yapan Kanal 23 ve Kanal E ve Malatya’nın Ufuk TV, Güneş TV, TV Malatya ve ER TV kanallarının haberleri üzerinde çalışılmıştır. Her iki şehirde de diğer kanallara uydu yayını yapmaları nedeniyle araştırmada yer verilmemiştir.

Çalışmada ana haber bülteni öncesinde ya da sonrasında yayınlanan reklamlar, hava durumu, ekonomi ve spor haberleri incelenmemiştir. Araştırmada sadece ana haber bülteni süresince yayınlanan haberler değerlendirilmiştir. Örneklem, çalışmaya 2014 yılı Mart ayı yerel seçimlerine yakın bir tarihte başlandığından siyasi gündemin yoğunlaşmadığı tarih olan 2013 yılı Ekim ayı olarak belirlenmiştir.

4.1.5. Evren ve Örneklem

Araştırmanın evrenini Elazığ ve Malatya illerinin yerel medyası oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Elazığ ve Malatya’da yerel yayın yapan kanallar oluşturmaktadır. Bu yerel kanallar; Kanal 23, Kanal E, Ufuk TV, Güneş TV, TV Malatya ve ER TV kanallarıdır. Söz konusu kanalların 1 Ekim 2013 ve 14 Ekim 2013

tarihleri arasında yayınlanan haberleri incelenmiştir. Çalışmada örneklem olarak bu kanalların seçilmesinin nedeni yerel yayın yapmalarıdır.

4.2. Yöntem

Bu çalışmada içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. İçerik analizine ilişkin çeşitli tanımlar bulunmaktadır.

İçerik analizi, çözümleyicileri gönderilen mesajların içeriğinden ileti kaynağının amaçlı davranışının açık veya örtülü görünüşleriyle ilgili ayrıntılı çıkarımlar yapmak için teşhis aracı gibi kullandıkları bir araştırma yöntemidir (George, 2003: 10). İçerik analizi teknikleri, bir söylemi anlamada ve yorumlamada, öznel etkenlerden kurtulmayı sağlamak amacını taşımaktadır. Okuyucunun bilgisine, sezgisine, tutumlarına, değerlerine ve referans çerçevesine bağlı, kolayca ve otomatik bir şekilde yapılmış yorumuna karşı, nesnel okuma ilkeleri getirmektedir (Bilgin, 2006: 1).

İçerik analizi, tanımına göre nicel bir yöntemdir. Bu metodun amacı, herhangi bir metnin içinde yer alan belli niteliklerin veya kategorilerin ortaya çıkma sıklığını belirlemek ve saymaktır (Hansen, 2003: 55).

İçerik analizi, çok çeşitli söylemlere uygulanan birtakım metodolojik araç ve tekniklerin bütünü olarak tanımlanabilir. İçerik analizi adı altında toplanan bu araç ve teknikler, her şeyden önce kontrollü bir yorum çabası olarak ve genelde tümdengelime dayalı bir “okuma” aracı olarak nitelendirebilirler. Söz konusu okuma, sınırları belirlenmiş söylem örneklerinin çözümlenmesi esasına dayanmaktadır (Bilgin, 2006: 1). İçerik çözümlemesi, nesnel olmalıdır. Yöntemin nesnel olması, çözümlemenin açık ve kesin bir biçimde belirlenen ve tanımlanan kurallara göre yapılması anlamına gelir. Nesnellik önermesine göre, benzer araştırma materyalinin değişik araştırmacılar tarafından benzer kurallara göre çözümlenmesi durumunda da, araştırmada aynı sonuçların elde edilmesi gerekir. İçerik çözümlemesi, sistematik olmalıdır. Sistematik önermesine göre; araştırma materyalinin seçimi, çözümleme kurallarının belirlenmesi sağlam gerekçelere dayandırılan kurallar ekseninde yazılmalıdır (Herkner, 2003: 125).

Araştırmada, yerel kanalların ana haber bültenleri haber verme işlevi bakımından incelenmiştir. Bu kapsamda 1 Ekim 2013 ve 14 Ekim 2013 tarihleri arasında yayınlanan Kanal 23, Kanal E, Ufuk TV, Güneş TV, TV Malatya ve ER TV kanallarının ana haber bültenlerinin içerikleri incelenmiştir. Televizyonlardaki haberler; içeriği, konusu, amacı, olayların oluş biçimi, düzenleme biçimi ve türü yönüyle

değerlendirilerek kodlaması yapılmıştır. Duyuru, bilgilendirme, tanıtım, açıklama, iddia, destek ve eleştiri haberin içeriğini oluşturmaktadır. Sağlık, asayiş, ekonomi, yerel yönetim, politik, eğitim, kültür/sanat, magazin, kent ve vatandaşların sorunları, tarım ve sivil toplum haberleri haberin konusunu oluşturmaktadır. Haberin amacı izleyicinin ilgisini çekme, bilgi ağırlıklı, fikir ağırlıklı, yönlendirici ve talimat verici kategorilerine göre değerlendirilmiştir. Haberlerdeki olayların oluş biçimleri eyleme dayalı, sözlere dayalı, eylem-söz karışımı kategorileri çerçevesinde ele alınmıştır. Araştırma, derleme, tematik, olay, olgusal ve dosya kategorileri haberlerin düzenleme biçimini oluşturmaktadır. Haberlerin türü ise ulusal ve dünya haber ve yerel haber kategorilerine göre değerlendirilmiştir. Haberler kodlanıldıktan sonra SPSS 16.0 istatistik paket programına aktarılmıştır. Bu programda frekans analizleri gerçekleştirilen veriler daha sonra tablo şeklinde Word programına aktarılmıştır.