• Sonuç bulunamadı

Son 3 Yılda 5 Günden

5. SONUÇ VE ÖNERĠLER

5.2. ÖNERĠLER

5.2.3. Alanda ÇalıĢma Yapacaklar Ġçin Öneriler

Ders kitapları ile ilgili araĢtırma yapılırken hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin görüĢlerini almak, karĢılaĢtırma yapma açısından bir imkân sağlayabilir.

Bu çalıĢmada temele alınan ölçütlere göre, diğer tüm ders kitaplarına yönelik çalıĢma yapılabilir.

Bu araĢtırmaya benzer çalımsalar, daha büyük örneklem gruplarında yapılabilir. Bu çalıĢmada temel alınan fiziksel yapı, dil anlatım ve üslup, görsel tasarım, hazırlık çalıĢmaları, değerlendirme soruları, görsel içerik, okuma metinleri ve yazılı içerik gibi ölçütlerden herhangi birine dair çok daha geniĢ kapsamlı bir araĢtırma yapılabilir.

KAYNAKÇA

Atmaca, A. E. (2006). Ġlköğretim Ders Kitaplarında Görsel Tasarım ve Resimleme. Milli Eğitim Dergisi, Sayı 171.

Akbaba, B. (2003), Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarındaki Tarih Ünitelerinde Görsel Materyal Kullanımı., N. Hayta. (Editör). Konu Alanı Ders Kitabı Ġnceleme Klavuzu Tarih 9-12. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Becer, E. (1997). ĠletiĢim ve Grafik Tasarım. 3.Baskı. Ankara: Dost Kitabevi.

Behçet O. (2005). Ders Kitaplarının Öğretim Programına Uygunluğu., Demirel, Ö ve Kıroğlu, K. (Editörler). Konu Alanı Ders Kitabı Ġnceleme Klavuzu. 2. Baskı. Ankara: Pagem Akademi Yayıncılık.

BoydaĢ, N. (2003), Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarının Görsel Düzen Açısından Değerlendirilmesi., Cemalettin ġ. (Editör). Konu Alanı Ders Kitabı Ġnceleme Kılavuzu. Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.

Buyurgan, S. ve Buyurgan, U. (2001). Sanat Eğitimi ve Öğretimi. Ankara: Dersal Yayıncılık.

Büyükalan, F. (2003). Ders Kitabı ve Öğretim Programı ĠliĢkisi., Cemalettin ġ. (Editör). Konu Alanı Ders Kitabı Ġnceleme Kılavuzu Sosyal Bilgiler. Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.

Carr, E., H. (1996) Tarih Nedir?. (Çev: M.G. Gürtürk). Ġstanbul: ĠletiĢim Yayınları. Cemaloğlu, N. (2003), Öğretimde Ders Kitaplarının Yeri ve Önemi., N. Hayta.

(Editör). Konu Alanı Ders Kitabı Ġnceleme Klavuzu Tarih 9-12. Birinci Baskı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Ceyhan, E.ve Birol, Y. (2005), Konu Alanı Ders Kitabı Ġncelemesi. Ankara: Anı Yayıncılık.

Collingwood, R., G. (2001) Tarih Felsefesi Üzerine Denemeler. (Çev. Erol Özvar). Ġstanbul: AyıĢığı Kitapları.

Çalık, T. (2001). Türkçe Ders Kitaplarının Biçimi ve Tasarımı., L. Küçükahmet. (Editör). Konu Alanı Ders Kitabı Ġnceleme Kılavuzu Türkçe 1-8. Ankara: Atlas Yayın Dağıtım.

Çilenti, K. (1991). Eğitim Teknolojisi ve Öğretim. Ankara: Kadıoğlu Matbaası.

Demirel, Ö. (2002). Planlamadan Değerlendirmeye Öğretme Sanatı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Demirel, Ö., Seferoğlu, S.,Yağcı, E. (2001). Öğretim Teknolojileri ve Materyal GeliĢtirme. Ġstanbul: Pagem A Yayıncılık.

Dilek, D. (2002). Tarih Derslerinde Öğrenme ve DüĢünce GeliĢimi. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Doyran, E. Y. (1997). Ġlköğretim 1. Sınıf Ders Kitaplarında Biçim-Ġçerik ĠliĢkisi, Anadolu Sanat Dergisi, Sayı: 7.

Duman, A. (2003). Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarında Dil ve Anlatım., Cemalettin ġ. (Editör). Konu Alanı Ders Kitabı Ġnceleme Kılavuzu, Sosyal Bilgiler. Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.

Duman, T. ve Çakmak, M. (2004). Ders Kitabının Nitelikleri., L. Küçükahmet. (Editör). Konu Alanı Ders Kitabı Ġnceleme Kılavuzu. 2. Baskı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

DurmuĢ, K. (2005). Ders kitabının Öğretimdeki Yeri., Demirel, Ö ve Kıroğlu, K. (Editörler). Konu Alanı Ders Kitabı Ġnceleme Kılavuzu. 2. Baskı. Ankara: Pagem Akademi Yayıncılık.

Genç, R. (1997). Makaleler 2. (Yayına Haz: E. S.Yalçın, U. Ünal ve T. S. Birbudak). Ankara: Berikan Yayınevi.

Geray, H. (2004). Toplumsal AraĢtırmalarda Nicel ve Nitel Yöntemlere GiriĢ. Ankara: Siyasal Kitabevi

GüneĢ, F. (2002). Ders Kitaplarının Ġncelenmesi. Ankara: Ocak Yayınları.

Hayta, N. ve Karabağ, G. (2003). Değerlendirme Soruları Açısından Tarih Ders Kitapları., N. Hayta. (Editör). Konu Alanı Ders Kitabı Ġnceleme Kılavuzu tarih 9-12. Birinci Baskı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Hesapçıoğlu, M. (1994). Öğretim Ġlke ve Yöntemleri. Ġstanbul: Beta Yayıncılık. Hesapçıoğlu, M. (2008). Öğretim Ġlke ve Yöntemleri Eğitim Programları ve

Ġslamoğlu, A. (2003). Bilimsel AraĢtırma Yöntemleri. Ġstanbul: Beta Yayın Dağıtım. ĠĢeri, K. (2003). Türkçe Ders Kitaplarındaki Metinler Ġçin Çizilen Resimlerin

Ġncelenmesi. Cumhuriyetimizin 80. Yılında Türkçemiz, Anadolu ÇağdaĢ Eğitim Vakfı Yayınları. Ankara: Grafiker Ltd. ġti.

Kabapınar, Y. (2005). Bir Öğretim Materyali Olarak Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Ders Kitabı., D. Dilek ve C. Öztürk. (Editörler). Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Kaptan, A. K. (2005). Ders Kitaplarında Fiziki Yapı. Demirel., Ö ve Kıroğlu, K. (Editörler). Konu Alanı Ders Kitabı Ġnceleme Kılavuzu. 2. Baskı. Ankara: Pagem Akademi Yayıncılık.

Kaptan, A. Y. ve Kaptan, S. G. (2005). Ders Kitaplarında Görsel Düzen.,Ö. Demirel ve K. Kıroğlu. (Editörler). Konu Alanı Ders Kitabı Ġnceleme Kılavuzu. 2. Baskı. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Kaptan, S. G. (2005). Ders kitaplarında Tasarım., Demirel, Ö ve Kıroğlu, K. (Editörler). Konu Alanı Ders Kitabı Ġnceleme Kılavuzu. 2. Baskı. Ankara: Pagem Akademi Yayıncılık.

Karasar, N. (1998). Bilimsel AraĢtırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. Keser, H. (2004). Ġlköğretim 4. Sınıf Bilgisayar Ders Kitaplarının Görsel Tasarım

Ġlkelerine Göre Değerlendirilmesi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 2.(3),261. Kılıç, A. ve Seven, S. (2005). Konu alanı Ders Kitabı Ġncelemesi. 5. Baskı. Pegem A

Yayıncılık.

Kılıç, D. (2005). Ders kitabının Öğretimdeki Yeri., Ö ve Kıroğlu, K. (Editörler). Konu Alanı Ders Kitabı Ġnceleme Kılavuzu. 2. Baskı. Ankara: Pagem Akademi Yayıncılık.

Köstüklü, N. (1999). Sosyal Bilgiler ve Tarih Öğretimi. Konya: Günay Ofset yayıncılık.

Küçükahmet, L. (2004). Eğitim Programlarında Ders Kitabının Yeri., L. Küçükahmet. (Editör). Konu Alanı Ders Kitabı Ġnceleme Kılavuzu. 2. Baskı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Kümbetoğlu, B. (2005). Sosyolojide ve Antropolojide Niteliksel Yöntem ve AraĢtırma. Ġstanbul: Bağlam Yayıncılık.

MEB (1995 ), Kitapların Hazırlanması ve Ġncelenmesi Ġle Ġlgili Esas ve Usuller

http://tkb.meb.gov.tr/Yonetmelik/Ders%20kitaplar%FD%20y%F6netmeli%F0i. htm 17 Ocak 2009‟da alınmıĢtır.

MEB) (2009), Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği,

http://mevzuat.meb.gov.tr/html/27449_0.html 17 Ocak 2009‟da alınmıĢtır. MEB (2007), Tarih Dersi Genel Amaçları, Talim ve Terbiye Kurulu BaĢkanlığı tarih

dersi öğretim programı geliĢtirme özel ihtisas komisyonu

http://ttkb.meb.gov.tr/ogretmen/, 17 Ocak 2009‟da alınmıĢtır.

Nıchol, J. (1996). Tarih Öğretimi. (Yayına haz: M. Safran), Ankara: Çağrı Matbaacılık OdabaĢı, Y. Oyman, M. (2005). Pazarlama ĠletiĢimi Yönetimi. Ġstanbul: Mediacat Yayınevi.

Oğuzoğlu, D. T. (2003). Görsel Tasarım Açısından Tarh Ders Kitapları., N. Hayta. (Editör). Konu Alanı Ders Kitabı Ġnceleme Kılavuzu Tarih 9-12. Birinci Baskı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Oğuzkan, F. (2001). Çocuk Edebiyatı. Ankara: Anı Yayıncılık.

PektaĢ, H. (2001). Ders Kitaplarında Tipografi ve Tasarım Sorunları. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sanat Yazıları dergisi, 8, 79

Safran, M. (2006). Tarih Eğitimi Makale ve Bildiriler. Ankara: Gazi Kitapevi.

Safran, M. (1996). Tarih Programları Nasıl Düzenlenmelidir?. Ankara: Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4, 8.

Semerci, Ç. (2004). Ġlköğretim Türkçe Ve Matematik Ders Kitaplarını Genel Değerlendirme Ölçeği, Cumhuriyet Ünv. Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 28 No:1, s.49-50.

Senemoğlu, N. (2001). GeliĢim, Öğrenme ve Öğretim (Kuramdan Uygulamaya). Ankara: Gazi Kitabevi

Stradling, R. (2003). 20. Yüzyıl Avrupa Tarihi Nasıl Öğretilmeli. Ġstanbul: Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı.

ġahin, M ve Köksal, H. (2003). Tarih Ders Kitapları ve Tarihin Mantığı., N. Hayta. (Editör). Konu Alanı Ders Kitabı Ġnceleme Klavuzu Tarih 9-12. Birinci Baskı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

ġahin, T. ve Yıldırım, S. (1999). Öğretim Teknolojileri ve Materyal GeliĢtirme. Ankara: Anı Yayıncılık.

TavĢancıl, E. (2006). Tutumların Ölçülmesi ve SPSS ile Veri Analizi, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Tekin, H. (1991). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme. Ankara: Yargı Yayınları.

Tertemiz, N., Ercan L. ve KayabaĢı Y. (2004). Ders Kitabı ve Eğitimdeki Önemi., L. Küçükahmet. (Editör). Konu Alanı Ders Kitabı Ġnceleme Kılavuzu. 2. Baskı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Thomson, D. (1983). Tarihin Amacı. (Çev. Salih Özbaran) Ġzmir: Ege Üniv. Fen- Edeb. Fak. Yayınları.

Tokcan, H. (2003). Sosyal Bilgiler Ders Kitapları Ünite Değerlendirme Sorularının Öğretim Programına Göre Kapsam Geçerliliği ve Bloom‟un BiliĢsel Alan Basamaklarına Göre Analizi., Cemalettin ġ. (Editör). Konu Alanı Ders Kitabı Ġnceleme Klavuzu Kılavuzu. Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.

Tosh, J. (2005). Tarihin PeĢinde. (Çev. Ö. Arıkan). Ġstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.

Tosun, R. (2003). Atatürk Dönemi Tarih ÇalıĢmaları ve Öğretimi. Selçuk Üniversitesi Ata Dergisi 11, 57.

Toynbee, A. (1962). Tarihin Faydası ve Değeri. (Çev. Ö. BaĢkan). Ġstanbul: Marmara Üniv. Fen- Edeb. Fak.

Turani A. (1980). Basım Sanatının Gerçek Çehresi. Ankara: Toplum Yayınevi Türk Dil Kurumu. (1998). Türkçe Sözlük. (9. Baskı) Ankra: TDK.

Uçarol, R. (2000). Siyasi Tarih. Ġstanbul: Filiz Kitapevi. Uluğ, F. (1996). Okulda BaĢarı. Ġstanbul: Remzi Kitapevi.

UĢun, S. (2006). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Vella, Y. (2001). “Yaratıcı Tarih Öğretimi”. (Çev. B.Ata). Milli Eğitim Dergisi, 150, 3.

Vural, B. (2004), Eğitim-Öğretimde Teknoloji ve Materyal Kullanımı, Ġstanbul: Hayat Yayınları.

Yalın, H. Ġ. (2007). Öğretim Teknolojileri ve Materyal GeliĢtirme. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Yıldız, Ö. (2003). Türkiye‟de Tarih Öğretiminin Sorunları Ve ÇağdaĢ Çözüm Önerileri. Erciyes Ünv. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2 (15), 182.

EKLER