• Sonuç bulunamadı

Aşağıdakilerden hangisi girişimcilik faaliyetlerini olumsuz yönde etkilemez?

Belgede GİRİŞİMCİLİK VE İŞ KURMA (sayfa 103-107)

KÜLTÜRÜN GİRİŞİMCİLİĞE ETKİSİ

10. Aşağıdakilerden hangisi girişimcilik faaliyetlerini olumsuz yönde etkilemez?

a. Ülkeler arasındaki bireysel algılama farklılıkları b. Kültür

c. Eğitim

d. Kamu politikaları e. Girişimci sayısı

Girişimcilik ve İş Kurma

94

Kendimizi Sınayalım Yanıt Anahtarı

1. d Yanıtınız yanlış ise “Girişimcilik İklimi” konu-sunu yeniden gözden geçiriniz.

2. c Yanıtınız yanlış ise “Girişimcilik İklimi” konu-sunu yeniden gözden geçiriniz.

3. e Yanıtınız yanlış ise “Girişimcilik İklimini Et-kileyen Faktörler” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

4. b Yanıtınız yanlış ise “Girişimcilik Kültürü” ko-nusunu yeniden gözden geçiriniz.

5. c Yanıtınız yanlış ise “Girişimcilik Kültürü” ko-nusunu yeniden gözden geçiriniz.

6. a Yanıtınız yanlış ise “Girişimcilik Kültürü” ko-nusunu yeniden gözden geçiriniz.

7. e Yanıtınız yanlış ise “Kültürün Girişimciliğe Et-kisi” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

8. b Yanıtınız yanlış ise “Girişimcilik İklimi” konu-sunu yeniden gözden geçiriniz.

9. d Yanıtınız yanlış ise “Girişimcilik İklimi” konu-sunu yeniden gözden geçiriniz.

10. e Yanıtınız yanlış ise “Girişimcilik İklimi” konu-sunu yeniden gözden geçiriniz.

Sıra Sizde Yanıt Anahtarı

Sıra Sizde 1

Ekonomik büyümedeki en önemli faktör özel sektör yatırımlarının arttırılmasıdır. Bu açıdan bakıldığında girişimcilik iklimi, ekonomik büyümenin sağlanma-sında önemli bir bileşendir. Ekonomik çevrenin işlet-me kurmayı özendirici yapısı ne kadar fazla ise giri-şimci sayısını arttıran bir girigiri-şimcilik ikliminden, buna karşılık zorlaştırıcı bir yapı varsa da azaltan bir girişim-cilik ikliminden bahsedebiliriz.

Sıra Sizde 2

Girişimcilik ikliminin ülkeden ülkeye farklılık göster-mesinin birçok nedeni olduğu söylenebilir. Bunlardan ilki ülkelerin gelişmişlik düzeyidir. Ülkelerin geliş-mişlik düzeyi ne kadar yüksekse sermaye birikimi ve bu birikime yardımcı olacak araçların sayısı o kadar fazladır. Bu etken girişimcilerin başlangıç sermayesi sağlaması, makro istikrarın sağlanması ve girişimcilere sağlanan destekler açısından son derece önemlidir. Bir diğer etken ülkelerin girişimcilik olgusunu yaşamaları ve yaşatmalarıdır. Girişimcilik olgusunu benimsemiş ve ekonomik büyümenin girişimci sayısı ile sağlana-cağının bilincinde olan ülkeler yatırım ortamının iyi-leştirilmesi bakımından girişimcilere önemli

kolaylık-lar sağlamaktadırkolaylık-lar. Üçüncü etken ise girişimcilik ve yenilikçilik eğitimlerine temel eğitim düzeyinde yer vermeleri ve küçük yaştan itibaren alışılmadık, farklı ve sorgulayan bir eğitim yapısına sahip olmalarıdır. Bu etkenler bir arada değerlendirildiğinde girişimci ye-tiştirilmesi açısından girişimcilik ikliminin ne kadar önemli olduğu da ortaya çıkmaktadır.

Sıra Sizde 3

Hayır. Belki de tam tersi olarak düşünmemiz gerekir.

Böyle bir inanış, insanları edilgen halde beklemesini ve doğal süreç içerisinde girişimci sayısının artabileceğini savunmaktadır. Bugün gelinen noktada hemen hemen tüm işletme programlarında girişimcilik konusu yoğun bir biçimde ele alınmaktadır. Hatta girişimcilik ders ko-nusu olmanın ötesinde tüm toplumu kapsayan bir dö-nüşümü anlatmak için kullanılmaya başlanmıştır.

Bu açıdan bakıldığında yukarıdaki inanışın tam tersine girişimciliğin eğitim ve uygulamalarla sonradan kaza-nılacak bir olgu olduğu hatta her insanın girişimci doğ-duğu ve yanlış eğitim sistemleri (aile, okul) sonucunda bu yeteneğin kaybolduğu söylenebilir.

Sıra Sizde 4

Patent liginde bir üst sıraya geçmek isteyen ülkeler, öncelikli olarak teknolojik gelişimi sağlamaya yönelik çalışmaların teşvik edilmesi, buluş yapmanın özendi-rilmesi ve patent konusunda kamudaki farkındalığın artırılmasına yönelik politikalar üretmelidirler. Bugün gelinen noktada sınai mülkiyet haklarına verilen önem gün geçtikçe artmakta, işletmelerin piyasa değeri aktif toplamları ve/veya özsermaye büyüklüğü ile değil ente-lektüel sermayeleriyle ölçülmektedir.

Sıra Sizde 5

Kültür girişimcilik ikliminin önemli bir parçasıdır. Kül-türel farklılıklar insan sermayesinin geliştirilmesinde son derece baskın bir rol oynar. Girişimcilik nitelikleri-nin bazı toplumlarda daha ön plana çıkması ve bununla birlikte girişimci sayılarının bazı toplumlarda fazla ol-masının temelinde, o toplumun insan sermayesine yap-mış olduğu yatırım ve o toplumda var olan girişimcilik kültürüdür. Bunun temelinde, farklı düşünebilmeyi ve alışılmadık çözümler üretmeyi, ezbercilikten çok sorgu-layıcı olmayı, yönetilmekten çok yönetmeyi ve sorum-luluk almayı temel eğitim düzeyinde öğretebilen ve bu modeli sürdürebilen toplumlarda girişimci bireylerin sayısı arttırılabilmekte, diğer bir anlatımla girişimcilik iklimi girişimci yetiştirilmesine olanak vermektedir.

Yararlanılan ve Başvurulabilecek Kaynaklar

Akdemir, A. (2000). İşletme Bilimine Giriş. Eskişehir:

Birlik- Ofset Yayıncılık.

Altınay Eser, Basu Anuradha. The Interaction between Culture and Entrepreneurshıp in London’ s Immıg-rant busınesses. http://www.surrey.ac.uk/politics/

cse/facets-archive/Enterprise_London.pdf

Aytaç Ömer. (2006). Girişimcilik: Sosyo-Kültürel Bir Perspektif, Dumlupınar Üniversitesi Sayı 15.

Baptista Rui. (2010). London. Culture, Political Institu-tions and the Regulation of Entry. Ed: Thurik Roy, Andreas Freytag Entrepreneurship and Culture.

Springer

Beugelsdijk Sjoerd. (2010). London. Entrepreneurial Culture, Regional Innovativeness and Economic Growth. Ed: Thurik Roy, Andreas Freytag Entrep-reneurship and Culture. Springer

Erdoğmuş, N. (Mayıs 2000). Nevşehir. Otobiyografile-rin Analizi Yoluyla Girişimci İşadamlarının Kariyer Gelişimi Hakkında Bir İnceleme, 8. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi.

Göker H. Aykut (1996). Ankara, Teknolojik Gelişmeler ve Türkiye’ nin Teknoloji Geliştirme Koşul ve Ola-nakları. TMMOB Kentsel ve Kırsal Alan Gelişme Stratejileri Semineri 13-14 Ocak.

Hava H.Tamer, Erturgut Ramazan (2009). Eskişehir.

Girişimci Ruhunun Geliştirilmesi ve Öğrenilmiş Çaresizlik Olgusu, 1. Anadolu Uluslararası İktisat Kongresi

Karasioğlu Fehmi, Duman Haluk (2006). Kırgızistan Gelişmekte Olan Ülkelerde Girişimcilik Kültürü ve Risk Sermayesi Üzerine Bir İnceleme Uluslararası Girişimcilik Kongresi, 25-27 Mayıs.

Licht Amir N. (2010). London. Entrepreneurial Mo-tivations, Culture, and the Law, Ed: Thurik Roy, Andreas Freytag Entrepreneurship and Culture.

Springer

Odabaşı Yavuz (2007). İzmir. 21.Yüzyıl’ ın Üniversite Modeli Olarak Girişimci Üniversiteler”, Değişim Çağında Yükseköğretim Global Trendler-Para-digmal Yönelimler, (Editör:Coşkun Can Aktan), İzmir:Yaşar Üniversitesi Yayını.

Öztürk İbrahim (2008). İstanbul. Girişimcilik Raporu, İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği,

Tshıkuku Kabeya (2001). Dakar - Senegal. Culture, Entrepreneurshıp And Development in Africa, In-ternatıonal Conference on The Cultural Approach to Development in Africa 10-14 December.

Tosunoğlu Tuğberk, (2003) Girişimcilik ve Türkiye-nin Ekonomik Gelişme Sürecinde Girişimciliğin Yeri, Anadolu Ün., Sosyal Bilimler Ens. Basılmamış Doktora Tezi

Yücel H. İsmail, (2006). Ankara. Türkiye’ de Bilim Tek-noloji Politikaları ve iktisadi Gelişmenin Rolü, DPT Sosyal sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlü-ğü, Yayın No:2690.

6 Amaçlarımız

Bu üniteyi tamamladıktan sonra;

Franchising kavramını tanımlayabilecek,

Franchisee açısından franchisingin yararlarını açıklayabilecek, Franchisor açısından franchisingin yararlarını açıklayabilecek, Franchising anlaşmalarının olumsuz yönlerini tanımlayabilecek, İşletme satın alma tercihinin yararlarını açıklayabilecek,

İşletme satın alma tercihinin risklerini açıklayabilecek,

İşletme satın alma sürecinde dikkat edilmesi gereken konuları tanımlayabile-ceksiniz.

Anahtar Kavramlar

• Franchising

• İş Kurma

• Franchisee

• Franchisor

• Girişimcilik

• Satın Alma

İçerik Haritası

 

 

 

Girişimcilik ve İş Kurma Franchising ve İşletme Satın Alma

• GİRİŞ

• FRANCHISING KAVRAMI VE TANIMI

• FRANCHISE SEÇİMİ VE POTANSİYEL FRANCHISE’IN ARAŞTIRILMASI

• MEVCUT BİR İŞLETMENİN SATIN ALINMASI

GİRİŞİMCİLİK VE İŞ KURMA

GİRİŞ

Girişimcilik geçmişte olduğu gibi bugün de önemini korumaktadır. Sanayi dev-riminden günümüze kadar olan süreçte yaşanan ekonomik ve sosyal değişimler girişimcilik konusunun gün geçtikçe daha da fazla önem kazanmasına neden ol-muştur. Günümüz koşullarında girişimcilik, mikro ve makro ölçekte ekonomik değer yaratabilmek için vazgeçilmez unsurlardan biri haline gelmiştir. 18. yüz-yıldan başlamak üzere çok sayıda ekonomist ve yönetim düşünürü girişimcilik ile ilgili farklı tanımlamalar yapmışlardır. Girişimciliğin, ekonomik kalkınma sürecinde yeni değer yaratması boyutunu ise ilk defa vurgulayan kişi, bir ekono-mist olan Joseph A.Schumpeter’dir. Schumpeter’in yapmış olduğu tanımlamada, girişimcilik sürecinde teknolojik buluşların ve özellikle yenilik konusunun yeri ağırlıklı bir şekilde vurgulanmıştır.

Zaman içerisinde girişimcilik sürecinin karmaşıklaşan yapısı, potansiyel giri-şimcilerin iş kurma süreçlerini de önemli ölçüde etkilemiştir. Yenilikçi ve değer ya-ratma potansiyeline sahip fikirlerin geliştirilmesi süreci ve bunların hayata geçiril-mesi, bireylerin yenilikçilik, yaratıcılık ve girişimcilik becerileri ile doğrudan ilişki-lidir. Girişimci her ne kadar yüksek potansiyele sahip bir iş fikrine sahip olsa da, bu durum girişimcinin aynı zamanda işini kurabilme için gerekli olan bilgi birikimine ve parasal kaynaklara sahip olduğu anlamına gelmez. Bu noktada iş kurma süreci içerisinde farklı altermatiflerin değerlendirilmesi gerekebilir. Bu noktada, özellikle görece daha düşük bir risk taşıması ve ayrıca bilgi birikiminin ve sermaye gereksini-minin paylaşılması anlamında Franchising seçeneği gündeme gelmektedir.

Franchising girişimciler için neden cazip bir iş modeli olarak kabul edilebilir ?

Belgede GİRİŞİMCİLİK VE İŞ KURMA (sayfa 103-107)