• Sonuç bulunamadı

Hatırlama Oranı: 95% Güven Aralığında Ortalama Üzerinde

VESTEL PAZARLAMA A.Ş.’NĐN MARKA STRATEJĐLERĐNĐN ĐNCELENMESĐ

4.3. ŞĐRKET PROFĐLLERĐ

Bu bölümde Vestel Pazarlama firmasını daha iyi tanıyabilmek için önce kısaca bağlı olduğu Zorlu Grubu ve Vestel Şirketler Grubu, son olarak da Vestel Pazarlama firması hakkında önce tarihsel geçmişleri olarak nasıl var oldukları daha sonra da Türkiye Dayanıklı Tüketim Piyasasındaki konumları anlatılmaya çalışılacaktır.

4.3.1. Zorlu Holding

1953 yılında Denizli’de Mehmet Zorlu tarafından bir Tekstil atölyesi olarak daha sonra Trabzon’da bir tekstil mağazası ve 1970’de Đstanbul’da yine bir Tekstil atölyesi açmalarıyla piyasadaki mevcudiyetleri başlayan Zorlu Grubunun en önemli dönüm noktası 1994 yılında önceki sahibi Asil Nadir’den Vestel’i satın alması olmuştur.

Daha sonra 1996 yılında yeni bir yatırım kararı alarak kendi enerjisini karşılayabilecek Zorlu Enerji Grubunu kurmuştur. 1997’de bir diğer önemli yatırımı olan DenizBank’ı kurarak finans sektörüne de girmiştir. Şu anda; Zorlu grubu Türkiye’de ve Dünya’da yukarıda da belirttiğimiz gibi, tekstil, finans, elektronik ve enerji gibi birçok sektörde faaliyet gösteren 50’ye yakın firması 30.000 çalışanı ve 11 milyar YTL’ye ulaşan aktifleriyle ve 110 ülkeyi aşan ihracatıyla Dünya’da Türkiye’yi temsil eden önemli bir kuruluştur.

4.3.2. Vestel Grubu Firmaları

4.3.2.1. Vestel Elektronik A.Ş.

Türkiye'nin lider elektronik eşya üreticisi Vestel Elektronik, 1994 yılında Zorlu Grubu'nun bünyesine katılmıştır. Grup Şirketlerinin çoğunda en büyük paya sahip ortak konumu ve tüketici elektroniği alanında öncü ürünleri ile grubun amiral gemisi özelliğini taşımaktadır. Sahip olduğu %28 gibi önemli bir pazar payı ile Dünya’nın önemli televizyon üreticisi ve Avrupa televizyon pazarının lider katılımcısı konumuna ulaşmıştır. Şirket Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, ABD ve Uzakdoğu'ya yayılmış Ar-Ge merkezlerinde yürüttüğü çalışmalar sonucunda, tamamen kendi elektronik, mekanik tasarım ve yazılım özelliklerini taşıyan ürünleri müşterilerinin hizmetine sunmaktadır. Vestel Elektronik, sahip olduğu üstün üretim teknolojisi ile kendi markalarının yanı sıra JVC, Hitachi, Sharp, Sanyo ve Toshiba gibi dünya elektronik devlerine de tesislerinde üretim yapmaktadır. Dünya’nın 108 ülkesine ihracat yapan Vestel Elektronik’in 2006 yılı toplam ihracatı 2,8 milyar dolar olmuştur.

4.3.2.2. Vestel Digital Üretim Sanayi A.Ş.

1975 yılında, Türkiye'de ilk uzaktan kumanda ve tuner üretimini gerçekleştirmek amacıyla kurulan ve 1996 yılında Vestel Şirketler Grubu'na katılarak Vestel Komünikasyon unvanını alan Đzmir’deki fabrikanın Vestel City Manisa’ya taşınması esnasındaki isim değişikliği ile Vestel Dijital olarak belirlenmesi sonucu kurulmuştur. “Tüketici elektroniği” alanında üretim yapan Vestel Dijital 102 kişilik Ar- Ge personeli ve toplam 556 kişilik kadrosuyla Vestel City Manisa’da 50.000 m2 kapalı alana sahip, ileri teknolojiyle donatılmış tesislerinde faaliyetlerini sürdürmektedir.

Vestel Komünikasyon, DVD player, DivX player, AV receiver (ev sinema sistemi), DVD kayıt cihazı, dijital uydu alıcıları, dijital TV alıcıları, dijital ev konseptine yönelik kablosuz görüntü ve ses aktarma cihazları (Dijital Medya Adaptörü) üretmektedir.

Đngiltere merkezli yazılım şirketi Cabot'un Urla teknoloji merkezinde açılan iştiraki ile Vestel Dijital, yazılım kadrosunun büyük bir bölümünü buraya taşımış ve Ar-Ge gücünü önemli ölçüde artırmıştır. Buna ek olarak 2003 yılında dev Japon firmalarıyla Ar-Ge alanında kurulan ilişkilerin kapsamı 2004 yılında gelişip işbirliğine dönüşmüş ve Vestel Dijital’in başarısını artıran en önemli faktörlerden biri haline gelmiştir.

4.3.2.3. Vestel Beyaz Eşya A.Ş.

Vestel Beyaz Eşya, başta buzdolabı olmak üzere, beyaz eşya üretimi ve satışı amacıyla, 1997 yılında Manisa'da kurulmuştur. Şirket 1999 yılında buzdolabı, 2000 yılında split klima, 2003 yılında çamaşır makinesi, 2005 yılında ise pişirici cihazlar, 2006 yılının sonlarına doğru bulaşık makinesi üretmeye başlamıştır.

Vestel Beyaz Eşya ürünlerinin pazarlaması iç pazarda Vestel Dayanıklı Tüketim Malları A.Ş., dış pazarlarda ise Vestel Dış Ticaret A.Ş. tarafından yapılmaktadır. Vestel Beyaz Eşya, bugün başta Đngiltere, Fransa, Almanya ve Đspanya gibi yüksek müşteri beklentileri olan gelişmiş pazarlar olmak üzere, 100'ü aşkın ülkede, ürünleri ve kalitesi ile aranan bir şirket haline gelmiştir.

4.3.2.4. Vestel Dış Ticaret A.Ş.

Televizyondan DVD’ye, buzdolabından split klimaya kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Vestel Dış Ticaret, Zorlu Grubu şirketleri olan Vestel Elektronik, Vestel Beyaz Eşya ve Vestel Dijital’in mamullerinin yurt dışı pazarlama ve satış faaliyetlerini yürütmektedir. Şirket, uluslararası pazarlama ve satış faaliyetlerini Fransa, Almanya, Đspanya, Đngiltere, Hollanda, Rusya, Romanya ve Đtalya'daki iştirak şirketleri üzerinden yürütmektedir.

Vestel Dış Ticaret'in yurt dışındaki ofisleri ile beraber 2005 yılı yurt dışı satış hacmi 2,4 milyon ABD dolara ulaşmıştır. Şirketin aracılık ettiği yurt dışı satışlar içinde en büyük pay adet bazında %52 ile televizyon kategorisine ait olup, bu kategori toplam yurt dışı satış tutarının %72'sini oluşturmaktadır. 100'ün üzerinde ülkeye satış gerçekleştirmekte olan Vestel Dış Ticaret, Avrupa televizyon pazarında %26'lık bir paya sahiptir. Yeni pazarlara hızlı penetrasyon

sağlayabilen Vestel Dış Ticaret, gelişmekte olan pazarlara açılmaya ve daha çok dış satış yapmaya kararlıdır.

4.3.2.5. Vestel Dayanıklı Tüketim Malları Pazarlama A.Ş.

Vestel Dayanıklı Tüketim Malları Pazarlama, Vestel Şirketler Grubu bünyesindeki üretim şirketleri olan Vestel Elektronik, Vestel Beyaz Eşya ve Vestel Dijital'in ürünlerinin yurt içinde satış ve pazarlamasını gerçekleştirmektedir.

Ülke genelindeki satış faaliyetlerini, 4 bölge müdürlüğü (Marmara, Ege- Akdeniz, Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu) ve bunlara bağlı çalışan 17 saha müdürlüğü ile yürütmektedir. Vestel showroom ve shoplarının sayısı 2007 yılı sonunda 1.250'ye ulaşmıştır. Vestel bayilerinde müşterilere Vestel markalı elektronik ürünler ve beyaz eşyalar, Whirlpool beyaz eşya, Tefal, Moulinex ve Rowenta markalı küçük ev aletleri, Samsung, Motorola, Nokia cep telefonları ile JVC ve HP tüketici elektroniği ürünleri ve Philips kişisel bakım ürünleri, Sonorous, Vogel’s marka LCD, plazma askı/ standları sunulmaktadır.

Dış piyasada dayanıklı tüketim malları sektöründe 7 yıldır üst üste ihracat birinciliğini koruyan Vestel, ABD'nin önde gelen danışmanlık şirketi Boston Consulting Group’un “Dev Batılı Kuruluşlara En Çok Meydan Okuyan 100 Şirket” listesine giren 3 Türk şirketinden biri olmuştur. Vestel şirketler grubu 2006 yılında konsolide olarak toplam 22 milyon adet ürün satışıyla 3.6 milyar dolarlık ciro elde etmiştir.

Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (BESD) ve Elektronik Cihaz Üreticileri Derneği (ECĐD) verilerine göre Vestel Pazarlama ve rakip firmaların ana ürün grupları olan TV, Buzdolabı, Çamaşır Makinesi, Bulaşık Makinesi ve Fırın ürün gruplarındaki 2007 yılı içerisindeki toplam satışların pazar payları aşağıdaki gibidir. (Bu tablo Türkiye’de faaliyet gösteren üretici firmalardan alınan üretim adetleri sayesinde oluşturulmuştur.)

Tablo 4.1. Ana Ürün Gruplarında Pazar Payları

Buzdolabı* Çamaşır* Bulaşık* Fırın* TV**

Arçelik & Beko 54% 55% 64% 57% 45%

Bosh & Siemens & Philips 23% 26% 26% 29% 9%

Vestel Pazarlama 15% 14% 7% 12% 46%

Indesit & Ariston 8% 6% 3% 3%

Toplam 100% 100% 100% 100% 100%

* BESD verilerine dayanılarak oluşturulmuştur. ** ECĐD verilerine dayanılarak oluşturulmuştur