• Sonuç bulunamadı

2.3. Konuyla Ġlgili YapılmıĢ ÇalıĢmalar

2.3.2. Ġnsan ve Çevre Ünitesi Ġle Ġlgili YapılmıĢ ÇalıĢmalar

Özüredi (2009), yaptığı çalıĢmada Ġlköğretim 7. sınıf Fen ve Teknoloji dersinde Ġnsan ve Çevre ünitesinde yer alan “besin zinciri ve besin ağı” konularında, grup çalıĢmasıyla birlikte kavram karikatürleri kullanımının, sadece grup çalıĢmasına göre öğrencilerin fen baĢarısına ve kavram yanılgılarının giderilmesinde etkisinin olup olmadığını araĢtırmıĢtır. AraĢtırmasında ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanmıĢ, deney grubunda araĢtırmacı tarafından hazırlanan kavram karikatürleri ve grup çalıĢması yöntemi, kontrol grubunda ise sadece grup çalıĢması yöntemi uygulanmıĢtır. Fen ve Teknoloji baĢarı testinden elde edilen veriler kovaryans analizi ile grup görüĢmelerinden elde edilen veriler ise betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiĢtir. Yapılan bu araĢtırmadan elde edilen sonuçlara göre kavram karikatürleri ile öğretim öğrencilerin

47

baĢarılarını arttırmada etkili olmuĢtur. Bunun yanı sıra öğrencilerin derse yönelik ilgilerinin arttığı, derse karĢı daha yüksek motivasyon sağladıkları, kavram karikatürleri sayesinde fen bilgisi derslerinin çok eğlenceli geçtiği araĢtırmacı tarafından belirtilmiĢtir. Arslan (2009), yaptığı araĢtırmada Ġnsan ve Çevre ünitesinin iĢleniĢinde probleme dayalı öğrenme yönteminin öğrenci baĢarısı üzerine etkisini incelemiĢtir. ÇalıĢmada iki deney grubu kullanılmıĢ; birinci gruba probleme dayalı öğrenme yöntemi, ikinci gruba ise 5E modeli kullanılmıĢtır. Uygulama dört hafta sürmüĢ, veri toplama aracı olarak insan ve çevre baĢarı testi kullanılmıĢtır. Yapılan araĢtırma sonuçlarına göre, öğrencilerin “Ġnsan ve Çevre” ünitesi ile ilgili kavramları öğrenmeleri ve konu ile ilgili bilgileri anlamlandırmalarında, hem probleme dayalı öğrenme yönteminin hem de 5E modelinin olumlu yönde etkili olduğu belirtilmiĢtir. AraĢtırmada son olarak kullanılan bu iki yöntemin birbirlerine karĢı üstünlükleri bakımından aralarında önemli bir farklılık gözlenmediği belirtilmiĢtir.

Yavuz ġahin (2009), yaptığı çalıĢmada 7. sınıf Ġnsan ve Çevre ünitesinde kazanılması gerekilen bilimsel süreç becerilerini incelemiĢtir. Bu çalıĢmanın amacı, ünite etkinliklerinde yer alan bilimsel süreç becerilerinin kazanılıp kazanılmadığını ve programda yer almadığı halde kazanılan bir bilimsel süreç becerisi varsa uygulanan etkinliklerin nasıl uygulandığını belirlemek olmuĢtur. ÇalıĢmanın verileri nitel araĢtırma yöntemine ait olan, doküman analizi, gözlem, görüĢme ve bilimsel süreç becerileri testi ile toplanmıĢtır. AraĢtırmanın sonucuna göre yapılan etkinliklerle birlikte programda belirtilmemesine karĢın farklı bilimsel süreç becerileri ortaya çıkmıĢtır.

Solmaz (2010), yaptığı araĢtırmada kavramsal anlamaya dayalı iĢbirlikli öğrenme yönteminin; 7. Sınıf Ġnsan ve Çevre ünitesinde öğrencilerin kavramsal anlama düzeylerine, çevre farkındalıklarına, kavramsal anlama ve çevreye yönelik tutumlarıyla ilgili kalıcılıklarına etkisini incelemiĢtir. Uygulama deney ve kontrol grubu olmak üzere 2 grup ile 4 hafta boyunca gerçekleĢmiĢtir. Deney grubunda Fen ve Teknoloji dersi, iĢbirlikli öğrenme yoluyla kavramsal anlamaya dayalı olarak iĢlenirken, kontrol sınıfında ise Fen ve Teknoloji programına uygun olarak iĢlenmiĢtir. AraĢtırmada veri toplama aracı olarak; kavramsal anlama düzeyi belirleme testi, çevre tutum ölçeği ve çevre farkındalığı görüĢme formu, deney grubu öğrencilerinin de iĢlem boyunca sürdürülen yöntem hakkındaki görüĢlerini tespit etmek için; kavramsal anlamaya dayalı iĢbirlikli öğrenme görüĢme formu kullanılmıĢtır. AraĢtırma sonucunda iĢbirlikli öğrenme yoluyla kavramsal anlamaya dayalı

48

öğretimin yürürlükte olan fen ve teknoloji programında yer alan etkinliklere göre kavramsal anlama ve çevreye yönelik tutumlarla ilgili kalıcılığı sağlamada daha etkili olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır. Ayrıca deney grubu öğrencilerinin iĢbirlikli öğrenme ile ilgili olumlu düĢünceler taĢıdığı tespit edilmiĢtir.

Güngör (2011), yaptığı araĢtırmada Ġlköğretim 7. sınıf Fen ve Teknoloji dersindeki Ġnsan ve Çevre konusunun iĢbirlikçi yöntemle iĢlenmesinin öğrenci baĢarısı ve tutumu üzerine etkisini incelemiĢtir. AraĢtırmada ön test- son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıĢtır. BeĢ hafta boyunca yapılan uygulamada bir kontrol grubu bir de deney grubu yer almıĢtır. Deney grubunda iĢbirlikçi öğrenme yöntemi kullanılırken, kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemi kullanılmıĢtır. Veri toplama aracı olarak seviye testi, konu baĢarı testi, fen ve teknoloji dersi tutum ölçeği kullanılmıĢ aynı zamanda öğrencilerin yöntemle ilgili görüĢlerini belirlemek amacıyla sınıf içi gözlemler ve görüĢmeler yapılmıĢtır. AraĢtırmadan elde edilen sonuçlara göre iĢbirlikçi öğrenme yönteminin geleneksel öğretim yöntemine göre öğrencilerin ders baĢarılarını artırmada ve fen dersine karĢı olumlu tutum geliĢtirmelerinde etkili olduğu belirtilmiĢtir.

Akkuzulu (2011), yaptığı çalıĢmada yedinci sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji dersi çevre ve insan ünitesinde öğrencilerin yansıtıcı fen günlükleri tutmasının baĢarı ve tutuma etkisini araĢtırmıĢtır. AraĢtırmada ön test- son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıĢtır. ÇalıĢmada deney grubundaki öğrenciler her dersin sonunda yansıtıcı fen günlükleri tutarken, kontrol grubundaki öğrenciler bu iĢlemi yapmamıĢtır. Günlük tutmanın tutum ve baĢarı üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla Çevre Tutum Ölçeği, Çevre Önbilgi Testi, Ġnsan ve Çevre Ünitesi BaĢarı Testi veri toplama araçları olarak kullanılmıĢtır. AraĢtırmadan elde edilen sonuçlara göre fen ve teknoloji dersinde insan ve çevre ünitesinin öğretiminde yansıtıcı öğretim etkinliklerinden yansıtıcı fen günlükleri kullanılmasının öğrencilerin akademik baĢarılarını ve çevreye yönelik tutum ve davranıĢlarını olumlu yönde etkilediği görülmüĢtür.

Yılmaz (2013), çalıĢmasında; ilköğretim Fen ve Teknoloji dersi insan ve çevre ünitesinde kavram karikatürleriyle desteklenmiĢ bilimsel hikâyelerin kullanımının öğrencilerin akademik baĢarıları, tutumları ve motivasyonları üzerine etkisinin belirlenmesini amaçlamıĢtır. ÇalıĢma 2012-2013 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde, Manisa ili Demirci ilçesi Ziya Gökalp Nurettin Kelem Ġlköğretim Okulu‟ nda gerçekleĢtirilmiĢtir. ÇalıĢmada gerçekleĢen uygulamalar, okulda öğrenim gören 27 öğrenci (7-B) deney grubu

49

ve 27 öğrenci (7-A) kontrol grubu olmak üzere toplam 54 öğrenci ile gerçekleĢmiĢtir. Ġnsan ve Çevre ünitesinde, deney grubu öğrencilerine kavram karikatürleriyle desteklenmiĢ bilimsel hikâyeleri içeren öğretim programı, kontrol grubu öğrencilerine ise mevcut öğretim programı uygulanmıĢtır. AraĢtırma 4 ders saati ön test uygulamaları, 16 ders saati hazırlanan etkinlik uygulanmaları ve 4 ders saati son test uygulamaları olmak üzere; toplam 24 ders saatinde gerçekleĢtirilmiĢtir. ÇalıĢmada öntest-sontest kontrol gruplu yarı- deneysel araĢtırma deseni kullanılmıĢtır. Veriler `Akademik BaĢarı Testi, Fen Bilgisi Tutum Ölçeği ve `Fen Öğrenmeye Yönelik Motivasyon Ölçeği ile toplanmıĢtır. Bu testler öntest ve sontest olarak tüm gruplara uygulanmıĢtır. Bununla birlikte gruplarda yer alan öğrencilerin birbirlerine denk olup olmadığını belirlemek amacıyla Bireysel Bilgi Formu kullanılmıĢtır. ÇalıĢmadan elde edilen veriler SPSS 20 paket programı ile analiz edilmiĢtir. AraĢtırmada yapılan analiz çalıĢmalarında t-testi ve varyans analizi kullanılmıĢtır. AraĢtırmadan elde edilen sonuçlara göre; kavram karikatürleriyle desteklenmiĢ bilimsel hikâyelerin kullanıldığı deney grubu öğrencilerinin, kontrol grubu öğrencilerine göre akademik baĢarılarının anlamlı derecede daha yüksek olduğu sonucuna varılmıĢtır.

Yılmaz ve ġaĢmaz Ören (2013), Fen ve Teknoloji dersinde kavram karikatürleriyle desteklenmiĢ bilimsel hikâyeler temelli rehber materyal geliĢtirme çalıĢması yapmıĢlardır. Bu çalıĢmada; kavram karikatürleriyle desteklenmiĢ bilimsel hikâyeler temel alınarak Fen ve Teknoloji dersi „Ġnsan ve çevre‟ ünitesine yönelik bir rehber materyalin geliĢtirilmiĢtir. AraĢtırmacıların geliĢtirmiĢ olduğu rehber materyal, ilköğretim 7. sınıf düzeyinde yer alan „Ekosistemler‟, „Ülkemizdeki Biyolojik ÇeĢitlilik‟ ve „Ülkemizdeki ve Dünyadaki Çevre Sorunları ve Etkileri‟ olmak üzere üç farklı konuyu kapsamıĢtır. AraĢtırmacılar, çalıĢmada geliĢtirilen materyalin; bilimsel hikâyeler ve kavram karikatürleri konularıyla ilgili çalıĢma yapmak isteyen araĢtırmacılar, öğretmenler ve öğretmen adayları için yararlı olacağını düĢündüklerini belirtmiĢlerdir.

50

BÖLÜM III