• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR ve YORUM

4.3. Üçüncü Alt Probleme İlişkin Bulgular

“Bilgilendirici metinleri süreçsel modelle öğrenen deney grubu öğrencilerinin bilgilendirici metin yapıları bilgi düzeyleri ve okuduğunu anlama düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmakta mıdır?” şeklinde ifade edilen üçüncü alt problem doğrultusunda, deney grubunun öntest, sontest puanlarına ilişkin bulgulara ve yorumlara aşağıda yer verilmiştir.

4.3.1. Bilgilendirici Metin Yapıları Bilgi Düzeyleri ve Okuduğunu Anlama Düzeyleri Öntest Puanları Arasındaki İlişkiye Ait Bulgular

Deney grubu öğrencilerinin uygulama öncesi ölçülen okuduğunu anlama düzeyleri ile bilgilendirici metin yapılarına ilişkin bilgi düzeyleri arasındaki ilişki, pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı ile incelenmiş ve sonuçları tablo 17’de gösterilmiştir.

Tablo 17. Bilgilendirici Metin Yapıları Bilgi Düzeyi ve Okuduğunu Anlama Düzeyi Öntest Puanları Arasındaki İlişki

Öntest Tanımlama Sıralama Sebep

Sonuç Karşılaştırma Problem Çözme Okuduğunu Anlama Bilgilendirici Metin Yapı Farkındalığı 0,602(**) 0,210 0,411(*) 0,446(*) 0,440(*) 0,559(**) *p<0.05 **p<0.01

Yukarıdaki tablo incelendiğinde, deney grubu öğrencilerinin uygulama öncesi ölçülen tanımlama türü okuduğunu anlama testi puanları ile bilgilendirici metin yapı farkındalığı puanları arasında 0.602 olan pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmektedir (p<0.01). Diğer bir ifade ile deney grubu öğrencilerinin uygulama öncesi ölçülen bilgilendirici metin yapı farkındalığı puanları arttıkça, tanımlama türü anlama testi puanları da artmaktadır. Büyüköztürk ve diğerlerine (2008:107) göre, 0,70- 0,99 arasındaki ilişki yüksek düzeyde, 0,69-0,30 arasındaki ilişki orta düzeyde ve 0,29- 0,01 arası ilişki düşük düzeyde kabul edilmektedir. Korelasyon katsayısının 1,00 olması mükemmel pozitif bir ilişkiyi; -1,00 olması mükemmel negatif bir ilişkiyi; 0,00 olması ilişkinin olmadığını gösterir. İslamoğlu (2009:249) hesaplanan korelasyon katsayısının anlamlı olması için en azından 0,30’dan büyük olması gerektiğini belirtmiştir.

Deney grubu öğrencilerinin uygulama öncesi ölçülen sıralama türü okuduğunu anlama testi puanları ile bilgilendirici metin yapı farkındalığı puanları arasında 0.210 olan pozitif yönlü düşük düzeyde anlamlı olmayan bir ilişki bulunmuştur (p>0.05).

Deney grubu öğrencilerinin uygulama öncesi ölçülen sebep-sonuç türü okuduğunu anlama testi puanları ile bilgilendirici metin yapı farkındalığı puanları arasında 0.411 olan pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). Diğer bir ifade ile deney grubu öğrencilerinin uygulama öncesi ölçülen bilgilendirici metin yapı farkındalığı puanları arttıkça, sebep-sonuç testi puanları da artmaktadır.

Deney grubu öğrencilerinin uygulama öncesi ölçülen karşılaştırma türü okuduğunu anlama testi puanları ile bilgilendirici metin yapı farkındalığı puanları arasında 0.446 olan pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). Diğer bir ifade ile deney grubu öğrencilerinin uygulama öncesi ölçülen bilgilendirici metin yapı farkındalığı puanları arttıkça, karşılaştırma testi puanları da artmaktadır.

Deney grubu öğrencilerinin uygulama öncesi ölçülen problem çözme türü okuduğunu anlama testi puanları ile bilgilendirici metin yapı farkındalığı puanları arasında 0.440 olan pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). Diğer bir ifade ile deney grubu öğrencilerinin uygulama öncesi ölçülen bilgilendirici metin yapı farkındalığı puanları arttıkça, problem çözme testi puanları da artmaktadır.

Deney grubu öğrencilerinin uygulama öncesi ölçülen genel okuduğunu anlama testi puanları ile bilgilendirici metin yapı farkındalığı puanları arasında 0.559 olan pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). Diğer bir ifade ile deney grubu öğrencilerinin uygulama öncesi ölçülen bilgilendirici metin yapı farkındalığı puanları arttıkça, okuduğunu anlama testi puanları da artmaktadır.

4.3.2. Bilgilendirici Metin Yapıları Bilgi Düzeyleri ve Okuduğunu Anlama Düzeyleri Sontest Puanları Arasındaki İlişkiye Ait Bulgular

Deney grubu öğrencilerinin uygulama sonrası ölçülen okuduğunu anlama ile bilgilendirici metin yapılarına ilişkin bilgi düzeyleri arasındaki ilişki, pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı ile incelenmiş ve sonuçları Tablo 18’de gösterilmiştir.

Tablo 18. Bilgilendirici Metin Yapıları Bilgi Düzeyi ve Okuduğunu Anlama Düzeyi Sontest Puanları Arasındaki İlişki

Sontest Tanımlama Sıralama Sebep

Sonuç Karşılaştırma Problem Çözme Okuduğunu Anlama Bilgilendirici Metin Yapı Farkındalığı 0,605(**) 0,814(**) 0,551(**) 0,756(**) 0,636(**) 0,756(**) **p<0.01

Tablo 18 incelendiğinde, deney grubu öğrencilerinin uygulama sonrası ölçülen okuduğunu anlama testlerinden sıralama (0,814), karşılaştırma (0,756) ve genel okuduğunu anlama testi (0,756) puanları ile bilgilendirici metin yapı farkındalığı puanları arasında pozitif yönlü yüksek düzeyde anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmektedir (p<0.01). Diğer bir ifade ile deney grubu öğrencilerinin uygulama sonrası ölçülen bilgilendirici metin yapı farkındalığı puanları arttıkça; sıralama, karşılaştırma ve genel okuduğunu anlama testi puanları da artmaktadır.

Deney grubu öğrencilerinin uygulama sonrası ölçülen okuduğunu anlama testlerinden tanımlama (0,605), sebep-sonuç (0,551) ve problem çözme testi (0,636) puanları ile bilgilendirici metin yapı farkındalığı puanları arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0.01). Diğer bir ifade ile deney grubu öğrencilerinin uygulama sonrası ölçülen bilgilendirici metin yapı farkındalığı puanları arttıkça; tanımlama, sebep-sonuç, problem çözme testi puanları da artmaktadır.

Deney grubu öğrencilerinin uygulama öncesi ve sonrası ölçülen okuduğunu anlama testi puanları ile bilgilendirici metin yapı farkındalığı puanları arasındaki korelasyon katsayılarına ilişkin grafik aşağıda gösterilmiştir.

Grafik 8. Okuduğunu Anlama ve Bilgilendirici Metin Yapıları Farkındalığı Arasındaki İlişki

Yukarıdaki grafik incelendiğinde, deney grubundaki öğrencilerin uygulama sonrası ölçülen okuduğunu anlama testi puanları ile bilgilendirici metin yapı farkındalığı puanları arasındaki korelasyon katsayılarının uygulama öncesinde ölçülen korelasyonlara göre daha yüksek olduğu gözlenmektedir.

Sonuç olarak, bilgilendirici metinlerin (tanımlama, sıralama, sebep-sonuç, karşılaştırma, problem çözme) süreçsel modelle öğretiminin deney grubu öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerini olumlu yönde etkilediği söylenebilir. Bilgilendirici metin yapıları farkındalığı, öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerini olumlu yönde etkilemektedir.