• Sonuç bulunamadı

6. YÖNTEM

6.7. Ölçeklerin Oluşturulma Süreci

Anket formunun hazırlanma sürecinde ilk olarak destinasyon markalaşması ile ilgili yapılan tez araştırmaları incelenmiş ve dünyada uygulanan 16 adet araştırmaya ulaşılmıştır. İçlerinden 5 doktora, 2 yüksek lisans tezi olmak üzere 7 ayrı tezin anket formlarından yararlanılmıştır Deslandes, 2003; Doğanlı, 2006; Özdemir, 2007; Babacan, 2010; İpar, 2011; Custódio, 2014; Başer, 2015). Bu 7 adet tezin anket formları derinlemesine ele alınmış ve sonrasında 42 ifade belirlenmiştir. Bunun dışında, 7 adet demografik soru ve Şanlıurfa özelinde 17 adet açık ve kapalı uçlu soru da anket formuna dâhil edilmiştir. Bu kapsamda oluşturulan anket formu, akademiden, özel sektörden ve ilgili kamu kuruluşlarından uzman kişilere uygulanmıştır. Tablo 8’de görüleceği üzere tezde işe koşulan anket formunun hazırlanma aşamasında eleştiride bulunan ve katkı sağlayan uzman akademisyenler (10), kamu kurumlarında çalışan uzmanlar (3) ve özel sektör çalışanları (2) olmak üzere toplamda 15 kişi ile yüz

yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu kişiler ve görüşme detayları ile ilgili bilgiler Tablo 11’de verilmiştir.

Tablo 11. Anket Formunun Tartışıldığı, Yüz Yüze Pilot Analiz Yapılan Kişiler

Kişi Görüşme Tarihi Görüşüne Başvurulan Uzman Çalıştığı Kurum ve Pozisyon 1 2 Mart 2018 Prof. Dr. Kutay OKTAY Kastamonu Üniversitesi

Turizm Fakültesi

2 5 Mart 2018 Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin PAMUKÇU Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi

3 6 Mart 2018 Dr. Öğr. Üyesi Çetin AKKUŞ Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi

4 6 Mart 2018 Dr. Öğr. Üyesi Gülizar AKKUŞ Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi

5 7 Mart 2018 Doç. Dr. Canan TANRISEVER YİĞİT Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi

6 7 Mart 2018 Doç. Dr. Gökçe YÜKSEK Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi

7 6 Nisan 2018 Dr. Öğr. Üyesi Mehmet AKBIYIK Harran Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği

Yüksekokulu

8 9 Nisan 2018 Burhan AKAY Şanlıurfa İl Kültür ve

Turizm Müdürlüğü

9 9 Nisan 2018 İbrahim YARDIMCI Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

10 9 Nisan 2018 M. Sait RIZVANOĞLU Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

11 10 Nisan 2018 Ertuğrul ER Dedeman Şanlıurfa Oteli Genel Müdürü

12 10 Nisan 2018 İbrahim Halil YÜKSEL Dedeman Şanlıurfa Oteli Finans Müdürü

13 11 Nisan 2018 Dr. Öğr. Üyesi Tahir BENLİ Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler

Fakültesi

14 11 Nisan 2018 Doç. Dr. Aysun KANBUR Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler

Fakültesi

15 11 Nisan 2018 Dr. Öğr. Üyesi Aydoğan AYDOĞDU Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Yapılan görüşmeler neticesinde, tekrar eden bazı gereksiz ifadeler anket formundan çıkartılmış ve bazı ifadelerin ise daha iyi anlaşılabilmesi için gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Böylece, gerek bazı ifadelerin birleştirilmesi gerekse de bazılarının elenmesiyle ölçek 34 ifadeye indirgenmiş, açık ve kapalı uçlu sorular ise 15 soruya düşürülmüştür.

Uzmanların görüşlerini belirtmelerinin ardından sadeleşen anket formu; 34 ifadeye, 15 açık ve kapalı uçlu soruya ve 7 demografik bilgileri ölçen soruya indirilerek

hazırlanmıştır. Bu anket formu, çoğaltılarak 30 yerli misafire yüz yüze uygulanmıştır. Cevaplanan 30 anket formuna pilot araştırma yapılmıştır. Pilot araştırma sonucunda, anlaşılmayan veya eksik bulunan herhangi bir ifadeye veya soruya rastlanmamıştır. Pilot araştırma sonuçlarına göre Şanlıurfa’nın destinasyonda markalaşması konusunda en önemli maddeler aşağıda belirtilmiştir.

 Yerel mimari tarzı kendine özgüdür.

 Şehir turizmi potansiyelini geliştirmeye yönelik plan ve projelere ihtiyaç vardır.

 İlgi çekici pek çok mekân mevcuttur.  Güzel bir doğal manzarası var.  Burada dinlendirici zaman geçirdim.

 Kültürel ve sanatsal gösterilerin düzenleneceği tesisler ve mekânlar yeterli değildir.

 Şehrin yöresel yemekleri ön plana çıkarılmaktadır.  Alternatif turizm faaliyetleri yeterli değildir.  Yerel halk misafirperverdir.

 Bu seyahat güzel bir deneyimdi.

Ayrıca, anket formu oluşturulurken, ifadelere karşılık gelen değerler 1’den başlanıp; 1-Hiç katılmıyorum, 2-Katılmıyorum, 3-Ne katılıyorum ne katılmıyorum, 4- Katılıyorum, 5-Tamamen katılıyorum şeklindeyken, bu biçimin katılımcıyı yanıltabileceği belirtilmiştir. Uzmanların görüşleri doğrultusunda, bunun tam tersi bir yol izlenmiş ve önermelerin katılımcılar için ne kadar önemli olduğunu belirlemek için sırasıyla şu şekilde bir yol izlenmiştir; 5-Tamamen katılıyorum, 4-Katılıyorum, 3-Ne katılıyorum ne katılmıyorum, 2-Katılmıyorum, 1-Hiç katılmıyorum. Şanlıurfa’nın destinasyonda markalaşması için ortaya konması amaçlanan model önerisi kapsamında belirlenen 34 ifade; algılanan kalite, algılanan değer, algılanan fiyat, memnuniyet, destinasyon imajı ve marka kent gibi kısımlara ayrılmamış ve tek parçada verilmiştir. Anketin tamamı Ek-1’de verilmiştir.

Öte yandan, ziyaretçilere demografik bilgileri ölçen soruların dışında 15 adet açık ve kapalı uçlu soru yöneltilmiştir. Bu sorular şu şekildedir:

 Mevcut ziyaretiniz dâhil olmak üzere, son 5 yıl içinde Şanlıurfa Bölgesi’ni kaç kere ziyaret ettiniz?

 Son ziyaretiniz dâhil olmak üzere, Şanlıurfa Bölgesi’ne yaptığınız ziyaretlerin ortalama kalış süresi nedir?

 Kalış süresinin size yettiğini düşünüyor musunuz?

 Özellikle Şanlıurfa’nın hangi bölgesini görmek için geldiniz?  Şanlıurfa ile ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlayan kaynaklar nelerdir?  Şehre ilk geldiğinizde şehrin hangi özelliği dikkatinizi çekti?

 Sizce Şanlıurfa taşıdığı değerler ve sahip olduğu varlıkların hangisi veya hangileri ile ön plana çıkmaktadır?

 Şanlıurfa’yı ziyaret etme sebebiniz nedir?

 Şanlıurfa ilinde ziyaret ettiğiniz ve sizi en fazla etkileyen yerler neresidir?  Sizce Şanlıurfa’nın turistik bir yer olarak gelişmesi için neler yapılmalıdır?  Sizce Şanlıurfa bir marka kent midir?

 Şanlıurfa için bir logo oluşturulacak olsa, sizce Şanlıurfa ile ilgili hangi öğeleri içermelidir?

 Şanlıurfa için bir slogan oluşturulacak olsa, sizce nasıl olmalıdır?  Şanlıurfa’ya bir daha gelmeyi düşünüyor musunuz?

 Şanlıurfa’ya gelmeyi çevrenizdeki insanlara tavsiye eder misiniz?