• Sonuç bulunamadı

HĠZMETĠÇĠ SEMĠNER ÇALIġMALARI KAPSAMINDA AFYON MÜZĠK EĞĠTĠMĠ ÇALIġTAYININ DEĞERLENDĠRĠLMESĠ

II. ÇalıĢtay

II. Çalıştay 26 Kasım 2008‟de yapılmıştır. Yine müzik öğretmenlerinden oluşan bir grupla yürütülen çalışmalarda hizmetiçi çalışmalar da başlamış, bu kapsamda Prof. Nezihe Şentürk ve Öğr. Grv. Duygu Sökezoğlu tarafından Orf Uygulamaları hakkında uygulamalı bir çalışma yapılmıştır. 70 öğretmen ve öğrencinin katıldığı bu çalıştayda sınıf öğretmenliği ve okulöncesi öğretmenliği bölümü öğrencileri ile müzik öğretmenleri katılmış, bilgi toplamak üzere anket kullanılmış, bir yıl sonra yapılacak çalıştayda yapılacak çalışmaların neler olması gerektiği konusunda yine müzik öğretmenlerinin görüşleri alınmıştır.

Bu çalıştayda yapılan uygulamalı çalışmalar müzik öğretmenlerinin bir önceki çalıştayda öne sundukları pek çok olumsuz düşüncenin giderilme yolunda olduğunu göstermiş, uygulamalı çalışmaların mesleki açıdan kendilerine büyük katkı sunduğunu anlamalarına yol açmıştır. Ayrıca, müzik öğretmenlerinde önemsendiklerine ve okul yöneticileri tarafından daha dikkate alınır bir branş olarak kendilerine karşı olumlu bir tavır geliştiğine dair yorumlar gelmiştir.

II. Çalıştay sonunda, müzik öğretmenleri, sınıf öğretmenleri, okulöncesi öğretmenleri ve öğretmen adayları için Orf Öğretisine dayalı müzik öğretimine ilişkin uygulamalı seminerlerin düzenlenmesi gerektiği yolunda istekler bildirilmiş, çalıştaya sınıf öğretmenleri ve okulöncesi öğretmenlerinin dahil edilmesi düşüncesi oluşmaya başlamıştır.

III. ÇalıĢtay

Bu çalıştay da uygulamalı müzik eğitimi yöntemleri daha geniş bir yer tutmuş, çocuk korolarına yönelik çalışmalarda hissedilen eksiklerin giderilmesi konusuna eğilen bir yaklaşımın benimsendiği görülmüştür. 3 Mart 2010‟da gerçekleştirilmiştir. Bu çalıştayda da düzenleyiciler ve öğretmenler arasında fikir alışverişleri olmuş, okullardaki müzik sınıfı sorununun aşılamadığı, ders araç ve gereçleri konusunda bir takım sıkıntıların yine devam ettiği, yöneticilerin müzik dersi konusunda yeterince bilinçli olmadıkları, müzik ders saatlerinin arttırılması gerektiği, müzik öğretmenlerinin mesleki müzik eğitimi veren kurumlarla daha fazla işbirliği içerisine girmelerinin gerektiği gibi öneriler gelmiştir.

IV. ÇalıĢtay

3-4-5 Kasım 2010 tarihlerinde yapılan bu çalıştaya müzik öğretmenleri, sınıf öğretmenleri ve okulöncesi öğretmenlerinden oluşan yaklaşık doksan kişilik bir topluluk katılmıştır. Yapılan uygulamalı çalışmalarda müzik eğitiminde oyun-dans-müzik, çocuk koroları ve koro eğitimi ele alınmıştır. Önceki çalıştaylarda dile getirilen müzik eğitimi sorunlarında çok büyük bir değişikliğin olmadığı kaydedilmiş, müzik eğitimcilerinin yılda bir kez olsun böyle çalışmalarla bir araya gelmelerinin ve kendilerini yetiştirmelerinin oldukça önemli bir güç oluşturduğu ve mesleki açıdan kendilerine olan saygı ve özgüvenlerini perçinlediği, daha büyük bir istekle okullarına döndükleri çalıştay düzenleyicilerine iletilen görüşler ve uygulanan anketlerden elde edilen sonuçlardır. Bu çalıştay aynı zamanda 23 Nisan Çocuk Koroları Şenliğini de desteklemiş, Afyon‟daki koroların sayısında çok büyük bir artış yaşanmıştır.

V. ÇalıĢtay

Bir önceki çalıştay gibi üç gün sürmüş, 16-17-18 Kasım 2011 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Bu çalıştay, sınıf öğretmenlerini, okulöncesi öğretmenlerini ve müzik öğretmenlerini bir arada fakat ayrı ayrı da ele alan bir yaklaşımı benimsemekle birlikte, çalıştayda yapılan sunumlar bu üç branşı müzik eğitiminde bir arada kaynaştırıcı bir rol üstlenerek ele almış, hemen hemen her çalışmada her grubun etkin katılımı ve uygulamalarda yer almaları sağlanmıştır. Müzik öğretmenlerinin yapmakta oldukları çalışmaları daha zengin bir içerikle sunmalarına olanak sağlayacak etkinliklerin ardı arkası gelmemiş, sınıf ve okulöncesi öğretmenlerinin ise müzik eğitimini kendi alanlarının gereğini yerine getirecek kadar verebilmelerine olanak sağlayacak etkinlikler sunulmuştur. Kısacası bu çalıştay, müzik eğitiminde beş yıldır yapılanların olgunlaşmakta olduğunu sergilemesi açısından önemli göstergelerle doludur.

Müzik öğretmenleri bu çalıştayda mesleki eğitim açısından çok farklı uygulamalarla tanışma fırsatı buldular, değerli müzik eğitimcileriyle bir araya gelerek bilgi ve tecrübelerini edindiler, yaptıklarını ve yapacaklarını sorgulayarak mesleğe başladıkları ilk günün heyecanıyla okullarına döndüler, müzik dersinin teorik değil uygulamalı bir ders olduğunu yaparak ve uygulayarak öğrendiler.

Sınıf öğretmenleri, müzik eğitiminin bir eğitim aracı olarak kullanıldığında nasıl etkili sonuçlar alınabileceğini, müzik eğitiminin çocukların yaşamına hangi açılardan katkı sağladığını, özellikle toplumsallaşma, kendine güven ve zihinsel başarının artışında ne tür katkıları olduğunu gördüler. Müzik eğitiminin özel ve sadece yetenekli olduğu düşünülen bir sınıfın aldığı bir eğitim olmadığını, her çocuğun alması gereken bir eğitim olduğunu anladılar. Okulöncesi öğretmenleri ise, okulöncesi eğitimde müziğin çok daha fazla yer almasının gerektiği bilincine ulaştılar.

Çalıştayda görev alan konservatuvar öğrencileri de müzik eğitiminin farklı ve güzel bir alan olduğunu fark ettiler. Bir çalgı eğitimcisi olmanın ve bu alanın pedagojik boyutunun önemini gördüler. Müzik eğitimcisi olma özenciyle doldular, bu alanla ilgili de önemli bilgiler edindiler.

ÇalıĢtayların Müzik Eğitimine Katkıları

1. Müzik eğitimcileri açısından; saygınlıklarının ve okullarındaki yöneticileriyle olan iletişimlerinin olumlu yönde geliştiği, mesleği ile ilgili bir kurumca desteklenen bireyler olarak kendilerine olan güvenleri artmıştır. Yaptıkları çalışmalar gözle görülür, saygı duyulur ve desteklenir bir düzeye yükselmiş, mesleki anlamda yaptıklarını ve yapacaklarını daha fazla sorgulamalarını sağlamıştır. Yapılan çalışmalar, öğretmenlere bireysel olarak katkı sunmanın yanı sıra, derslerin verimli geçmesi yoluyla öğrencilerine, öğrencilerin müziği sevmesi yoluyla hem ilin müzik eğitimi ve kültürüne, hem de ülkemiz müzik eğitimine ve müzik kültürüne katkı sağlamış, bunların bir araya gelmesi yoluyla toplumsal gelişime toplumsal kültüre bir zincirin halkaları gibi etkide bulunmuştur.

2. Devlet konservatuvarı açısından ele alındığında çalıştayların, hem öğrencilerine hem de kuruma çeşitli katkılar sağladığı görülmüştür: Birincisi, meslektaşlarını arayan ve destek olan bir kurum olarak taşıdığı sorumluluğu yerine getirmenin rahatlığını yaşamaktadır. Mesleki müzik eğitimi veren bir konservatuvar olarak, gelecekteki öğrencilerini yetiştirecek ve yönlendirecek olan müzik eğitimcilerine, eğitim vererek müzik eğitiminin doğrultusuna yön vermektedir. Öğrencilerini mesleki açıdan yetiştirip yol gösterirken, çeşitli konular arasından eğitime de dikkat çekerek yönlendirmekte ve eğilimlerine müzik eğitimciliğini de ekleyip, bunun gereklerini de öğretmekte, bir çalgı eğitimcisi olarak pedagojik yaklaşımların gereğini tanıtmaktadır.

3. Afyonkarahisar‟ın müzik kültürü açısından katkıları oldukça büyük olmuştur. Birincisi Afyonkarahisar‟da çalgı eğitimi konusunda ciddi bir artış yaşanmıştır. Her yıl AKÜ Devlet Konservatuvarınca düzenlenen Amatör Çalgıcılar Konserlerinden ilkine 10 öğrenci katılmış iken, ikincisine 30, üçüncüsüne 40 ve dördüncüsüne 62, beşincisine 69 kişi katılmıştır. 2012 de 1-2-3 Haziran arasında yapılacak olan 6. Amatör Çalgıcılar Festivalinde bu sayının çok daha fazla olacağı tahmin edilmektedir.

4. Yaklaşık 150 öğretmenin bu çalıştaylar yoluyla müzik eğitimine olan bakış açısı değişmiştir. Konservatuvardan okullardaki koro çalışmalarını yürütmek üzere öğrenci talebinde bulunan okul ve sınıf öğretmeni sayısı öylesine artmıştır ki talepler artık karşılanamamaktadır. Her okulda bir müzik öğretmeninin olması gereği V. Çalıştayın panel bölümünde sınıf öğretmenlerince dile getirilmiş, müzik eğitiminin çok daha ciddi bir şekilde ele alınmasının gerektiği vurgulanmıştır.

5. 23Nisan Çocuk Koroları Şenliğinin beşincisi gerçekleştirilecektir ve bu şenliğe katılım da dikkate değer veriler sunmaktadır. İlk yıl 3 koronun katıldığı şenliğin ikincisine 15 koro, üçüncüsüne 15 koro, dördüncüsüne 27 koro ve 881 öğrenci katılmıştır. Beşincisine yapılan başvurular çok daha fazla koronun katılım talebinde bulunduğunu göstermektedir. Çalıştayın bu iki etkinliği müziğin eğitim ve eğitimci boyutlarından işleyerek, bilimsel açıdan desteklediği açıkça görülmektedir.

6. Afyon Kocatepe Üniversitesinin Çocuk Korolarındaki sayısal verilerde de yine çalıştayın önemli etkileri vardır. Çalıştaylar yoluyla korolardan haberdar olan öğretmenlerin çocuklarını müzik eğitimine yönlendirdiği, koro ve çalgı eğitimiyle tanıştırdığı gözlenmiştir. Her iki koro da beş yıl önce kurulduklarındaki öğrenci sayılarının neredeyse iki katına ulaşan bir öğrenci topluluğu ile çalışmalarını yürütmektedir.

7. Kurumlar arası işbirliği ciddi bir şekilde yaygınlık kazanmaktadır. Bu özellikle Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Devlet konservatuvarının bir kurumsal anlayışı olmakla birlikte, Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde öğrencilerin okullarda ders vermeleri mümkün olmuştur. Çalıştaylar ayrıca Müzik Eğitimcileri Derneği gibi önemli bir sivil toplum kuruluşunun da desteğini alarak güçlü bir eğitim kadrosuyla çalışmalarını düzenlemektedir.

Öneriler

Çalıştaylarda yapılan gözlem, anket, panel ve kişisel görüşmelere dayalı olarak şu öneriler sıralanabilir.

1. Çalıştaylar, başta müzik eğitimcilerine büyük katkılar sağlamakta, yalnızlıklarından kurtarmakta, müzik eğitimcilerini geliştirerek müzik eğitiminin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Her ilde düzenlenmeleri ve değerli müzik eğitimcilerinin böyle ortamlarda yer alarak deneyimlerini paylaşmaları sağlanmalıdır.

2. Müzik eğitimine yönelik çalışmaların uygulamalı boyutta ele alınması sağlanmalı eğitimcileri bir araya getirecek farklı etkinlikler düzenlenmelidir. Müzik Eğitimcileri Derneğinin çalışmalarında bunun örneklerini bulmak(Müzik Öğretmenleri Korosu, Orkestrası, Müzik Öğretmenleri Seminerleri, Çalıştaylar), özverili yardımlarını almak ve tecrübelerinden yararlanmak mümkündür.

3. Müzik öğretmenlerinin çeşitli sorunlarını öğrenmek ve çözüm üretmek bu tür çalışmalarda daha iyi sonuç vermektedir. Müzik eğitiminin sorunlarını daha yüksek sesle dile getirmenin yolu yöneticileri bilgilendirmekten geçmektedir. Milli Eğitim Müdürü ve Şube Müdürlerinin de zaman zaman katıldıkları bu çalışmalar, müzik eğitimi adına yapılamayacağı düşünülen pek çok şeyin yapılmasına, müzik öğretmenlerine karşı daha saygılı ve içten davranılmasına yol açmakta, çeşitli sorunların çözümünde de etkili olmaktadır.

Bu yolda verilen uğraşların daha etkili olabilmesi için Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünün kurulması gereği de MÜZED tarafından önerilen bir çözümdür ve daha pek çok sorunun çözümünü de sağlayacağı düşünülmektedir.

Eğitim vererek kültür gelişir, eğitimi verilerek müzik kültürü geliştirilir. Müzik eğitiminin niteliğinin arttırılması ve daha sağlıklı bir toplumun yetiştirilmesi eğitimcilerin elindedir. Bilgice beslenmeyen öğretmenler yeterince besleyemezler. Afyonkarahisar Müzik Eğitimi Çalıştayının diğer illere örnek olması ve benzer çalışmaların artması umulmaktadır.

Kaynakça

Sökezoğlu,D.(2011) “Müzik Eğitiminin Değişim ve Gelişiminde Çalıştayların Yeri ve Önemi” II. Ulusal Hisarlı Ahmet Sempozyumu.26-27-28 Mayıs 2011 Kütahya.

Kuraldışı Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Yayınevi http://www.kuraldisi.com (23.03.2012) http://hedb.meb.gov.tr/20.03.2012

BİREYLERİ MESLEKİ ÇALGI EĞİTİMİNE