• Sonuç bulunamadı

Ar tık o gün hiç kim se (Al lah'ın) ve re ce ği azab gi bi azab lan dı ra maz. Onun vu ra ca ğı ba ğı hiç kim se vu ra maz. (Fecr Su -re si, 25-26)

Et raf la rın da ki tüm de lil le re rağ men Al lah'a iman et me yen, O'nun bü yük lü ğü nü, kud re ti ni ta nı ma mak ta di re nen in san lar kuş ku suz bü yük bir aza bı da hak et miş ler dir. Çün kü Al lah in sa nı ya rat mış, yer yü -zü ne yer leş tir miş ve ora da ih ti ya cı olan her şe yi ken di si ne ver miş tir.

An cak Al lah'ın ver di ği tüm bu ni met le re rağ men ba zı in san lar in kar-da ıs rar et mek te dir ler. Hat ta bir kıs mı bü yük bir az gın lık la Al lah'a iman eden mü min le re düş man lık bes le mek te, Al lah'ın di ni ni en gel le -ye bil mek için ça lış ma lar yü rüt mek te dir ler. El bet te Al lah bu in san la ra hak et tik le ri kar şı lı ğı dün ya da da, ahi ret te de ve re cek tir.

Al lah dün ya üze rin de ki hük mü nü el çi le ri ara cı lı ğıy la yü rü tür. Do la yı sıy la in kar eden le re tat tı ra ca ğı dün ya aza bı nın bir kıs mı da el çi le -ri nin ve si le siy le ol muş tur. Al lah, el çi le -ri nin el le -riy le in kar cı la rın ön de ge len le ri ni azap lan dır dı ğı nı ayet le rin de şöy le bil di rir:

An dol sun, eğer mü na fık lar, kalp le rin de has ta lık bu lu nan lar ve şe hir de kış kır tı cı lık ya pan (ya lan ha ber ya -yan)lar (bu tu tum la rı na) bir son ver me ye cek olur lar sa, ger çek ten se ni on la ra sal dır tı rız, son ra ora da se nin le pek az (bir sü re) kom şu ka la bi lir ler. (Ah zab Su re si, 60) (Bu,) Da ha ön ce den ge lipge çen ler hak kın da (uy gu la nan) Al lah'ın sün ne ti dir. Al lah'ın sün ne tin de ke sin ola -rak bir de ği şik lik bu la maz sın. (Ah zab Su re si, 62) İn kar cı la rın ahi ret te ta nı şa cak la rı azap ise Al lah'ın di le me si dı şın da son su za dek son bul ma ya cak kor kunç bir azap tır. Al lah ora da in sa nı hem fi zik sel, hem de psi ko lo jik yön den azap lan dı ra cak çok çe

şit li yön tem ler var et miş tir. Çün kü Al lah ya rat tı ğı kul la rı nın za af la rı nı en iyi bi len dir ve bu za af lar doğ rul tu sun da en çok acı yı da yi ne Yü -ce Al lah ve re -cek tir. Mu az zib olan Al lah ahi ret te in kar cı la ra ve re -ce ği aza bı Ku ran'da pek çok ayet le bil dir miş tir. Ayet ler de şöy le buy ru lur:

Fa sık olan lar için se, ar tık on la rın da ba rın ma ye ri ateş -tir. Ora dan her çık mak is te dik le rin de, ge ri çev ri lir ler ve on la ra: "Ken di si ni ya lan la dı ğı nız ateş aza bı nı ta dın" de -nir. An dol sun, Biz on la ra bel ki (in kar cı lık tan) dö ner ler di ye o bü yük (uh re vi) azab dan ön ce, ya kın (dün ye vi) azab tan da tad dı ra ca ğız. (Sec de Su re si, 20-21)

Ha ber ver kul la rı ma; şüp he siz Ben, Ben ba ğış la ya nım, esir ge ye nim. Ve şüp he siz aza bım; o acık lı bir azap tır.

(Hicr Su re si, 49-50)

On lar dan ön ce ki ler, hi le li-dü zen ler kur muş lar dı da, Al lah(ın azab em ri) on la rın kur duk la rı ya pı la rın te mel le ri ne gel di, böy le ce üst le rin de ki ta van te pe le ri ne çök -tü; azab on la ra şu urun da ol ma dık la rı yer den gel miş ti.

(Nahl Su re si, 26)

An cak unu tul ma ma lı dır ki Al lah dün ya ha ya tın da in san için sa yı sız fır sat lar ya rat mak ta dır. Her in san için öle ne ka dar tev be et me, Al lah'ın rah me ti ne sı ğın ma im ka nı var dır. Böy le bir du rum da ha ya tı bo yun ca ne ka dar ha ta yap mış olur sa ol sun, ki şi Al lah'ın di le me siy le Rab bi miz'i çok esir ge yen ve çok ba ğış la yan ola rak bu la cak tır. Al lah sa mi mi tev be eden kul la rı nı Ku ran'da son suz rah me tiy le şöy le müj -de le mek te dir:

An cak kim iş le di ği zu lüm den son ra tev be eder ve (dav -ra nış la rı nı) dü zel tir se, şüp he siz Al lah onun tev be si ni ka bul eder. Mu hak kak Al lah, ba ğış la yan dır, esir ge yen -dir. (Ma ide Su re si, 39)

Ger çek ten Ben, tev be eden, ina nan, sa lih amel ler de bu lu nup da son ra doğ ru yo la eri şen kim se yi şüp he siz ba

-MU HİT Ku şa tan

Dik kat li olun; ger çek ten on lar, Rab le ri ne ka vuş mak tan ya na de -rin bir kuş ku için de dir ler. Dik kat li olun; ger çek ten O, her şe yi sa rıp-ku şa tan dır. (Fus si let Su re si, 54)

Din ah la kın dan uzak ya şa yan in san lar, giz li ce yap tık la rı sah te kar -lık la rı, söy le dik le ri ya lan la rı kar şı la rın da ki in san la rın far k et me di ği ni dü şün dük le rin den iç le rin de ga rip bir he ye can du yar lar. Yap tık la rı nı çok bü yük bir kar ola rak gö rür hat ta bun dan do la yı 'akıl sız ca' bir bü yük lük his si ne ka pı lır lar. Oy sa ya pı lan tüm sah te kar ca ey lem ler ki şi -nin ken di aley hi ne dir. Ne var ki in kar eden ki şi za rar da ol du ğu nun far kın da bi le de ğil dir. Fa kat he sa ba kat ma dı ğı bir nok ta da ha var dır:

Her şe yin üze rin de şa hit olan, işi ten, gö ren Al lah ken di si ni her yön -den sa rıp ku şat mak ta dır.

İn kar cı lar Al lah'ı yap tık la rın dan ha ber siz sa nır lar. Bu ger çek aşa -ğı da ki ayet te şöy le bil di ril miş tir:

On lar, in san lar dan giz ler ler de Al lah'tan giz le mez ler.

Oy sa O, ken di le ri, söz den (plan ola rak) hoş nut ol ma ya ca ğı şe yi 'ge ce le ri dü zen le yip ku rar lar ken' on lar la be ra -ber dir. Al lah, yap tık la rı nı ku şa tan dır'. (Ni sa Su re si, 108)

Hiç bir dü şün ce, hiç bir fı sıl tı Al lah'tan giz li kal maz. O tüm in san la -rın si ne le ri nin özün de sak lı ola nı bi lir, on la ra 'şah da mar la -rın dan da ha ya kın'dır. Al lah in san la rı ve yap tık la rı nı ku şat tı ğı gi bi tüm ka ina tı da ku şat mış tır. O'nun ha kim ol ma dı ğı tek bir var lık yok tur. Al lah cin le rin ve me lek le rin bu lun du ğu ve da ha bil me di ği miz alem le ri de Ya ra tan ve il miy le ku şa tan dır. Ali İm ran Su re si'nde bu ger çe ğe şöy le dik -kat çe ki lir:

Si ze bir iyi lik do ku nun ca ta sa la nır lar, si ze bir kö tü lük isa bet et ti ğin dey se bu na se vi nir ler. Eğer siz sab re der ve

sa kı nır sa nız, on la rın 'hi le li dü zen le ri' si ze hiç bir za rar ve re mez. Şüp he siz, Al lah, yap mak ta ol duk la rı nı ku şa -tan dır. (Al-i İm ran Su re si, 120)

Al lah'ın mes cid le rin de O'nun is mi nin anıl ma sı nı en gel le yen ve bun la rın yı kıl ma sı na ça ba har ca yan dan da ha za lim kim ola bi lir? On la rın (du ru mu) iç le ri ne kor ka rak gir

mek ten baş ka sı de ğil dir. On lar için dün ya da bir aşa ğı -lan ma, ahi ret te bü yük bir azab var dır.

Do ğu da Al lah'ın dır, ba tı da. Her ne re ye dö ner se niz Al lah'ın yü zü (kıb le si) ora sı dır. Şüp he siz ki Al lah, ku şa

-tan dır, bi len dir.

De di ler ki: "Al lah oğul edin di." O, (bu ya kış tır ma dan) yü ce dir. Ha yır, gök ler de ve yer de her ne var sa O'nun

-dur, tü mü O'na gö nül den bo yun eğ miş ler dir.

Gök le ri ve ye ri (bir ör nek edin mek si zin) ya ra tan dır. O, bir işin ol masına karar verir se, ona yal nız ca "Ol" der, o

da hemen olur. (Bakara Suresi, 114-117)

Size bir iyi lik do ku nun ca ta sa la nır lar, si ze bir kö tü lük isa bet et ti ğin dey se bu na se vi nir ler. Eğer siz sab re der ve

sa kı nır sa nız, on la rın 'hi le li dü zen le ri' si ze hiç bir za rar ve re mez. Şüp he siz, Al lah, yap mak ta ol duk la rı nı ku şa

-tan dır. (Al-i İm ran Su re si, 120)

MUB Kİ / MUD HİK