• Sonuç bulunamadı

İş te böy le; şüp he siz Al lah, O, Hak olan dır ve şüp he siz O'nun dı şın da tap tık la rı (tan rı lar) ise, ba tıl dır. Şüp he siz Al lah, Yü ce dir, bü yük tür. (Lok man Su re si, 30)

Za man ve me kan can lıcan sız her şey gi bi 'ya ra tıl mış' kav ram lar dır. Za man ve me ka nın hiç ol ma dı ğı bir an da yok tan bir mad de ale -mi ya ra tıl mış ve bu alem için de za man-me kan kav ram la rı oluş muş tur.

Şöy le ki, za man için de ge ri ye git ti ği miz de bir sı nır la kar şı la şı rız ve bu sı nı rın ge ri si ne as la ge çe me yiz. Bir olay için kul la na bi le ce ği miz en es ki ifa de, 'ev re nin ya ra tı lış anı'dır. Hat ta bu gün bi lim çev re le rin de tes -pit edi len sı nır, ka ina tın ya ra tıl ma anın dan iti ba ren 10-43sa ni ye dir. Bu za man di li min den ön ce si için ne za man ne de me kan ta nım la na ma -mak ta dır.

Bu nok ta da kar şı mı za za ma nın ve me ka nın ol ma dı ğı bir bo yut çı kar. İn sa nın sı nır lı ol du ğu bu iki kav ram be lir li bir an da 'ya ra tıl mış' ol -duk la rı na gö re, bu 'ya ra tı lış'tan ön ce bir za man sız lık ve me kan sız lık mev cut tu. İş te biz le rin as la dı şı na çı ka ma dı ğı mız bu kav ram la rı ya ra -tan on la rın ta ma men dı şın da olan Al lah'tır.

Al lah za man dan ve me kan dan mü nez zeh tir ve do la yı sıy la var lı ğı her za man mev cut tur. As la de ğiş mez. Tek ger çek var lık O'dur, O'nun Za tı dı şın da her şey an cak O'nun 'ol' de me siy le var ol muş tur.

Al lah'ın Za tı dı şın da her şey ölüm lü dür ve yok olu cu dur. Ku ran'da da bil di ril di ği gi bi Hak olan yal nız ca O'dur.

Hak olan, bi ri cik hü küm dar olan Al lah Yü ce dir. Onun vah yi sa na ge lipta mam lan ma dan ev vel, Kur'an'ı (oku ma da) ace le et me ve de ki: "Rab bim, il mi mi art ır." (Ta -ha Su re si, 114)

İş te böy le; şüp he siz Al lah, hak kın Ken di si’dir ve şüp he

-siz ölü le ri di ril tir ve ger çek ten her şe ye güç ye ti ren dir.

(Hac Su re si, 6)

İş te bu ra da (bu du rum da) ve la yet (yar dım cı lık, dost luk) hak olan Al lah'a ait tir. O, se vap ba kı mın dan ha yır lı, so -nuç ba kı mın dan ha yır lı dır. (Kehf Su re si, 44)

Al lah, her şe yin Ya ra tı cı sı 'dır. O, her şey üze rin de ve kil dir.

Gök le rin ve ye rin anah tar la rı O'nun dur. Al lah'ın ayet le ri ne (kar şı) in kar eden ler ise; iş te on lar,

hüs ra na uğ ra yan lar dır.

De ki: "Ey ca hil ler, ba na Al lah'ın dı şın da bir baş ka sı na mı kul luk et me mi em re di yor su nuz?"

An dol sun, sa na ve sen den ön ce ki le re vah yo lun du (ki):

"Eğer şirk ko şa cak olur san, şüp he siz amel le rin bo şa çı ka cak ve el bet te sen, hüs ra na uğ ra yan lar dan

ola cak sın.

"Ha yır, ar tık (yal nız ca) Al lah'a kul luk et ve şük re den ler den ol."

On lar, Al lah'ın kad ri ni hak kıy la tak dir ede me di ler.

Oy sa kı ya met gü nü yer, bü tü nüy le O'nun avu cu (kab za sı)nda dır; gök ler de sağ eliy le dü rü lüpbü kül -müş tür. O, şirk koş tuk la rın dan mü nez zeh ve yü ce dir.

Sur'a üfü rül dü; böy le ce Al lah'ın di le dik le ri dı şın da, gök ler de ve yer de olan lar çar pı lıp-yı kı lı ver di. Son ra

bir da ha ona üfü rül dü, ar tık on lar ayağa kalk mış durum da gözet liyor lar. (Zü mer Su re si, 62-68)

HA LIK

Her şe yin var lı ğı ve var lı ğı bo yun ca gö rüp ge çi re ce ği hal le ri, ha di se le ri tes pit ve ta yin eden ve ona gö re ya ra tan, yok tan var eden

Al lah, her can lı yı su dan ya rat tı. İş te bun lar dan ki mi kar nı üze rin -de yü rü mek te, ki mi iki aya ğı üze rin -de yü rü mek te, ki mi -de dört (aya ğı) üze rin de yü rü mek te dir. Al lah, di le di ği ni ya ra tır. Hiç şüp he siz Al lah, her şe ye güç ye ti ren dir. (Nur Su re si, 45) Bir arı ko va nın da ki tüm arı lar gö rev le ri ni ek sik siz ye ri ne ge ti rir ler. İş çi arı lar ko va nın ya pı mın da ça lı şır, ko va nı ha va lan dı ra rak de re ce si ni hep sa bit tu tar lar, ko va na çi çek ler den top la dık la rı be sin le ri ge -ti rir ler. Kra li çe arı ise ko va nın için de sa bit ka la rak so yun de va mı nı sağ lar. Bir siv ri si nek yu mur ta dan çık tı ğın da eriş kin ha li ne hiç ben ze mez. Siv ri si nek lar va sı ge li şi mi ni ta mam la ya na ka dar 4 de fa de ri de ğiş ti rir. Pu pa dö ne mi nin so nu na doğ ru de ri si açı lır ve eriş kin siv ri si -nek pu pa nın için den su ya hiç değ me den çı kar.

Yu ka rı da bah set ti ği miz can lı lar yer yü zün de ya şa yan sa yı sız can lı dan yal nız ca iki ta ne si dir. Fa kat do ğum la rı nı, ya şam la rı nı ve ölüm le ri ni di ğer can lı lar gi bi Al lah be lir le miş tir. Bu can lı lar, ya ra tıl dık la rı an -dan iti ba ren Al lah'ın tes pit et ti ği, uy gun gör dü ğü ve em ret ti ği şe kil de ya şam la rı nı sür dü rür ler. Ke sin lik le Al lah'ın ken di le ri için tak dir et ti ği gö re vin dı şı na çık maz lar. Çöl ler de +50 de re ce de ya şa yan ker ten ke -le -ler de, ku tup lar da -50 de re ce de ya şa yan pen gu en -ler de, de ni zin bin ler ce met re al tın da ya şa yan sün ger ler de ay nı du rum da dır. Hep si ha yat la rı bo yun ca Al lah'ın tes pit et ti ği şe kil de ya şar lar. On lar dan ön ce ki ne sil ler de ay nı şe kil de ya şa mış tır, son ra ki ne sil ler de ay nı şe kil -de ya şa ya cak lar dır. Çün kü Al lah can lı la rın hep si için bir ya şam bi çi mi seç miş tir.

So nuç ola rak ka inat ta ki hiç bir can lı nın ken di ya şam bi çi mi ni ta yin et me hak kı yok tur. Tüm can lı la rı Al lah ya rat mış ve bu şe kil de ya şa

-ma la rı nı tak dir et miş tir. On lar da ka yıt sız şart sız bu hük me bo yun eğ miş ler dir.

İn san da ka ina tın kü çük bir par ça sı dır. Al lah in sa nı bir dam la su -dan ya rat mış, ve bir ya şam bi çi mi tak dir et miş tir. Hiç bir in san ken di ka ra rıy la ya şam sü re si ni be lir le ye mez, yaş lan ma yı ve ölü mü dur du ra maz, aciz lik le rin den kur tu la maz. Tüm bun la rı be lir le yen, di le di ği şe -kil de yön len di ren Al lah'tır. Al lah'ın gü cü nün ben zer siz li ği ve her şe yi ha ki mi ye ti al tın da tut tu ğu ayet ler de şöy le ha ber ve ri lir:

Gök le ri ve ye ri bir ör nek edin mek si zin ya ra tan dır.

O'nun na sıl bir ço cu ğu ola bi lir? O'nun bir eşi (zev ce si) yok tur. O, her şe yi ya rat mış tır. O, her şe yi bi len dir.

(Enam Su re si, 101)

De ki: "Gök le rin ve ye rin Rab bi kim dir?" De ki:

"Al lah'tır." De ki: "Öy ley se, O'nu bı ra kıp ken di le ri ne bi le ya rar da, za rar da sağ la ma ya güç ye ti re me yen bir ta kım ve li ler mi (tan rı lar) edin di niz?" De ki: "Hiç gör me yen (a'ma) ile gö ren (ba si ret sa hi bi) eşit ola bi lir mi? Ve -ya ka ran lık lar la nur eşit ola bi lir mi?" Yok sa Al lah'a, O'nun ya rat ma sı gi bi ya ra tan or tak lar bul du lar da, bu ya rat ma, ken di le rin ce bir bi ri ne mi ben zeş ti? De ki:

"Al lah, her şe yin Ya ra tı cı sı' dır ve O, tek tir, kah re di ci olan dır." (Rad Su re si, 16)

Ken di de ri le ri ne de di ler ki: "Ni ye aley hi miz de şa hit lik et ti niz?" De di ler ki: "Her şe ye nut ku ve rip-ko nuş tu ran Al lah, bi zi ko nuş tur du. Si zi ilk de fa O ya rat tı ve O'na dön dü rü lü yor su nuz." (Fus si let Su re si, 21)

HA LİM