• Sonuç bulunamadı

Ken di siy le Al lah'ın ko nuş ma sı, bir be şer için ola cak (şey) de ğil dir; an cak bir vahy ile ya da per de ar ka sın dan ve ya bir el çi gön de rip Ken di iz niy le di le di ği ne vah yet me si (du ru mu) baş ka. Ger çek ten O, Yü ce olan dır, hü küm ve hik met sa hi bi dir. (Şu ra Su -re si, 51)

Al lah Ku ran'da Ken di si 'ni biz le re ta nıt mış tır: Tüm alem le ri ya ra tan, ka ina tın tek ha ki mi olan Al lah Yü ce dir. Gök le rin, ye rin ve bu iki si ara sın da bu lu nan la rın ye ga ne sa hi bi O'dur. O'ndan baş ka ilah yok -tur, Al lah in san la rın şirk koş tuk la rın dan çok Yü ce dir. Tüm mülk Al lah'a ait tir; O, her şe ye güç ye ti ren dir. O, Yü ce ma kam la rın da sa -hi bi dir. Al lah alem ler den müs tağ ni dir.

'En gü zel isim ler' Al lah'a ait tir, Al lah son suz gü zel lik ve son suz yü ce lik sa hi bi dir. İn san Al lah'ı an cak Ken di si 'nin bil dir di ği ka da rıy la ta -nı ya bi lir, Yü ce li ği ni an cak Ku ran ayet le riy le tak dir ede bi li r. Al lah, bir aye tin de Ken di yü ce li ği ni şöy le ta rif et miş tir:

Al lah... O'ndan baş ka ilah yok tur. Di ri dir, Ka im dir.

O'nu uyuk la ma ve uy ku tut maz. Gök ler de ve yer de ne var sa hep si O'nun dur. İz ni ol mak sı zın O'nun Ka tın da şe fa at te bu lu na cak kim dir? O, ön le rin de ki ni ve ar ka la -rın da ki ni bi lir. (On lar ise) Di le di ği ka da rı nın dı şın da, O'nun il min den hiç bir şe yi kav ra yıp-ku şa ta maz lar.

O'nun kür sü sü, bü tün gök le ri ve ye ri kap la yıpku şat mış tır. On la rın ko run ma sı O'na güç gel mez. O, pek Yü -ce dir, pek bü yük tür. (Ba ka ra Su re si, 255)

ASİM Ko ru yan

(Oğ lu) De di ki: "Ben bir da ğa sı ğı na ca ğım, o be ni su dan ko rur."

De di ki: "Bu gün Al lah'ın em rin den, esir ge yen olan (Al lah)dan baş ka bir ko ru yu cu yok tur."... (Hud Su re si, 43)

İn san aciz li ği se be biy le her an, her tür lü zor luk la kar şı la şa bi lir.

Ör ne ğin, dün ya her an do ğal afet le rin olu şa bil di ği bir yer dir. Dep -rem ler, sel ler, ka sır ga lar, ya nar dağ pat la ma la rı sık sık kar şı la şı lan olay lar dır. Ve ya ay nı şe kil de ki şi yi ma nen sı kın tı ya dü şü re bi len de pek çok olay var dır. Ve bu olay lar kar şı sın da unu tul ma ma sı ge re ken bir ger çek var dır: İn san ne ka dar uğ ra şır sa uğ raş sın, ne ka dar aciz li -ğin den kur tul ma ya ça lı şır sa ça lış sın, Al lah'ın di le me si dı şın da ba şı na ge le cek her han gi bir şey den ko ru na maz. İn san için tek ko ru yu cu Rah man olan Al lah'tır. Ku ran'da bu du rum şöy le bil di ril miş tir:

De ki: "Si zi ka ra nın ve de ni zin ka ran lık la rın dan kim kur tar mak ta dır ki, siz (açık tan ve) giz li den giz li ye ona yal va ra rak dua et mek te si niz: "An dol sun, bi zi bun dan kur ta rır san, ger çek ten şük re den ler den olu ruz." De ki:

"On dan ve her tür lü sı kın tı dan si zi Al lah kur tar mak ta -dır. Son ra siz yi ne şirk koş mak ta sı nız." (Enam Su re si, 63-64)

İn san lar tek baş la rı na kal dık la rın da, el le rin de ki mad di im kan la rın, ya kın la rı nın on la ra hiç bir şey le yar dı ma güç ye ti re me ye ce ği ni an la -dık la rı an lar da ya da sağ lık la rı nı yi tir dik le rin de Al lah'ı zik re der, O'ndan yar dım di ler ler. An cak O, ken di le ri ni kur ta rın ca yi ne nan -kör lük edip baş la rı na ge len le ri unu tur lar. Dün ya da Al lah'tan baş ka ko ru yu cu bu la ma ya ca ğı nı an la ma yan, O'nun her tür lü yar dı mı na rağ -men nan kör lük te ayak di re ten bu ki şi ler, ahi ret te son suz bir azap la kar şı la şa rak ger çe ği gö re cek ler dir.

Bu ki şi le rin du ru mu ayet te şöy le ha ber ve ril mek te dir:

... Çe kim ser dav ra nan lar ve bü yük le nen ler, on la rı acık-lı bir azab la azab lan dı ra cak tır ve ken di le ri için Al lah'tan baş ka bir (ve kil) ko ru yu cu dost ve yar dım cı bu la ma ya -cak lar dır. (Ni sa Su re si, 173)

"Bu na rağ men yüz çe vi rir se niz, ar tık si ze ken di siy le gön de ril di ğim şe yi teb liğ et tim. Rab bim de siz den baş ka bir kav mi ye ri ni ze ge çi rir. Siz O'na hiç bir şey le za rar ve re mez si niz. Doğ ru su be nim Rab bim, her şe yi gö

-zet le yip-ko ru yan dır." (Hud Su re si, 57)

De ki: "O (Al lah) Rah man olan (esir ge yen ko ru yan)dır;

biz O'na iman et tik ve O'na te vek kül et tik. Ar tık siz ki min açık bir sap mış lık için de ol du ğu nu pek ya kın da bi

-le cek si niz." (Mülk Su re si, 29)

Al lah, tak va sa hip le ri ni (ina na rak ve inanç la rı nı uy gu la ya rak) za fe re ulaş ma la rı do la yı sıy la kur ta rır. On la ra kö

-tü lük do kun maz ve on lar hüz ne ka pıl ma ya cak lar dır.

Al lah, her şe yin Ya ra tı cı sı ’dır. O, her şey üze rin de ve -kil dir. Gök le rin ve ye rin anah tar la rı O'nun dur. Al lah'ın ayet le ri ne (kar şı) in kar eden ler ise; iş te on lar, hüs rana

uğ rayan lar dır. (Zümer Suresi, 61-63)

AZİM