• Sonuç bulunamadı

Eyüp de; ha ni o Rab bi ne çağ rı da bu lun muş tu: "Şüp he siz bu dert (ve has ta lık) be ni sa rı ver di. Sen mer ha met li le rin en mer ha -met li ola nı sın." (En bi ya Su re si, 83)

Yer yü zün de ki tüm can lı lar gi bi in san da ih ti yaç için de olan bir var lık tır. Ya şa mı nı sür dü re bil me si için her an oluş ma sı ge re ken pek çok şart var dır. Ne fes ala bil me si için ok si je ne, be de ni nin fa ali yet le ri ni sür dü re bil me si için su ve be si ne ih ti yaç du yar... As lın da bu ör nek le rin sı ra la mak la bit me si de pek müm kün de ğil dir. Yal nız ca tek bir in -sa nın fi zik sel ola rak var lı ğı nı sür dü re bil me si bi le bu ra da sı ra lan ma sı müm kün ol ma yan sa yı sız de ta ya bağ lı dır.

An cak, yer yü zün de ki tüm in san lar ih ti yaç la rı olan şey le ri el de ede bil mek için çok bü yük bir ça ba gös ter me den ya şam la rı nı ra hat lık -la sür dü re bil mek te dir ler. Her bi ri nin ge rek be den le rin de ge rek se dış dün ya da ih ti yaç la rı olan her şey on lar için ön ce den be lir len miş ve on la ra su nul muş tur. Bu ra da ilk ak la ge len ör nek yi ne in sa nın ne fes al -ma sı dır. İn san be de ni nin ya şa mı nı sür dü re bil me si için ok si jen al -ma sı ge rek ti ği ni el bet te her kes bi lir. Pe ki bu ok si je nin at mos fe rde ge re -ken oran lar da bu lun ma sı nı sağ la yan kim dir? Ve ya in sa nın vü cu du na bu ok si je ni alıp iş le ye cek ve ge re ken her hüc re ye tek tek ulaş tı ra cak bir sis te mi ko yan kim dir?

El bet te bun la rın hiç bi ri in sa nın ba şa rı sı de ğil dir. Hiç kim se at mos fe rin ve ya ken di so lu num sis te mi nin olu şu mun da söz sa hi bi ol -ma mış tır.

İş te in sa nın bu en ha ya ti ih ti ya cın dan baş la mak üze re her tür lü de tay ken di si için ge rek ti ği şe kil de var edil miş tir. Kuş ku suz bu nok ta da kar şı mı za çı kan her tür lü de ta yı in san için var eden üs tün bir ak -lın var lı ğı ve o ak -lın sa hi bi nin in sa na gös ter di ği son suz mer ha met tir.

Bu gü cün sa hi bi ise, mer ha met li le rin en mer ha met li si olan Al lah'tır.

Al lah'ın mer ha me ti, el bet te ki in san la rın fi zik sel ih ti yaç la rı nın kar -şı lan ma sı ile sı nır lı de ğil dir. O, in san la rı ya rat mış, ya şa ma la rı için en el ve riş li olan me ka na yer leş tir miş ve bu nun kar şı lı ğın da da yal nız ca Ken di si 'ne kul luk et me le ri ni is te miş tir. Ve in san la ra Ken di si 'ni na sıl ra zı ede cek le ri ni de bil dir miş; bu nu öğ ret mek için on la ra Ka tın dan ki tap lar in dir miş, bü tün ayet le ri ni tek tek açık la yan pey gam ber ler gön der miş tir. Böy le lik le Al lah in san la ra hem Ken di Za tı nı ta nıt mış, hem de on la rı di ne ve gü zel ah la ka da vet et miş tir. Kuş ku suz bun la rın tü mü, Rab bi mi z'in son suz mer ha me ti nin açık de lil le ri nden dir.

Eyüp de; ha ni o Rab bi ne çağ rı da bu lun muş tu: "Şüp he siz bu dert (ve has ta lık) be ni sa rı ver di. Sen mer ha met li le

-rin en mer ha met li ola nı sın."

Böy le ce onun du ası na ica bet et tik. Ken di sin den o der di gi der dik; ona Ka tı mız dan bir rah met ve iba det eden ler için bir zi kir ol mak üze re ai le si ni ve on lar la bir lik te bir

ka tı nı da ha ver dik. (En bi ya Su re si, 83-84)

Si zi en iyi Rab bi niz bi lir; di ler se si ze mer ha met eder, di ler se si zi azab lan dı rır. Biz se ni on la rın üze ri ne bir ve

-kil ola rak gön der me dik. (İs ra Su re si, 54) De di ki: "Bu gün si ze kar şı sor gu la ma, kı na ma yok tur.

Si zi Al lah ba ğış la sın. O, mer ha met li le rin (en) mer ha -met li si dir." (Yu suf Su re si, 92)

EV VEL İlk

O, Ev vel dir, Ahir dir, Za hir dir, Ba tın dır. O, her şe yi bi len dir. (Ha -did Su re si, 3)

Ev re nin bir baş lan gı cı var mı dır?

Kuş ku suz bu so ru yüz yıl lar bo yun ca in san la rın ce vap ara dık la rı bir so ru ol muş tur. Bu mü kem mel dü ze nin bir Ya ra tı cı sı ol ma sı ge rek ti ği -ni kav ra ya bi len in san lar, ev re -nin bir baş lan gı cı ol du ğu na inan mış lar dır.

An cak in san la rın bir kıs mı da Ya ra tı cı 'nın var lı ğı nı ka bul len mek is te me -miş ve bu yüz den ev re nin bir baş lan gı cı ol ma dı ğı nı, ezel den gel di ği ni ve ebe de gi de ce ği ni id dia et miş ler dir. An cak bu gün bi li min ulaş tı ğı nok ta, bu ki şi le rin apa çık bir ya nıl gı için de ol duk la rı nı ka nıt la mış tır.

Bu gü ne ka dar ev re nin va ro lu şuy la il gi li çe şit li tez ler or ta ya kon muş tur an cak gü nü müz de tüm bi lim çev re le ri or tak bir nok ta da bir -leş mek te dir. Bi li min ya kın za man da keş fet ti ği bir ger çek bu du ru ma açık lık ge tir mek te dir. 1929 yı lın da, Ed win Hubb le ta ra fın dan or ta ya kon du ğu gi bi ka inat sü rek li ge niş le mek te dir. Bu ger çek ten yo la çı kan bi lim adam la rı şöy le bir çı ka rım yap mış lar dır: Za man kav ra mı nı ter si ne çe vi rir sek, ge niş le mek te olan ev re ni sı kı şan bir sis tem ola rak, me se la da ral mak ta olan dev bir yıl dız gi bi dü şü ne bi li riz. Bu du rum da or ta ya çı kan so nuç şöy le dir; za man kav ra mı na gö re da ra lan ev ren so nun da tek -li ğe ula şır. Ya ni ka ina tın baş lan gı cı tek bir nok ta nın bü yük bir pat la ma ile açıl ma sı su re tiy le ol muş tur.

Bi zim bu ra dan çı kar ma mız ge re ken so nuç şu dur: İçin de ya şa dı ğı -mız ka ina tın bir baş lan gı cı var dır. Böy le si ne ku sur suz bir sis te min bir baş lan gı cı ol du ğu na gö re; el bet te bu baş lan gı cı var eden bir gü cün var lı ğı da açık tır. Bu Güç Sa hi bi'nin var lı ğı eze li ve ebe di dir. Ya ni O, her -şey den ön ce de var dır, son ra da ola cak tır.

İş te bu son suz gü cün sa hi bi Al lah'tır. Ve can lı la rın, ge ze gen le rin, ga lak si le rin, tüm ev re nin ya ra tıl ma dı ğı ve hat ta za ma nın da he nüz var ol -ma dı ğı an da yal nız ca Al lah var dır. Çün kü O 'Ev vel'dir.

FA LİK

Ya ran, ya rı cı (ka ran lı ğı ya rıp sa ba hı çı ka ran, to -hu mu ya ran)

Ta ne yi ve çe kir de ği ya ran şüp he siz Al lah'tır. O, di ri yi ölü den çı ka rır, ölü yü de di ri den çı ka rır. İş te Al lah bu dur. Öy ley se na sıl olu yor da çev ri li yor su nuz? O sa ba hı ya rıp çı ka ran -dır. Ge ce yi bir sü kun (din len me), Gü neş ve Ay'ı bir he sap (ile) kıl dı. Bu, üs tün ve güç lü olan, bi len Al lah'ın tak di ri dir. (Enam Su -re si, 95-96)

Dün ya üze rin de pek çok bit ki tü rü ye ti şir. Her bi ri nin bir bi rin den fark lı bir to hu mu var dır. Ku ru to hum la rı alıp bir oda da sak la sa nız, bel ki se ne ler ce ay nı şe kil de dur duk la rı nı gö re bi lir si niz. Ama bu to hum lar top ra ğın al tı na ve ya uy gun bir or ta ma ko nul duk la rın da ani -den ya rı la rak fi liz len me ye baş lar lar. Son ra bir de ba kar sı nız ki bir gül ağa cı ve ya dev bo yut lar da bir çı nar ağa cı oluş ma ya baş la mış.

'Ku ru bir ta ne' den böy le si ne fark lı çe şit ler de ama en önem li si can lı bir or ga niz ma nın oluş ma sı kuş ku suz şa şır tı cı dır. Ku ru bir ta ne den bir ağa cın oluş ma sı için, to hu mun top rak tan ge rek li mal ze me le -ri ala rak fi liz len me ye baş la ma sı ge rek li dir. An cak el bet te to hu mun, ih ti ya cı olan mi ne ral le ri, su mik ta rı nı ken di si nin be lir le me si müm kün de ğil dir. Üs te lik top rak ta ki mi ne ral le ri, su yu bi ra ra ya ge tir se bi le bir bi rin den çok fark lı mey ve ler ve ren ağaç çe şit le ri ni ve ya ye şil bit ki le -ri oluş tu ra bil me si için üs tün ye te nek le -ri nin ol ma sı ge rek li dir.

Eğer bu ka ra rı ve re nin to hum ol du ğu nu id dia eder sek to hu mun 'ye te nek li' ol du ğu nu ka bul et mek du ru mun da ka lı rız. An cak el bet te ki bah se di len ye te nek le rin el bet te to hu mun ken di si ne ait ol du ğu nu id dia et mek müm kün de ğil dir. Yu ka rı da ki ayet ler de de bil di ril di ği gi -bi "ta ne yi ve çe kir de ği ya ran" Al lah'tır.

O'nun di le me si ile yer yü zün de bin ler ce çe şit ağaç, bit ki ye tiş mek

O, gök ten su in di ren dir. Bu nun la her şe yin bit ki si ni bi -tir dik, on dan bir ye şil lik çı kar dık, on dan bir bi ri üs tü ne bin di ril miş ta ne ler tü re ti yo ruz. Ve hur ma ağa cı nın to -mur cu ğun dan da ye re sark mış sal kım lar, -bir bi ri ne ben ze yen ve ben ze me yen- üzüm ler den, zey tin den ve nar dan bah çe ler (kı lı yo ruz.) Mey ve si ne, ürün ver di ğin de ve ol gun lu ğa eriş ti ğin de bir ba kı ve rin. Şüp he siz ina -na cak bir top lu luk için bun da ger çek ten ayet ler var dır.

(Enam Su re si, 99)

Ve O, yeri yayıp uzatan, onda sarsılmaz-dağlar ve ırmaklar kılandır. Orada ürünlerin her birinden ikişer

çift yaratmıştır; geceyi gündüze bürümektedir.

Şüphesiz bunlarda düşünen bir topluluk için gerçekten ayetler vardır. (Ra’d Suresi, 3)

Yer yü zün de bir bi ri ne ya kın kom şu kı ta lar var dır; üzüm bağ la rı, ekin ler, ça tal lı ve ça tal sız hur ma lık lar da var dır ki, bun lar ay nı su ile su la nır; ama ürün le rin de (ki ve

-rim de ve lez zet te) ba zı sı nı ba zı sı na üs tün kı lı yo ruz.

Şüp he siz, bun lar da ak lı nı kul la nan bir top lu luk için ger -çek ten ayet ler var dır.

Eğer şa şı ra cak san, asıl şaş kın lık ko nu su on la rın şöy le söy le me le ri dir: "Biz top rak iken mi, ger çek ten biz mi ye ni den ya ra tı la ca ğız?" İş te on lar Rab le ri ne kar şı in ka -ra sa pan lar, iş te on lar bo yun la rı na (ateş ten) hal kalar

geçirilen ler ve iş te on lar -için de ebedi kalacak ları-ateşin ar kadaş ları olan lar dır. (Ra’d Suresi, 4-5)

FA SIL