• Sonuç bulunamadı

"Ben, O'ndan baş ka ilah lar edi nir mi yim ki, Rah man (olan Al lah), ba na bir za rar di le ye cek ol sa, ne on la rın şe fa ati ba na bir şey le ya rar sağ lar, ne de on lar be ni kur ta ra bi lir ler." (Ya -sin Su re si, 23)

Ani den ge len ölüm, umul ma dık bir has ta lık, tüm ürün le ri yok eden bir ka sır ga, ev le ri yer le bir eden dep rem, ge le cek kor ku su, bir tra fik ka za sı, stres, mal kay bı, kıs kanç lık, yaş lan ma...

Kuş ku suz tüm bun lar, ahi re tin var lı ğın dan ga fil olan ve ger çek ya -şam la rı nın dün ya da ki ya -şam ol du ğu nu zan ne den in san lar için, elem, kor ku ve ümit siz lik ve ren olay lar dır. El bet te her in san ken di si ne ve -ya -ya kın la rı na za rar ve ren bu tarz olay lar dan bi riy le ve -ya bun la rın ben zer le riy le her an kar şı la şa bi lir. Ve bu kar şı laş ma muh te me len ki şi nin hiç bek le me di ği bir an da ger çek le şir. Bir an da tüm vü cu du nu sa ran kan se re ya ka lan dı ğı nı öğ re ne bi lir, bir sa bah bir ya kı nı nın ölüm ha -be ri ge le bi lir, ha ya tı bo yun ca bi rik tir di ği pa ra sı nın ça lın dı ğı nı du ya bi lir ve ya ay na ya bak tı ğın da hiç bek le me di ği şe kil de yaş lan dı ğı nı gö rür.

Pe ki in san la ra kar şı bu ka dar mer ha met li olan Al lah'ın, dün ya ha -ya tın da böy le olay lar -ya rat ma sı nın hik met le ri ne ler dir?

Bu nun en önem li ne den le rin den bi ri Al lah'ın in sa nı zor luk ve sı -kın tıy la eğit me si dir. Has ta lı ğın dan do la yı zor luk la ne fes alan bir in san ki bir le ne rek di ğer in san la rı aşa ğı la ya maz. Ay nı za man da yü rü ye mez -ken tek rar yü rü ye bi len, tüm ma lı nı mül kü nü kay bet miş -ken bun la ra tek rar ka vu şan bir in san, şüp he siz bun la rın de ğe ri ni çok da ha iyi kav -rar. Böy le lik le hem zor lu ğu hem de ko lay lı ğı ya ra ta rak dün ya da bir im ti han or ta mı oluş tu ran Al lah, kar şı lık sız ver di ği ni met le rin da ha iyi tak dir edil me si ni sağ lar.

An cak bu ra da be lir til me si ge re ken önem li bir nok ta var dır. Eğer

ya tı ola ca ğı nı bi li yor sa, za ten bir üzün tü, sı kın tı içi ne gir mez. Ba şı na

ki: "Al lah, ba na ye ter. Te vek kül ede cek olan lar, O'na te vek kül et sin ler." (Zü mer Su re si, 38)

Al lah in kar eden ler üze rin de Darr is mi ni te cel li et tir mek te dir.

An cak el bet te ki bu du rum, söz ko nu su ki şi le rin hak tan bi le bi le yüz çe vir me le rin den kay nak lan mak ta dır. Yok sa Al lah tüm kul la rı na kar şı son suz şef kat ve mer ha met sa hi bi olan dır. Rab bi miz tüm in san la rın doğ ru yo lu bul ma la rı, son suz cen net ha ya tı na ka vu şa bil me le ri için dün ya ha ya tın da sa yı sız fır sat lar ya rat mak ta dır. Ha ta yap tık la rın da on la rı af fet mek te, dua et tik le rin de, yar dım is te dik le rin de on la ra ih sa nı nı ba ğış la mak ta dır. Dün ya ha ya tın da ki ek sik lik le ri gös te re rek, on la rı asıl ola rak cen net için ça ba har ca ma ya ça ğır mak ta dır. Ahi ret te kar -şı la şa bi le cek le ri son suz bir azap ol du ğu nu bil di re rek on la rı uya rıp kor kut mak ta dır. An cak Rab bi miz'in in san lar üze rin de ki bu rah me ti ni ve ya ra tı şın da ki hik met le ri tak dir ede me yen kim se ler için Al lah'ın aza bı hak ol mak ta dır. Çün kü bu kim se ler ce hen nem ile uya rıl ma la rı -na ve son su za ka dar ni met için de ya şa ma la rı nı sağ la ya cak bir yo la çağ rıl ma la rı na rağ men bun dan yüz çe vir miş ler dir.

"Al lah'tan baş ka, sa na ya ra rı da, za ra rı da ol ma yan (ilah lar)a tap ma. Eğer sen (bu nun ak si ni) ya pa cak olur

-san, bu du rum da ger çek ten zul me den ler den olur sun"

(di ye em ro lun dum.) Al lah sa na bir za rar do kun du ra cak ol sa, O'ndan baş ka bu nu sen den kal dı ra cak yok tur. Ve eğer sa na bir ha yır is ter se, O'nun bol faz lı nı ge ri çe vi re

cek de yok tur. Kul la rın dan di le diğine bun dan isabet et -tirir. O, bağış layan dır, esir geyen dir.

(Yunus Suresi, 106-107)

ER HA MUR RA Hİ MİN