• Sonuç bulunamadı

3. İSLAMBEY ÇEŞMESİ SOKAĞI 217 ADA 65 PARSELDE BULUNAN

3.5.2 Zemin Kat Planı

Konut A’nın zemin kat girişi İslambey Çeşmesi Sokağı’ndan, (Şekil D.5) Konut B’nin ise bahçeye bakan güneybatı cephesinden sağlanmaktadır. Ayrıca Konut A’nın da bahçeden girişi bulunmaktadır. İki yapı arasında zemin kat seviyesinde herhangi bir geçiş bulunmamasına rağmen, Konut B’nin çatısı altında bulunup, Konut A’nın kullanımında olan bir mekan (A.Z08) mevcuttur.

Konut A, giriş holünün geniş bir sofaya açıldığı dış sofalı plan tipindedir. Özgün plan şemasında sofaya açılan beş mekan bulunmaktadır. Günümüzde sofa içine mutfak (A.Z06) eklenmiştir ve Konut B’nin özgün merdiven altı olan alan (A.Z08), sofadan bahçeye çıkışı sağlayan ara mekan haline getirilmiştir.

Konut B’ nin özgün zemin kat plan şemasında değişiklikler yapılmıştır. Ana giriş kapısından ulaşılan alanın bir bölümü hela (B.Z10) işlevine ayrılmıştır, kalanı ise açık mutfak (B.Z09) olarak kullanılmaktadır. Özgün merdiven korunmuş ancak merdiven üzerine yerleştirilen muhdes kapılarla sahanlık (B.Z12), kapalı bir mekan haline getirilmiştir.

A.Z01 Mekanı- Giriş

İslambey Çeşmesi Sokağı’na cephesi olan mekan, yaklaşık 9.2 m²’dir. Döşeme kotu üç kademelidir. Kapı tarafında ±0.00 olan kot, 12 cm’lik yükselme ile +0.12 kotunda devam eder. Kuzeybatı yönünde ikinci bir basamak ile döşeme +0.34 m kotuna ulaşır. Ahşap tavan yüksekliği ise +3.33 m’dir.

Mekana güneydoğu cephesi üzerinde bulunan 114x265 cm boyutlarında çift kanatlı, düz atkılı, tablalı özgün ahşap kapıdan (KZ01) girilir. KZ01 kapısı özgün döşemeden yaklaşık +0.22 m yüksekte başlar ancak kapı eşiği İslambey Çeşmesi Sokağı kaldırımın kotunun altında kalmıştır. KZ01 kapısı üzerinde +2.57 kotundan başlayan ışıklık bulunmaktadır. Ahşap çıtalarla altı eş parçaya bölünmüş alan içerisinde renkli camlar yer alır. İç ve dış mekanda ahşap pervazlar, ışıklıkla birlikte kapıyı çevreler. Mekanın kuzeydoğu ve güneybatı duvarlarında +0.34 kotundan başlayan 85x222 cm boyutlarında tek kanatlı, tablalı kapılar (KZ02) bulunmaktadır. Güneybatı duvarındaki KZ02 kapısı A.Z07 mekanına, kuzeydoğu duvarındaki ise A.Z02 mekanına girişi sağlar. Kuzeybatı duvarında 238x261 cm boyutlarında üç kanatlı, düz atkılı, tablalı, camlı ahşap kapı (KZ03) bulunur. Üst bölümünde ışıklık bulunan KZ03 kapısının yalnızca orta kanadı açılır durumdadır ve buradan A.Z05 mekanı olan sofaya giriş yapılır.

Mekanın İslambey Çeşmesi Sokağı’na bakan cephesi üzerinde, KZ01 kapısının iki yanına simetrik olarak yerleştirilmiş iki adet ahşap giyotin pencere (PZ01) bulunur. 0.33x1.88 m boyutlarında olan pencereler döşemeden yaklaşık 1.00 m yüksekliktedir. İç ve dış tarafında ahşap denizlik ve ahşap pervaz bulunan PZ01 pencerelerinin dış kısmında ayrıca özgün demir parmaklıklar mevcuttur.

Döşeme kaplaması ±0.00 ve +0.12 kotlarında 20x20 cm boyutlarında renkli taş karodur. (Şekil D.25) Özgün karoların üzeri plastik muşamba ile kapatılmıştır. ±0.00 kotlu alanın ayakkabı çıkartmak için ayrılmış bölüm olduğu düşünülmektedir. Ahşap duvarlar, duvar kağıdı ile kaplıdır ve üzerlerine yaklaşık +1.28 kotuna kadar

yükselen ahşap lambri çakılmıştır. Ahşap tavanda sade bir süsleme tercih edilmiştir ve mekanın tüm duvarlarında ahşap tavan silmesi görülmektedir.

A.Z02 Mekanı- Oda

İslambey Çeşmesi Sokağı ile Bahçeli Çeşme Çıkmazı Sokağı’nın kesişiminde konumlanan mekan, yaklaşık 15.6 m²’dir. Döşeme kotu +0.35 m, tavan kotu +3.32 m’dir.

Mekana sofadan (A.Z05), 85x222 ölçülerinde tek kanatlı, tablalı ahşap kapıdan (KZ04) girilebildiği gibi, aynı zamanda ahşap tek kanatlı KZ02 kapısı da A.Z01- Giriş mekanından bu odaya açılır. Yapıda kuzeydoğu yönünde oluşan kaymadan ötürü KZ04 kapısında kuzeydoğuya doğru yaklaşık 4cm’lik kayma gözlenmektedir. Özgün durumda güneydoğu cephesi üzerinde, cephenin simetrik karakterini bozmayacak şekilde 88x185 cm’lik ahşap giyotin PZ02 pencerelerinden iki adet bulunmaktadır. Ancak PZ03 penceresi, zarar gördüğü için tek kanatlı ahşap pencere olarak değiştirilmiştir. PZ02 ve PZ03 pencereleri yerden yaklaşık 67.5 cm yükseklikte konumlanmıştır. İçeride ve dışarıda özgün ahşap pervaz ve ahşap denizlikler bulunmaktadır. Ayrıca her iki pencerenin de İslambey Çeşmesi Sokağı’na bakan cephede, özgün demir korkulukları mevcuttur. Mekanın Bahçeli Çeşme Çıkmazı Sokağı’na bakan cephesi üzerinde de yerden yaklaşık 68 cm yükseklikte konumlanmış iki adet PZ02 penceresi bulunmaktadır. Bu cephedeki PZ02 pencerelerinde diğerlerinden farklı olarak demir korkuluklar yoktur. Tüm PZ02 pencerelerinin üst kısımlarında 15x15 cm’lik renkli camlar kullanılmıştır.

Mekanın kuzeybatı duvarından yaklaşık 60 cm içeriye doğru bir alandan ahşap kiriş geçmektedir ve burada tavan kotu yaklaşık +2.72 olarak ölçülmüştür (Şekil D.27). Bu alanın daha önce gömme dolap olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Duvarlar tamamen duvar kağıdı kaplı olduğundan, ahşap duvar süslemesi detaylarını görmek mümkün değildir. Ancak tüm duvarlarda tavan altı silmesi ile süpürgelik izleri ve güneybatı duvarında sandalyelik izi duvar kağıdı üzerinden fark edilir durumdadır. Tavanda sade bir ahşap süsleme mevcuttur. Döşeme üzerinde yer alan ahşap görünümlü plastik, çift kat kaplama kaldırılamadığından, özgün döşeme malzemesi görülememiştir fakat evin bütünü göz önünde bulundurularak ahşap olduğu sanılmaktadır.

A.Z03 Mekanı- Hela

A.Z03 mekanı yaklaşık 3.3 m²’lik bir kullanım alanına sahiptir. Döşeme kotu +0.28, tavan kotu ise +3.15 m yüksekliktedir.

Mekana sofadan (A.Z05), 85x222 ölçülerinde tek kanatlı, tablalı ahşap kapıdan (KZ04) girilmektedir. Kuzeydoğu duvarı üzerinde +1.83 kotundan başlayan ahşap tek kanatlı 55x70 cm boyutlarında özgün olmayan bir havalandırma penceresi bulunmaktadır.

Helanın duvarları +2.21 kotuna kadar 32x24.5 cm’lik seramikle kaplıdır. (Şekil D.30) +2.21 kotu sonrası yüzey ise sıva üzeri boyalıdır. Tavanda herhangi bir süsleme yoktur, yüzeyi yalnızca sıva üzeri boyalıdır. Döşeme ise 24 x24 cm’lik seramik karolarla kaplıdır.

A.Z04 Mekanı- Oda

Bahçeli Çeşme Çıkmazı Sokağı’na cephesi olan A.Z04 mekanı yaklaşık 11.3 m²’dir. Döşeme kotu +0.35 m, tavan kotu +3.32 m’dir.

A.Z04 Mekanına da diğer odalar gibi sofadan (A.Z05), 85x222 ölçülerinde tek kanatlı, tablalı ahşap kapıdan (KZ04) girilmektedir. Mekanın kuzeydoğu duvarında yaklaşık +0.68 cm kotundan başlayan iki adet ahşap giyotin pencere (PZ02) bulunmaktadır. PZ02 penceresi daha önce belirtildiği gibi 88x185 cm ölçülerindedir ve üst kısımlarında 15x15 cm’lik renkli camlar kullanılmıştır. PZ02 pencerelerinin içeride ve dışarıda ahşap pervazı ve ahşap denizliği mevcuttur ancak dışarıdaki detaylarda bozulma gözlenmektedir. PZ02 pencerelerinin Bahçeli Çeşme Çıkmazı Sokağı’na bakan dış kısmında niteliksiz demir korkuluklar bulunmaktadır.

Odanın tüm duvarları duvar kağıdı ile kaplı olduğundan, bu odada da ahşap duvar süslemesi detayları görülememektedir. Fakat tüm duvarlarda tavan altı silmesi bulunduğu duvar kağıdı üzerinden açıkça belli olmaktadır. Aynı şekilde pencere bulunan kuzeydoğu duvarı haricindeki diğer duvarlarda da duvar kağıdının ardında sandalyelik olduğu tespit edilmektedir. Tavanda diğer mekanlarla uyumlu, sade bir ahşap süsleme mevcuttur. Döşeme üzerinde görülen ahşap görünümlü plastik muşambanın özgün kaplama tahtalarının üzerine serildiği tahmin edilmektedir.

A.Z05 Mekanı- Sofa

Konut A’daki mekanların tümüne açılan A.Z05 Mekanı-Sofa yaklaşık 23.5 m²’lik bir kullanım alanına sahiptir. Döşeme kotu eğimli olup, +0.30 ile +0.38 arasında değişmektedir. Tavan kotu ise iki kademeli olup, her iki kademede de kuzeydoğu yönünde hafif eğimlidir. Güneybatı yönünde +3.29 kotunda olan tavan, kuzeybatı yönünde +3.14 m yüksekliğindedir.

A.Z01-Giriş bölümünden KZ03 kapısı ile mekana girilir. Aynı duvar üzerinde güneybatı yönünde yer alan 85x222 ölçülerinde tek kanatlı, düz atkılı, tablalı, ahşap KZ04 kapısı A.Z07 mekanına bağlantı sağlar. Sofanın kuzeydoğu tarafında yarım altıgen şeklinde yerleşmiş üç adet KZ04 kapısı daha bulunmaktadır. Bu kapılar güneyden kuzeye doğru sırasıyla A.Z02, A.Z03 ve A.Z04 mekanlarına girişi sağlar. Sofanın kuzeybatı duvarı üzerinde A.Z06- Mutfak ile bağlantıyı sağlayan 68.5x217 ölçülerinde kapı boşluğu bulunmaktadır. İçerde ve dışarda bu boşluğun etrafını çevreleyen ahşap pervaz olmasına rağmen kapı kanadı ya da eşik yoktur. Mekanın güneybatı duvarı üzerinde A.Z08 mekanına açılan KZ04 kapısı bulunmaktadır. Mekanın tek penceresi güneybatı duvarı üzerinde bulunan, bahçeye bakan, iki kanatlı, ahşap PZ04 penceresidir. PZ04 yerden +1.21 cm yükseklikte konumlanmış olup, 148x200 ölçülerindedir. Ayrıca pencerenin dış kısmında mermer denizlik mevcuttur.

Kullanıcıların günlük ihtiyaçları doğrultusunda özgün mekan kurgusu değiştirilerek sofanın içine mutfak mekanı eklenmiştir. A.Z06 Mutfak mekanının yanındaki boşluk ise daha sonra kapatılmıştır. Böylelikle A.Z05 mekanı içinden, sofanın özgün kuzeybatı duvarı yerine, sonradan örülen duvar görülmektedir. (Şekil D.38) Bununla birlikte mekanın ahşap güneybatı duvarının bir kısmı tuğla ile örülerek yenilenmiştir. Sofa içinde yeni yaratılan alanlar dışında, özgün tavan süslemeleri korunmuştur. Mekanın kuzeydoğusundan geçen ahşap kiriş ile sınırları ayrılan iki ayrı tavan motifi gözlemlemek mümkündür. A.Z02, A.Z03 ve A.Z04 mekanlarına komşu duvarların bulunduğu yarım altıgen bölüm için özel bir süsleme tasarlanmıştır. (Şekil D.39) Bu bölümün tavan kotu da ana tavan kotundan yaklaşık 8 cm daha düşük olarak ölçülmüştür. Yine bu bölümde kuzeydoğu yönünde hem tavan kotu hem de döşeme olarak yaklaşık 5-6 cm’lik eğilme ile birlikte döşemede ortaya doğru 5.5 cm’lik bir

sehim gözlenmiştir. Diğer mekanlarda bahsedildiği gibi döşeme malzemesi olarak ahşap tercih edilmiştir.

A.Z06 Mekanı- Mutfak

A.Z05 Sofa’nın içerisinde yaratılan bu mekan yaklaşık 5.4 m²’dir. Döşeme kotu yaklaşık +0.35 m, tavan kotu ise +3.33 m’dir.

Mutfağa A.Z05 Mekanı olan sofadan giriş yapılır. (Şekil D.40) Güneydoğu duvarı üzerinde 68.5x217 cm ölçülerinde kapı boşluğu ve etrafını çevreleyen ahşap pervaz bulunmasına rağmen, kapısı mevcut değildir. Mekanın tek penceresi ise güneybatı cephesi üzerinde +1.51 kotundan başlayan 66x1.09 cm ölçülerinde ahşap PZ05 penceresidir. PZ05 penceresinin iç kısmında denizlik bulunmazken, dış tarafında mermer denizliği vardır.

Mekanın duvarlarında yaklaşık +2.30 kotuna kadar 19,5x24 cm’lik duvar seramikleri bulunmaktadır. Duvarların geri kalan bölümü sıvalı ve boyalıdır. Tavanda ahşap motifler görülmez, tavan sıvalı ve boyalıdır. Döşeme ise 32.5x32.5 cm ölçülerinde seramik kaplıdır.

A.Z07 Mekanı- Oda

İslambey Çeşmesi Sokağı’na cephesi olan mekan, yaklaşık 11.5 m²’dir. Döşeme kotu yaklaşık +0.36 m, tavan kotu ise +3.31 m’dir.

A.Z04 Mekanı gibi A.Z07 odasına da hem sofadan (A.Z05), hem de giriş mekanından (A.Z01) ulaşmak mümkündür. (Şekil D.42) Mekanın kuzeydoğu duvarında bulunan 85x222 cm boyutlarında tek kanatlı, tablalı kapı (KZ02), A.Z01 mekanına açılırken, kuzeybatı duvarında bulunan 85x222 cm ölçülerinde, düz atkılı, tek kanatlı, tablalı KZ04 kapısı da A.Z05 mekanına erişimi sağlar.

Mekanın güneydoğu cephesinde yerden 70 cm yukarıda konumlanmış iki adet ahşap giyotin PZ02 penceresi bulunmaktadır. PZ02 pencereleri daha önce de belirtildiği gibi 88x185 cm ölçülerindedir ve üst kısımlarında 15x15 cm’lik renkli camlar kullanılmıştır. Yol kotunun yıllar içinde yükselmesi pencerelerin İslambey Çeşmesi Sokağı üzerinde sokak kotuna çok yaklaşmalarına neden olmuştur. Bu sebeple ahşap dış pervazlarda ve denizlikte bazı bozulmalar görülmektedir.

Yine diğer odalarda olduğu gibi duvarlar tamamen duvar kağıdı ile kaplandığından özgün haline ilişkin detaylar net gözlemlenememektedir. Duvar kağıdı üzerindeki

izler, duvarlarda tavan altı silmesi, sandalyelik ve süpürgelik bulunduğunu düşündürmektedir. Tavanda diğer odalara benzer şekilde sade bir ahşap süsleme tercih edilmiştir. Diğer odalarda olduğu gibi niteliksiz kaplama ile örtülü olan döşeme malzemesinin ahşap olduğu düşünülmektedir.

A.Z08 Mekanı

A.Z08 Mekanı, Konut B’deki özgün ahşap merdivenin altıdır, ancak Konut B’nin sınırlarında yer almasına rağmen Konut A’nın kullanımında bir mekandır. (Şekil D.44) Bu sebeple Konut A’ya ait mekan adlandırmaları arasına alınmıştır. Yaklaşık alanı 3,4 m²’dir. Döşeme kotu +0.20 m olup, güneydoğu yönünde +0.25 kotuna kadar yükselmektedir. Kuzeybatı duvarından 86.5 cm içeriye kadar tavan kotu +3.34 m yüksekliğindedir ve bu noktadan sonra düzgün doğrusal eğimle yaklaşık +2.15 kotuna kadar düşmektedir.

A.Z08 Mekanına, A.Z05-Sofa’dan ahşap KZ04 kapısı ile girilmektedir. (Şekil D.45) Mekanın kuzeybatı duvarında da bahçeye çıkışı sağlayan ahşap, tek kanatlı, tablalı KZ05 kapısı bulunmaktadır. +0.16 kotundan başlayan KZ05 kapısı 82x246 cm ölçülerindedir. Mekanda herhangi bir pencere boşluğu görülmemektedir.

Konut A’nın beden duvarı olan, mekanın kuzeydoğu duvarı ahşap üzeri çimento sıvalıdır. Mekanın güneydoğu duvarı ise tuğla ile örülmüştür ve sıvasız halde bırakılmıştır. Mekan merdiven altı olduğu için tavan yüzeyi güneydoğu yönünde alçalmaktadır. Bu alçalan yüzeyi sınırlandırarak mekan oluşumuna yardımcı olan sunta plakalar gözlenmektedir. Ancak bu plakaların ardında başka bir duvar malzemesi olup olmadığı bilinmemektedir. Merdiven altında ve tavanda ayrı ayrı ahşap süsleme bulunmaktadır. Sade tercih edilen süslemenin B.Z11 Mekanında görülen tavan süslemesinin devamı olduğu tespit edilmiştir. Döşemede herhangi bir kaplama malzemesi yoktur, yalnızca şap görülmektedir.

B.Z09 Mekanı- Mutfak

Konut B’ye girişin yapıldığı, bahçeye cephesi olan B.Z09 Mekanı, yaklaşık 15.9 m²’dir. Döşeme kotu +0.40 m olarak ölçülmüş olup, güneybatı yönünde hafif bir eğim ile +0.45 m’ye kadar yükselmiştir. Tavan kotu ise +3.33 metredir.

Mekana güneybatı cephesi üzerinde bulunan 90x194 cm boyutlarında tek kanatlı, düz atkılı, çelik kapıdan (KZ06) girilir. (Şekil D.47) KZ06 taş bir eşikle bahçeye açılır.

örtülmüş ahşap pervazlı yaklaşık 87x222 cm ölçülerinde bir kapı boşluğu bulunmaktadır, ancak burada kapı yoktur. Mekanın doğu köşesine hela işleviyle kullanılmak üzere B.Z10 Mekanı yerleştirilmiştir. Buraya açılan tek kanatlı, düz atkılı, tablalı ahşap KZ07 kapısı mevcuttur. KZ07 kapısı 72x211 cm ölçülerindedir ve hem içerde hem dışarda etrafını çerçeveleyen ahşap pervazı bulunur.

Mekanın güneybatı duvarı üzerinde +1.24 kotundan başlayan tek kanatlı, ahşap PZ06 penceresi bulunur. PZ06 penceresi 86x151 cm boyutlarındadır ve her iki tarafında da ahşap pervaz bulunur. Bahçeye bakan dış kısımda çimento sıvanmış denizliği vardır. Demir korkuluk, dış pervazın üzerine iki yanda çakılmış olan ahşap parçalarının üzerine oturtulmuştur. Mekanın kuzeybatı cephesinde ise çift kanatlı ahşap iki adet pencere (PZ07) bulunmaktadır. PZ07 pencereleri yaklaşık +1.35 kotunda başlar ve 81x154 cm ölçülerindedir. Her iki pencere aynı özelliklerine sahip olmasına rağmen, batı yönündeki PZ07 penceresinin dış ahşap pervazları üzerinde görülen demir korkuluklar diğer PZ07’de bulunmaz. İç mekanda denizlik görülmezken, sade ahşap pervazlar mevcuttur. Ayrıca PZ07 pencerelerinin dış ahşap pervazları ile çimento denizliğinde bir takım bozulmalar görülmektedir.

Mekanın duvarları sıva üzeri boyalıdır. Güneybatı duvarının tuğla bacaya komşu köşesinde duvar üzerinde çıkıntı yaratan izler gözlenmektedir. Güneydoğu duvarı üzerine mutfak dolapları monte edilmiştir. (Şekil D.48) Duvar eteklerinde düz süpürgelik vardır. Döşeme ahşap görünümlü pvc malzeme ile kaplıdır. Tavanda ise sade bir ahşap süsleme mevcuttur.

B.Z10 Mekanı- Hela

B.Z09 Mutfak’ın içersinde yaratılan bu mekan yaklaşık 3.4 m²’dir. Döşeme kotu yaklaşık +0.42 m, tavan kotu ise +3.33 m’dir.

B.Z10 Mekanına daha önce söz edildiği gibi KZ07 kapısından girilir. (Şekil D.50) Mekanın güneydoğu duvarında +2.97 kotundan başlayan, yaklaşık ölçüleri 43.5x44 cm olan ahşap pencere bulunmaktadır fakat söz konusu pencere açılmamaktadır. Duvarlar +1.75 kotuna kadar 33x28 cm’lik seramikle kaplı olup, geri kalan yüzeyleri sıva üzeri boyalıdır. (Şekil D.52) Tavanda B.Z09 Mekanının ahşap süslemesi devam etmektedir. (Şekil D.51) Döşemeler ise 32x32 cm’lik seramik kaplamadır.

B.Z11 Mekanı

Yaklaşık kullanım alanı 2.6 m² olan B.Z11 Mekanı’nın döşeme kotu +0.40 m, tavan kotu ise +3.33 metredir.

Güneybatı duvarındaki kapı boşluğundan mekana girilir. Kuzeybatı duvarında bahçeden bir giriş kapısı bulunmaktadır ancak tuğla örülerek kapatılmıştır. Mekanda bulunan özgün ahşap merdivenin sonuna muhdes tek kanatlı, tablalı, ahşap kapı (K013) eklenmiştir. Böylelikle sahanlık kısmı merdivenden ayrılarak yeni bir mekan yaratılmıştır.

Duvarlar sıva üzeri boyalıdır. Kuzeybatı duvarında kapatılan kapının bulunduğu boşluk 13 cm derinliğinde niş olarak görülmektedir. (Şekil D.53) Güneybatı duvarı eteklerinde düz bir süpürgelik vardır. Üzeri halı ile kaplanan merdivenin özgün malzemesi ahşaptır. Döşeme B.Z09 Mekanı gibi ahşap görünümlü plastik malzeme ile kaplıdır ve özgün malzeme görülememektedir. Tavanda yer alan sade ahşap süsleme, B.Z12 ve A.Z08 mekanlarında da devam etmektedir.

B.Z12 Mekanı- Sahanlık

Konut B’nin özgün merdiveninin sahanlığı olan B.Z12 Mekanı, yaklaşık 6,8 m²’dir. Döşeme kotu +1.53 m olan mekanın tavan kotu da +3.33 olarak ölçülmüştür.

Sahanlığın ayrı bir oda haline getirilebilmesi için merdivenin her iki tarafına da ahşap kapılar eklenmiştir. (Şekil D.54) B.Z11 Mekanını B.Z12 ile ayıran K08 kapısı +1.53 kotunda, B.108 e çıkan merdivenin üzerinde konumlanan K09 kapısı ise +2.31 kotunda bulunmaktadır. (Şekil D.55) Güneydoğu cephesi üzerinde mekanın tek penceresi olan PZ09 bulunur. Sabit PZ09 penceresi döşemeden +32.5 cm yukarıda başlar ve 75x130 cm ölçülerindedir. Ahşap olan PZ09 penceresinin iç pervazı ve denizliği de yine ahşaptır. Ayrıca dış cephede özgün olmayan metal korkuluğu mevcuttur.

Mekanın duvarları duvar kağıdı ile kaplı olup eteklerinde 5 cm’lik özgün olmayan süpürgelikler vardır. Duvar kağıdı üzerindeki izlerden, kağıdın ardında yaklaşık 10- 11 cm yükseklikte özgün süpürgelik olduğu anlaşılmaktadır. Döşeme, ahşap görünümlü plastik bir malzeme ile kapatılmıştır. Tavanda özgün detayları görmek mümkündür. Daha önce de belirtildiği gibi tavan süslemesi B.Z11 mekanında da devam etmektedir.